Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Emočně nestabilní porucha osobnosti

Psychiatrie Dana 5.5.2021

Dobrý den,

mám obavu, že trpím hraniční poruchou osobnosti. Mluvila jsem s bývalou zdravotní sestrou, která mě s touto poruchou více seznámila. Tzn. nemám ji diagnostikovanou.

Nechci navštěvovat psychology, psychiatry nebo terapeuty. Jediné, čeho jsem schopná je online terapeut... Myslíte si, že by mi takový terapeut pomohl?

...V zaměstnání funguji bez problému až na agresivní projevy, na které jsou už ostatní zvyklý. Ve vztahu funguji naprosto tragicky, chvilku přítele miluji, chvilku nesnáším - představu, že bychom spolu nebyli. Chvilku v záchvatu si balím věci, naopak po pár minutách je vybaluji ... Uvnitř se cítím prázdná, někdy se mi třesou ruce, několikrát odejdu a několikrát se zase vrátím. Během hádky z mé strany se za ním několikrát vrátím a zase několikrát odejdu do vedlejší místnosti. Dokážu být agresivní a velice výbušná. Nedokážu to přesně popsat, ale chvilku ho naprosto nesnáším a nedokážu si představit další život s ním a následně se to úplně otočí, mám ho ráda a nedokázala bych ho opustit.

Jsme spolu přes dva roky a tyhle pocity jsem měla možná už od začátku, akorát poslední měsíc je velice intenzivní a nedokážu jeden den fungovat normálně. Ráda bych s tím něco udělala, protože je to naprosto nesnesitelný pocit. Několikrát denně se směju, brečím a bouchám zlostí. Nebyl by během měsíce den, kdy bych ani chvilku nebrečela..

Nemám deprese, nechci se zabít, sebepoškozovat jsem se chtěla, ale nikdy k tomu nedošlo.

Jaký je Vás názor? Může se jednat o hraniční poruchu osobnosti? Děkuji mnohokrát ..

Odpovídá lékař:

MUDr. Aneta Trefilíková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně

Dobrý den paní Dano, děkuji za váš dotaz.
Dle vašeho popisu by se opravdu mohlo jednat o vámi zmiňovanou hraniční poruchu osobnosti.
Nicméně, je nejprve třeba ji řádně diagnostikovat a v tom je třeba psychiatrické sezení. Stejně tak uvádíte, že jste měla tendence k sebepoškozování, což je pro tenhle povahový rys velmi důležité a časté.
Nemůžu vyloučit vhodnost nasazení některého/některých psychiatrických léků. K tomu je také třeba být řádně vyšetřena psychiatrem.
Co se týče terapie, ta je určitě na místě. Nejvíce vám mohu doporučit terapeuta, který užívá tzv Dialekticko-Behaviorální Terapie (DBT) - jedná se o psychoterapeutickou metodu vyvinutou zejména pro lidi, kteří trpí hraniční poruchou osobnosti. Mělo by u ní docházet k nácviku dovedností, které jsou pro vás obtížné. Např. všímavost, bytí tady a teď, emocionální mezilidské vztahy, regulace vlastních emocí a zvládání krizových a stresových situací.
Tato terapie většinou probíhá formou skupinového sezení, proto si myslím, že online sezení nejspíše neprobíhá, ale upřímně tuhle informaci nemám, tak je to pouze moje domněnka.

Abych to shrnula, jako praktický lékař vidím podobnost se zmíněnou diagnózou, a proto bych vás odkázala na psychiatrické vyšetření k potvrzení diagnózy a doporučila vám psychoterapeutické sezení, které jsem popsala výše.
Váš dotaz tedy předám ještě našim psychiatrům, kteří vám také vyjádří svůj názor. A doporučím našim sestřičkám, aby vám pomohly s objednáním na psychiatrii a terapii.

Přeji hezký zbytek dne. Trefilíková

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Doležalová

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie Pracoviště: TH klinika s.r.o.

Dobrý den slečno Dano. Dle Vašeho popisu se skutečně může jednat o poruchu osobnosti, ale k potvrzení je třeba podrobné komplexní vyšetření psychiatra s podrobnou anamnézou, zmapování vývoje obtíží, ev. při pochybnostech doplnění psychologického vyšetření. Tzn. návštěvu ordinace specialisty. Tzv. hraniční porucha osobnosti se skutečně vyznačuje labilní emotivitou, impulzivitou, černobílým viděním světa a vztahováním se k druhým, zvraty ve vztazích, pocity prázdnoty, emočními krizemi atd. Pro poruchy osobnosti obecně je podstatné, že jde o dlouhodobý problém, vyvíjející se od adolescence. V léčbě je podstatná psychoterapie, která vede k náhledu na obtíže, lepší adaptaci a zvládacím strategiím... Může být individuální či skupinová, v rámci stacionáře či intenzivního terapeutického pobytu. To, zda se domluvíte v rámci individuální psychoterapie na online formě, je na možnostech konkrétního terapeuta. Symptomaticky lze také využít farmakoterapie při dekompenzacích, výrazné emoční labilitě, doprovodné úzkostně - depresivní symptomatice apod. Farmakoterapie je v kompetenci lékaře psychiatra. Je dobře, že se zamýšlíte nad řešením obtíží. Přeji brzkou úlevu!

Související dotazy

Emočně nestabilní osobnost
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné se úplně...
Porucha osobnosti
Dobrý den. Mám poruchu osobnosti, nebo jejich kombinaci...
Emocne nestabilni osobnost
Dobry den, moc Vas prosim o radu, pomoc, co pocit... V...
Porucha osobnosti, ADHD a invalidní důchod
Dobry den chtela bych se zeptat...je mi 28 mam hranicni...
Porucha osobnosti
Moje dcera trpí od mládí Poruchou osobnosti. Dg: emočně...
Mám dg. hraniční porucha osobnosti a panickou poruchu
Dobrý den poslední dobou trápí takové jakoby navali-naběhnout...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

EMG vyšetření, brnění, tuhnutí, mravenčení částí těla

Problém: Stěhovavá a střídavá bolest a problémy v různých částech těla. Dobrý...

EMG-mononeuritis multiplex

Dobrý den, mám zánětlivé poškození výběžku lýtkového nervu na levé i pravé končetině.Projevuje...

EMLA

Dobrý den, asi ten dotaz nepatří úplně Vám,ale chtěla jsem se zeptat-mám 3mes....

EMLA

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat- mám 3měs. dceru a dávám ji na očkování EMLU...

EMLA

Dobrý den, mám 6.měs. dceru a chtěla jsem se zeptat-na každé očkování lepíme...

Emla krém nebo mesocain ?


Emocne nestabilni hranicni porucha osobnosti

Dobry den, leky neberu, na terapie nechodim, ale myslim si ze jiz mam velky...

Emocne nestabilni osobnost

Dobry den, moc Vas prosim o radu, pomoc, co pocit... V 17 letech mne byla dg...

Emočně nestabilní osobnost - hraniční tip

Dobrý den, již dlouhou dobu bojuji s touto ošklivou nemocí. Mám bohužel...

Emočně nestabilní osobnost

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné se úplně vyléčit z emočně nestabilní...

Emoční oploštělost

Mám problémy s emocemi Nevím jak to popsat prostě moje emoce jsou minimální...

Emoční vysoký tlak

Dobrý den pane doktore, mám syndrom bílého pláště, který mi byl potvrzen. Nicméně...

Emphyzém

Dobrý den, v příloze posílám výsledek z CT hrudníku. Nerozumím lékařským pojmům,...

Empyém žlučníku

Dobry den.Mam dotaz ohledne me babicky,ktera bohuzel zemrela ale mam nejake...

En.nápoje

Přeji Vám dobrý den stále si čtu v ruzných časopisech s diskuzích že energeticke...

ENCE´FALITIDA

Dobrý den asi tak před 2 týdnama jsem našla klíště.Ale před 4 dny mě začala...

Encefalitida

Dobrý den, asi 14.7. 2011 jsem našel klíště den po jeho přisátí a ihned ho výtáhnul....

Encefalitida

dobrý den, chtěla bych se vás zeptat, jestli mám ještě šanci porodit zdravé...

Encefalitida

Dobrý den paní doktorko, loni v září jsem měla encefalitidu..po propuštění z...

Encefalitida

Dobrý den mám podezření že mám encefalitidu ,ve středu 13.5 mě kouslo klíště...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Bolest zad vystřelující do břicha a třísla

Dobrý den chtěla by jsem se zeptat,uz delší dobu mam bolesti zad na pravé straně,bolesti...

Otok kolene bez úrazu

Dobrý den, před cca 5 dny mi bez jakéhokoli úrazu, či zvýšené fyzické zátěži...

Otok penisu po sexu

Dobrý den,na penisu se mi udělal otok,po dlouhém a vášnivém sexu. Penis mi připadá...

Zalehlé ucho z alergie

Dobrý večer paní doktorko, mám chronickou rýmu se sezónním zhoršením kvůli...

Svědění vstupu pochvy

Dobrý den, je mi 20 let a mám problém se svěděním vstupu pochvy. Nejdřív se...

Otok a bolest kolenního kloubu po úraze

Dobrý den, pře dvěma dny, jsem si vykloubil koleno. Byl jsem u doktora, který...

Prst skříplý do dvěří


Oteklý kloub

Trápí mě nebolestivý otok kloubu na prstu na noze. Před asi 3 týdny jsem se...

Termín "slabá hemolýza" v krevním obrazu

Dobrý den, chtěl jsem se jenom zeptat, co znamená termín "slabá hemolýza"...

Bolest jazyka

Dobrý den, prosím vás o radu,před třemi měsíci mě začal pálit jazyk,spíš v...

Atrofie mozku a příčina


Zvětšené uzliny

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční mononukleozu, týden hospitalizace...

Dolní retní uzdička

Dobrý den jsem trochu úchylná na piercingy , a ta jsem se rozhodla že si píchnu...

Oteklý kloub

Dobrý den, už asi 14 dní mám oteklý a začervenalý kloub na ukazováčku. Při ohýbání...

Léky na ředění krve

Dobrý den, před 2 měsíci jsem začala užívat lék Warfarin. Léčba mi byla zdůvodněna...

Nízké hodnoty krevních destiček

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Během těhotenství, ale i na začátku mi byli...

Operace kolenního kloubu

Dobrý den, jsem objednaný na náhradu kolenního kloubu. Po autohavárii před...

Drobné krvácení z konečníku


Helikobakterie


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.