Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Cysta vaječníku, antibiotická léčba

Gynekologie Kristýna 1.12.2020

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně "preventivního" nasazování antibiotik. Před cca 3 týdny jsem začala mít bolesti pravého podbřišku - zánět slepého střeva se vyloučil, začalo se to tedy ubírat směrem ke gynekologickému problému.
Gynekologické vyšetření ukázalo drobnou cystu na vaječníku, která ale způsobovala bolestivost pravého vaječníku (ale stále vlastně normální pro cyklus, bylo to v době ovulace cca 25mmx15mm) a CRP testy vyšly v pořádku, v těle nebyl žádný zánět. CA 125 market také v normě, stěry taktéž. Doktorka mi i přes to nasadila antibiotika Cyplox 250 a následně pak přidala další antibiotika, tentokrát Cyplox 500 a musela jsem vybrat oboje dvoje. Prý preventivně, aby se nic nepodcenilo.
Následně, hned po ATB mi bylo řečeno, že musím brát 2x denně Nimesil na bolest a protizánětlivě (preventivně) až do začátku menstruace a během menstruace alespoň 2x indometacin na bolest a protizánětlivě.
Byla jsem na kontrole po MS, vaječník mě stále pobolívá, menstruace byla slabší krom jednoho dne, kdy byla velmi silná. Cysta na ultrazvuku již není, dle paní doktorky praskla a vaječník pobolívá z důvodu toho prasknutí a mám počítat s tím, že to bude ještě bolet chvíli. Načež mi preventivně naordinovala Polygynax čípky na 12 dní a k tomu ATB Sumamed na 3 dny. Na krev mám jít zítra, aby se mi nechalo udělat CRP, ale ATB musím nasadit již dnes, aby se nic nezanedbalo. Upřímně řečeno jsem z tohoto postupu velmi zmatená, protože to jsou již třetí antibiotika, která mám brát "preventivně" a pokud se nemýlím, tak Polygynax jsou také jakási antibiotika, která jsem navíc měla již v říjnu z důvodu infekce.

Zajímalo by mě tedy, zda je v pořádku brát antibiotika a protizánětlivé léky takto preventivně bez ohledu na to, že v současné době výsledky CRP nejsou známy. Předchozí dvoje antibiotika mi připadala zbytečná, zánět v těle nebyl potvrzen. Nyní mám brát další ATB preventivně, bez ohledu na to, zda zánět v těle skutečně je nebo ne. Chápu, že prasklá cysta může případně způsobit zánět někde v břiše, ale nevím, zda by nebylo lepší počkat na výsledky CRP.

Mám obavu o své zdraví, protože během měsíce mám za sebou Cyplox 250, Cyplox 500, Nimesil sáčky 2x denně, Indometacin, do toho Wobenzym a nyní bych měla ještě znovu mít širokospektrá antibiotika pro další prevenci. Ráda bych znala tedy názor na to, zda by nebylo lepší počkat na výsledky krevních testů a případné nasazení antibiotik by se odvíjelo až od toho, zda by byl v těle přítomen zánět. Podotýkám, že se jedná o první problémy tohoto typu, do teď jsem s cystami problémy neřešila.

Odpovídá lékař:

Dobrý den Kristýno. K Vašemu dotazu se bude vyjadřovat gynekolog. Obecně vzato je obtížné podávát jakoukoliv formu druhého názoru pouze ze subjektivního popisu, bez možnosti nahlédnout do lékařských zpráv. Z mého pohledu (praktického lékaře), se mi zdá zvláštní v tomto případě podávat preventivní antibiotickou léčbu kůrou 3 antibiotik. Chápal bych přeléčení Ciploxem (1x), z vámi podaných informací ale já nevidím důvod k dalšímu přeléčení. To ale neznamená, že takový důvod tam někde není/nebyl. Z toho, co píšete, mi vyplývá, že k největšímu užitku Vám zřejmě budou analgetika na tlumení bolestí. Pokud má Vaše lékařka nějaké důvody, proč Vás tak intenzivně léčila antibiotiky, z Vašeho dotazu je nelze vyčíst. Není ani známá celá Vaše anamnéza, jestli tam náhodou nejsou nějaká rizika ( např. záněty vaječníků, prodělané pánevní zánětlivé onemocnění). Obecně máte pravdu v tom, že je lepší vést antibiotickou léčbu cíleně a v případě prokázaného zánětu. Existují ale také i situace, kdy léčbu nasazujeme i bez zánětlivých parametrů. Já bych Vám mohl doporučit pořídit si probiotika (např. Probicus, Biopron). Určitě nebudou na škodu po opakované antibiotické léčbě. Odpoví Vám také specialista.

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Maděrka

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Repromeda, Brno

Dobrý den Kristýno. Jak již zmiňoval pan doktor Romanko, vycházíme pouze z dostupných údajů od Vás. V gynekologii má smysl léčit antibiotiky i přes negativní výsledky CRP, pokud máme podezření na zánět v oblasti dělohy, vaječníků či vejcovodů. Je to z toho důvodu, že CRP nemusí být vždy při těchto zánětech zvýšeno a zároveň neléčený zánět by mohl způsobit poškození těchto orgánů až třeba s následkem neplodnosti. Není mi nicméně jasné, proč byla léčba antibiotiky opakována, čekal bych v tomto případě pouze jednu kůru, detaily ovšem neznám. Zmiňujete Polygynax čípky, ty se používají spíše na léčbu zánětů v oblasti pochvy. Dále bych zmínil, že Vaše potíže nemusí být nutně způsobeny pouze zánětem. Přeji brzký ústup potíží a pěkný den.

Související dotazy

Cysta vaječníku
Dobrý den, lze mít pohlavní styk, když mám na levém...
Cysta vaječníku
Dobrý den :) .. Chtěl bych se zeptat, během 4 měsíců...
Cysta na vaječníku
Dobry den preji. Mela bych takovy dotaz. Na preventivni...
Cysta vaječníku
Dobrý den, byla jsem na preventivní kontrole u gynekologa....
Cysty vaječníku
Dobrý den, je mi 27 let a zatím nemám děti. Před...
Cysta vaječníku
Dobrý den, při kontrole po šestinedělí objevena na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Cysta vaječníku

Dobrý den, je mi 40 let, v únoru letošního roku mi byla odstraněna děloha a...

Cysta vaječníku

Dobrý den, při kontrole po šestinedělí objevena na vaječníku podle gynekologa...

Cysta vaječníku

Dobry den, nedavno me propustily z nemocnice kvuli zanet delohy ten je vylecen...

Cysta vaječníku

Dobrý den, před cca měsícem mi můj gynekolog sdělil, že mám na vaječníku asi...

Cysta vaječníku

Dobrý den, včera jsem byla na gynekologické pohotovosti, protože mě cca od...

Cysta vaječníku -operace ?

Dobrý den, Je mi 17 let a dnes jsem byla poprvé na gynekologii, neměla jsem...

Cysta vaječníku a těhotenství

Dobrý den. Mám sekundární amenorheu.- cysta na levém ov. 3 cm Menstruaci jsem...

CYsta vaječníku a zpoždění menstruace


Cysta vaječníku a zvýšený onkomarker CA 125

dobry den na kontrole u gynekologa mi bola zistena cysta na vajecniku a mala...

Cysta vaječníku v letadle

Dobrý den, již dva dny mě bolí v podbříšku na pravé straně. Tyto bolesti mám...

Cysta vaječníku, léčba

Dobrý den, před par dny jsem zjistila, ze mám cystu v levém vaječníku. Cca 65...

Cysta vaječníku, zpoždění menstruace

Dobry den uz 2x jsem prodelala cystu letos netusim jestli to je znovu mozne...

Cysta varlete

Dobrý den, před casem cca 3 měsíce jsem si zjistil velikou bouli na varleti...

Cysta varlete

Dobry den,prosim vas o radu , na pravem varleti mi byla diagnostikovana cysta,ale...

Cysta varlete

Dobrý den. Prosím o sdělení,zda je možno provést operaci cysty na varleti bez...

Cysta ve slezině

Dobrý den, ráda bych se zeptala. Pred časem mi náhodně na CT byla zjištěna cysta...

Cysta ve slezině

Dobrý večer,va CT mi byla zjištěna cysta na slezině.Velká je zatím jen 2 cm.Mám...

Cysta ve slinné žláze

Je mi 79 let. Před rokem mi byla zjištěna nezhoubná cysta ve slinné žláze, za...

Cysta ve štítné žláze

Byla mi diagnostikována cysta ve štítné žláze (levý lalok) o velikosti cca 25...

Cysta ve vagine???

Dobrý den Dnes jsem si objevila při vchodu do pochvy bulku v podobě zluto bílé...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nespavost

Dobrý den.Trpím nespavostí a dostsla jsem Triticco prolong 300mg který mě samotný...

Bělání prstů na rukou

Dobrý den, již delší dobu mě trápí bělání prstů na rukou. Projevuje se zejména...

Haemophilus haemolyticus

Dobrý den.Mám dotaz ohledně boláků které se mi neustále tvoří na jazyku. Brzo...

Plicní potíže


Proč se zadní rýma vrací?

Dobrý den.Syn 13 let je alergiky (prach, pyl, roztoče, bříza bojínek) a astmatik....

Panická porucha osobnosti

Dobry den,chtela jsem se zeptat,jestli trittico pusobi ucine i na panickou poruchu....

Já mám tedy bohužel podezření na nádor

Dobrý den, mám dotaz týkající se babičky. Nedávno podstoupila ultrazvuk ledvin,...

Po vytržení zubu výplach peroxidem


Vysvětlení SONO břicha

Dobrý den, dnes jsem byla na SONU břišní dutiny a závěr vyšetření zní takto: Disfuzni...

Azitrox 500 a průjem

Dobrý den, paní doktorko ám takový dotaz. Dostala jsem antibiotika Azitrox 500...

Operace slepého střeva


Úzkost, léky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat podrobně na rozdíly mezi léky Neurol, Frisium...

Pupínek na penisu

Dobrý den. V pondělí jsem měl nechráněný pohlavní styk s partnerkou ( toto...

Hluboká žilní trombóza

Dobrý den, předem se omlouvám za rozsáhlý popis a více dotazů. Je mi 36 let....

Alergie na léky

Dobrý den, chtěla bych poradit s následujícím: Několik posledních let mám...

Omeprazol a žaludeční viróza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Prodělala jsem žaludeční virózu, kdy jsem...

Nález na rtg plic

Dobrý den, chtěla bych se zeptat...dnes jsem byla na plicním vyšetření, kvůli...

Bolest pod pravými žebry při námaze

Dobrý den, již sem na tomto serveru měl jeden obecnější dotaz a byla mi doporučena...

Preejakulát

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat na věc ohledně preejakulátu. Můj penis je...

Gynekologické krvácení

Dobrý den, je mi 18 let a mám problém s mírným ale nahnědlým výtokem, takové...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.