Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Byl postup správný?

Mozek a nervy Daniel 22.6.2020

Dobrý den,

chci se zeptat, zda byl správný postup při léčbě otce (má lehce zvýšený cukr a cholesterol, žádné léky neužívá).

V noci ze čtvrtka na pátek se probudil se silnou bolestí hlavy, po probuzení zjistil, že neudrží rovnováhu a "motá" se. Ihned ráno jsme ho zavezli na urgentní příjem nemocnice, tam si jej převzali na interní oddělení.

Udělali mu CT, v pořádku, naměřili vysoký tlak až 240/140. Nasadili léčbu. Otec komunikoval bez problému přes SMS. Večer se jeho stav zhoršil (zvracení, zhoršení zraku) a byl prakticky neměnný, v pondělí ráno jej převezli na Neurologické oddělení a udělali MR a nalezli mozkovou ischemii.

Bohužel více informací nemám k dispozici, ale není mi jasné, proč neproběhlo vyšetřění magnetickou rezonancí již v pátek, než se stav značně zhoršil?

Byl postup správný? Pokusím ještě sehnat lékařské zprávy.

Děkuji


Doplňující informace:
Dobry dem,

dekuji za odpoved, posilam dve vystupni zpravy, prvni z interniho oddeleni, kam byl otec prijat z urgentniho prijmu a druhou z neurologie, kam byl preusnut po 4 dnech na zaklade magneticke rezonance.

Poprosim o pripojeni k puvodnimu dotazu a preposlani specialistovi.

Dekuji


Doplňující informace:
Dobry den,

mockrat dekuji za odpoved, jeste bych jen poprosil o dokonceni vety.



Pokud by MR již 19. či 20.6. mozkovou příhodu naopak prokázala, Váš otec by byl o dva dny dříve přeložen na neurologii a byla by mu o dva dny dříve nasazena kyselina acetylsalicylová (Godasal), která má za úkol snížit riziko opakování mozkových příhod.... TAK ?

Kazdopadne prosim vyridte panu doktorovi Bauerovi mnohe diky.

Doplňující dotaz: Co vas vede k tomu, vyloucit moznost, ze pocatecni problemy otce byly zpusobene opravdu jen vysokym tlakem. Tudiz CT bylo ciste. A k mozkove prihode nedoslo treba v patek vecer v nemocnici?

Protoze patecni stav otce pri prichodu do nemocnice byl daleko lepsi ( pouze bolest hlavy a zdvojene videni) ke znacnemu zhorseni doslo z prelomu z patku na sobotu. Kdy prestal byt schopen absolutne drzet rovnovahu tudiz prestal byt schopen chodit a zrak se rapidne zhorsil natolik ze nebyl schopen obsluhovat mobilni telefon. K tomu se pridalo zvraceni, skytavka dezorientace.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, těžko hodnotit správnost či nesprávnost postupu lékařů. Nemám k tomu žádné validní informace, výsledky vyšetření, odběrů, ani samotného CT. Jediné co lze říct je, že angioCT mozku (které obvykle indikuje neurolog po neurologickém vyšetření obvykle v rámci konzília na urgentu) je základní zobrazovací metodou používanou pro diagnostiku mozkové ischemie, zde by jsem jednoznačně chybu nehledala.

Odpovídá lékař:

Vážený anonymní tazateli,
nejsem si jistý, zdali má být server ulekare.cz místem, kde se hodnotí správnost postupů lékařů při léčbě pacientů; to dle mého přísluší soudním znalcům či orgánům České lékařské komory. Přesto jsem si prostudoval Vámi přiloženou dokumentaci a jako neurolog s více než dvacetiletou praxí z neurologické JIP, resp. iktového centra musím konstatovat, že kolegové z Nového Města na Moravě postupovali zcela standardně. Od počátku o možnosti, že by o mozkovou příhodu mohlo jít, uvažovali, jenže u Vašeho otce šlo o tzv. stroke in progression, tedy "pozvolna postupující mrtvici", navíc zpočátku jen velmi drobnou a nikterak se klinicky neprojevující, což vedlo spolu s negativním výsledkem vstupního CT mozku k logické úvaze, že motání a bolesti hlavy jsou projevem vysokého krevního tlaku u pacienta s ním dosud neléčeného. První objektivní známky toho, že nepůjde jen o projevy vysokého krevního tlaku se objevily až 48 hodin po počátku prvních obtíží, avšak i tehdy bylo provedené kontrolní CT mozku i (což je naprosto zásadní) CTAg (angiografie) mozkových tepen zcela normální. Otázka ovšem nezní ani tak proč neprovedli kolegové MR mozku dříve (na tu je odpověď jasná: protože MR nepatří do standardního protokolu vyšetřování mozkových příhod), ale zdali by její výsledek změnil v tu chvíli něco na léčbě. A tam je nutné odpovědět, že jen velmi málo; pokud by MR příhodu neprokázala a CTAg bylo normální, pak by bylo postupována naprosto identicky, jak nakonec bylo. Pokud by MR již 19. či 20.6. mozkovou příhodu naopak prokázala, Váš otec by byl o dva dny dříve přeložen na neurologii a byla by mu o dva dny dříve nasazena kyselina acetylsalicylová (Godasal), která má za úkol snížit riziko opakování mozkových příhod (všimněte si prosím, že zásadní medikace v překladové zprávě z interny a v propouštěcí zprávě z neurologie se - pokud pomineme pomocné léky jako Lexaurin, Nolpaza, Betaserc, Geratam, Citalec apod. - liší jen v jejím přidání). Mozkovou tkáň již postiženou mozkovou příhodou totiž, bohužel, léčit neumíme.
Doufám, že jsme výše uvedený v zásadě čistě odborný problém popsal pro laika stručně a srozumitelně. S pozdravem TB

Odpovídá lékař:

Dobrý den ještě jednou.

Ta věta je dokončená, ale možná z ní zcela jasně neplyne, že kyselina acetylsalicylová je zásadní v sekundární prevenci mozkových příhod, tedy z snižuje riziko jejich opakování, ale nemá vliv na probíhající mozkovou příhodu.

S pozdravem TB

Odpovídá lékař:

Dobrý den,

k úvaze, že o mozkovou příhodu šlo již od počátku příznaků z 18.6. mě (stejně jako kolegy z Nového Města na Moravě) vede
a) fakt, že ani po úpravě krevního tlaku nedošlo k úpravě stavu, který se postupně zhoršoval (viz propouštěcí zpráva z neurologie strana 2. oddíl Nynější onemocnění)
b) to, že mozková příhoda byla nakonec prokázána v místě odpovídajícím původním příznakům (slabost dolních končetin, motání hlavy...), tedy v takzvané zadní jámě lební, a ne jinde.

S pozdravem TB

Související dotazy

Je postup podle Vás správný?
Dobrý den, jsem nyní v 18+2 týdnu mého prvního těhotenství...
Je správný postup urologa?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli můj urolog...
Správný postup?
Dobrý den. 1.Vyšel mi pozitivní tripple test,což jsem...
Zánět zubu- správný postup ??
Dobrý den, minulý rok jsem přešla k nové zubařce (je...
Je postup mého gynekologa správný??
Dobrý den, jsem těhotná 34+3. Od začátku těhotenství...
Správný postup při léčbě pohlavní nemoci?
Prosím o radu. Manžel má 4 měsíce milenku. Netrpím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Byl mi diagnostikovan reflux jicnu.

Dobrý den, chci se zeptat užívám předepsaný lék Emanera 40 cca týden rano a...

Byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně mimojícnový

Dobrý den byl mi diagnostikován reflux pravděpodobně mimojícnový, zahleněnost,...

Byl mi diagnostikován vnější hemoroid o velikosti 5 mm

Dobrý den, asi před 6 týdny jsem byla na chirurgii . Byl mi diagnostikován vnější...

Byl mi diagnostikován zlatý stafylokok v koleni.

Dobrý den, byl mi diagnostikován zlatý stafilococ v koleni, byla mi provedena...

Byl mi předepsán Revlar + Ventolin

Dobrý den, v březnu letošního roku jsem prodělala vážný astmatický záchvat....

Byl mu diagnostikován nádor na játrech, údajně zhoubný.

Dobrý den dotaz se netýká přímo mě píšu za známého kteý nemá možnost se takto...

Byl na ORL kvůli zvětšené levé krční mandli

Dobrý den, 13.10. jsem byl na ORL kvůli zvětšené levé krční mandli, občasné...

Byl OGTT v těhotenství proveden správně?

Dobrý den, pane doktore, velice Vás prosím o posouzení situace ohledně provedeného...

Byl porušen vřetenní nerv.

Dobrý den, jsem 6 let po operaci pažní kosti, dolní část humeru, myslím, že...

Byl to slabý infarkt?


Byla diagnostikována psychiatrem generalizovaná úzkostná porucha, trpím silnou agorafobií

Dobrý den, před léty mi byla diagnostikována psychiatrem generalizovaná úzkostná...

Byla chyba ve mě?


Byla jsem na trhání vrchní osmičky

Dobrý večer. Byla jsem na trhání vrchní osmičky 16.12 žádná problémy nebyli....

Byla jsem několikrát minulý měsíc na záření

Dobrý den , Byla jsem několikrát minulý měsíc na záření, tak 7 krát na rentgenu,(4...

Byla jsem očkována třemi dávkami proti KE, bohužel před 11 lety

Dobrý den, moc děkuji za možnost položit dotaz. Před 3 dny jsem chytila klíště....

Byla jsem těhotná?


Byla jsem u doktorky snad s nachlazenim, kašel, ryma

Dobry den, je mi 24.. Byla jsem u doktorky snad s nachlazenim, kašel, ryma...

Byla jsem vyšetřena na ORL

Dobrý den. Byla jsem vyšetřena na ORL - bez doporučení praktika, jelikož ho...

Byla má diagnostika správná?

Dobrý den. Před necelými čtrnácti dny se mi udělala na žaludu malinká bradavice....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otok rtu

Dobrý den, uz nekolik mesicu me trapi velmi silne svedeni rtu, mam je natekle,...

Zasekávání a bolest kostrče

Dobrý den pane doktore, vždy když ležím na zádech a poté si chci třeba sednou...

Proč se zadní rýma vrací?

Dobrý den.Syn 13 let je alergiky (prach, pyl, roztoče, bříza bojínek) a astmatik....

Micardis versus Tezeo

Dobrý den, manžel bere léky na srdce a tlak, m.j. Micardis (80 mg telmisartanum)...

Angína a zánět v uchu

Dobrý den, již 3. den se léčím s angínou, dostala jsem Duomox 1000 a zabírají...

Stav po operaci páteře, invalidní důchod

Mám za sebou operaci páteře vihrezle ploténky dostal jsem implantát a pater...

Aulin a alkohol

Dobrý den, prosím vzala jsem jednorázovė rozpustný Aulin na bolest zubů, asi...

Bolest pod žebry v kombinaci s nadýmáním

Dobrý den, už několik let mě trápí každodenní nadýmání. Ráno po probuzení mám...

Antikoncepce a vynechání krvácení

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...Beru pravidelně antikoncepci Diane 35. Pohlavní...

Bolest horního patra v ústech


Výsledek kolonoskopie


Bolest lýtek při chůzi

Dobrý den, nevím do jaký kategorie zařadit můj problém... při chůzi venku...

Poškození menisku

Dobrý den, na magnetické rezonanci mě byla napsána tato diagnoza: |Laesio men....

Bolest žeber a pod žebry na pravé straně

Dobrý den, již víc jak měsíc mě trápí bolesti pravé strany zad a bolest vpravo...

Otok předkožky

Dobrý den, mám problém s nateklou předkožkou na penisu viz foto. Mám tento problém...

Svědění v oblasti konečníku, šourku a třísel.

Dobrý den, posledních několik let se potýkám se svěděním v oblasti konečníku,...

Ct nález

Dobrý den,Neurolog mne poslal na CT a mám tento nález : CT L3-S1: Páteřní kanál...

Popraskaná kůže na penisu

Dobrý den, mam popraskanou předkožku a divně zbarvená. Problém mam už měsíc...

Styphylococcus haemolyticus infekce kůže

Dobrý den, delší dobu mám problém s velmi pomalu se hojícími hnisavými ranami...

Bolesti v místech zubu moudrosti

Dobry den Uz asi 3 dny mam bolesti v ustech v mistech kde byva zub moudrosti...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.