Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Extrasystoly a vrozená srdeční vada

Srdce a cévy Petr 15.10.2012

Dobrý den, je mi 38 let a při odvodu na vojenskou službu mi byla zjištěna vrozená srdeční vada dvojcípá aortální chlopeň. Od té doby chodím jednou za 3 roky na pravidelnou kontrolu ke specialistovi. Chlopeň má dle mého lékaře normální funkci a není tudíž třeba žádná léčba, pouze se mám preventivně vyhýbat různým infekcím. Trápí mě však extrasystoly, které prý nemusí s mou vadou souviset. Někdy je vnímám velmi silně - silný úder v hrudníku až sebou celý trhnu, někdy je to jen takové zhoupnutí u srdce. Občas se přeskakování nakupí za sebe a musím na chvíli přerušit činnost, kterou právě dělám. Extrasystoly se u mne vyskytují především po větší fyzické zátěži a to třeba po 1 až 2 dnech po zátěži nebo i při ní. Také mívám "špatná období" většího počtu ES které trvá cca týden, nebo je také pociťuji při některých nachlazeních. Pravidelně tedy bývám vyšetřen na EKG, občas ultrazvuk, jednou jsem měl Holtera na kterém se však žádná ES nezachytila a prodělal jsem zátěžový test s rovněž dobrým výsledkem. Přesto se však nechám ES omezovat v běžném životě a to tak, že se v horších obdobích vyhýbám větší zátěži abych jim předešel. Mám kladný vztah ke sportu a rekreačně občas provozuji cyklistyku nebo lyžování. Jsem stále svobodný a i to mi umožňuje si přizpůsobovat můj životní rytmus a vhorších obdobých mi zklidnění pomáhá ve zmenšení počtu vnímaných ES. Mám však obavy, jak bych zvládnul stálý partneský vztah a zda mé extrasystoly opravdu nemají souvislost s mou srdeční vadou a nejsou tak pro mne nebezpečné. ES vnímám od svých cca 18 let, jiné potíže např.dušnost nemívám. Děkuji za odpověď, velmi si vážím Vaší pomoci. Petr

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Doporucuji duverovat Vasemu kardiologovi. Extrasystoly opravdu nejsou ve vetsine pripadu nebezpecne, "jen" neprijemne. Zkuste se poradit,zda by nestalo za to vyzkouset nejaky lek na zklidneni srdce,napriklad ze skupiny beta blokatoru. Nekdy pomaha dobre magnesium, sam bez porady s lekarem muzete vyzkouset bylinny preparat,napr. Persen,ktery u techto potizi nekdy funguje. Myslim,ze pritomnost extrasystol by nemela mit na partnersky vztah zadny vliv. Mohl byste zvazit se po navazani znamosti s Vasimi obtizemi sverit. Nejde o nic vyjimecneho nebo neco,za co byste se mel stydet,jsou i mnohem horsi problemy.

Související dotazy

Extrasystoly
Dobrý večer, chtěla bych se zeptat, zda mohou extrasystoly...
Extrasystoly
Extrasystoly. Dobrý večer. Po letech se mi vrátily...
Extrasystoly
Dobry den, mam dotaz na extrasystoly. Mam obdobi, kdy...
Vrozená vada srdce
Dobrý den, mám vrozenou srdeční vadu - transpozice...
Prý vrozená srdeční vada
Jsem profi hráč ledního hokeje, mám 26 let,lékaři...
HAK a vrozená srdeční vada
moje 17ti letá dcera užívá Minisiston,má vrozenou mitrální...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Extrasystoly

Dobrý den. Je mi 23 let a poslední dny pociťuji extrasystoly. Už jsem je pociťoval...

Extrasystoly

Dobrý večer, posledni 3 mesice mam skoro denne problemy s busenim srdce,...

Extrasystoly

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Beru už 4 roky betablokátor (nyní Concor 2,5mg...

Extrasystoly

Dobrý den, ve čtvrtek mě při běhu třikrát přeskočilo srdce. Cítil jsem tlak...

Extrasystoly a angína

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o zodpovězení na mů dotaz. Před...

Extrasystoly a hořčík

Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor ... již 3 roky...

Extrasystoly a palpitace

Dobry den, muj dotaz se tyka tachykardie a extrasystol. Zacnu tou tychykardii....

Extrasystoly a průjem

Dobrý den, jmenuji se Kateřina Mosová a je mi 19 let. Chodím na kardiologii...

Extrasystoly a Rytmonorm

Dobry den, obracim se na vas s dotazem ohledne extrasystol. Extrasystoly mam...

Extrasystoly a supraventrikulární arytmie

Dobrý den, více jak deset let mám problém s Extrasystoly, cítím každou z nich,...

Extrasystoly po zátěži

Dobry den, chcem sa opytat na obcasne vynechanie tepu obcas aj v klude no hlavne...

Extrasystoly při AD

Dobrý den, je mi 56let, žena, od 53 provedena histerotomie, na tlak Prestarium...

Extrasystoly velmi četné

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu - je mi 24 let a již 10 let mě trápí extrasytoly,...

Extrasystoly, Holter, Maximální tep

Dobrý den, promiňte, že ještě obtěžuji, ale rád bych se zeptal na pár věcí...

Extrasystoly, pálení za hrudní kostí

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás požádat o radu. Přibližně měsíc mám...

Extrasystoly, panická porucha

Dobrý deň pán doktor,doktorka 10.05 som bol na kontrolný hollter a 11.05 som...

Extrasystoly, žaludeční nevolnost

Dobry den, prosim mam extrasystoly obcas tachykardii a nezj.obcasne arytmie.Nyni...

Extrasystoly?


Extrasytoly - dušnost

Dobrý den, jsem diabetik na inzulinu 70 letý. Asi před 17 lety byl mi proveden...

Extrémě pružný hymen

dobrý den, ráda bych věděla jestli jít na operaci nebo to půjde nějak přirozeně,potažmo...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zlomenina obratle L1

V říjnu jsem měla úraz zad, byla jsem na pohotovosti, rentgen, lékař řekl, že...

Šumění v uchu


Bolestivá bulka na břiše

Dobrý den, před cca 3 roky jsem si nahmatala tvrdou, pohyblivou bulku na levé...

Neurologické potíže po užívání Medrolu


Roztroušená skleroza a magnetická rezonance

Dobrý den, dá se poznat roztroušená skleróza z magnetické rezonance?

Svědivé vodnaté pupínky

Dobrý den, nedávno se mi na jednom chodidle objevila svědivá červená skvrna,...

Mám občas knedlík v krku a pocit zahlenění.

Dobrý den, Od roku 2019 mám diagnózu hypofunkce štítné žlázy. Od té doby...

Opaření vodou

Pěkný den, prosím o radu, při jak vysoké teplotě vody se vytvoří popáleniny...

Bolest žeber


Bolest pod kolenem, ze zadu (v ohybu)


Ruptura rotátorové manžety

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda se jedná o vážný...

Křupání páteře


Crohnova choroba

Dobrý den, ještě dovkládám dvě první vyšetření od pana doktora z Bulovky a další...

Tlak v krku

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně pocitu tlaku v krku, který trvá již třetí...

Svědivý penis

Dobrý den, přikládám fotografii s mým problémem. Není to poprvé, co se mi toto...

Bulka v oblasti stydké kosti

Dobrý den, už par měsíců me trápí mala hůlka pod kůži o velikosti menšího hrášku...

Svrab


Krátká výdrž při sexu

Dobrý den, trápí mne již delší dobu "přecitlivělost" penisu a krátká výdrž v...

Slepé střevo a sexu

Kolik dní po operaci slepého střeva mohu mít pohlavní styk? 7 dní na lůžku...

Srůsty po hysterektomii

Dobrý den, je mi 22 let a jsem po radikální hysterektomii z důvodu rakoviny...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.