Bílkoviny
Dobrý den. V loňském roce mi byla zjištěna histaminová intolerance. Chtěla jsem se zeptat, jak mám do těla doplnit dostatek bílkovin. Maso už mnoho let téměř nejím a s většinou luštěnin mám trávící problémy, silné křeče. Děkuji
1. doplňující informace 24.1.2022:
Dobrý den. Bohužel věci, které mi chutnají a doplňují bílkoviny, jsou při histaminové intoleranci, zakázané a většina z nich, mi způsobuje potíže. Snesu jen jogurty, někdy kefíry. Sýry už mám "vychytané", které snesu, které ne. Luštěniny nesnesu téměř žádné, maso skoro nejím skoro 30 let, vegetarián nejsem, ale byla jsem 3/4 roku, jím ho jen málo. Přesto děkuji za snahu a odpověď. Hezký den
MUDr. Jan Vachek
Specializace: Farmakologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní oddělení Klatovské nemocnice, a.s.Obecně mezi zdroje bílkovin patří maso (zejména hovězí, kuřecí nebo ryby), vejce, mléčné výrobky (tvaroh, jogurty, cottage), z rostlinných zdrojů jsou to luštěniny (sója, čočka, hrách, fazole, cizrna), ořechy (arašídy, mandle nebo pistácie), semínka (dýňová, slunečnicová, chia, sezam), obiloviny (ovesné vločky, quinoa, pohanka, amarant). Je třeba, abyste vystihla, které potraviny tolerujete a které ne, určitě byste se měla vyhnout fermentovaným výrobkům a zvolit některou z alternativ - například místo zralých sýrů mozzarellu, místo klobás šunku a podobně.
MUDr. Jan Vachek
Specializace: Farmakologie, Nefrologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní oddělení Klatovské nemocnice, a.s.Vážená paní Miloslavo, budete-li mít zájem, můžeme Vám zprostředkovat vyšetření ve výživové (nutriční) poradně, kde s Vámi personál probere dietu. Zkušený nutricionista Vám pomůže sestavit takový jídelníček, aby byl zároveň nutričně hodnotný a abyste všechny složky dobře tolerovala. Pokud byste trpěla podvýživou, lze v některých případech (nízký příjem potravy a hubnutí) předepsat potraviny pro zvláštní lékařské účely, z nichž je řadu možno užívat bezproblémově i při histaminové intoleranci. Bude Vás kontaktovat naše zdravotní sestřička.