Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Hemochromatoza

Hematologie Klára 19.1.2019

Dobrý večer,
mám dotaz ohledně nemoci hemochromatózy. Poslední tři roky mi stoupají hladiny ferritinu, vždy cca po půl roce o 40. Nyní je má hodnota ferritinu 358. Genetickými testy mi byla zjištěna hemochromatóza. Můj otec zemřel v 38 letech na cirhózu jater. Nebyl alkoholik. Mně je nyní 42 let. Před třemi lety mi byla zjištěna revmatoidní artritida a dále mám od narození Gilbertův syndrom. Trpím velkou únavou. Pan doktor mě ujistil, že zatím není nutné nechávat si odebírat krev kvůli snížení hodnot ferritinu. Že toto nastane až mi hodnoty stoupnou nad 800. V poslední době jsem však v několika článcích četla, že je nutné zahájit včasnou léčbu, jinak může být nemoc smrtelná či poškodit další orgány. Samozřejmě se obávám i z důvodu, že můj otec pravděpodobně na toto neléčené onemocnění zemřel. Měl také vysoké hodnoty ferritinu. Chtěla bych se tedy zeptat co je pro mé zdraví v současné době nejlepší a jak postupovat. Děkuji velmi za odpověď. Doplnění informací: prosím Vás nechápu, že píšete, že mám hodnoty lehce zvýšené. Jsou kolem 350ug/l ale zároveň píšete, že se mají udržovat pod 100ug/l To nedává logiku. Prakticky jsem se nedozvěděla, vůbec nic, jen to že mám být sledována lékařem, což je snad v případě diagnostikované dědičné hemochromatozy samozřejmé. Nevím jestli paní doktorka pochopila můj dotaz.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý večer Kláro, děkuji za dotaz. Vaše otázka je velmi specifická a já jako praktik si na ...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

feritin takto lehce zvýšený by asi neměl dělat problémy typu artritis.
Nicm...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní,
škoda, že nepíšete, kde jste s onemocněním sledována (hematologem, praktic...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Hemochromatoza
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem v 8. měsíci...
Hemochromatóza dědičná
Dobrý den, děkuji moc za rychlou odpověď ze včerejška....
Chronická hepatální léze
Je sledovaná na chron. hepatální lézi neinf. etiol,hemochromatoza...
Hemochromatoza: H63D - heterozygot
Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s dotazem,...
Interpretace holtera
Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o analýzu dvou sad...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hemofilus na mandlích

Dobrý den pane doktora.mám hemofila na mandlích co dva měsíce jsem brala antibiotika...

Hemofilus v těhotenství


Hemofilus ve sputu

Dobrý den, syn 7 let má 3 týdny kašel a rýmu. Kašle hlavně ráno, navečer a občas...

Hemofilus-spálová angína

můj 5letý syn má všechny příznaky spálové angíny a 40horečky,čekáme na výtěr...

Hemofilus, antibiotika, zase hemofilus..

Dobrý den, v říjnu jsem měla zánět nosohltanu dosti silny paní doktorka předepsala...

Hemoglobín v moči

Dobrý deň Bola som na preventívke a lekárka mi našla hemoglobín v moči....

Hemoglobin v tehotenstvi

Dobry den, jsem ve 3 mesici tehotenstvi a byly mi provedeny kontrolni odbery....

Hemoglobin, neprospievanie

Dobry den, dcera ma 23 mes. a vahu cca 9,5 kg, a vysku cca 83 cm. Porodna vaha...

Hemoglobin, železo a snížená funkce štítné žlázy

Dobrý den, paní doktorko, beru 50mg denně Letroxu na sníženou funkci štítné...

Hemochromatoza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jsem v 8. měsíci těhotenství a manžel má...

Hemochromatóza dědičná

Dobrý den, děkuji moc za rychlou odpověď ze včerejška. Chtěla bych ještě poprosit,...

Hemochromatoza: H63D - heterozygot

Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s dotazem, co si mám představit...

Hemokoagulace

Dobrý den, při laborator.vyšetření před kolonoskopii zjištěny hodnoty APTT...

Hemokultura

Dobrý den,chtěl bych se zeptat na mikrobiologické vyšetření vzorku žilní krve...

Hemolytic

Dobrý den, už delší dobu trpím bolestmi levé lopatky a přechází to do levého...

Hemolytická anémie

Dobrý deň,prosim si informácie o etiologii,diagnostike a terapii hemolytickej...

Hemolýza a hodnota hcg

Dobrý den, 5.měsíc beru Utrogestan 16.-25.DC 1-0-1 a v posledním cyklu, MS...

Hemooidy

Chlapec, 17 let. Od včerejšího večera mám jakousi anomálii v řitním otvoru....

Hemophilus influ

dobry den, opakovane me nachazeji hem.influ ve sputu, dlouhodobe kaslu a v noci...

Hemophilus ve sputu

Dobry den byla mi zjistena bakterie Hemophilus ve sputu. Navstivil jsem plicniho...