Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Je pravda, že pacienti s RS umírají dříve a mají vyšší riziko rakoviny?

Mozek a nervy David 15.11.2017

Dobrý den, je pravda viz článek https://www.medicalnewstoday.com/releases/294518.php, že pacienti s RS umírají cca o 8 let dříve než běžná populace a že mají o 85% vyšší riziko že se u nich vyskytne rakovina ? Je to dáno samotnou nemocí a stavu imunitního systému nebo léky proti RS (kortikoidy a imunomodulační léky) ? Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, odpověď na tuto otázku se Vám pokusí přiblížit specialista - neurolog - kterému dotaz předám. Jeho odpověď očekávejte v nejbližším možném termínu. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

Dobrý den Davide.

RS je závažné onemocnění, které vyžaduje celoživotní léčbu aby se stav zlepšil, mírnily následky autoimunního zánětu centrálního nervstva. Záleží na tíži nemoci- průběh může být u jednotlivců rozdílný a na reakci na léčbu a na druhu léčby. Poslední desetiletí přineslo obrovský rozvoj léčebných možností a poprvé se hovoří i konceptu trvalé remise nemoci. Stav který se bez léčby nebo s málo učinnou léčbou výrazně horší a pacient končil špatně pohyblivý vede i celkově horší prognose délky života na přidružené nemoci. Dle moderních studí již naopak dg RS nemusí významně zkracovat délku života. Riziko zhoubného bujení není v praxi u pacienů s RS rozhodně takto vysoké, Mnohem významnější je častější výskyt jiných autoimunních nemocí- např celkem běžné onemocnění štítné žlázy. Na vyšším výskytu nádorů se dle některých studií podílejí některé léky brzdící imunitní reakci, především dříve používané.

Zdravím dr. Šigut

Související dotazy

Prognóza pacienta
Je to strasne dulezity....muj otec 61mu nasli zhubni...
RS
Dobrý den, chci se zeptat zda je pro pacienty s RS...
RS?
Dobrý den, jsem teď ve fázy, kdy se teprve vyšetřuje...
AHT u mladého pacienta
Dobrý den, je mi 32. Od 25 roku mám problémy s vysokým...
Pannenství a riziko rakoviny
V době, kdy byli lidem rozesílány zvací dopisy k preventivním...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Je opravdu vše v pořádku?

JIžněkolik roků užívám 1/2 tablety Furonu na odvodnění. V poslední době se mě...

Je ovšem svéprávná, tudíž operační tým musel uposlechnout

Dobrý den,opět se na Vás obracím s dotazem.Jak jsem psal,maminka čekala na operaci...

Je penis v pořádku?


Je postup mého gynekologa správný??


Je postup podle Vás správný?

Dobrý den, jsem nyní v 18+2 týdnu mého prvního těhotenství a mám Leidenskou...

Je potřeba dělat odběry ??

Dobrý den, mám dotaz ohledně vyšetření mého 2-letého syna. Cca před půl rokem...

Je potřeba použít Postinor?


Je potřeba se tímto ojedinělým výskytem petechie zabývat?

Dobrý den, jsem nyní v 20.tt těhotenství. Od začátku těhotenství beru Fraxiparine...

Je poukaz v pořádku?

Dobry den, chcem sa spytat, ci predpis v prilohe je v poriadku. Dal som si zhotovit...

Je poukaz v pořádku?

Dobry den, chcem sa spytat, ci predpis v prilohe je v poriadku. Dal som si zhotovit...

Je pravděpodobnost otěhotnění ?


Je pravidlo, ze když dostanu zánět do jednoho ucha,musí byt i v tom druhem?


Je pro mě obtížné udržet dostatečně ztopořený penis.

Dobrý den, mám takový nepříjemný, byť (jak jsem zjistil) u mužů ne úplně výjimečný...

Je pro mě vhodná antikoncepce?


Je pro mě vhodná plastika předního křížového vazu


Je pro mě vhodné posilování?


Je pro mně infekční?

Dobry den,jsem v 10 tydnu těhotenství a moji mamce se udelal pasovi opar a byla...



Je problém v těhotenství, když máme oba krevní skupinu 0+?


Je problem, kdyz se neberou leky po odstraneni cele stitne zlazy?


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Citlivost kotníku po zátěži

Dobry den mam problem s levou nohou uz skoro rok a pulje to v okoli kotniku...

Nadýmání a bolest břicha po ránu

Dobrý den, poslední 3-4 týdny jsem neustále nadmutý. Každé ráno mě bolí břicho....

Citlivost kolem zubu

Dobry den. Obracim se na Vas s dotazem. Zacalo to tim, ze jsem mela kolem...

Slzení očí

Dobrý den. Jsem už na nervy. Posledních několik měsíců mě hrozně otravuje slzení...

Svědění v nose, kýchání, rýma

Dobrý den, včera v noci mne vzbudilo šimrání v nose a kýchání. Začalo to z...

Citlivost jizvy po obřízce

Chtěl bych se touto cestou zeptat:Již 4 roky mám částečnou obřízku,pro celkovu...

Citlivost jedné bradavky

Dobrý den, je mi 49 let a poslední dobou cca 14 dní až tři týdny pozoruji zvýšenou...

Pískání v hlavě

Dobrý den, Už asi rok mně neustále píská v hlavě. Někdy méně, někdy více. Výskyt...

Bolest kůže při virovém onemocnění


Citlivost jazyka

Dobrý už týden mám na jazyku takové jakoby malé Brada víčky zprvu to bolelo...

Otok po operaci hemeroidu

dobry den, Jsem 14 dnu po operaci hemeroidu provedenou metodou HAL,RAR. Po tydnu...

Ekzém na penisu

Dobrý den, je mi 20 let a asi tak měsíc zpátky se mi objevilo zarudnutí na...

Citlivost jater po cholecystektomii

Jsem po laparu žlučníku před několika lety a když si teď k telce vezmu k louskání...

Citlivost intimních partií, bolesti v podbřišku

Dobrý den, již delší dobu trpím citlivostí intimních partií, bolestí v podbříšku...

Bolesti beder po močové infekci

Dobrý den, než se vydám k lékaři, chtěla bych od Vás poradit s následujícím...

Problém s nádechem

Dobrý den, mám občas problém s nádechem. Stává se mi, že v klidu sedím a nemůžu...

Pocit na zvracení po cigaretě

Dobry den,mam takovy zvlastni problem. Jsem kurak a je to par dni co jsem se...

Silná menstruace, stav po kyretáži, ale silná menstruace trvá

47 let. Jsem 5 měsíců po kyretáži, kterou jsem podstoupila, kvůli silné a časté...

Citlivost bradavek

Dobry den, uz tak 14 dni mam citlive bradavky, jen na dotek, ale mam. Mela...

Bolest hlavy v kombinaci se zalehlým uchem a rýmou

Dobry den Jsem petr je mi 21 let. Tento tyden jsem byl pracovně v berouně,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.