Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Četnější stolice a úzkostná porucha

Psychika Tomáš 26.7.2019

Zdravím,
léčil jsem se cca 1 rok na úzkostnou poruchu s panickéma atakama kterou mi vyvolalo úžívání marihuany. ( hned jsem ze dne na den z každodenního kouření přestal) a to jsem užíval cca 1,5roku opravdu aktivně. Psychiatrička mi nasadila neurol na potlačení stavů kdy je to nejhorší a měl jsem tu ataku.

(první projev poruchy 3 roky zpátky)
po cca roce +- jsem přestal naprosto úžívat antidepresiva a i jiné léčiva na poruchu

Po cca 2 měsících úžívání antidepresiv se to výrazně změnilo a zlepšilo že jsem začal brát neurol úplně a nakonec jsem ho dal úplně pryč a po nějakém čase dokonce i antidepresiva.
Po tomto jsem prodělal několik rozchodů který mě opravdu zasáhli ale nikdy nějak hodně neovlivnili.
Letos v lednu tu řádila střevní chřipka a já a ani přítelkyně jsme nejevili žádné příznaky tak jsme vyrazili do kina 60km od domova, ale v půlce filmu se mi ta chřipka projevila. Návštěva tamních záchodů a cestu domů že se nesmím pozvracet v autě ve mě zanechala hrozné ,,trauma'' které je ve mě do teď a to je už cca 5 měsíců.
Po 2-3 dnech už jsem nejevil žádné příznaky střevní chřipky ale měl jsem od té doby hrozný strach ze zvracení a od té doby mívám téměř každodenní nevolnost a vrátili se mi úzkosti a ataky, po vyšetření psychiatričkou mi diag. úzkostnou a panickou ataku a možné sklony k hypochondrii.
Psychiatrička mi nasadila ty stejné antidepresiva ale po pár týdnech užívání se nic nelepšilo tak jsme zkusili změnit několikrát typ antidepresiv aby mi sedli. Nakonec beru 16kapek léku Seropram + neurol na zklidnění úzkostí, strachu a panických atak.

Jen zdůrazním že prodlení mezi prvním léčením poruchy a tímhle druhým projevem je +- 2 roky které jsem měl i dosti stresující bez léku na uklidnění a antidepresiv ( dost rozchodů jak jsem psal které jsem bral vždy přehnaně špatně a dostával jsem se z toho těžko )

Moje otázka je jestli se nemohlo stát něco s mým tělem po prodělané střevní chřipce?
K psychologovi chodím a lepší se to tím že když mám řidší stolici už mi alespoň nenajíždí panika s tím že mám zase tu ,,příšernou'' střevní chřipku. Dále mívám dny kdy mám opakovanou stolici, normálně mívám 1x denně ale když to mám opakovaně tak klidně 4x s tím že bývá kouskovější a trošičku víc mazavější (řidší) ale průjem to není a po vyprázdnění mám pocit neúplného vyprázdnění a mám nutkání jít znovu (někdy).

Krevní testy komplet na všechno co se dá ( všechno OK )
Grastro vyšetření žaludku - proběhne za měsíc
Kolonoskopie - nejspíš nebude, zálěží jak to proberu s doktorkou a i ona se spíše příklání že je to psychického původu.

Osobně mě ani tolik netrápí to vyprazdňování jako spíš ta nevolnost, často říhám a po větším říhnutí cítím úlevu, mívám často knedlík v krku což samozřejmě patří s největší pravděpodobností k úzkostné poruše. Nebál bych se říct že mám opravdu přehnaný strach ze zvracení a celkově z toho že bych mohl mít nějakou nemoc u které se zvrací, takových nemocí se bojím mnohem více než např. rakoviny. A to mi hlava nebere. Snažím se stím pracovat už několik měsíců a momentálně mi i psychiatrička zkusí přidat ještě nějaké antidepresiva jenže když zkoušela jedny tak byli zase moc silné a byl jsem malátný ( neschopný vykonávat práci ) Tak teď zkouším ještě jedny prášky na to jestli by mohli pomoct a zatím beru několik dní tak uvidím jestli se to alespoň trochu zlepším. Čekáme s přítelkyní rodinu a ta zpráva mi celkem i pomohla se dostat z nejhorších stavů.

Předem se omlouvám že to nejspíš nepatří k Vám a sám si myslím že je to pravděpodobně psychického původu a přiřazuji to např k - žaludeční neuroza, střevní neuroza vyvolána každodenní úzkostí co trvá už několik měsíců.

Předem Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Tomáši, já myslím, že na to jdete správně. Ve svých projevech se podle mne orientujete správně a také jste podnikl kroky k tomu, aby se vyloučilo nějaké fyzické onemocnění. Mně nezbývá než Vás pochválit za to, že jste se ke svým problémům postavil čelem a řešíte je. Máte psychologa, psychiatra a plánované gastroenterologické vyšetření. A podle toho, jak dopadne, se případně přidá nějaké léčivo na zklidnění potíží. Střevní chřipka bylo velké oslabení, zároveň za nevhodných okolností a s Vaším nastavením mohla zpustit panickou reakci. Zároveň se mohlo podráždit střevo a trávení vůbec a Vy jste se na to začal soustředit. Někdy to trvá několik týdnů i s dietou, než se organismus vzpamatuje a když se takto sledujete, každé zabolení či změna vzhledu stolice mohou vyvolat úzkosti. Stolice denně je v pořádku, když jdete 4x jen občas, tak bych tomu nepřikládala váhu. Půjde nejpíše o souvislost s psychikou (jako projev dráždivého tračníku), nebo můžete mít nějakou nesnášelivost či alergii na potrvaviny. Vhodné by bylo pro začátek vyloučit celiakii a nesnášenlivost laktózy. K tomu samozřejmě gastroskopii, kde se ukáže, zda nemáte reflux či zánět žaludku, někdy se objevují častěji ve stresu a úzkosti, jsou na to léky, které Vám problém případně vyřeší, jako Helicid, Lanzul, Controloc apod.. Kolonoskopické vyšetření podle příznaků nepovažuji zatím za přednostní, domluvíte se s gastroenterologem. Pokud máte v pořádku krevní testy (játra, slinivka, ledviny, vyloučení zánětů, coukrovky a poruch štítnice) a na ultrazvuku nic není, pak nemějte obavy, stav se, věřím, postupně upraví. Také se věnujte svému stravování, jezte zdravě, nepijte vůbec alkohol, bublinkové nápoje, není vhodná káva a mastné, tučné, těžké a pikantní potraviny. Omezte či načas vynechejte také nekysané mléčné výrobky. Přeji Vám. abyste se začal cítit lépe a užil si očekávání potomka. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Psychiatrem mi byla diagnistikovana generalizovana...
Četnější stolice
dobrý den trápí mě přesně tohle.. Chodím na stolici...
Panická úzkostná porucha
Dobrý den, před dvěma měsíci mi byla diagnostikována...
Úzkostná porucha
Dobrý den. Rozhodla jsem se Vám napsat a požádat o...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Četné obtíže

Dobry den mam problemi s vysokym tlakom mam 24rokov ... Berem lieky na tlak...

Četné obtíže

Dobrý den, přibližně před 10 dny se mi v práci během oběda udělalo nevolno...

Četné obtíže u přítelkyně

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na mojí přítelkyni. Před dvěma lety se jí přetočila...

Četné oční obtíže

Dobry den uz asi 14 dni, mi boli oci, svedi a jsou suche, delaji se v belmu...

Četné pigmentové névy

Dobry den, mam hodne pih a zajimalo me, jestli nektera z nich nevypada podezrele....

Četné polymorfní obtíže

Dobrý den ,Je mi 35 let ,mám velký problem už 1 rok řeším zdravotní problémy...

Četné stolice, inkontinence plynů a stolice po nízké resekci rekta

Dobrý den! Má matka je po operaci: nízká resekce rekta (červenec 2019) pro objemný...

Četné změny na páteři

Dobrý den, chtěla bych poprosit o bližší vysvětlení mých potíží s bolestmi zad....

Četné zubní kazy

Dobry den, posledni dobou co jsem navstivil nekolikrat zubare a dost mi predelaval...

Četnější stolice

dobrý den trápí mě přesně tohle.. Chodím na stolici i 5x denně,jim zdrave....

Četnost kontrol po onkologickém zákroku

Dobrý den paní doktorko, v říjnu 2007 jsem podstoupil operaci klasického seminomu...

Četnost krevních odběrů po totální strumektomii při plné substituci letroxem

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jak často se dělají kontroly pro zjištění...

Četnost orgasmů

Dobrý den, poslední dobou mám menší problém s erekcí. Dříve jsem měl erekci...

Četnost pohlavního styku

Dobrý den, chci se zeptat zda existuje nějaký alespoň rámcový standard na četnost...

Četnost stolice kojeného ditěte

Dobrý den paní doktorko, vím, že asi na můj dotaz řeknete, že je to normální,...

Četnost stolice u 5-ti měsíčního kojence

Dobrý den, dcerka cca 5 a 1/2 měsíce již více jak týden neměla stolici. Znamená...

Četnost vnitřních kýl

Dobrý den,vzniká vnitřní kýla i při zvedání těžkých břemen nebo jsou příčiny...

Čevené pupínky na břiše

Dobrý den, objevili se mi na břiše tyto červené pupínky. Nesvědí, prostě tam...

Čevené skvrny pod kůží

Dobrý den, udělali se mi na nohou a břiše takové červené skvrny. Vypadá to...

Čevené tváře

Dobrý den.Už je to pár let co mi kožní lékařka zjistila na obličeji seboroickou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Závratě po masáži zad

Před 2 měsíci jsem po masáži zad měla silné závratě, zvracela jsem a nemohla...

Vyrážka na penise


Vysvětlení nálezu z endoskopie

Prosím o vysvětlení nálezu na endoskropii: 5 částic o průměru A-C: 3mm, D-E:...

Korunka

Dobry den chtela bych se zeptat zda je normalni chovani pani doktorky kdyz mi...

Pokud by se jednalo o nádor, byl by vidět na sonu?

Dobrý den, ráda bych znala váš názor. Ve středu vecer mě mamka odvezla na...

Krev v moči, bolesti v bedrech


Zvýšené hodnoty krevního obrazu a jaterních testů


Stařecká bradavička

Dobrý den paní doktorko, asi před měsícem se mi na předloktí udělala skvrnka....

Otěhotnění po miniinterupci

Dobrý den,dne 4.3.2016 jsem prodělala interupci v 5-6tt, dne 12.3.2016 jsme...

Boule u varlat

Dobrý den, poblíž varlat se mi v rozkroku udělala taková boule (viz foto). Při...

Bušení srdce


Bolest v krku a afta


Svědění v intimní oblasti

Dobrý den, mám dotaz na který mi lékařka z gynekologie nedokázala poradit. Již...

Vyrážka na penisu

Dobrý den, před par dny se mi na žaludu a pod nim objevily takové bílé skrvrny(viz...

Svědění těla


Problém s erekcí před prvním stykem

Zdravím, je mi 17, skoro 18 let a mám problém s erekcí, ještě jsem neměl pohlavní...

Elicea a hubnutí

Dobrý den, prosím, rád bych se zeptal a navázal na již položený dotaz. Již 14...

Zväčšenie ľavého prsa(prsníka)

Dobrý deň prajem,mal by som otázku cca 2 týždne pozorujem nejaké zväčšenie ľavého...

Popraskaná kůže po obvodu penisu

Zdravím na konci kůže penisu mi po obvodu začala prasat kůže takový trhlinky...

Ztuhlost tváře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. O víkendu jsem byla na běžkách, dost tam foukalo...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.