Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Arytmie a úzkostná porucha

Vnitřní lékařství Martina 23.2.2018

Dobrý den, trpím panickou poruchou. Od jara 2017 vlivem dlouhodobějšího stresu (posttraumatického šoku) se PP rozjela na plno. Zároveň jsem začala trpět úzkostmi. Několikrát jsem prodělala panické ataky - bušení srdce, pocení, tlak na hrudi, ztížené dýchání. Vždy mi to vyděsilo a tak jsem následně navštívila obvodní lékařku s dotazem, zda se nejednalo o infarkt. Udělala mi EKG, odběry krve, tlak - vše v pořádku. Nicméně pak jsem začala trpět brněním, mravenčením na různých částech těla. Navštívila jsem neurologii a oční a také vše bylo v pořádku. Nyní jsem již 5 měsíců bez ataky. Má poslední ataka byla po rozčílení a rozrušení, srdce mi rychle bušilo, tentokrát bez pocení a tlaku na hrudi. Jen mi strašně několik minut bušilo srdíčko, cítila jsem slabost a strašný strach o svůj život. Následně (po cca 5 minutách) jsem si vzala neurol a vše přestalo. Po této atace (září 2017) jsem již u lékaře nebyla. Naposledy jsem u OL byla v květnu 2017. Obvodní lékařka se na mě dívá jako na hypochondra, tak jsem tam již nešla. Protože minule se mi vysmála, že se o žádný infarkt nejednalo, že EKG bylo v pořádku.
Nicméně si měřím doma tlak. Tlak mám v normě, častěji spíše nižší (cca 100 - 110/ 64 - 80). Občas ráno mám vyšší tep - max. 95. Zároveň se mi občas na tlakoměru zobrazí ikona arytmie (někdy při tepu 95, někdy při tepu 70). Někdy cítím, že mi srdíčko jakoby poskočí, nebo vynechá a pak se rozbuší. A to v situacích, kdy jsem unavená, nebo pod tlakem. Bolesti na hrudi žádné nemám. Ani bolesti ramen a rukou. Jinak mám problémy s krční páteří, bolí mě často hlava od krční páteře - chodím na fyzioterapie.
Žádná psychofarmaka ani jiné léky neužívám.
Mám strach, zda se nejedná o nějakou vážnější arytmii nebo je to vše od psychiky.
Děkuji za Váš názor.

MUDr. Petr Tomandl
Odpovídá lékař:

MUDr. Petr Tomandl


Dobrý den, paní Martino pro Vámi uvedené okolnosti obtíží se s největší pravděpodobností opět nebude jednat o závažnou arytmii. Spíše pouze o častější, neškodné extrasystoly (ojedinělé stahy srdíčka jakoby navíc). Tyto se při současné úzkosti či stresu vyskytují častěji. Pro jistější diagnostiku by bylo vhodné kardiologické vyšetření - echokardiografie (ultrazvuk srdce) a 24hodinové EKG - to jest 24hodinový záznam práce Vašeho srdíčka. Vhodnost - nutnost tohoto vyšetření by ale měl nejlépe posoudit Váš praktický lékař. V případě výskytu náhlých omdlení či stavů na omdlení, či obtíží vázaných na fyzickou námahu je vyšetření určitě nezbytné. S pozdravem MUDr. Tomandl

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Martino, je pochopitelné, že máte obavu o své zdraví, zvláště když nevíte s jistotou, co za Vašimi obtížemi stojí. V případě četnějšího pocitu srdečni nepravidelnosti a vynechávání srdce byste měla jít na kardiologické vyšetření. Bývá to běžný jev, obvykle jde o neškodný stah srdce navíc, ale vyšetřit by se to mělo. Žádanku Vám může vystavit Vaše praktická lékařka. Nemějte obavu k ní jít, lékaři vědí, že i za úzkostí a obavami se někdy mohou skrývat tělesné obtíže a neberou příznaky, které máte, na lehkou váhu. Mohla byste mít vyšetřeni srdce 24 hodinovou monitorací tlaku a EKG, také vyšetření srdce při zátěži. Je také dobře, že Vás viděl neurolog a očař kvůli mravenčení. Až budete vyšetřena a pokud se vyloučí závažné tělesné příčiny Vašich obtíží, doporučuji Vám, abyste navštívila psychoterapeuta, který Vám pomůže vyrovnat se s postraumatickou poruchiu a naučit se zvládat panické ataky, kdyby se někdy objevily. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Arytmie
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 15 let a měřič tlaku mi...
Arytmie
Dobrý den. Asi tak před dvěma roky jsem užíval draslík...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...
Arytmie
Dobrý den, predošlej dotaz sem omylem odeslal bez vysvětlení...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Arytmie a nasazení rytmonormu

Dobrý den,beru na tlak loristu 25,betaloc zok 50 a ještě jsem brala xalerto...

Arytmie a panická porucha

Dobrý den, obávám se, že můj dotaz zde již někdy byl, ale nenašla jsem ho, proto...

Arytmie a prolaps mitrální chlopně

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Je mi 35 let, v září 2019 mi byla...

Arytmie a radiofrekvenční ablace

Dobrý den, trpím tachykardií a rozhoduji se, zda podstoupím zákrok RFA,...

Arytmie a sauna

Je mi 66 let, mám defekt komorového septa,tato vada je kompenzovana,ale trpím...

Arytmie a solárium

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu navštěvovat solárium, když mám srdeční...

Arytmie a sport

Dobry den. Vsiml jsem si jedne veci a to kdyz jsem si nahmatal mezi zebry tep...

Arytmie a srdeční selhání

Dobrý den, můj bratr (53 let) loni v září spadl z kola, utrpěl otevřenou zlomeninu...

Arytmie a stres

Dobrý den, Jsem vyšetřována na kardiologii pro arytmie, které nebyly zachyceny....

Arytmie a tělesná zátěž

Dobrý den, před dvěma lety jsem začala pociťovat nepravidelnosti v srdečním...

Arytmie a zahlěnění

Mám čas od času arytmie srdce, t.j.třeba jedenkrát za týden, arytmie mám potvrzené...

Arytmie a zaměstnání

Dobrý den, je nějaká šance se zatím přesně nezjištěným druhem arytmie srdce...

Arytmie na rytmokartě

Dobrý den, nosím u sebe rytmokartu, dnes mi občas probouchávalo srdíčko, nestihla...

Arytmie nebo běžný jev?

Dobrý den, občas mívám dost podivné stavy, ze kterých mám strach. Občas se...

Arytmie NS

Dobrý den, je mi 33 let a již několik let se „léčím“ na kardiologii s palpitacemi...

Arytmie po katetrizační ablaci

Dobry den, v patek jsem podstoupila katetrizacni ablaci pomale drahy AVNRT,...

Arytmie po lokální anestezii

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli může lokální anestezie zubu způsobit...

Arytmie po nemoci

Dobrý den je mi 16let a zhruba 25.11 sem chytil angínu, ale léčil jsem ji až...

Arytmie srdce

Dobrý den,užívala jsem Cordaron,ale musil mi lékař předepsat jiný lék,protože...

Arytmie srdce

Dobrý den.Užívám již delší dobu Rivodaron 200 1/2 prášku denně.Chci jet na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Histologie gastroskopického vyšetření žaludku

Dobrý den, z histologie vzorků odebraných při gastroskopickém vyšetření žaludku...

Bolest v pravo pod žebry

Vážený pane doktore, už asi rok mě trápí občasná bolest vpravo pod žebry. Nahmatám...

Ikterické sérum

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co znamená Ikterické sérum v pozn. ve výsl....

Bolesti zadní části kolene

Dobrý den, před nějakou dobou mě začala bolet vnější strana kolena. Pak na tréninku...

Stav po potratu, možné dalšé těhotenství, Rh negativní matka a Rh pozitivné otec

Dobry den, Chtela bych se Vas zeptat 24.12.2016 jsem prodelala spontanni potrat...

Rosol

Dobrý den, vytvořily se mi čtyři bouličky na holeni. Když je zmáčknu jsou měkké,...

Sex po odstranění dělohy

Dobry den chtěla bych se zeptat,jestli odebráni dělohy muže ovlivnit a jak u...

Schmorlovy uzly

Dobry den, prosim o osvětlení pojmu Schmorluv uzel a jeho vliv a vývoj na obratel....

Bulka konečníku


Pálení v krku

Dobrý den, Během neděle mě začalo trápit trochu pálení v krku, během pondělí...

Zvýšené ALP

Dobry den. Za pisledne tri mesiace mi bolq odobrana krv na rozbor..kde sa pri...

Křeče v rukou

Dobrý den, často mě trápí křeče v rukou. Prsty se mi zkroutí do divného tvaru....

Hodnocení spirometrie

Dobrý den, byla jsem s dcerou (7,5 roku) na alergologii, kam před několika...

Musí vaječník odstranit?

dobrý den, před 2 lety jsem musela na kyretáž a následně na hysterektomii kvůli...

Očkování

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, za jak dlouho po očkování (tetanus) mohu navštívit...

Cukající palec

Dobrý den, před pár dny se mi začalo objevovat podivné cukání palce na pravé...

Velká únava a pískání v uších


Tlak,bolest a lupaní v koleni

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na diagnozu mého zranění. Je mi 20 let a...

Snížení tlaku, riziko kolapsu po lécích

Dobrý den chtěla jsem se zeptat dostala jsem Secatoxin forte na zpevnění dělohy...

Závratě při kašli

Dobrý den Již přes měsíc bojuji s virozou.Mám nepravidelný kašel a rýmu (kašel...

Reklama