Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

„Slaná šestka“ aneb Potraviny, které by měly být pro kardiaka tabu

Kardiochirurgie 21.12.2012

Sodík v nadměrném množství škodí srdci. A nedostáváme jej do těla – jak by se mohlo na první pohled zdát – přisolováním pokrmů, ale konzumací tzv. slané šestky – potravin s nejvyšším obsahem tohoto prvku. Nadbytek sodíku v organizmu se spolu s dalšími faktory podílí na zvyšování krevního tlaku, což představuje riziko například pro cévní mozkovou příhodu nebo srdeční onemocnění.

Sůl
Sůl

Sodík v nadměrném množství škodí srdci. A nedostáváme jej do těla – jak by se mohlo na první pohled zdát – přisolováním pokrmů, ale konzumací tzv. slané šestky – potravin s nejvyšším obsahem tohoto prvku.

Nadbytek sodíku v organizmu se spolu s dalšími faktory podílí na zvyšování krevního tlaku, což představuje riziko například pro cévní mozkovou příhodu nebo srdeční onemocnění.

Podle statistik přitom tělu denně dodáváme víc než dvakrát víc sodíku, než potřebujeme. Podle doporučených standardů by denní příjem neměl překročit 2 300 mg za den. Americká kardiologická asociace dokonce doporučuje nepřekračovat hranici 1 500 mg. Jaké potraviny se tedy propracovaly do „slané šestky“?

1. Pečivo

Pojídání chleba a jiného pečiva může být zrádné, protože se nezdají příliš slané. Ve skutečnosti ale jeden krajíc chleba obsahuje až 230 mg sodíku, tzn. až 15 procent denního příjmu. A málokdy si na chleba nic dalšího, tedy i další sodík, nepřidáme.

2. Masné produkty a sušené maso

Studené masné produkty obsahují velké množství soli, která se do potravin přidává pro své konzervační vlastnosti.

3. Pizza

Pizza se stala oblíbenou součástí jídelníčku lidí po celém světě. Kromě toho, že je pizza kalorickou bombou, obsahuje ale vysoké množství sodíku.

4. Drůbeží maso

Množství sodíku v drůbežím mase samozřejmě záleží na způsobu přípravy. Největší množství najdeme ve smažených kuřecích nugetkách. Pouhých sto gramů může obsahovat až 600 mg sodíku.

5. Polévka

Při přípravě polévky se může postupně odpařovat voda, množství soli se ale nezmění. V jedné porci se proto do těla dostane více soli. Vaříte-li polévku ze sáčku nebo konzervy, vždy se ujistěte, kolik soli obsahuje.

6. Sendviče, obložené chleby

Jelikož do „slané šestky“ patří pečivo i masné výrobky, nepřekvapí, že sendviče vyrobené z těchto ingrediencí, budou také obsahovat velké množství soli.

Sůl nad zlato?

Bez sodíku se rozhodně neobejdeme. V dnešní době je větší problém, že soli jíme příliš mnoho, a škodíme tak cévám a srdci. Mít na paměti „slanou šestku“ je tedy na místě.

(blš)

Zdroj: www.cbsnews.com/8301-204_162-57546431/salty-six-foods-a-major-source-of-sodium-says-american-heart-association/?pageNum=1

Doporučujeme

Čtěte více

„ABCDE“ pomůže s odhalením rakoviny kůže

Ačkoli je téměř vždy možné kožní nádory odhalit a začít léčit včas, vyžádají...

„Bezpečná bílkovina“ nabídne fenylketonurikům bohatší jídelníček

<p style="margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Times New Roman; min-height:...

„Děti na očkování jsme sbírali i v těch nejzapadlejších vesnicích“

Rozhovor s českou zdravotní sestrou bojující (nejen) proti choleře v Jižním...

„Drátkem“ na křečové žíly

Možností, jak se zbavit křečových žil, je celá řada. Jednou z těch, které vám...

„Jsme roztroušeni po celém světě,“ vzkazují nemocní s roztroušenou sklerózou a zvou na každoroční maraton

Letos již popáté proběhne osvětová akce s názvem MaRS – Maraton s roztroušenou...

„Klokaní krém“ léčí rakovinu kůže

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou...

„Kousnutí” infikovaným klíštětem může skončit i špatně

Klíšťová encefalitida − virové infekční onemocnění, které se přenáší slinami infikovaného...

„Lehká“ solária i cigarety škodí stejně jako jejich klasické varianty

Přestože škodlivý vliv kouření i opalování na lidské zdraví dnes již nikdo nepopírá,...

„Přešlápnutí“ odhalí zvýšený tlak v oku

Na zdraví očí číhají různá nebezpečí. Jedním z těch závažnějších je glaukomový...

„Revma“ bolí – nejvíc trpí klouby. Na vyšetření u specialistů čekají pacienti měsíce

Nejen bolesti kloubů, ale i vyšší riziko zlomených kostí, plicní embolie nebo...

„Školkové“ děti: opravdu musí být pořád nemocné?

Nástup do mateřské školy je velká změna nejen pro dítě, ale pro celou rodinu....

„Tučná játra“ nejsou doménou jen tlouštíků

Překvapuje vás, že se vám ukládá tuk v játrech? Nejedná se o nic vzácného. Může...

„Uzdravil jsem se, a bez negativních následků!“ říká David rok po léčbě v PTC

Když David loni v únoru plánoval rodinnou dovolenou, netušil, že zá pár dnů...

„Vodní“ poranění aneb Jaká nebezpečí číhají v moři

Raději si ani nechceme připouštět, že by nás ve vodě mohlo něco kousnout, žahnout...

„Vraždící" a jiní parazité? Nevěřte všemu, co se píše

Při pohledu na stránky českých, ale i zahraničních bulvárních časopisů a novin...

„Vyzbrojila jsem celou rodinu pastilkami s propolisem,“ říká výživová poradkyně Veronika Hanzlíková

Hodně z nás to zná – nepříjemné pocity v krku nebo problémy s polykáním po delším...

„Zlatá horečka“ v léčbě revmatoidní artritidy je už minulostí

Pečlivé pozorování pacienta, který onemocněl tuberkulózou a zároveň trpěl revmatoidní...

„Zlý“ cholesterol: poznejte svého nepřítele

Ať už trpíte onemocněním srdce, nebo jen chcete udržet své zdraví v kondici,...

(Ne)bezpečnost užívání vitamínu D v těhotenství

Čekáte miminko? Pak byste si měla dávat pozor na přísun tzv. „déčka“. Nadměrné...

(Ne)rozlučná dvojice: virová hepatitida a virus HIV

Virová hepatitida a infekce virem HIV poměrně úzce souvisí. Mají totiž mnoho...