Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Horské slunce

Kožní obtíže Michaela 8.4.2020

Dobrý den,
asi před 8 lety jsem se vícekrát po krátkou dobu (minuty) slunila na horském slunci, kvůli problémy s akné na obličeji a těle. Měla jsem ho půjčené od mamky, dostala ho ještě za Československa před revolucí. Na internetu jsem četla, že tato horská slunce jsou nebezpečná, protože obsahují UV záření, které vyzařuje nebezpečné UVC záření. Mám se ještě teď obávat nějakých zdravotních problémů, které by v souvislosti s tímto zářením mohly přijít, i když to je už 8 let? (Na normálním slunci se běžně neopaluji ani se nevystavuji polednímu záření). Ještě jsem se chtěla zeptat jestli je u záření UVC jen nějaké riziko rakoviny kůže nebo i něčeho jiného? Protože na internetu jsem četla, že UVC záření působí na organismus více hlouběji (radioaktivně) než záření UVA a UVB.
Děkuji za odpověď.
S pozdravem Michaela

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den Michaelo, pokud vím, tyto přístroje vyzařují ultrafialové záření, které v drtivé většině umí pokožka absorbovat. Samozřejmě, pokud se dostane toto záření hloubějí, pak může škodit v podobě kožních nádorů, zejména melanomu. Obecně, jakákoliv fototerapie musí být indikována a užívana uvážlivě. I v dnešní době se léčba světlem používá, ale v indikovaných případech, kdy přínos z léčby daného kožního onemocnění převažuje nad riziky. Rovněž by to mělo být prováděno pod kontrolou lékaře. To, že jste se vystavovala záření před 8 lety nevidím jako rozhodující problém pokud jde o tvorbu kožních nádorů, jelikož "UV zátěž" kladena na kůži se sčítá za celý život. Neznamená to tedy, že jste si nutně zadělala na problém. Záleží také jaký fototyp kůže máte - zda jste světlejší pleti, světlé vlasy, či naopak. Rizikovější stran kožních nádorů jsou světlejší fototypy. Nicméně pro všechny platí stejná pravidla jak se na slunci chovat - nevystavovat se na slunci mezi 11-16h, pokud je to nutné, pak se mazat krémy s vysokým ochranným faktorem, ideálně SPF 50. Dále je vhodné nosit pokrývku hlavy a oblečení takové, aby zakrylo co největší povrch těla. Moji odpověď doplní ještě specialista v oboru kožního lékařství.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Kapounová

Specializace: Dermatovenerologie, Dětské kožní (dermatovenerologie), Korektivní dermatologie Pracoviště: Sanoderm Praha

Dobrý den,paní Michaelo,myslím,že paní doktorka to shrnula perfektně.Je pravda,že starší horská sluníčka obsahovala rtuťovou výbojku, která vyzařovala UVC záření. Toto záření je skutečně považováno za zhoubné pro živé organismy a v dnešní době se používá k desinfekci místností.
Stejně jako všechna spálení od sluníčka,běžné opalování nebo jakékoli působení UV paprsků si pokožka pamatuje a později nám to vrací ve formě rychlejšího stárnutí pokožky, různých pigmentací,výrůstků,ale i třeba zvratem znaménka ve zhoubné.
Doporučuji Vám se tím netrápit - pravděpodobně to nebude mít velký vliv.Spíš se teď snažte se na slunci nespálit a pravidelně 1x ročně choďte na vyšetření dermatoskopem. Nenavštěvujte solária- zde je právě riziko těchto škodlivých paprsků při nedostatečné údržbě přístroje.Pokud budete pozorovat změnu znaménka,zajděte k dermatologovi dříve. Na slunci se chraňte vhodným oděvem a přípravky s SPF faktorem alespoň 30-50.
Působení na vnitřní orgány nedokážu zcela zhodnotit - zřejmě vliv má,ale aby došlo k nějakému vážnějšímu poškození,musela by být expozice tomuto záření mnohem delší.
S pozdravem MUDr.Kapounová Jitka

Související dotazy

ATB a Slunce
Dobrý den, chci se zeptat beru antibiotika na angínu...
Antibiotika a slunce
Dobrý den, v pondělí večer jsem byla na pohotovosti...
Dneska ráno jsem vyšla na slunce a na nohách se mi udělaly červené fleky
Dobrý den, Dneska ráno jsem vyšla na slunce a na...
Horské slunce
Dobrý den, může krátkodobé vystavení horskému slunci...
ATB a slunce
Dobrý den. Dnes jsem dostala antibiotika Hibiotic....
ATB a slunce + alkohol
Dobrý den, dnes začínám užívat Azitrox 500 (celkem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Horní můstek

Dobrý den,poprosila bych o konzultaci horního můstku.Můj ošetřující lékař pan...

Horni patro v puse

Dobry den chtel jsem se jen zeptat na to belave patro u pusy neni to povlak...

Horní ret po úrazu

Dobrý den, kamarád mě omylem praštil loktem do levého horního rtu, když jsem...

Horní víčka

dobrý den mám dotaz,mám dost převyslá horní víčka a tlačí mně na oči přispívá...

Horní zuby

Dobrý den, již tak 6 let jsem nosila rovnátka nahoře na pevno, a teď v květnu...

Hornony u batolat

dobrý den , mám dcerku 16m v roce stála pravidelně ublinkávala a začali se...

Horomální antikoncepce, kuřáctví a riziko plicní embolie

Mám teprve 16 let,beru už rok hormonální antikoncepci a přes rok kouřím. Dříve...

Horsi dychani

Dobry den, uz delsi dobu me trapi horsi dychani....nekdy bolesti rukou, piskani...

Horsi dychani

Dobry den, je mi 14 let , v lednu jsem mel takovej mensi zachvat, srdce se mi...

Horská turistika v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může být nějak nebezpečné absolvovat...

Horské slunce

Dobrý den, může krátkodobé vystavení horskému slunci (příkon 75W, čtyři trubice...

Horské sluníčko

Vážená paní doktorko, přemýšlím nad koupí Horského sluníčka. Rád bych se Vás...

Horší či lehčí

Dobrý den, mám dotaz. Už téměř 2 týdny se léčím s virózou. Velmi silná rýma....

Horší dýchání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co to je, když večer,když si jdu lehnout mě...

Horší dýchání

Dobrý den, Mám dotaz týkající se mé mamky (48 let). Před rokem byla u zubaře...

Horší dýchání kvůli krku

dobrý den prosím o radu mám pocit knedle v krku prvotní pocity jsou angína ale...

Horší dýchání nosem

Dobrý den, poslední dobou mám horší dýchání nosem. Během spánku dýchám více...

Horší dýchání nosem

Dobrý den, už asi 2měsíce se mi hůř dýchá nosem a dýchám většinou pusou. Byla...

Horší dýchání, pálení na hrudníku, zarudlý jazyk


Horší krátkodobá pamét

Pěkný den,dočetl jsem se v Metropolitanu o možnosti zkontrolování mozku. Pozorují...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení penisu a pálení při močení

Dobrý den, Je mi 15 let. Dneska ráno mě začala nepříjemně pálit špička penisu....

Bulka na stehně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - mám již delší dobu min. rok na stehně , nebo...

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Tlak v předních zubech

Dobrý den, již čtyři měsíce pociťuji nepříjemný tlak,který přechází až v pulzující...

Cukání pod lopatkou

Dobry den, chtek bych se zeptat co by to mohlo byt, uz delsi dobu pozoruju ze...

Mononukleoza

Dobrý den chtěla bych vas timto poprosit o váš nazor na můj připad Na nový...

Laserova operace oci

Dobrý den, Chci se zeptat uvažují o operaci oči a vyšetření už mám za sebou....mě...

Snížené sexuální libido a Sertralin

Dobrý den, v únoru tohoto roku jsem začala brát antidepresiva na úzkost (spíše...

Krev na povrchu stolice

Přeji Vám krásný den . Měl bych na Vás jeden dotaz. Objevila se mi krev ve stolici...

Hpv - isoprinosin

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Před 4 měsíci mi byl zjištěn poprvé...

Od kolika let (v průměru) už je plně vyvinuté sperma?

Dobrý den, Je mi 12, za pár dní bude 13 a chtěl bych se zeptat od kolika let...

Předávkování betablokátorem Egilok

Dobrý den, mám vážné obavy o přítele-tragedie v rodině a pocit selhání. Může...

Nateklá uzlina v třísle, pupínky na stydkých pyscích

Dobrý den, chtěla jsem se vás zeptat, už dva dny mám nateklou uzlinu v levém...

Zvláštní tekutina

Již rok a půl mám stálého přítele, se kterým mám pravidelný pohlavní styk. Vždy...

Bolest levého volného žebra

Dobrý den, již více než rok mě trápí bolest levého volného žebra. Před tím jsem...

Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Výtok z penisu při vzrušení


Svědění uvnitř podbříšku

Dobrý den, už asi 1 rok mně trápí svědění v břiše, konkrétně v podbřišku (nejčastěji...

Problém po vypálení bradavice

Dobrý den chci se optat. Před měsícem a půl jsem byl na vypálení bradavice .....

Bradavice

Dobrý den, vážená poradno, dnes mám na Vás specifický dotaz. Celé své dětství,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.