Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je možné, že se znaménko rozškrábáním nádorově změnilo?

Kožní obtíže Lenka 27.1.2018

Dobrý den, Nejsem znaminkovaty typ. Velká znaménka nemam. Bohužel jedno se mi pri ekzému podařilo několikrát rozškrabat. Po case zase zacalo růst znovu (do předchozí velikosti), ale už ne ve všech částech. Je možné ze se rozskrabanim nádorove zmenilo? Posilam foto, bohuzel podrážděné, protože Jsem ho zase stourala. Dnes už je venku preventivne. Kožní se nezdá zhoubné, ale pro jistotu abych ho dale nerypala slo ven. Mam strach z histologie. Může se jednat o melanom? Velikosti max 2-3mm. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, tak v úvodu Vás musím informovat, že se Vám bohužel nepovedlo nahrát fotografii jako přílohu Vašeho dotazu, takže konkrétní znaménko posoudit nemůžu. Na druhou stranu, kožní lékaři jsou v tomto skutečně ty nejerudovanější, rozpoznat maligní melanom umějí poměrně jasně, a pokud si kožní lékařka myslí, že znaménko je benigní, věřila by jsem jí a nebála se výsledku histologie. Obecně platí, že nejčastějším varovným znakem melanomu je nově vzniklá a měnící se pigmentová skvrna. Mohou se objevit příznaky jako je krvácení, svědění, vřed nebo bolest v místě pigmentové skvrny. Varovné příznaky melanomu jsou:
asymetrie – pigmentová skvrna není symetrická.
nepravidelnost ohraničení – okraje skvrny jsou nerovné, vroubkaté nebo nejasně ohraničené.
barevná pestrost – zbarvení není jednotné, vykazuje různé odstíny barev pokožky, hnědé a černé. průměr – průměr větší než 6 mm je pro melanom charakteristický, i když se mohou objevit i průměry menší. Jakýkoliv růst skvrny si zaslouží vyšetření.
vývoj – pigmentová skvrna se mění v čase.
Pro kliniku je praktické hodnotit varovný příznak "ošklivého káčátka". Jedná se o takovou pigmentovou skvrnu, která se nějakým způsobem odlišuje od ostatních.
Takže jediné co Vám nyní můžu doporučit je, aby jste vyčkala výsledku histologie. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Znaménko
Dobry den, chci se jen zeptat zda je tohle znamenko...
Znaménko
Dobrý den, chtěl bych se zeptat co to je? Jestli se...
Znaménko
Dobrý den, během měsíce mi na zádech vyrostlo znaménko....
Znaménko
Dobrý den, posledni týdny se mi zvětšilo znaménko na...
Znaménko
Dobrý den, asi před týdnem se mi objevilo toto vystouple...
Znaménko
Dobrý den měla jsem na noze znaménko, a protože mám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je možné, že jsem těhotná?

Dobrý den, prosím Vás chtěla bych se zeptat. 14.12. jsem byla darovat vajíčka...

Je možné, že jsem těhotná?

Dobrý den paní doktorko, mám dotaz ohledně těhotenství při braní antikoncepce....

Je možné, že lupenka souvisí s vysazením antikoncepce?

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na Váš názor. Jako malá jsem měla malá ložiska...

Je možné, že mám alergii na anestezii?

Dobrý den, V pátek dopoledne jsem byl u zubaře, kde mi byla podána lokální...

Je možné, že mám pohlavní chorobu?

Zdravím mám ještě dotaz nemusí to být nakaza ale mam takové divné priznaky zlutejsi...

Je možné, že mám poruchu štítné žlázy?

Dobrý den, je mi 69 let, užívám carzap HCT, rosumop a budiar spray. Mám podezření...

Je možné, že mu prostě jenom rychle porostla hlavička?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat 24.3.se mi narodilo miminko obvod hlavičky...

Je možné, že na někoho nepůsobí kouření marihuany?

Dobrý den, je možné, že na někoho nepůsobí kouření marihuany? Pokud ano, čím...

Je možné, že při mém prvním sexu byla přetržena panenská blána, ale já nekrvácela?

Dobrý den, je možné, že při mém prvním sexu byla přetržena panenská blána,...

Je možné, že se mi to zpozdilo kvůli krvácení po prvním pohl. styku?

Dobrý den, s přítelem jsme měli 30.4 nechráněný pohl. styk, můj první, přerušovaný....

Je možné, že šlo opět o zamlklé těhotenství?

Dobrý den,poprosila bych o radu.Jelikož mi před 4 lety zemřela dcera,snažili...

Je možné, že to je syfilis?

Dobrý den, Rok a půl zpět při prvním pohlavním styku jsem dostal Kapavku....

Je možné, že za tímhle vším stojí vážně panická ataka?

Dobrý den, rád bych se vás zeptal na mé problémy, které níže uvedu. Je mi 22...

Je možné,aby prášek proti otěhotnění,spozdil menstruační i několik dní?

Dobrý den,je možné,aby prášek proti otěhotnění,spozdil menstruační i několik...

Je možné,že jsem těhotná

Dobrý den.Chtěla sem se zeptat...Myslím,že sem těhotná,už jedno dítě mám,takže...

Je možné,že jsem těhotná?

Dobrý den. S přítelem sem měla sex,který netrval moc dlouho,protože se do mě...

Je možno léčit Parkinsonovu chorobu pomocí biologické léčby?

Prosím o jnformaci zda je možno léčit Parkinsonovu chorobu pomocí biologické...

Je možno přenést nějakou pohlavní nemoc jen líbáním?

Přeji pěkný den. Můj dotaz se netýká ani tak mě, ale spíše zvědavost... zajímalo...

Je možno takto chytit nějakou pohlavní nemoc?

Dobrý den, mám neznalost, kterou nedokážu vygooglovat. Je možné chytit pohlavní...

Je možnosť absolvovat u 16ti leté holky vyšetrení a lecbu bez vedomí jeji rodicu?

Ak jsem sa nakazil (cekam na výsledky) od holky 16let je možnosť absolvovat...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolesti v krku, spodní čelisti, zahlenění, rýma

Dobrý den, manžel má již cca 3.tyden zdravotní potíže. Začalo to bolesti v...

Zarudnutí okolo očí, suchá kůže

Dobrý den, poslední dobou mám často vyrážku okolo očí na spodním i horním víčku....

Vysoké anti TPO

V 2/2015 jsem byla zaslána na vyšetření štítné žlázy na základě preventivního...

Citalec a Helicid


Zatvrdla, loupajici a praskajici kuze na prstech

Dobry den, uz asi mesic me trapi zatvrdla, loupajici a praskajici kuze na...

Občasné viditelné tepání krkavic

Dobrý den, chystám se mimo republiku a znervozňuje me střídavé hodně viditelné...

Připadám si úplně mimo....

Dobrý den, už asi něco přes tři týdny se cítím naprosto mimo....Nevím, jak to...

Kašel a pozitivní pep test

Dobrý den, moje lékařka mi diagnostikovala streptokoka a nasadila na léčbu...

Boerlióza

Dobrý den!Před 4.lety mi byla zjištěna borelioza,brala jsem měsíc antibiotika...

Dieta na slinivku - káva

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, prodělala jsem akutní zánět slinivky (od...

Bolest kloubu palce nohy

Dobrý den, je mi 18 a už asi půl roku mě bolí kloub u palce u nohy. Bolest je...

Průjmovitá stolice

Dobrý den. Včera ráno asi v 5 hodin jsem byl na záchodě a objevil se u mě vodnatý...

Viditelné tepání krčních tepen (krkavic)

Dobrý den je mi 27 let a již půl roku pozoruji na mém krku, jak mi viditelně...

Bolesti kloubů na prstě u nohy

Mám bolesti druhého kloubů na druhém prstě u nohou a při došlapnuti my v tom...

Adheze bránice

Dobrý den, při předoperačním vyšetření mi bylo do zprávy napsáno, že mám lehkou...

Zlomenina zápěstí

Dobry den, pred cca asi tremi tydny jsem si zlomil zlomil zapesti. Jelikoz ziji...

Trombocyty

Dobrý den ráda bych se zeptala co znamená zvýšena hodnota trombocytů ( 425),...

Umrtvení zubu

Dobrý den, zubní lékař mi na rentgenu našel kaz (sedmička dole), který byl velmi...

Lechtání v krku, kašel, zahlenění

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem dlouhodobých potíží dýchacího ústrojí....

Bolesti kolene

Dobry den, jiz tyden me boli prave koleno. Na zadni strane a z boku. Ani nevypada...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.