Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Jídlo kontaminované roztoči způsobuje vážnou alergii

Bez alergie 14.9.2008

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití
některých potravin. Zkřížené reakce jsou známy zejména na
mořské plody – korýše, měkkýše a kroužkovce.

jídlo, potraviny
jídlo, potraviny
Anafylaktická rekce se však může rozvinout i při požití jídla kontaminovaného roztoči samotnými. #IMG#

Takové reakce mívají většinou pacienti s aktivně se projevujícím alergickým onemocněním, kteří jsou současně alergičtí na kyselinu acetylsalicylovou (acylpyrin). Vyvolavateli jsou jak domácí, tak skladoví roztoči. Jejich hlavním zdrojem je v těchto případech většinou pšeničná mouka.

Brazilští autoři popisují případ anafylaxe po požití kukuřičné mouky. Osmnáctiletá dívka dostala poté, co snědla polentu připravenou z kukuřičné mouky, prudkou reakci. Zvracela, měla křeče v břiše, byla dušná, kašlala a na kůži se jí objevila kopřivka. Byla přijata do nemocnice, po léčbě příznaky ustoupily a pacientka byla za 6 hodin propuštěna. Po pěti dnech byla podrobně vyšetřena. Udávala mírné příznaky celoroční rýmy a v minulosti jedenkrát prodělala alergickou reakci – kopřivku po podání kyseliny acetylsalicylové. Dva roky před současnou příhodou prodělala podobnou, ale mírnější reakci, příčina nebyla objasněna. Pravděpodobně to bylo také po požití jídla připraveného z kukuřičné mouky.

Pacientka podstoupila rutinní alergologické kožní testy na běžné inhalační a potravinové alergeny, které byly všechny negativní. Silně pozitivní byla kožní reakce na 3 druhy roztočů. Tyto výsledky ukázaly, že možnou příčinou reakce byla kontaminace mouky roztoči. Vzorky mouky, kterou pacientka použila k přípravě polenty, byly odeslány k odborné expertize. Ukázalo se, že obsahuje značné množství roztočů. Zabalená mouka z obchodu žádné roztoče neobsahovala.

Podobných reakcí bylo v literatuře popsáno již několik. Ukazuje se, že v těchto případech není alergenicita (schopnost vyvolat reakci) roztočů zničena ani tepelnou úpravou. Popsaný případ je dalším důkazem toho, že při anafylaktické reakci z neobjasněné příčiny je nutno brát v úvahu i tuto možnost. Proto je nutné se na ni cíleně pacientů ptát a také reakci na roztoče v těchto případech zařadit do souboru rutinně používaných testů.

Z vlastní praxe dokládáme případ pacienta alergického na roztoče, který trpěl opakovaně otoky dutiny ústní z nejasných příčin. Byl úspěšně léčen alergenovou „desenzibilizací“ roztočovým alergenem a současným preventivním podáváním léků proti alergii. Nabízí se spekulace, že tyto reakce byly vyvolávány opakovaným požitím potravin kontaminovaných roztoči

Zdroj: Bernd, LAG, Allergy 2001;56.

(van)

Doporučujeme

Čtěte více

Jezte vlákninu, přinutíte tak zánět k ústupu

Vyšší konzumace vlákniny má příznivý vliv na stav zánětu při revmatických nemocech....

Jídelníček bez masa není nudný – má ale svá pravidla

Vegetariánství může být bezpochyby prvním krokem k úpravě životního stylu. Ke...

Jídelníček diabetika aneb Jak udržet cukr pod kontrolou

Trpíte cukrovkou? Pak určitě přemýšlíte, která jídla jsou pro vás vhodná, a...

Jídelníček u revmatoidní artritidy

Miliony lidí trpí bolestmi a otoky kloubů způsobenými artritidou. V současné...

Jídelníček, který srdci prospívá

V souvislosti se srdcem často slyšíme o škodlivosti některých potravin. Vyhýbejte...

Jídlem proti chřipce

Určité složky potravy jsou podle výsledků vědeckých studií vítanými pomocníky...

Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví

<p>Jídlem proti osteoporóze aneb Jak propašovat mléko do cukroví. Při onemocnění...

Jídlo a dnešní "plastic people"

Jedním z témat, o kterém se málo mluví, je dopad plastů na zdraví člověka. Vášnivé...

Jídlo dokáže před rakovinou chránit i pomoci k jejímu vzniku

Rakovina, jedna z nejčastějších civilizačních chorob, má co do činění se životním...

Jídlo jako doping: Naučte se zdravě doplnit energii

Bývá vám po jídle těžko? Padne na vás po obědě únava, kterou zažene jedině káva?...

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům,...

Jídlo ve stresu škodí zdraví

Už naše babičky říkávaly, že na jídlo si máme udělat čas, že máme jíst v klidu...

Jídlo, které (ne)způsobuje rakovinu ledvin

Stravovací návyky ovlivňují všechno možné: naši linii, kondici, vzhled. A samozřejmě...

Jihomoravský kraj v ohrožení žloutenkou!

Brno je už pár měsíců zasaženo epidemií žloutenky typu A, a to v rozsahu, který...

Jíst méně znamená žít déle. Není to lehké, ale jde to

„Tvá výživa bude tvým lékem,“ pravil starořecký lékař Hippokrates již před více...

Jistota u ledu aneb Hitem jsou zmrazené spermie

Pokud se obáváte, že byste z nějakého důvodu mohli přijít o plodnost, existuje...

Jíte houby? Tyhle raději vynechte!

Jedním z typicky českých drogových návyků je kromě pervitinu také pojídání lysohlávek....

Jíte moc nebo vám vůbec nechutná? Obojí se může podepsat na vašem srdci!

Poruchy příjmu potravy ovlivňují mimo jiné i činnost kardiovaskulárního systému....

Jíte v noci? Možná trpíte syndromem nočního přejídání

Trávíte v nočních hodinách více času v kuchyni než v ložnici? Je možné, že...

Jízda „na kolečkách“ prospívá zdraví

Přestože obecně lidé méně nakupují, čísla ukazují, že pro in-line brusle to...