Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest břicha, helicobacter, gastritida

Trávení Aneta 20.2.2020

Dobry den, rada bych pozadala o nazor. Od prosince jsem trpela na velmi neprijemnou a castou plynnatost, caste rihani a bolesti zaludku. Zacatkem unora jsem podstoupila gastroskopii, ve vysledku z histologie potvrzena stredni kolonizace Helicobactera a stredne tezka gastritida, byla mi predepsana antibiotika- Amoksiklav+ Clarithromycin+ Omeprazol. Uzivani 14dnu. V pulce unora jsem podstoupila sono bricha a vse pry bylo v poradku. Tehoz dne jsem podstoupila i odber krve, kde vysly lehce zvysene amylazy- hranicni hodnota 1,67, ja mela 1,85, k lehkemu zvyseni pry mohlo dojit po gastroskopii, kde se sondou prochazi kolem papily duodena a byl doporucen kontrolni odber. Behem tydne od techto vysledku se pridaly bolesti bricha, pichani, mozna lehke krece, rekla bych, ze v oblasti strev- bolest “cestuje”, nejdrive vpravo, pote vlevo, nakonec podbrisek. Pak se domnivam, ze dojde k uvolneni plynu a trochu se mi ulevi, nicmene bolest na leve strane od pupiku, tak 3cm vedle pupiku, ta je velmi casta. Dokazi i nahmatat bolestivou oblast, kdy pri stlaceni bricha poznam, ze to boli prave tam. Bolest citim po jidle, po namaze, ale neni to pravidlem, nekdy to poboliva i mimo jidlo ci namahu. Nekdy temer cely den. Proto jsem podstoupila znovu odbery krve a vsechny hodnoty byly v norme, vcetne amylaz. Nyni uzivam 10.dnem predepsana atb a probiotika, bolest bricha se stale stupnuje, ale neni vylozene nesnesitelna. Na leve strane bolesti pretrvavaji nejvice. Mohou to byt bolesti zpusobene antibiotiky? Ze doslo k podrazdeni strev? Nebo by se mohlo jednat o potize se slinivkou, ackoliv na kontrolnim odberu byly hodnoty v norme? Prakticky lekar me bolesti prisuzuje psychosomatickemu puvodu, ale ja se domnivam, ze tomu tak neni. Predem vam velmi dekuji za odpoved, me zazivaci potize a bolesti mne zacinaji pomalu znervoznovat, zacinam se citit v uzkych, protoze se stale a kazdodenne citim velmi nekomfortne.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Aneto.
Vaše potíže mohou být způsobeny i přítomností Helicobacteru a gastritidy. Je nutné podstoupit eradikaci bakterie a zaléčit gastritidu. Dodržovat doporučenou dietu. Slinivku máte v pořádku dle UZ vyšetření a laboratorního vyšetření. Po ukončení léčby bude nutná kontrola, zda došlo k eradikaci bakterie. Pokud se budou bolesti stupňovat, tak doporučuji podstoupit také kolonoskopii. Pokud zde bude normální nález, léčba Helicobactera bude úspěšná, tak pak lze uvažovat o psychosomatickém původu onemocnění. Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Aneto, antibiotika sama o sobě střeva nepodráždí, ale jejich užívání vždy naruší střevní mikrofloru. Obzvlášť kombinace Amoxiklam + Clarithromycin, jsou to obojr antibiotika s širokým spektrem účinku, bude střevní mikrofloru ovlivňovat. Jinak to nešlo, H. pylori se eradikuje právě takto. Probiotika se berou jako prevence střevní dysmikrobie, ale nejsou všespásné, antibiotickou terapií se prostě střevní mikrobiom změní. Obtíže, které popisujete, v kombinaci s negativními kontrolními testy na amylázu, neodpovídají jakékoliv patologie slinivky. Naopak imponují jako narušení střevní pohyblivosti, a to možná dílem změn v lumen na podkladě změn v mikrofloře, ale mohou mít skutečně vliv i Vaše obavy o své zdraví. Je dost dobře možné a pravděpodobné, že po dobrání antibiotik se obtíže zmírní a postupně vymizí. Jsou vhodná dietní opatření - menší porce, nedráždivá strava, ale i např. pravidelný spánek, nestresovat se, rekreační aktivity, to vše přispěje i k hojení gastritidy a eradikaci H. pylori. S odstupem času se naplánuje kontrolní gastroskopie, aby se zjistilo, zda zánět žaludku trvá nebo ne, a zda se podařilo H. pylori vymýtit. Pokud by Vaše střevní obtíže neodezněly, bylo by potřeba naplánovat kolonoskopii. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Helicobacter pylori- eradikace
Dobrý den. Ráda bych věděla jak jinak na Helicobacter...
Bolest břicha
Prosím o názor: chlapec 8 let, rok a půl bolesti břicha,...
Helicobacter Pylori
Dobrý den chtěla jsem se Vás zeptat před týdnem jsem...
Bolesti břicha a nadýmání
Dobrý den, asi rok mě trápí nadýmání a občasné...
Gastropatie, Helicobacter, ATB
Dobrý den, ráda bych znala Váš názor na mé výsledky:...
Mám zánět žaludku, a našli mi i Helicobacter pylori
Dobrý den, už si nevím rady a tak se obrácím na vás....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest břicha žaludku

Dobrý den často mě bolí žaludek tedy v místě trojuhelníku pod prsy. U pana Doktora...

Bolest břicha- Crohnova nemoc

Dobrý den, už asi měsíc mám chronickou nemoc v podbřišku. Je doprovázena plynatostí,...

Bolest břicha-srůsty

Dobrý den,měla bych dotaz..teď to bude 6 měsíců co jsem po císařském řezu a...

Bolest břicha, barva moči apod.

Dobrý den, je mi 16 let. Můj problém je že mě bolí v podbříšku více na pravé...

Bolest břicha, bloudivá ledvina, únava

Dobrý den. Mám diagnostikovány duodenogastricky reflux, vyrazenim nevhodných...

Bolest břicha, bolest na hrudi, bolest žaludku v adolescenci

Dobrý den, přeji asi týden mně bolí nahoře břicha jak je hruď dneska mi tak...

Bolest břicha, bolest zad

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda nevíte, co by to mohlo být a případně co...

Bolest břicha, celkové zhoršení stavu

Dobrý večer, prosím o radu, mé mamce (70) let začalo v květnu pobolivat břicho...

Bolest břicha, černá stolice

Dobrý den, mám prozbu jaký jsou příčiný a příznaky rakoviny tlustého střeva...

Bolest břicha, HA

Dobrý den, mám na Vás menší dotaz. Už asi 2 měsíce mě trápí tupá bolest žaludku....

Bolest břicha, hlavy a nevolnost

Dobrý den, Předem se omlouvám jestli píši do nesprávného oboru. Kdyžtak prosím...

Bolest břicha, hlavy a zvýšené pocení

Dobrý den,opět Vás žádám o radu. Stručně napíšu, že se lecim s Ulcerozni kolitidou...

Bolest břicha, hlavy, teplota

Dobrý den. Mám dotaz na 8 letou dcerku. Už měsíc se to s ní vleče. Prvně to...

Bolest břicha, hlavy, teplota

Dobrý den, už několik let mě trápí silné křeče břicha, které se dostaví asi...

Bolest břicha, hlavy, závratě

dobrý den, moje problémy začly před dvoumi měsíci.Nejdřív mě jen bolelo břicho...

Bolest břicha, hlen a trocha krve ve stolici

Dobrý den, mám dlouhodobě problémy s bolestí v pravém podbřišku ,vždy se bolest...

Bolest břicha, hnědý výtok

Dobrý den, mám problém s břichem, už tak měsíc mě pobolívá většinou ráno a k...

Bolest břicha, hnis v pupku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, manžela už druhý den bolí břicho, oblast kolem...

Bolest břicha, horečka

Dobrý den, už čtvrtý den se potýkám s bolestí břicha v oblasti mírně nad pupíkem,...

Bolest břicha, hořkost v ústech

Dobrý den, vím, že nejím zrovna pravidelně a v poslední době jsem prožívala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dlouhodobý průjem


Zduření prsu u muže

Dobrý den. Je mi 17 let a jsem mužského pohlaví. Už asi týden a půl mám pod...

Zalehnutí uší a tlak v hlavě a pod ušima

Dobrý den, již delší dobu asi 2 měsíce po nemoci (antibiotika augmentin na podezření...

Zubní kaz a odstranění nervu

Dobrý večer,pane doktore.vypadla mi uz po druhe plomba se zubu.Dnes mi pi. doktorka...

Zánět moč.cest a CRP

Dobrý den,mám neustálé opakující zán. moč. cest. Leukocyty < plné pole,bakterie...

Únava po očkování proti infekci covid-19

Dobrý den, prosím o radu dne 19.6. jsem byl na druhé dávce očkování covid vakcínou...

Fimóza a sex

Dobrý den pane doktore, mám fimózu a chtěl bych se zeptat, jestli i s fimózou...

Dle příznaků to vypadá na skákavý prst.

Dobrý den, babi má již několik týdnů problém s prstem na ruce. Dle příznaků...

Neurologie

Dobrý den,mám malý dotaz:ošetřující lékař mi do zprávy napsal doporučení.režim...

Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Modřiny po bodnutí hmyzem


Prsa

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Nikdy jsem to nijak extra neřešila, ale jen...

Bolest ramene


Příznaky onemocnění covid-19

Dobrý den, přítelkyně má Covid, minulý pátek byla na testech. Není očkovaná...

Pálení v kyčlích a bederní oblasti, těžké nohy

Dobrý den, už pár dní mě trápí bolesti v oblasti kyčlí, hýždí a bederní oblasti,...

Operace obratle

Dobry den, moje maminka byla pred tydnem operovana, mnela zlomeny 6. a 7....

Zvýšené hodnoty PSA, resp. poměru PSA a fPSA

Dobrý den, po dvou týdnech antibiotického léčení zánětu močových cest mi byly...

Boulička na děložním čípku

Chtela bych se zeptat dnes jsem si nahmatala na deloznim cipku nejakou boulicku....

Bolest kostrče a sedacích hrbolů

Dobrý den, již rok mám problémy s bolestmi kostrče a sedacích hrbolů. Problémy...

Zánět po vytržení zubu


Reklama