Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolesti žaludku

Trávení Jiří 12.12.2017

Dobrý den, Jirka, 26 let. Zhruba před půl rokem jsem prodělal antrumgastritidu (zjištěno po gastroskopii). Bral jsem Helicid nebo Omeprazol, přesně nevím, ale dohromady s dietou jsem se žaludečních problémů zbavil. Před zhruba měsícem mě začal znovu bolet žaludek, pravděpodobně po bujarém večírku. Bolesti mám v nadbřišku, pod hrudní kostí, v oblasti žaludku. Zároveň jsem si všímal, jestli se bolest projevuje po jídle nebo spíš nalačno a rozdíl, signifikantní, jsem opravdu nezaregistroval. Mění se spíše intenzita, někdy je to horší, někdy menší, ale stále top vnímám, i když to není bolest, která by mě například nedovolila spát apod. Stolici mám v pořádku (tvar,barva), po prvním zánětu to hlídám. Chodím pravidělně, průjem ani zácpu nemám a neměl jsem ani nepamatuji. Nemám pocity plnosti, ani nadýmání, nezvracím, ani nemám pocity nadavování, pouze tlak a bolesti břicha, ne nijak ostré bodavé. Na pohmat mě břicho nebolí, pokud jej hodně stlačím vleže, trochu to bolí. Jak jsem se někde dočetl, tvrdé jako prkno jej také nemám. Nejsou to bolesti, které by se nedaly vydržet, ale jsou tu a není to moc příjemné na to myslet. Beru preventivně Omeprazol už nějakou dobu, protože vím, že jsou na vředovou chorobu (kdyby), ale hlavně protože je to dobré na pálení žáhy, to již s Omeprazolem právě nemívám, dřív ano. Zajimá mě hlavně, nemohlo u mě dojít k prasknutí vředu, perforaci stěny žaludku apod? Všude čtu, že je bolest veliká a mělo by se hned do nemocnice, mě to s vzhledem k vypsaným příznakům nepřijde. Mohlo by se tedy jednat například o gastritidu, která se dostala do chronického stavu nebo by mohlo jít o vředovou chorobu a't už ve dvanáctníku nebo žaludku? Karcinom žaludku? (Dá se poznat podle rentgenu nebo sona nebo pouze přes gastroskopii?) Pokud bych pokračoval s užíváním Omeprazolu nebo jiného antacidu, může bolest sama zmizet, nebo musím antacida vyměnit za jiné, například Helicid? (Antibiotika při nevýskytu bakteroie nejsou potřeba k léčbě ne?) Již od prvního prodělání zánětu sliznice jsem omezil spoustu věcí. Teď již například nejím smažená, kořeněná nebo ostrá jídla, jím více ovoce, více piju, teď hlavně mátový čaj, který se stal mým standardem. Kávu nepiji normálně, zapálím si asi 3x denně, nikdy na lačno, někdy vůbec nekouřím. Občas zajdu s přáteli na pivo a tvrdé již nepiju vůbec raději. Snažím se tedy nějakou tu dietu doržovat, hlavně šetřit žaludek. Mohl bych tedy poprosit o nějaký profesionální pohled., radu, případně tipy, které by mi mohli pomoci. Samozřejmě vím, (stejně tak byste mi mohli poradit), že bych mohl zajít opět na ambulanci, kde mi znovu odeberou krev, pak mi udělají sono a rentgen a pak mě raději pošlou na gastro, ale ještě předtím bych chtěl slyšet jiný názor. (Pozn. Zhruba před 3 týdny jsem měl standart prohlídku s odběrem, až na zvýšený cholesterol vše v pořádku, jaterní testy atd, ale nevím, jestli to nějak pomůže s radou, odpovědí) Děkuji a přeji pěkný den.

Odpovídá lékař:

Dobrý den, Jiří,
obtíže, které popisujete v tuto chvíli nevypadají jako akutní ve smyslu prasknutého vředu . S ohledem na gastroskopii v nedávné době a Váš věk je i diagnóza tumoru opravdu nepravděpodobná) Může jít o recidivu obtíží charakteru žaludečního zánětu, to bývá poměrně časté. Pokud není stav pacienta vážný a pokud se jinak cítíte dobře a současně bylo v nedávné době gastroskopické vyšetření, pak bych doporučila přísná režimová opatření ( jak sám dodržujete - dieta, omezení stresu, klidový režim), navýšila dočasně terapii - Omeprazol, možno zkusit Helicid či např Nolpazu apod, bude- li pocit těžkosti a plnosti žaludku a porucha trávení, po domluvě s lékařem existují léky na zlepšení žaludeční motility a těchto obtíží. Také lze ze vzorku stolice vyloučit Helicobaktera ( to, že nebyl při předchozím vyšetření nevylučuje jeho přítomnost nyní..), případně v lékárně je volně dostupný test na krev ve stolici ( mnohdy se právě vředová choroba a pro Vaše uklidnění i nádorová onemocnění trávicího traktu projevují krví ve stolici ) Teprve pokud i po těchto opatřeních budou obtíže trvat, je vhodná gastroenterologická kontrola. Jinak je možno současné obtíže řešit v první linii s Vašim praktickým lékařem. Hezký večer.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Jiří, děkuji za Váš dotaz, je vidět, že jste o svých obtížích důkladně přemýšlel, jste dobře informován a postupujete správně. Podle Vašeho popisu nemám dojem, že se jedná o akutní problém. Nejspíš skutečně půjde o zánět žaludku. Zda nemáte vředovou nemoc žaludku či dvanáctníku nemohu s určitostí vyloučit, protože ne u každého člověka se projevuje typicky. S jistotou říci, oč přesně se jedná, je možné až po gastroskopickém vyšetření. Rentgen ani sono nedokáží zobrazit sliznici žaludku.

Vzhledem k tomu, že jste měl gastroskopii teprve před půl rokem, a že Vaše vyšetření před třemi týdny dopadlo dobře, si nemyslím si, že je pravděpodobné, že byste měl rakovinu. Není ale vyloučené, že máte infekci Helicobacterem pylori. Ta se dá u praktického lékaře snadno zjistit jednoduchým testem ze stolice. Pokud by se přítomnost bakterie potvrdila, je nutná léčba dvěma antibiotiky.

Není mi zřejmé, jak dlouho užíváte Omeprazol a v jaké dávce. Lék lze užívat dvakrát denně 20mg nalačno, efekt se nejpravděpodobněji objeví do 14 dnů po začátku užívání léčby. Pokud byste se ale necítil dobře i přes pravidlené užívání, doporučuji Vám návštěvu u Vašeho praktického lékaře. Vyšetří Vás na přítomnost Helicobactera a případně Vám navrhne další vyšetření. Může Vám také předepsat léky na zlepšení posouvání tráveniny správným směrem (prokinetika). Dietní a režimová opatření dodržujte nadále.

S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Bolesti žaludku
Posledni dobou mam obcasne bolesti zaludku,mam docela...
Bolest žaludku
Dobrý den Už pár let me trápí bolest žaludku a nafouknutí...
Bolesti žaludku
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem užívala za sebou...
Bolest žaludku
Dobrý den, mám dlouhodobý problém, který mne trápí...
Bolest žaludku
Bolest zaludku,paleni zahy nechutenstvi a hubnutichtela...
Bolesti žaludku
Byla jsem na vyšetření žaludku a bylo mi zjištěna inkompetence...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti žaludku

Dobrý de, asi 3 roky mě trápí silné křeče vžaludku spojené s průjmem, asi...

Bolesti žaludku

Pěkný den, od roku 2009 mě trápí bolesti žaludku. Ten rok mi našli a přeléčili...

Bolesti žaludku

Dobrý den ,je mi 14 let a poslední čtyři měsíce trpím bolestí žaludku .Občas...

Bolesti žaludku

Byla jsem na vyšetření žaludku a bylo mi zjištěna inkompetence kardie, mírná...

Bolesti žaludku

Dobrý den, prosím o radu. Delší dobu mám problém se žaludkem. Skoro denně mně...

Bolesti žaludku


Bolesti žaludku

Dobrý den mam jeden problem. Uz treti den me boli žaludek a bolest vystřeluje...

Bolesti žaludku

Dobrý den. Už necelé 3 roky mě trápí bolesti žaludku. Objeví se zničeho nic....

Bolesti žaludku

Dobrý den, otec si již půl roku stěžuje na bolesti žaludku (nejúpornější jsou...

Bolesti žaludku

Dobrý den, před 11 dny mě začal bolet žaludek až někdy křečovitě, proto...

Bolesti žalůdku

Dobrý den,mám takový problém s žaludkem.Jsem trochu silnější a dříve jsem nezdravě...

Bolesti žaludku

Dobrý den,cca měsíc mě bolí žaludek.Ze začátku to bylo občas,ale poslední týden,je...

Bolesti žaludku

Dobrý večer pane Hrubý mám takový dotaz ohledně stravy, po každém jídle mě boli...

Bolesti žaludku

Dobry den,mam takovou otazku mam nekdy pocit jaobych mela v zaludku uhli a propalovalo...

Bolesti žaludku

Dobrý den,téměř 3 týdny mě bolí břicho..jakoby žaludek. Helicid nezabíral, proto...

Bolesti žaludku

Dobrý den, měla bych dotaz. Už poměrně dělší dobu, mám jakoby takové tlačivé...

Bolesti žaludku

Vyšetření by se melo byt opakované protože problémy stále přetrvávají, bolest...

Bolesti žaludku

Dobrý den, včera odrána cokoliv jsem snědla ihned mě po tom začalo hrozně bolet...

Bolesti žaludku

Dobry den, uz nekolik dni (4) me trapi krece a bolest zaludku. Bolest bych prirovnala...

Bolesti žaludku

Po užití léků po jídle se dostaví pocit žaludeční nevolnosti, která trvá několik...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Trhlina v zadním rohu menisku

Z MRI mi zjistili trhlinu v zadním rohu vnitřního menisku levého kolene, která...

Hlen v kuku


Stoličky se mi viklají

Dobrý den, rok jsem nebyla na parodontologii, vše bylo v pořádku. Má zubařka...

Tam dole moc teču

Dobrý den, je mi sice trapné o tom mluvit, ale jsem už vážně zoufalá. No nebudu...

Vyrážka na loktech

Dobrý den, asi před půl rokem mi na loktech ztvrdla kůže, tak jsem jí začala...

Bolest v sádře po distorzi kotníku

Dobrý den, při volejbale jsem si vyvrtla kotník, okamžitě se mi udělal velký...

Panická ataka a porucha spánku


Mívám často zarudnutí kolem pupku a v pupku zapachajíci výtok

Můžete mi prosím vysvětlit,proč to mám a co s tím mám dělat.Děkuji M.

Pokles saturace kyslíkem ve spánku podle chytrých hodinek

Dobrý den, nedávno jsem si všimla, že dle mých hodinek (garmin vivo active...

Papillae coronae

Zdravim.Mam "problem" s papillae coronae.Vsude se pise,ze se to neleci.Je moznost...

Pupínek v ústech na patře

Dobrý den, paní doktorko, přibližně před třemi měsíci se mi na patře v ústech...

Akutní pharyngitida

Dobrý den, před cca 3 týdny sem prodělala nějaký virový infekt (asi chřipka)...

Kvasinková infekce u muže

Dobrý den, všiml jsem si že nedávno se mi na žaludu objevila červená skvrna....

Pervitin, bolesti hlavy, dezorientace, brnění rukou 2


Výrůstek uvnitř konečníku

Dobrý den,¨ měla jsem 2 dny střevní chřipku a včera večer jsem zjistila, že...

Výrůstek na kůži hlavy

Dobry den, cca před měsícem jsem si na hlavě nahmatala jakysi výrůstek. Nebolí,...

Bolesti hlavy, stavy na omdlení a stav po mononukleóze

Dobrý den, Prodělala jsem infekční mononukleózu pravidelně chodím k lékařce...

Infekce pochvy

Dobrý den, při kultivaci mi byl zjištěn přemnožený streptokok agalatiae. Léčila...

Špinění v menopauze

dobrý den,je mi 52 let a jsem v přechodu.Někdy se stane že začnu špinit a to...

Reflux

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je duodenogastrický reflux (byl mi...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.