Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Infekce

Infekce Veronika 7.7.2020

Dobrý den,
obracím se na vás s prosbou o radu. Před zhruba 5 týdny se u mě dva dny po pohlavním styku se stálým sexuálním partnerem, který před časem řešil obtíže
spojené s chronickým zánětem prostaty, projevil zánět,který jsem se snažila přeléčit doma, když lečba nezabrala tak jsem návštívila gynekologa, kde se nakonec ukázalo po neúspěšně první léčbě, že mám infekci ureaplasma parma. Dostala jsem předepsaná antibiotika jak pro sebe tak pro partnera, aby nedošlo k recidivě,jak uvedla doktorka, že to s největší pravděpodobností budeme mít oba. Jenže problém je ten, že partner je vůči antibiotikum rezistentní a do této doby zcela bez obtíží. Takže by mě zajímalo jak v této situaci postupovat. Jestli by si měl dojít preventivně na vyšetření, pokud se nemůže přeléčit antibiotiky ( zkrz rezistenci) společně semnou. Zajímalo ho,zda pokud nepodstoupí vyšetření by mohla případná nákaza,pokud nemá projevy odeznít sama nebo jestli se dá infekce přeléčit i něčím jiným než antibiotiky. Navíc teď na sebe trochu ukazujeme prstem, odkud vítr fouká, takže by ho zajímalo zda je možné ,aby člověk měl v sobě infekci ureaplasmy už delší dobu ( např. Půl roku) a byl aktivním přenášečem než se na něm projeví příznaky.
Předem moc děkuji za odpověď a omlouvám se za tak zdlouhavý popis problému.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Pokusím se odpověď na všechny vaše dotazy. 1. Pokud má tuto infekci (ureaplasma) jeden z partnerů, tak je veliká pravděpodobnost, že jí mají oba. 2. Pokud je člověk bez problémů, tak to znamená, že mu infekce nezpůsobuje potíže, ale toto není shodné s rezistencí na antibiotikum. Rezistence na antibiotika znamená, že se udělá mikrobiologické vyšetření a v laboratoři se zjistí, na která antibiotika je patogen (bacil) citlivý a na která rezistentní. Pokud je rezistence, tj. necitlivost na antibiotika zjištěna, tak tato rezistence je vztažena k patogenu, nikoliv k jedinci, tzn., že oba dva byste měli rezistentní bacil. V tomto případě je pak potřeba podat taková antibiotika, kde rezistence není. To je ta, na které je bacil citlivý. 3. infekce může být samozřejmě u člověka dlouhodobě, bývá u chronických přenašečů (to jsou jedinci, kteří jsou bezpříznakový, ale přenáší). S pozdravem Dr. Janoušková

Související dotazy

Infekce
Ziji v USA a s doktory nemam moc dobre zkusenosti....
Infekce
Ktera infekce spusobuje lymf. uzliny a muze napadat...
Infekce
Dobrý den,na cevním mi byla diagnostikován infekce./přikládám...
HCV infekce
Paní doktorko,co znamená HCV infekce? O jakou infekci...
Infekce
Dobrý den,asi mam v těle nějakou infekci na kterou...
Infekce
dobry den, mela bych dotaz co se tyce moznosti infekce....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Infekce

Dobrý den, můžu v těhotenství (17tt) užívat olynth a stopangin? Jestli ne,...

Infekce

Dobrý den, po častých angínách a ATB mám zřejmě slabou imunitu. 1x za 2-3 měsíce...

Infekce

Dobrý den, před měsícem mi operovali slepé střevo (bylo to akutní, bylo prasklé)...

Infekce

Dobrý den, před 14 dny mě začalo škrábat v krku a den nato lehce pobolívat (polykání...

Infekce

Dobrý den. Obracím se na Vás s problémem, který mě trápí. Cca před měsícem jsem...

Infekce

Dobrý den, syn 5,5 let měl v posledních 9 měsících 5x angínu, horečky 40°C...

Infekce

Dobrý den,už tři měsíce jsem pozitivní po nakažení salmonelou. Můj lékař říká,že...

Infekce

Dobry den, synovi (3 roky) byla v nedeli diagnostikovana herpangina. V utery...

Infekce

Pane doktore Petruželo,asi ste me zle pochopil-vim,ze borelioza nedela cysty,ale...

Infekce

Dobrý den, prosím Vás o radu. Již několikrát jsem zde psal o tom, že si na...

Infekce

Nezlobte se,ze zase pisu,ale trosku sme se nepochopili.Ja myslel,ze se mi navysujou...

Infekce

Dobrý den, před třemi dny jsem si odstranila klíště, po kterém zůstala kusadla,...

Infekce

prosim pomuzete mi?mam v tele tasemnici a nemuzu se ji zbavit i leky nepomahaji.leze...

Infekce

Dobrý den,stále trpím už 4 dny bolestí pod žebry v pravém boku,eště k tomu se...

Infekce

Dobrý den, dostal jsem dnes naordinováné ATB u svého nového praktického lékaře...

Infekce

Dobrý den, mohu Vás poprosit o zodpovězení níže uvedených pěti bodů? Moc by...

Infekce

Dobrý den, byl jsem služebně v indii, po návratu mě začlo pálit při močení...

Infekce

Dobrý den, dnes mi lékařka předepsala Rosalgin a chtěla bych se zeptat, zda...

Infekce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi 14dní mám nepříjemné svědění a hrudkovitý...

Infekce

Dobry den, Mam 19 měsíčního chlapečka.Je to asi 14 dni co začal hodne polehávat,je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest ucha po extrakci zubu

Dobrý den, před 14 dny mi zubař vytrhnul 6 v pravo nahoře. I po této době...

Bakterie - Enterobacter Cloacae v močových cestách, co na ni zabírá?

Dobrý den. Prosím vás, už si nevím rady. Dotazoval jsem se sem do diskuse už...

Léky na ředění krve po trombóze

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás o radu. Měla jsem trombózu v 7/2015, brala...

Motání hlavy při smrkání

Dobrý den, měla bych jen malý dotaz. Když smrkám, občas se mi potom strašně...

PH moči


Buzení během noci, nemohu dýchat

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už asi tři měsíce mě trápí, že se každou noc...

Tlak na solár

Dobrý den, od včerešího odpoledne pocit plného žaludku a jakoby mi něco tlačilo...

Omdlévání po vykonání stolice

Dobrý den, již delší dobu mě trápí velice speciální s zvláštní problém....

Užívání Betadine při thyreopatii

Dobrý deň, na ORL mi doktor predpísal kvapky Betadine, ktoré si mám kvapkať...

Hybridní kontaktní čočky

Dobrý den, Mám keratokonus na levem i pravém oku. Před rokem jsem byl...

Třes před usínáním

Dobrý den, sice nevím na koho se s tímto problémem obrátit, ale vzhledem k...

Bolesti pod hrudní kostí

Dobrý den, chtěla by jsem Vás požádat o radu. Mám silné bolesti pod hrudní kostí....

Močové cesty

Dobrý den, ráda bych požádala o Váš názor a omlouvám se za dlouhý popis, nechci...

Blikání v oku

Dobrý den, již nějaký pátek vnímám , že když se podívám z prava do leva tak...

Červené flíčky na kůži u dvouletého dítěte

Dobrý den, již před delším časem se synovi (1,5 roku) objevily tyto flíčky (viz.příloha)....

Parciální ruptura

Dobrý den.Již 9. týden léčím parciální rupturu levého stehna pod tříslem. Ultrazvuk...

Čelistní kloub

Dobrý den, měl bych dotaz. Už hrozně dlouho (cca. 2 měsíce) mam problém s tím,...

Chrom dia v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu v těhotenství ve 33. týdnu při těh....

Omeprazol


Retarpen a alkohol

Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, zda mohu po aplikaci Retarpenu pít alkohol...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.