Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Autoimunitní thyreoiditida

Endokrinologie Blanka 24.7.2018

Dobrý den, měla bych jeden odbornější dotaz na endokrinologa. Bohužel od mého ošetřujícího lékaře nebyl dostatečně zodpovězen (prý to tak někdo má). Léčím se asi 3 roky s autoimunitní tyreoiditidou se subklinickou hypothyreózou (anti TPO 468 při zjištění). Užívám euthyrox 75 - denně ráno nalačno (dávky se postupně zvyšovaly kvůli hodnotám TSH). Bohužel se za celou dobu (7 kontrol?) nedaří snížit hodnoty TSH do normálního rozmezí (nyní 7), přestože výše hormonu štítné žlázy F4 roste až k horní hranici normy (nyní 21). Jak je možné, že v mém případě nedochází ke zpětnovazebné regulaci - vysoké F4 X nízké TSH? Jak vysvětluje současná endokrinologie tento jev (nikoli pouze individuálními rozdíly každého organismu)? Chtěla bych v dohledné době otěhotnět a vím, že vyšší TSH není pro graviditu optimální. Na základě odborných studií se doporučuje v prvním trimestru hodnota do 2,5. Mám tedy čekat (je mi 33 let), zda se podaří snížit TSH pod tuto hranici nebo se mám pokusit otěhotnět a „risknout to“ (možné komplikace gravidity). Jak moc je vyšší TSH při normálních hladinách F4 pro těhotenství rizikové a proč? Díky moc za Vaši radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Blanko, na Vaši žádost ohledně autoimunitní thyroiditidis předávám dotaz k odpovědi endokrinologovi, vyčkejte prosím odpovědi v nejbližším možném termínu. S pozdravem a přáním brzkého vyřešení obtíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, 1) před odběrem krve ráno v laboratoři si berete tabletu? užití tablety způsobí, že fT4 stoupne přechodně cca na 2-3hodiny - tedy je vlastně vyšší, než během zbytku dne a TSH zůstává nahoře 2) užívání tablet je opravdu zcela pravidelné, bez zapomínání, vždy ráno nalačno, 15min před snídaní - aby se hormon vstřebával pokaždé za stejných podmínek?
Pokud před odběrem tabletu neberete a vezmete si ji až po odběru (takový je správný postup) a užívání dodržujete jak máte, pak jste opravdu výjimka. Existovat to může, pokud jinak máte normálně pravidelné menstruační cykly, prošla jste běžným pubertálním vývojem a normálně rostla, jiné potíže nemáte...pak není třeba dále pátrat (v opačném případě bych provedla vyšetření hypofýzy a jejích funkcí). Vyšší fT4 by plodu škodilo, tedy dávky hormonu bych pak dávkovala podle hodnot fT4.
Otěhotnět můžete, pokud se jinak cítíte dobře a ovulujete, nevidím problém, podle laboratorních hodnot bych se nerozhodovala...
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Autoimunitní thyreoiditida v těhotenství a jód
Dobrý den pane doktore,mám autoimunitní tyreoditis,poslední...
Thyreoiditida
Dobrý den, byla jsem na vyšetření štítné žlázy a ráda...
Autoimunitní thyreoiditida
Dobrý den, mám dotaz - mám subklinickou hypotyreozu...
Autoimunitní thyreoiditida
Dobrý den, jsem 31 let, žena, od 02/2019 vedená v...
Autoimunitní thyreoiditida - velmi vysoké protilátky
Dobrý den, letos v srpnu mi byla naměřeno TSH 5,6 a...
Autoimunitní onemocnění
Dobrý den, prosím o radu, co znamenají hodnoty zjištěné...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Autoimunitní potíže

Léčím se s thyreotoxikozou GB a seroneg. revmatoidní artritidou. Protože mám...

Autoimunitní reakce NS

Dobrý den, chci se zeptat, jak se dá zjistit případná autoimunitní reakce...

Autoimunitní reakce po ATB ??

Dobrý den, v říjnu minulého roku jsem byl nemocný (zánět nosohltanu) a bral...

Autoimunitní systémové onemocnění

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Během posledního půl roku jsem zhubla několik...

Autoimunitní štítná žláza

Dobrý den, paní doktorko ráda bych se informovala ohledně doplňků stravy....

Autoimunitní thareodidis

Přeji dobrý den,mám problém s dcerou.Byla jí diagnis.autoi.thyreodit na substituci...

Autoimunitní thyreoditida

Vážená paní doktorko, přibližně od 10 let (dnes mi je 25) se léčím s autoimunitní...

Autoimunitní thyreoditida a GB toxikoza

Dobrý den, můj endokrinolog mi zjistil autoimunitní thyreoditidu a GB toxikozu....

Autoimunitní thyreoditis

Dobrý den, zjistili mi autoimunitní thyreoditis, užívala jsem tekutý jód, je...

Autoimunitní thyreoiditida

Dobrý den, mám dotaz - mám subklinickou hypotyreozu na podkladě autoimunitní...

Autoimunitní thyreoiditida

Dobrý den, jsem 31 let, žena, od 02/2019 vedená v Motole na pneumologii pro...

Autoimunitní thyreoiditida - velmi vysoké protilátky

Dobrý den, letos v srpnu mi byla naměřeno TSH 5,6 a Ab thyreoperoxidáza 129...

Autoimunitní thyreoiditida v těhotenství a jód

Dobrý den pane doktore,mám autoimunitní tyreoditis,poslední laboratoř z dubna...

Autoimunitní thyreoiditida versus revma?

Dobrý den,mám na Vás dotaz. Mám autoimunitní thyreoitidu se kterou se léčím...

Autoimunitní thyreoitida, hypofunkce štítné žlázy, zvětšený lalok štítné žlázy

Dobrý den, chtěla bych znát Váš názor na můj problém: Je mi 35 let, mám 2 děti...

Autoimunitní thyreopatie a uzlíky na št. žláze

Vážená paní doktorko, před dvěma lety mi v těhotenství byla zjištěna snížená...

Autoimunitní thyroiditida

Dobrý den, Rád bych se nechal diagnostikovat na výskyt autoimunitního onemocnění,...

Autoimunitní thyroiditida

Dobry den, v dubnu jsem prodelala gyn.operaci kde bylo odebrano vse.Jiz jsem...

Autoimunitní thyroiditida

Dobrý den Martin 43 let , autoimunitni theorityda hypofunkce ,uzel na štítné...

Autoimunitní thyroiditis

Dobrý den, před čtyřmi lety mi lékaři zjistili tuto poruchu štítné žlázy. Měla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Cítím na šourku něco jako vlhkost/neustálý pocit diskomfortu

Dobrý den, prosim vás před dvěma týdny jsem prodělal covid..nic hrozného jen...

Časté probouzení

dobrý den trápí mě porucha spánku chodím spát pravidelně před 10 hodinou,pravidelně...

Tlak na hrudi, tlak v páteři, bolest prsního svalu a v podpaží

Dobrý den, před půl rokem jsem měl z ničeho nic tlak na hrudi silné bušení...

Bílé pupínky žaludu

Dobry mam na penise bile pupinky mam je asi od 14 - 15 let

Časté probouzení v noci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co může způsobovat časté buzení v noci, zřejmě...

Zánět levého varlete

Dobrý den! Mám přeléčeny zánět leveho varlete antibiotiky. Po 6 týdnech je...

CT hlavy v těhotenství

Dobrý den. Za 10 dní mě čeká CT vyšetření hlavy. Neurolog mě tam posílá kvůli...

Bolesti hlavy po úrazu

Dobrý den, v roce 2009 jsem měla vážnou autonehodu a mimo jiné s těžkým úrazem...

Napětí žvýkacích svalů ze stresu

Dobrý den, je to již 3 měsíce co jsem prodělal onemocnění covid a od te doby...

Záblesky v očích

Dobrý den, mam vysokou myopii (cca 8 dioptrií), takže je sítnice na určitých...

Bolesti břicha


Vakuový fenomén- vysvetleni diag.laikovi


Vysoká hladina kyseliny močové u dětí

Dobrý den, můj 10-ti letý syn trpí delší dobu bolestmi kloubů především kotníků....

Vyrážka na chodidlech a dlaních

Zdravím,po angíně(2x antibiotika) zhruba před 4 měsíci se mi na dlaních (i v...

Bolest v koutku pravého oka


Nadýchání se plynu ze sporáku


Vřídek


APEC syndrom

Dobrý den, syn (17 měsíců) má již více než týden drobnou vyrážku na levé polovině...

Metody vyšetření střev

existuje jiná metoda vyšetření střev než kolonoskopie?

Bylinné čaje a antikoncepce

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat jestli bylinné čaje podávané v nálevových sáčcích...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.