Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hyperthyreoza

Endokrinologie Monika 3.10.2017

Dobry den, obracim se na vas s zadosti o radu.
V dubnu 2017 mi spise nahodou byla z krve zjistena zvysena funkce stitne zlazy a od te doby beham po doktorech.
Vysledky duben: TSH 0,005, T4 26,6
V kvetnu odbery znovu: TSH 0,003, FT3 9,1, FT4 21,65, ANTI TRAK 6,7, ANTI TG 22,30
Pani doktorka se mnou probrala vsechny mozne symptomy a nic z toho se u me neprojevuje. Chtela mi nasadit leky, coz jsem puvodne odmitla, ale nakonec jsme se domluvily na pul tablete Thyrozolu. Po cca tydnu uzivani jsem byla velmi unavena, zacaly mi znacne padat vlasy a jeste vic nez jsem byla zvykla mi zacaly natekat nohy. Vydrzela jsem v brani pul tablety a hodnoty krve se cca po 2 mesicich temer nezmenily (tyto vysledky bohuzel nyni nemam u sebe). Na dalsi navsteve mi davka byla i pres me protesty zvysena na celou tabletu, po ktere jsem byla jeste vice unavena a odpoledne jsem temer usinala v praci, tak jsem se po tydnu vratila zpet na pul tabletu a cca 14 dni pred navstevou endokrinologie zkusila vysadit uplne. Nejnovejsi moje vysledky jsou: TSH 0,008, FT4 29,3, FT3 15,37, ANTI TRAK 10,28.
Stale i nadale plati, ze bez leku se citim vyrazne lepe nez pri brani jakekoliv davky Thyrozolu. A stale se mi neprojevzji zadne priznaky hypertyreozy. Jsem bez strumy, bez problemu s ocima a ultrazvuk pry ukazuje nepatrne zmeny na stitne zlaze, ale ty jsou z kvetna i nyni ze zari stabilni a nemenne.
Nyni navic s partnerem planujeme miminko a to nam doktori zasadne nedoporucuji. Mohu vas zde pozadat o radu a sdeleni pripadnych rizik pri tehotenstvi? Bohuzel se mi stale nedari presvedcit doktory aby me posuzovali dle meho zdravotniho stavu (ktery je perfektni), nez podle vysledku krve.
Dekuji za nazor na lecbu / nelecbu a budouci tehotenstvi, ktere nechceme s partnetem odkladat (je mi 33 let)
Dekuji. Doplnění informace: Krevní tlak jsem měla vždy buď nízký (jednou i např. 90/60), nyní mám hodnoty při posledním měření cca 110/70, tep se mi vždy zvedne, když jsem v ordinaci a zapracuje tam asi trochu nervozita. Nyní jsem si zkusila spočítat v práci (sedím u počítače) a napočítala jsem 90 tepů za minutu. Velmi se snažím udržet si štíhlou postavu, což se mi celý život moc nedaří. Mám typicky ženskou postavu a když jsem cvičila a chodila na kurzy tance, váha se mi podařila držet mezi 60-65 kg při mé výšce 168 cm. Nyní co beru Thyrozol a cvičení a veškerý pohyb mám od doktorky zakázaný, tak váhu už mám téměř na 70 kg a oblečení mi začíná být malé...
Slíbila jsem nejen paní doktorce na endokrinologii, ale i svému příteli, který je lékař, že zkusím poctivě měsíc (do další návštěvy na endokrinologii, která má být 19.10.) brát jednu tabletu Thyrozolu a všichni jsme zvědaví, zda se hodnoty aspoň trošku pohnou. Vždy cca 14 dní, co Thyrozol beru jsem extrémně unavená a jak jsem již psala, natékají mi nohy a padají vlasy, pak jako by si tělo částečně zvyklo na léky a únavu v odpoledních hodinách zvládám lépe, ale váha mi stoupá...
Vyslechli jsme si s přítelem rizika při těhotenství a porodu, partner ještě k tomu že je lékař a zná rizika i ze svého povolání, se toho obává ještě více, ale včera jsme se předběžně domluvili, že to tedy asi zkusíme a uvidíme, zda se mi podaří otěhotnět.

Odpovídá lékař:

Dobrý den Moniko, děkujme za zajímavý dotaz. Z mého pohledu praktického lékaře bych Vám ráda řekla, at prášky Tyrozol neužíváte. Otázkou je, jaká je hodnota Vašeho krevního tlaku, tepu, jestli se Vám takto podaří otěhotnět, jelikož k otěhotnění je třeba mít hodnoty funkce štítné žlázy zcela v normě. V první polovině těhotenství je také miminko zcela závislé na Vašich hormonech a zvýšené funkce by mu neudělaly dobře. Co zkusit užívat Thyrozol ještě jednou po dobu 1 měsíce? K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Hana Jandíková Ph.D.

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Nefromed, Praha 6

Dobrý den, opravdu výsledky ukazují, že hyperthyreozu máte, je tam i pravděpodobná GB toxikoza (ale i hodnota 10 je relativně málo, tedy uvidíte z dalšího vývoje) a trošku mě překvapuje celkem běžný sonografický nález. Většinou GB toxikoza či jiný typ zánětu bývá znatelný a navíc typicky s vysokých stupněm prokrvení. Co se těhotenství týče bohužel se k němu vůbec nepřikláním, otěhotnět ve chvíli, kdy je možná "na spadnutí" GB toxikoza a vy na Thyrozolu je zcela nevhodné. Plodnost vám GB toxikoza nemusí vůbec nijak ovlivnit, ale jedná se pak o vysoce rizikové těhotenství a plynou i značná rizika pro plod. Myslím, že je docela dobře možné, že se vaše toxikoza mohla vyvíjet dlouho, tzn. jste adaptovaná na všechny příznaky, které by se očekávaly a nečiní vám potíže, naopak se můžete cítit v podstatě plná energie a spokojená. Samozřejmě pak při užívání Thyrozolu je změna "k normálu" cítit a jste unavená a nabírat na váze budete. Pokud doposud byl metabolismus nastaven na rychlejší otáčky a náhle se zpomalí, lze to očekávat. Také bych volila řešení vyčkat, vydržet na Thyrozolu...i déle než měsíc (spíš tak 3 měsíce) a dle dalšího vývoje rozhodnout co dál.
S pozdravem
Jandíková

Související dotazy

Hyperthyreoza a těhotenství
Dobrý den,je mi 29 let a ráda bych si pořídila miminko....
Hyperthyreoza
Dobry den Mam 30 rokov, siel som k obvodnemu lekarovi...
Hyperthyreoza
dobry den,mam snizenou funkci stitne zlazy,beru denne...
Hyperthyreoza
Dobrý den, po přestěhování mi při vstupní prohlídce...
Hyperthyreóza
Dobrý deň, 3 roky som užívala Thyrozol na hyperfunkciu,po...
Hyperthyreoza
Dobrý den, endokrinolog nabízel moje přítelkyně léčbu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hyperthiroza

Dobrý den, po porodu zjištěna hyperthiroza, vzhledem ke kojení nasazen Propycil-dávky...

Hyperthymesie

Dobrý den, již déle mě znepokojuje, že jsem si až moc detailně schopná vybavit...

Hyperthyreosa

Slyšela jsem,že při zvýšené funkci štítné žlázyse nesmí jíst koštˇáloviny.Je...

Hyperthyreosa

Dobrý den, je mi 20 let a od června tohoto roku se léčím pro hyperthyreozu (volný...

Hyperthyreosa a kojení

Dobrý den, zjistili mi HYPERTHYREOSA (THS-0,01, FT4-33,6, FT3-19,1). Jsem...

Hyperthyreosní stav v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych Vás poprosit o Váš názor. Dnes jsem...

Hyperthyreóza

Dobrý deň, 3 roky som užívala Thyrozol na hyperfunkciu,po 3 rokoch mi konečne...

Hyperthyreoza

Dobrý den, po přestěhování mi při vstupní prohlídce u praktického lékaře byla...

Hyperthyreoza

dobry den,mam snizenou funkci stitne zlazy,beru denne euthyrox 100mg a chtela...

Hyperthyreoza

Dobry den Mam 30 rokov, siel som k obvodnemu lekarovi s tym,ze som mal vysoky...

Hyperthyreoza

Dobrý den, endokrinolog nabízel moje přítelkyně léčbu hypertyreozy radioaktivním...

Hyperthyreoza a těhotenství

Dobrý den,je mi 29 let a ráda bych si pořídila miminko. Byla mi zjištěna hyperthyreoza...

Hyperthyreóza je kontraindikací k operaci žlučníku?

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co si myslíte o mém zdravotním stavu. V roce...

Hyperthyreóza, těhotenství

Dobrý den chtěla bych se zeptat.Moje sestra je těhotná a zjistili jí zvýšenou...

Hyperthyrosa

Dobrý večer, už se přes rok léčím s hyperfunkcí štítné žlázy, téměř stejnou...

Hypertinetické aneurysmatické vyklenutí mezisíňového septa

Dobrý den, byla jsem na ultrazvuku srdce a byla mi zjištěná vrozená vada - hypertinetické...

Hypertonus

Dobrý den , doktor mi řekl že mám mirný hypertonus . Dilatuji dilatanem 20 mm...

Hypertonus anu

Dobry den , doktor mi při kontrole po operaci napsal hypertonus anu. Chtěla...

Hypertonus zad

Dobrý den, trápí mě 6 týdnů střídavé bolesti - hypertonusy zad. Prodělala jsem...

Hypertriacylglycerolémie

Diagnostikovali mi schizofrenii. Užívám olanzapin. Jím docela racionálně. Přesto...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Močové obtíže

Dobrý den, je mi 34 let. Mám problém s častým močením, pocit nevyprázdněného...

Zamlžené vidění dva roky po operaci šedého zákalu

Byla jsem na operaci se šedým zákalem a od začátku mám problémy, nejdříve jsem...

Kvasinky, svědění konečníku, genitálií

Dobrý den, obracím se na Vás s následujícím problémem. Po porodu (nyní mám...

Nádor slinivky břišní


Bolest čelistního kloubu

Dobrý den, prosím o váš názor resp. radu. Moji dceru již několik týdnů bolí...

Říhání

Dobrý den, v práci mám kolegu, který sedí hned vedle mě a má obrovské problémy...

Ráno jsem si skřípla palec na ruce do dveří u auta

Dobrý den, dnes ráno jsem si skřípla palec na ruce do dveří u auta. Strašně...

Svrab


Bolest holeních svalů

Dobrý den, hraji rekreačně hokej ( 1-2 týdně). Můj problém je s bolestí...

Panické ataky, bušení srdce

Byla jsem vystavena velkému psychickému náporu zhruba 4 mesice, poté jsem začala...

Síňové extrasystoly

Dobrý den, už od puberty mě trápí extrasystoly, v poslední době však začaly...

Zarudnutí penisu

Dobrý den, na penisu se mi objevila malá bulka, okolo které je kůže rudá, až...

Bolest v koutku pravého oka


Srdeční nepravidelnost

Dobrý den, mám takový komplikovanější dotaz ohledně srdeční nepravidelnosti...

Zánět močové trubice

Dobrý den, Už čtvrtý měsíc lečím zánět močové trubicí. Na urologii byl udělán...

Pupínky na penisu viz foto

Prosím o radu, pupínky na penisu viz foto, trpím také na akné je mi 35let co...

Ztráta chuti po radioterapii

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Babička po operaci maligního nálezu v oblasti...

Vysoký krevní tlak-solárium,let letadlem

Dobrý den,mám vysoký tlak beru prestance5 /5 můžu navštívit solárium a létat...

Nebezpečí z ozáření při rentgenu a ct

Dobrý den, za posledních 5 měsíců jsem absolvoval několik RTG a CT vyšetření. Je...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.