Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Břišní kýla

Dětská chirurgie Eva 10.6.2021

Syn má od 7 měsíců pupeční kýlu. Nyní mu bude 8 let a měl by jít na operaci v celkové anestezii. Branka byla cca pro prst, nyní na špičku prstu. Kýla je vidět trochu jen ve stoje. Vleže a vsedě nikoliv. Má ji mírně nad pupíkem. Syn má celiakii, v rodině mělo několik příbuzných potíže se štítnou žlázou. Ve 2 letech se celiakie projevila velmi nafouklým bříškem. Ve 3 letech byla celiakie diagnostikována. Poté byla nasazena dieta. Další 2 roky trvalo, než bříško splasklo. Normální bříško má až od 6 let. Tělo nemělo dost času na to, aby se branka zatáhla. Syn se mezi 1-1,5 rokem nakazil od členů rodiny několika respiračními infekcemi, herpetickou stomatitidou (40 horečky), coxsackie virem (ruce, nohy, pusa, dětem slezly nehty), 3x se mu vrátila moučnivka a měl nějakou virovou střevní infekci. Ve 2 letech byl přeočkován Priorixem Tetra a absolvoval ošetření zubů v analgosedaci. 2-3 měsíce poté se manifestovala viditelně celiakie. Je v synově zájmu, aby absolvoval v životě minimum operací. Operace je plánována v celkové anestezii (inhalační úvod, dál nevím). Nevím, jaké bude použito šití. Ale vím, že hrozí riziko recidivy, byť třeba až v dospělosti. A že po každé operaci bývá nová kýla větší. V pozdějším věku by si syn mohl vybrat, zda by chtěl síťku a i typ anestezie (celková/lokální). Prý když je kýla malá a člověk je štíhlý, lze provést operaci v lokální anestezii. Prý běžně. Obávám se anestezie z důvodu jejího vlivu na myšlení a chování (syn je matematicky nadané dítě), její toxicity na různé orgány, jejího vlivu na respirační cesty a případné infekce dýchacích cest a jejího vlivu na všechny druhy imunitních buněk (imunosuprese). Nevím, jak dlouho trvá, než se imunitní buňky obnoví, ale syn půjde do školy a tam se jistě něčím nakazí (vč. covidu). Obávám se přidružení další autoimunity, které jsou asociované s celiakií. Výhoda operace v dětském věku je to, že je rychlá a krátká a kýla je malá. Ale pokud se může během života kdykoliv vrátit, bude další operace opět nutná a kvůli jizvě komplikovanější a s vyšším rizikem další recidivy. Nevím, od jakého věku lze dávat síťku (puberta?) či od jakého věku lze provést operaci v lokální anestezii. Trvalo rok na bezlepkové dietě, než klesly autoprotilátky, delší dobu trvala regenerace střeva, 2 roky trvalo, než splasklo bříško a začal normální růst. Před dg syn nerostl celý 1 rok ani o mm. Až poslední 2 roky roste tabulkově. Nevím, jestli ho operovat teď nebo počkat do puberty či mladé dospělosti. Kýla se během let nezvětšuje, spíše naopak. Prosím o Váš názor na operaci v dětství vs. později a případně o sdělení informací k bezpečnosti anestezie z hlediska ovlivnění imunity a podráždění dýchacích cest a toxicity. Za jak dlouho se dá tělo dohromady? Uskřinutí nezlehčuji, ale nezlehčuji ani vliv anestezie a recidivu kýly. Nevím, co je lepší, co horší. Přijde mi, že to nemá řešení.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Peremská

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: PL Mediclinic a.s., Most

Dobrý den, děkuji za dotaz. Zkusím odpovědět postupně.
Indikace k operaci: Většinou se břišní kýla upravuje s věkem, cca do těch pěti let. Pokud ne, většinou se indikuje operace. Vhodnější je plánovaná operace než pak akutní z důvodu uskřinutí. Ideální načasování je spíše věcí osobních preferencí dle domluvy lékaře a pacienta (resp. zde rodičů).
Konzervativní přístup: Můžete zatím volit i vyčkávací přístup zvláště pokud se kýla stále zmenšuje. Při klasické pupeční kýle je vhodnou podpůrnou terapií pravidelná rehabilitace - žádanku na fyzioterapii vám může vypsat váš praktický lékař pro děti a dorost. Je nutné posílit celkově trupové svalstvo, šikmé břišní svaly atd, prostě celý stabilizační systém. Zvláště pokud měl předtím bříško výrazně vypouklé (i z důvodu celiakie) bych určitě doporučila rehabilitaci min po dobu půl roku. Bude-li mít efekt na zmenšení kýly můžete pokračovat, pokud ne, je doporučena operace.
Vliv anestezie: V současné době jsou léky podáváné při anestezii velmi kvalitní, není třeba se obávat jejich vlivu na kognitivní vývoj dítěte nebo na imunitu. Anestezie imunitu dítěte neovlivní a nemá vliv ani na projev sekundárních autoimunit, které celiakii mohou provázet. Vliv na autoimunitní onemocnění v tomto případě není samotná anestezie, ale spíše zátěžová stresová situace - tou je běžně třeba právě setkání s nějakou infekcí, chronický stres apod.
Typ operace: Pro přesnější dopovězení předávám Váš dotaz specialistovi.
S pozdravem MUDr.M.Peremská

Odpovídá lékař:

MUDr. Libor Janeček

Specializace: Dětská chirurgie, Dětská traumatologie, Dětská urologie Pracoviště: MUDr. Libor Janeček dětský chirurg

Dobrý den, s autorem dotazu se známe - chlapce mám v plánu na plastiku pupeční kýly. Platí, že vzhledem k nálezu indikace k plastice je, operace trvá několik minut, jistě v celkové anestezii, recidiva nehrozí, síťka se zcela jistě nedává. Veškeré další vyslovené obavy nejsou nutné!! L. Janeček, dětský chirurg.

Související dotazy

Břišní kýla
Dobrý den ,jsem 5 let po abdominoplastice a nevím zda...
Břišní kýla
Dobrý den dnes na ultrazvuku mi opět zjistili kylu...
Břišní kýla
Dobry den,muj dotaz se tyka strevni obstrukce,mam po...
Břišní kýla
Břišni kýla
Operace dělohy vaginální cestou
Zdravím, při operaci dělohy vaginální cestou je vhodná...
Kýla
Dobry den chtela bych se zeptat jsem ve 12 tydnu tehotenstvi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Břišní kýla

Dobry den ,jmenuji se Monika P. a chci se zeptat ma obvodni lekarka mi pred...

Břišní kýla

Dobrý den, již dva roky se ambulantně léčím s depresivní poruchou a před pěti...

Břišní kýla

Dobrý den dnes na ultrazvuku mi opět zjistili kylu už narostla o 5 cm chci se...

Břišní kyla

Dobry den ,mam bříšní kylu ve středu břicha vznikla asi s dusledku tehotenství...

Břišní kýla

Dobrý den, nahmatala jsem si menší bulku cca 15 mm nad pupkem, která jde zamáčknout,...

Břišní kýla

Břišni kýla

Břišní kýla

Dobrý den, jsem již po druhé operaci kýly v jizvě na břiše, jizva po operaci...

Břišní kýla

Vážený pane doktore, prosím Vás o radu ohledně drobné břišní kýly(nad pupkem),...

Břišní kýla

Dobrý den, vážím 105 kg, měřím 185 kg. Mám již 4 roky tento utvar na břiše,...

Břišní kýla

čím dál více mám mám nucení ke kašli a když se rozkašlu s doprovázejícími bolestmi...

Břišní kýla

Přeji dobrý den . prosín Vás o radu. Po operaci tlustého střeva prodělávám...

Břišní kýla

Dobrý den ,jsem 5 let po abdominoplastice a nevím zda s tím souvisí můj problém. Při...

Břišní kýla

Dobry den,muj dotaz se tyka strevni obstrukce,mam po porodu rozestup brisnich...

Břišní kýla

Dobrý den, moje 82. letá maminka je doposud zcela soběstačná a bydlí sama v...

Břišní kyla a abdominoplastika

Po porodu mi zůstalo vyklenutí v oblasti břišní stěny. Můj ošetřující lékař...

Břišní kýla a cvičení

Dobrý den, prosím Vás kamarádka má pupeční kýlu a chtěla by cvičit. Prosím Vás...

Břišní kýla a fyzická aktivita

Dobrý den Jsem po operaci bříšní kýly 1 měsíc. Mohu hrabat listí na zahradě?...

Břišní kýla u miminka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat můj 6 týdenní chlapeček má pupeční kýlu. Pupílk...

Břišní kýla?

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli by mi mohla vzniknout břišní kýla po...

Břišní kýla?

Dobrý den.. Chci se zeptat, už asi měsíc mám problémy s břichem. Začalo to nepříjemným...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest kolene po dopravní nehodě

Dobrý den, 7.1.2013 jsme byla účastníkem dopravní nehody. Při této nehodě jsem...

Zápach

Dobrý den. Už několikrát jsem se ptala,co mám dělat se zápachem z vagíny. Je...

Gestační váček

Dobrý den, hcg hodnoty mám 33 700 a dle ultrazvuku jsem v 8 týdnu. Dle PM jsem...

Stav po extrakci zubu moudrosti

Dobrý den. Včera jsem byla na vytrhnuti horní osmičky. Vytrhnuti bylo 5minutove....

"praskání" v nose

Dobrý den, už cca 2 roky se při mém dýchání ozývá zvuk podobný prasknutí bublinky....

Gestační váček

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat, když minulou středu tj. 6.3.2013...

Kosmetika Effaclar v tehotenstvi

Dobry den,potrebovala bych se zeptat na pouziti kosmetiky Effaclar v tehotenstvi....

Zápach z úst

Okolí mě opětovne upozorňuje na zapach u úst kyselost.odesla sem ze dvou práci...

Pálení při sexu

Dobrý den. Tento problém už mě trápí alespoň půl roku. Pálení se u mne vždy...

Kůže v mrazu

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Naše půlroční miminko má na tváři fialový flek....

Mramorova kuze

moje dcera ma mramorovou kuzi po horeckach 39 ktere mela 3dny mame nejak se...

Podvrtnutí zápěstí

Dobrý den, včera jsem dostal od lékaře tuto ambulantní zprávu, nerozumím však...

Zápach


Bulky na penise

Zdravím, před nějakým časem se mi na spodku penisu udělali 2 ošklivé bulky....

Bolest zubu a lymf. uzliny

Dobrý den, asi před třemi tydny jsem prodělala hnisavou angínu, když už mi pak...

Bolest páteře

Dobrý den, mohli by jste mi poradit?Mám zprávu od lékaře - neurologa a prý neví...

Nenadálé usnutí

Vážená paní doktorko, byla jsem na pracovním jednání v Německu, kde jsem měla...

Vyrážka


Zaškrcování žaludu a varlat

Dobrý den, přítelkyně s oblibou svazuje provázkem můj penis. Líbí se nám to,...

Zuby

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu po dnešní nepříjemné návštěvě...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.