Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest pod pravým obloukem žeberním

Trávení Lukáš 28.4.2020

Dobrý den ,

Chci se zeptat před dvoumi měsíci mi začali problémy . Jako velký tlak na hrudi a v pod pravým žebrem . Plus jsem měl nechut k jídlu . Doktorka mě poslala na gastro kde mi udělali gastroskopii a zjistily mírný zánět žaludku plus Duodenogastrický reflux . Podle histologie je vše v porádku i bez nalezu helikobaktera . Měsíc jsem bral kinito a zkoušel i omeprazol a ani jedno nepomohlo . Kinito mi zpusobovalo nadýmání, asi díky Laktoze kterou obsahuje . Zrovna dvakrát jí nemusím . Tak doktor mi vysadil prášky a řekl, že nemám jíst dráždivá jídla a mám jíst menší porce jídla . Což jsem vlastně ted měsíc dodržoval a měl jsem i šetrnou stravu a snažil se vyhybat stresu . Od zítra už hodlám začít zase cvičit a vracet se pomalu k normální stravě . Ale furt cítím tlak v pravém podžebří a taky uplně po každém jídle krkám i během dne a občas mě pálí na plicích, ale to je třeba jen na par minut a pak to zmizí . A chci se zeptat. Na internetu jsem se dočetl že Duodenogastrický reflux vzniká tedy především ze stresu a taky může být zpusobem nedostatkem kyseliny v žaludku . A některým lidem pomohlo když doplnily HCL, což jsem našel že si to lidi mýchají 3,5% a užívají to jako kapky ráno a večer . Ale na to asi nemám odvahu a hádám, že by to lekař nedoporučil. Koukal jsem ještě, že se to prodává v tabletkách volně dostupně . Takže mohlo by pomoct doplnit trávicí enzymy ? A ještě jsem dostal doporučení abych si detoxikoval střevní mikrofloru tímhle produktem Colon Regenerator, který obsahuje jitrocel indický (psyllium) semena a slupky 3 375 mg, jablečný pektin 750 mg, zelený jíl 750 mg, aktivované dřevěné uhlí (z vrby bílé), lapacho červené kůra 375 mg, len setý semeno (BevGrad®) 300 mg, proskurník lékařský kořen 300 mg, jilm červený kůra 300 mg, lékořice lysá kořen 300 mg, fenykl semeno 300 mg v 1 odměrce. A používá se 1x denně po dobu 30 dní plus se k tomu berou probiotika ... Jinak před pul rokem jsem byl i na kolonoskopii kde taky nic nezjistily . A ted přemýšlím, jestli to prostě nechat celé plavat, že se to samo spraví za nějakou dobu a nebo zkusit něco z výše uvedeného? A nebo zda máte nějaké jiné doporučení co by mohlo pomoct ? Ideálně přírodního původu . Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Lukáši.
Děkujeme za Váš dotaz. Duodenogastrický reflux vzniká v důsledku oslabeného svěrače pyloru žaludku. U některých lidí se nemusí projevit, u některých vede k zánětu žaludku. Nedostatek kyseliny chlorovodíkové je u autoimunitních gastritid, která by byla prokázána při histologickém vyšetření z bioptických vzorků žaludku. Výsledek ve zprávě není, ale lékař by Vás zřejmě informoval. Nedoporučuji tedy HCl doplňovat. Dále pokud máte stále frekventní stolice, tak se s největší pravděpodobností jedná o syndrom dráždivého střeva. Léčba spočívá především v režimovém opatření a vyloučení stresu. Doporučuji jíst po menších porcích a častěji. Nevím, co si mám představit pod pojmem, že se chcete vrátit k normální stravě. Doporučuji se stravovat normálně dle zásad zdravého životního stylu. Tj. vyvarovat se smaženému, tučnému, grilovanému, fast food jídlům, kořeněnému jídlu. Jíst po menších porcích a častěji. Do jídelníčku pravidelně zařadit větší množství ovoce a zeleniny. Vypozorovat, které potraviny Vám potíže zhoršují či vyvolávají a těm se vyvarovat. Pokud kouříte, tak doporučuji přestat. Probiotika a prebiotika jsou vhodná. Dále je důležitá pohybová aktivita, relaxační cvičení, vyvarovat se stresu. Pokud se ve Vašem životě objevuje stres a výrazně Vás ovlivňuje, tak doporučuji spolupráci s psychologem a naučit se pracovat se stresem a relaxovat. Váš dotaz předávám dále specialistovi k odbornému vyjádření. Vyčkejte prosím na jeho odpověď. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Lukáši, v první řadě je potřeba si ujasnit, že byl nález na gastroskopii a současně se nic jiného nenašlo, a to ani laboratorně, ani na sonografii, že obtíže nesouvisí s pohybem těla - tedy že se skutečně jedná o obtíže od refluxu a není Vám nic jiného. Dále se budu věnovat refluxním obtížím. Jak sám píšete, podstatnou roli u refluxních obtíží může hrát stres, v mladém věku je to celkem typické. Mohou to být i obavy o zdraví a přehnané pozorování sebe sama. U refluxu se předpokládá porucha pohyblivosti trávicí trubice, nikoliv porucha sekrece. U duodenogastrického refluxu je efekt PPI (např. Helicidu) méně očekávatelný, přesto se PPI zkouší. U duodenogastrického refluxu se jedná o reflux šťáv zpět do žaludku, nikoliv o nedostatečnou tvorbu HCl! Naopak zmiňované Kinito je lékem volby, je to prokinetikum, podporuje posunování potravy správným směrem. Pokud je však hlavním spouštěčem obtíží stres, tak ten Kinito neovlivní, není to anxiolytikum ani antidepresivum. K zmiňovaným lékům: užívání HCl v kapkách je naprostý nesmysl. Ba dokonce se jedná o "fake" radu od pseudoodborníků, která může být životu nebezpečná. Už jsem se v praxi setkala s případem, kdy syn podával HCl v kapkách matce s analogickými obtížemi, paní následně krvácela z žaludečních vředů a syn i přesto potají pokračoval v podávání HCl, uvažovali jsme o trestním oznámení. Žaludeční vředy je přesně to, v co může podávání HCl vyústit. Naproti tomu Vámi zmíněná formule přírodních léčiv se mi jeví jako bezpečná, nebo spíš nevidím nic, co by mohlo škodit, avšak vlastní zkušenost s takovou léčbou nemám a v klasické medicíně své místo nemá. Osobně se domnívám, že by Vám spíše než nějaká speciální léčba a preparáty pomohla režimová opatření - pravidelný odpočinek, klidné stravování, dostatek času na sebepéči, eliminace stresu, návrat ke sportu, normálnímu režimu a do společnosti může také pomoci, držet si zdravou váhu a fitness. Historie negativní kolonoskopie nahrává diagnoze dráždivého tračníku, pro tu platí analogické rady a souvislost se stresem, u této diagnozy se navíc doporučuje psychoterapie - řeší se na ní spíše než stolice životní cíle, místo ve společnosti atd. Okrajově se zmíním ke splenomegalii, kterou někdo zmínil na sono. Pokud máte jinak v pořádku odběry, bylo by dobré provést kontrolní sono se zaměřením na slezinu za půl roku až rok k posouzení vývoje nálezu - je možné, že se jedná o Vaši normu, zvláště pokud byste byl vyšší/statnější postavy, rozměry jsou hraniční s normou - ale když už někdo jednou napsal splenomegalie, tak by se to nemělo jen tak přejít, jako by nic, i když se ve výsledku pravděpodobně o nic významného jednat nebude. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Bolest pod pravým obloukem žeberním
Dobry den, jiz asi mesic me trapi obcasna bolest pod...
Bolesti pod levým obloukem žeberním
Asi půl roku mě bolí pod levým obloukem žeberním. Vyš....
Bolesti pod levým obloukem žeberním
Asi půl roku mě bolí pod levým obloukem žeberním. Není...
Mám kolisavou bolest pod pravým žeberním obloukem
Dobrý den, mám kolisavou bolest pod pravym zebernim...
Bolesti pod pravým žeberním obloukem
Dobrý den. Již delší dobu mě bolí na pravé straně pod...
Bolí mně v levém žeberním oblouku
Dobrý den, trápí mě bolest v levém podžebří. Přesněji...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest pod pravou lopatkou

Dobrý den. Už týden mě bolí pod pravou lopatkou.Bolest je ostrá a vystřelující....

Bolest pod pravou lopatkou

Už 3 měsíce mě bolí pod pravou lopatkou, byla jsem u lékaře, dostala jsem obstřik...

Bolest pod pravou lopatkou

Dobrý den, již od malička mám problém se zády. Jako malá jsem navštěvovala...

Bolest pod pravou lopatkou

Dobrý večer. Již tak 3 týdny pociťují nepříjemný tlak v místě, kde začíná práva...

Bolest pod pravou lopatkou

Dobry den, Pred rokem jsem z duvodu snizeni vahy vyrazne zmenila a upravila...

Bolest pod pravou lopatkou cca tak 10 cm pod ni.

Poslední dobou tak 10 dni mám intenzivní bolest pod pravou lopatkou. Nemohu...

Bolest pod pravou lopatkou po nachlazení

Dobrý den. Před 4 týdny jsem byla nemocná 3-4 dny 38 horečky nějakým zpusobem...

Bolest pod pravou lopatkou při nádechu.

Dobrý den, je mi 21 let a už tak tři měsíce mě bolí pod pravou lopatkou a při...

Bolest pod pravou mandlí při polknuti

Dobrý den,asi týden jsem měla rýmu a kašel,jelikož jsem delší dobu mimo domov,nebyla...

Bolest pod pravým bokem

Dobrý den, již asi přes 3 týdny mě bolí tupě až bodavě místo spíše pravé zadní...

Bolest pod pravým obloukem žeberním

Dobry den, jiz asi mesic me trapi obcasna bolest pod pravym zebrem. Bolest se...

Bolest pod pravým prsem

Dobrý den, už několik dní mne bolí pod pravým prsem. Když mi to začalo byla...

Bolest pod pravým prsem

Dobrý den, chtěla bych poradit s bolestí pod pravým prsem. Bolí mě to už týden,...

Bolest pod pravým prsem

Dobrý den, už asi 2 dny mě na pohmat a někdy i při chůzi bolí těsně pod pravým...

Bolest pod pravym rebrom po operacii zlcnika

Dobry den, pred14-timi mesiacmi mi vybrali zlcnik kvoli zlcnikovym kamenom...

Bolest pod pravym zebrem

Dobry den, prosim mam dotaz O vcerejska od rana, me boli pod pravym zebrem,...

Bolest pod pravym zebrem

Dobry den, jsem 10 tydnu po sekci. Mam problemy s krcni pateri, ktere resim....

Bolest pod pravym zebrem

Dobry den, je mi 22 let, a pri vcerejsim cviceni mi bodlo pod pravym zebrem,...

Bolest pod pravym zebrem

Dobry den, asi pred 2 dny me nad ranem vzbudila ostra bolest pod pravym zebrem....

Bolest pod pravým žebrem

Dobrý den, od včerejšího večera mě neustále bolí pod pravým žebrem, nejvíc když...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Hemoroidy?

Dobrý den. Před dvěma dny se mi objevila boulicka přímo vedle konečníku. .neprijemne...

Vpáčený hrudník a léčba zvonem

Dobrý den píši s velkou prosbou mám propadlí hrudník a už mě to občas začíná...

Ptačí hrudník, operace

Dobrý den mám ptačí hruď a chci se zeptat, že jsem přemýšlel o té operaci, ale...

Vliv statinů na rozvoj cukrovky II.typu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda lék na cholesterol Rosucard 40 mg, může...

Průjem po odstranění žlučníku

Dobry den.Asi pred tremi roky u me doslo k odstraneni zlucniku.Zadne problemy...

Bušení srdce po probuzení

Dobrý den,občas se mi stane,že se v noci probudím a po velmi krátké době mi...

Bolesti zad a výhřez ploténky

Dobrý den, chtěl bych znát váš názor. Od16.5 jsem v PN kvuli bolesti pravé...

Bolest v bocích a pod hrudníkem

Dobrý den, už cca 3 den mě pobolevá v bocích a někdy i pod hrudníkem (ta dolní...

Brnění prstů

Dobrý den, prosím Vás, už tak tři měsíce mi brní několikrát denně konečky prstů...

PREDNISON A KOJENÍ

Dobry den, prosim o radu. Prikladam lekarskou zpravu. Jsem po vysetreni na mag.rezonanci....

Padání vlasů u čtyřletého dítěte

Dobrý den, chtěla jsem Vás požádat o radu ohledně padání vlasů mé 4leté dcery....

Stres a bolest hrudníku

Dobrý den, je mi 12let a už delší dobou mě bolí hrudník. Nejčastější bolet je...

Nateklý čípek v krku


Úporný kašel, vykašlávání malých nitek krve a pocitu nemožnosti se nadechnout z plných plic.

Dobrý den, je mi 24 let, na střední sķole jsem kouřil, potom pár let jen příležitostně...

Propadlina na stehně

Dobrý večer chtěla jsem se zeptat a mám trochu z toho obavy. Udělala se mi na...

Nerovnoměrný hrudník u syna

Dobrý den měla bych dotaz ohledně mého syna má 12 let má tak trochu jednu stranu...

Atarax


HIV

Dobry den, 4. dubna jsem mela prvni nechraneni sex se svym partnerem. Bylo...

Zvýšená hladina prolaktinu

Dobry večer.chtěla bych se zeptat mam šanci aby mi snizily praskama zvýšeny...

Ložiskový stín na plicích

Dobrý den , asi před třemi lety jsem byla na rentgenovém vyšetření na TBC ,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.