Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Ezetimib a zvýšení jaterních testů

Vnitřní lékařství 18.1.2023

Zdravím chci se zeptat ohledně užívání statinů. Dlouhodobě užívám Torvacard 40, stran vysokého cholesterolu a můj lékař mi k tomu přidal Ezetimib. Cholesterol se mi celkem pěkně snížil po přidání Ezetimibu ale zvýšily se mi jaterní testy AST 0,98 AST 0,80 . Jsem kardiak a v minulosti jsem měla srdeční operaci. Měla jsem hlavně zvýšený LDL cholesterol . Tak bych se chtěla zeptat jak bych mohla ještě játra podpořit aby se mi nezvyšovali hodnoty. Jako mladá jsem prodělala těžkou infekční žloutenku. Užívám ještě jiné léky a někdy také analgetika stran potíží páteře a kloubů. Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Vážená paní Marcelo, doporučil bych užívat esenciální fosfolipidy - jsou k dostání v každé lékárně. Zvýšení jaterních testů není závažné, ale užívání většího množství léků představuje pro játra zátěž. Přestože se jedná o další léčbu (jde o kapsle), není se třeba bát nežádoucích účinků a správná činnost jater je pro dobrý zdravotní stav důležitá. Nedoporučuji léky či výživové doplňky na bázi ostropestřce, protože se u nich neprokázal žádný dlouhodobý příznivý efekt a šlo by o zbytečně vynaložené peníze. U esenciálních fosfolipidů nehrozí ovlivnění efektu Vámi užívaných léků. Pokud bude přetrvávat zvýšení jaterních testů, měla byste mít ultrazvuk břicha. Přeji pevné zdraví.

Jsme vaším průvodcem na cestě za zdravím.

  • Praktičtí lékaři a specialisté odpovídají na dotazy.
  • Zdravotní sestry pomohou s objednáním k lékaři.
  • Jsme vaším partnerem v prevenci.

Související dotazy

Zvýšení jaterních testů u hladovění
Zdravim, muze mit podvaha, modriny, unava vliv na...
Zvýšení jaterních testů
Dobrý den, syn (13let v dubnu) má zvýšené hodnoty jaterních...
Zvýšení jaterních testů
Dobry den, na vstupni prohlidce mi kvuli memu stezovani...
Zvýšení jaterních testů
Elevace jaterních testů Dobrý den, už více jak...
Zvýšení jaterních testů
Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat, zda může něco znamenat...
Zvýšení jaterních testů
Dobry den Chtel bych se zeptat ohledne jaternich testu. Mam...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Extrémní vypadávání vlasů

Dobrý den. Je mi 16 let a už nějakou dobu mi extrémně vypadávají vlasy. Ze začátku...

Extrémní vypadavání vlasů z antikoncepce?

Dobrý den, mám docela velký problém s extrémním vypadáváním vlasů, vím že bych...

Extrofie a epispadie

Dobrý den, je mi 20 let. Narodil jsem se s extrofií močového měchýře a epispadií....

Exyntém

Dobry den, na prave i leve strane bricha se mi uz pres tyden drzi naka vyrazka,...

Exzém

Dobrý den, chci Vás poprosit o radu. Letos mi bude 50 let. Od mládí jsem trpěla...

Exzem?štěnice?

Dobrý den, ráno se mi objevil tento exzem,nesvedi,na mytí rukou používám tekuté...

Exzkém na žaludu

Dobrý den,dnes se mi udělala mi tato vyrážka, ,co to může být?Přitom dbán...

Eye Q a sardinky - je to ještě v normě?

Dobrý den, prosím o radu.Jím 6 tablet denně eye Q s celkovým obsahem 2400 mg...

Eythema migrans

Dobrý den dcera 3 roky měla 5.5. Klíště za uchem ... momentalne rudé ucho a...

Eytrasystoly

Dobrý večer, chtěla bych se Vás zeptat jestli mohou problémy s krční a hrudní...

Ezetrol

také beru léky na cholesterol!ovšem je rozdíl v lécich.pan doktor vám napiše...

Ezofagitida 1 stupne

Dobry denm v dubnu jsem absolvoval gastroskopicke vysetreni, diagnostikovana...

Ezofagitida, pálení žáhy

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, před rokem a čtvrt mi pomocí gastroskopie...

F20 Schizofrenie

Dobrý den chtěl bych se zeptat je mi 21 let a v 17 letech mi byla určena diagnoza...

F230 akutni polymorfni psychoticka porucha

Dobry den.S pritelem ziju pres mesic a zjistila jsem,ze v unoru 2013 byl v PL...

F25.2

Dobry den pritelkyne 25 trpi z duvodu abususu drog a alkoholu psychozou, s obcasnymi...

F41.2 Smíšená úzkostná a depresivní porucha

Dobrý den, 6 let jsem brala Zoloft. 3/4 roku jsem prášky nebrala a zničehož...

F603 emočně nestabilní porucha

Dobrý večer , můj dotaz se vlastně týká naší dcery.Dceři je 25 let a dcera se...

FA a ultrazvuk prsou, fibroadenom

Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku prsou a lékař zjistil: Oboustranně fertilní...

Fabryho choroba dědičnost

Dobrý den,prosím Vás jaká je dědičná šance u Fabryho choroby...má li jí otec...