Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Byl OGTT v těhotenství proveden správně?

Gynekologie Lenka 27.2.2012

Dobrý den, pane doktore,
velice Vás prosím o posouzení situace ohledně provedeného OGTT při mém prvním těhotenství. Ráno v 7 h mi odebrali krev, vypila jsem kelímek glukozy a již za 45 min mi opět odebrali krev a poslali mě domů. Asi za 10 dní jsem se dozvěděla, že hladina cukru v krvi nalačno byla 4,8 a po těch 45 minutách byla 8,1. Tím mi diagnostikovali těhotenskou cukrovku a musela jsem docházet na diabetologii, kde už mi cukr v krvi vůbec nekontrolovali. Měřila jsem si jen glykemie doma a hodnoty byly vždy v normě podle tabulek, které jsem dostala, a to bez držení přísné diety, tj. i za občasného zhřešení. V porodnici se mnou jednali jako s nemocnou diabetičkou a tudíž rizikovou pacientkou a i přes moje námitky mi vyvolali porod dva dny před termínem. Vyvolávání ovšem ani po 13 h nevedlo k otevření porodních cest, až moje trápení ukončili císařským řezem. Syn byl naštěstí v pořádku a jeho váha byla 3,5 kg. Ani během pobytu v porodnici mi zvýšenou hladinu cukru nezaznamenali. Nyní jsem opět těhotná a můj gynekolog na mě pohlíží rovnou jako na diabetičku a odkázal mě opět na diabetologii. Byl ten glukozový test v prvním těhotenství vůbec proveden správně? Nerada bych, aby se odvíjela zdravot. péče v dalším těhotenství z jednoho nepřesného starého výsledku. Domnívám se, že 45 min je krátká doba, reakce slinivky mohla být pomalejší a hodnota 8,1 mohla být po 60 min i pod 7,6. Děkuji velice za Váš čas a za odpověď.
Lenka V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Postup vyšetření:

První odběr krve ze žíly nalačno.
Vypití roztoku s glukózou (75 g), který se může dochutit šťávou z půlky citrónu, čímž se částečně zmírní silně sladká chuť tekutiny.
Druhý odběr krve ze žíly nalačno, který následuje 1 hodinu po vypití roztoku.
Za další hodinu třetí odběr krve ze žíly nalačno.
Následně je možné se najíst a napít.

Normální krevní hodnoty testu jsou:

do 5,5 mmol/l - 1. odběr nalačno
do 8,8 mmol/l - za 1 hodinu po vypití roztoku
do 7,6 mmol/l - za 2 hodiny po vypití roztoku

Související dotazy

OGTT v těhotenství
Dobry den, podstoupila jsem ogtt v tehotenstvi a hodnota...
OGTT v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může výsledky...
Test na OGTT
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je povinný...
OGTT
Prosim vas chcem sa opytat, ked sa robi glukozovy tes...
OGTT
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření OGTT v těhu.V...
Hodnoty glykémie- OGTT
Dobrý den. V 28tt mi u ogtt testu byly na lačno naměřené...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Byl jsem vyřazen z dárců krve z důvodu prodělání žloutenky A a B

Dobrý den, byl jsem vyřazen z dárců krve z důvodu prodělání žloutenky A a B...

Byl mi diagnostikován na jednom oku astigmatismus

Dobrý den, ucházím se o pozici strojvedoucího. Podle vyhlášky nesmím mít "v)...

Byl mi diagnostikovan reflux jicnu.

Dobrý den, chci se zeptat užívám předepsaný lék Emanera 40 cca týden rano a...

Byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně mimojícnový

Dobrý den byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně mimojícnový, zahleněnost,...

Byl mi diagnostikován vnější hemoroid o velikosti 5 mm

Dobrý den, asi před 6 týdny jsem byla na chirurgii . Byl mi diagnostikován vnější...

Byl mi diagnostikován zlatý stafylokok v koleni.

Dobrý den, byl mi diagnostikován zlatý stafilococ v koleni, byla mi provedena...

Byl mi předepsán Revlar + Ventolin

Dobrý den, v březnu letošního roku jsem prodělala vážný astmatický záchvat....

Byl mu diagnostikován nádor na játrech, údajně zhoubný.

Dobrý den dotaz se netýká přímo mě píšu za známého kteý nemá možnost se takto...

Byl na ORL kvůli zvětšené levé krční mandli

Dobrý den, 13.10. jsem byl na ORL kvůli zvětšené levé krční mandli, občasné...

Byl porušen vřetenní nerv.

Dobrý den, jsem 6 let po operaci pažní kosti, dolní část humeru, myslím, že...

Byl postup správný?

Dobrý den, chci se zeptat, zda byl správný postup při léčbě otce (má lehce...

Byl to slabý infarkt?


Byla diagnostikována psychiatrem generalizovaná úzkostná porucha, trpím silnou agorafobií

Dobrý den, před léty mi byla diagnostikována psychiatrem generalizovaná úzkostná...

Byla chyba ve mě?


Byla jsem na trhání vrchní osmičky

Dobrý večer. Byla jsem na trhání vrchní osmičky 16.12 žádná problémy nebyli....

Byla jsem několikrát minulý měsíc na záření

Dobrý den , Byla jsem několikrát minulý měsíc na záření, tak 7 krát na rentgenu,(4...

Byla jsem očkována třemi dávkami proti KE, bohužel před 11 lety

Dobrý den, moc děkuji za možnost položit dotaz. Před 3 dny jsem chytila klíště....

Byla jsem těhotná?


Byla jsem u doktorky snad s nachlazenim, kašel, ryma

Dobry den, je mi 24.. Byla jsem u doktorky snad s nachlazenim, kašel, ryma...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v krku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální, že během zimy až doteď...

Magnosolv a warfarin

Dobrý den - mohu současně užívat Magnosolv a Warfarin? Nemohu se dopátrat správné...

Boule vepředu na hrudním koši

Dobrý den, moc rád bych se zeptal zda jste se nesetkali s podobným "úkazem"....

Srůsty plic

Při rentgenu plic mi bylo řečeno že mám srůsty na plicích. Ale nedostal jsem...

Bolest palce a ruky

Dobrý den, prosím o radu s bolestí ruky. Již několik týdnů mě trápí bolest jakoby...

Vysoké hodnoty anti TPO

Dobrý den, včera mi na gynekologii zjistili vysoké Anti-TPO hodnoty- 430, lékařka...

Dieta u zvýšené kyseliny močové v krvi

Dobrý den, je mi 25 let a ke konci zimy my byla v Rakousku, kde pracuji,...

Lýtko

Dobrý den, už 3 den mě bolý lýtko a dlouhý sval lytkový viz foto1. Vždy když...

Kašel, neustálé říhání

Dobrý den, mám dotaz. Už zhruba 6 týdnů trpím suchým dráždivým kašlem, pouze...

Bolest v krku

Dobry den, Již par dni mě bolí v krku, není to až tak silná bolest, myslela...

Nález v krku

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co může znamenat nažloutla hladká bulka v krku...

Červené fleky na žaludu


Nesoustředěnost

Dobrý den, již přes rok trpím nesoustředěností (dělám věci automaticky) ,mívám...

Bolave lytko

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,24.11.jsem si zvrkla kotnik,dostala jsem na...

Popis ekg

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na výsledky EKG, graf nemám, ale v levé polovině...

Vhodnost užívání rakytníku řešetlákového při UC

Dobrý den. Na můj dotaz mi nebylo odpovězeno, proto prosím znovu o odpověď,...

Bolest v krku

Dobrý den. Již delší dobu, cca. rok a půl řeším problém s (čepy?) na mandli...

Abtorze myomu

Dobrý den.Mám dotaz kvůli operaci myomu.Pro krvácení a špinění během cyklu jsem...

Odstranění polypu

Dobrý den. Gynekolog mě poslal do nemocnice na zákrok k odstranění polypu. Přesně...

Bolesti žaludku


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.