„Slaná šestka“ aneb Potraviny, které by měly být pro kardiaka tabu
Sodík v nadměrném množství škodí srdci. A nedostáváme jej do těla – jak by se mohlo na první pohled zdát – přisolováním pokrmů, ale konzumací tzv. slané šestky – potravin s nejvyšším obsahem tohoto prvku. Nadbytek sodíku v organizmu se spolu s dalšími faktory podílí na zvyšování krevního tlaku, což představuje riziko například pro cévní mozkovou příhodu nebo srdeční onemocnění.
Sodík v nadměrném množství škodí srdci. A nedostáváme jej do těla – jak by se mohlo na první pohled zdát – přisolováním pokrmů, ale konzumací tzv. slané šestky – potravin s nejvyšším obsahem tohoto prvku.
Nadbytek sodíku v organizmu se spolu s dalšími faktory podílí na zvyšování krevního tlaku, což představuje riziko například pro cévní mozkovou příhodu nebo srdeční onemocnění.
Podle statistik přitom tělu denně dodáváme víc než dvakrát víc sodíku, než potřebujeme. Podle doporučených standardů by denní příjem neměl překročit 2 300 mg za den. Americká kardiologická asociace dokonce doporučuje nepřekračovat hranici 1 500 mg. Jaké potraviny se tedy propracovaly do „slané šestky“?
1. Pečivo
Pojídání chleba a jiného pečiva může být zrádné, protože se nezdají příliš slané. Ve skutečnosti ale jeden krajíc chleba obsahuje až 230 mg sodíku, tzn. až 15 procent denního příjmu. A málokdy si na chleba nic dalšího, tedy i další sodík, nepřidáme.
2. Masné produkty a sušené maso
Studené masné produkty obsahují velké množství soli, která se do potravin přidává pro své konzervační vlastnosti.
3. Pizza
Pizza se stala oblíbenou součástí jídelníčku lidí po celém světě. Kromě toho, že je pizza kalorickou bombou, obsahuje ale vysoké množství sodíku.
4. Drůbeží maso
Množství sodíku v drůbežím mase samozřejmě záleží na způsobu přípravy. Největší množství najdeme ve smažených kuřecích nugetkách. Pouhých sto gramů může obsahovat až 600 mg sodíku.
5. Polévka
Při přípravě polévky se může postupně odpařovat voda, množství soli se ale nezmění. V jedné porci se proto do těla dostane více soli. Vaříte-li polévku ze sáčku nebo konzervy, vždy se ujistěte, kolik soli obsahuje.
6. Sendviče, obložené chleby
Jelikož do „slané šestky“ patří pečivo i masné výrobky, nepřekvapí, že sendviče vyrobené z těchto ingrediencí, budou také obsahovat velké množství soli.
Sůl nad zlato?
Bez sodíku se rozhodně neobejdeme. V dnešní době je větší problém, že soli jíme příliš mnoho, a škodíme tak cévám a srdci. Mít na paměti „slanou šestku“ je tedy na místě.
(blš)