Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kvasinková infekce pochvy

Gynekologie Dana 3.6.2021

Dobrý den. Partner byl v letošním roce několikrát léčen antibiotiky na problémy s ledvinami (krev v moči, bílkovina). Od loňského roku se léčí taky na lichen planus. Po našem pohlavním styku se po nějaké době začaly objevovat na penisu prasklinky a flíčky. Na doporučení lékaře jsme oba souběžně používali léky zn. Clotrimazol. U partnera proběhlo vše v pořádku. Po další konzultaci mu bylo doporučeno omývání v roztoku Betadine a mast Fungicidin. Bohužel u mne po zavedení vaginální tablety a použití masti se po druhé aplikaci objevila alergická reakce. V oblasti pánve došlo k zčervenání kůže a silně to svědilo. Souběžně s touto aplikaci u mne proběhlo očkování na covid a s tím spojená i prevence léky Stacyl. Všechno jsem ihned přestala užívat a situace se rychle uklidnila. Bohužel týden po této události jsme měli nechráněný pohlavní styk, po kterém jsem pocítila svědění a pálení v rozkroku. Do večera se rozjela silná mykóza, spojená se silným svěděním, pálením tříslech, zčervenáním, zhrubnutím kůže a v konečné fázi i mokvavé rány. Druhý den jsem urychleně navštívila gynekologa, který usoudil, že jde o silnou mykózu a nasadil preparáty: Conisor, Imazol krémpasta aMacmiror complex. Ráno jsem cítila nepříjemné brnění úst, silné zčervenání oblasti pánve a stehen, později fleky i na jiných částech těla. Po prohlídce u gynekologa došlo ke změně medikace na: Dithiaden, Prednison a Pimafucin. Večer po aplikaci Pimafucinu jsem pocítila silné pálení a musela jsem si tuto mast z potřených míst umýt. Ráno po konzultaci jsme se dohodli na pořešení alergické reakce a vaginální problém budeme řešit po výsledcích kultivace. Nechápu, co se to v mém případě děje, proč došlo k těmto alergickým reakcím? Na kvasinkové problémy jsem byla léčena minimálně, na gynekologické prohlídky chodím pravidelně. Je možné, aby vaginální problémy probíhaly bez nějakých příznaků a reagoval na ně jen partner? Nebo je problém v jeho dlouhodobém léčení antibiotiky? Prosím o řešení našeho problému. Jen pro vysvětlení, nejsme dlouholetými partnery, ale v minulosti jsme tyto problémy neměli, až nyní. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, paní Dano! Děkujeme za Váš dotaz. Dle popisu Vašich potíží onemocnění nejspíše vzniklo u Vašeho partnera v důsledku opakované léčby antibiotiky, kdy se narušila normální mikroflóra na kůži, což vyvolalo přerůstání kvasinek, které jsou vůči antibiotikům odolnější. Po pohlavním styku se pak infekce projevila i u Vás. Bohužel alergii nelze zcela zabránit, neboť každý reaguje na léky různě. U Vás je pak situace zhoršená i samotnou kvasinkovou infekcí, která narušuje sliznici pochvy, což pak může mít podíl na přecitlivělosti na podané léky. Doporučuji vyčkat na výsledky kultivace, Váš lékař pak vybere cílené léky. Léky na alergii lze nyní zkusit užívat pravidelně do přeléčení kvasinkového zánětu, dle popisu máte předepsán Dithiaden, tento je vhodný spíše na noc, nebo v lékárně je také volně prodejný Claritine, nebo Zyrtec. Na Váš dotaz odpoví i specialista, prosím, vyčkejte i jeho odpovědi. Přeji Vám, ať se vše brzy vyřeší!

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Vážená paní,
pokud lze soudit ,není příčina v tom, že partner užíval antibiotika, ale jedná se o vaši alergickou reakci na některou složku antimykotik. Alergie se sice může vyvíjet postupně, ale není ojedinělý ,spíše poměrně častý rychlý nástup, který se u vás projevuje těmito potížemi, bylo by vhodné po odeznění jejich příznaků, alergologické vyšetření, léky který jste dostala by měly alergické projevy potlačit. Zatím bych se omezil jen na sedací koupeli v řepíčku k zmírnění akutních potíží a antimykotik bych se se zatím vystříhal.
Příjemný den

Související dotazy

Kvasinková infekce pochvy
Dobrý den. Mám zhruba 5 let denně výtok který je bílý...
Kvasinková infekce
Dobrý den, u lékaře mi byla diagnostikována kvasinková...
Kvasinková infekce penisu
Dobrý den dnes přišla partnerka od doktora stím že...
Opakující se kvasinková infekce pochvy
Dobrý den, trpím kvasinkovou infekcí a velmi mě to...
Kvasinková infekce
Dobrý den chtěla bych se zeptat jak se dá léčit kvasinková...
Kvasinková infekce
Dobrý den, souvisí nějak kvasinková infekce s čepy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kvasinková infekce penisu

Dobrý den ,prosím o radu ,již cca. před týdnem se mi na žaludu objevil tento...

Kvasinková infekce penisu

Dobrý den, Na předkožce se mi vytvořily malé puchýřky. Není to poprvé. Vždy...

Kvasinková infekce penisu

Dobrý den, už delší dobu mě trápi kvasinková infekce, používal jsem masti Clotrimazol...

Kvasinková infekce penisu

Dobrý den.Před několika dny se mi na cca 1/3 žaludu a části předkožky,která...

Kvasinková infekce penisu

Dobrý den mám takový problém. Už asi 2 týdny mám na zaludu takové zarudnuti...

Kvasinková infekce penisu a další obtíže

Dobrý den. Mám poslední dobou takový problém, mám již půl roku přemnožené kvasinky...

Kvasinková infekce Pityriasis versicolor

Dobrý den může se vyskytovat na žaludu penisu?

Kvasinková infekce po antibioticích

Dobrý den, dcera 29 měsíců si v průběhu užívání atb AUGMENTIN DUO začala stěžovat...

Kvasinková infekce po ATB

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Již po druhé mě bolí i pálí jazyk. Ako u prostred.Poprvé...

Kvasinková infekce pochvy


Kvasinková infekce pochvy

Zdravím, můj dotaz se týká kvasinkové infekce. Asi před 12-13 dni jsem zpozorovala...

Kvasinková infekce pochvy, puchýře v pochvě

Dobry den, 4 dny me trapilo svedeni v pochve, zcervenani v techto mistech,paleni...

Kvasinková infekce před porodem

Dobrý den,každým dnem mám rodit a dostala jsem kvasinkovou infekci,tak jsem...

Kvasinková infekce pyje

Dobrý den, v říjnu jsme prodělali s přítelkyní kvasinkovou infekci. Mazal jsem...

Kvasinková infekce pyje

Dobrý den, s přítelkyní jsme měly chuť na sex přes měsíčky, bohužel jsme neměli...

Kvasinková infekce pyje

Dobrý den, prosím o radu, mám dva problémy: již několik let (cca 5) mám na penisu...

Kvasinková infekce pyje

Dobrý den, už 14 dní mám na žaludu červené fleky... Neboli, nesvědčí nic.......

Kvasinková infekce pyje

Dobrý den chtěl bych se prosím zeptat zda nevíte co to je? Mám to od posledního...

Kvasinková infekce pyje

Dobrý den, mám popraskanou pokožku na penisu. Popraská a udělají se jizvycky...

Kvasinková infekce rtů

Dobry vecer .Jiz jednou jsem se na vas obracela s prosbou o radu tykajici se...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Následky zlomeniny distálního konce radia

Hezký den, má dvouapůlletá dcera měla subperiostální zlomeninu distálního radia...

Předávkování jodem

Dobrý den, Zcela náhodou jsem narazil na možný problém. Jedná se o příjem jódu...

Léčba akné na zádech

Dobrý den, zhruba 2 roky trpím akné na zádech, v posledním roce se mi rozšířilo...

Píchání kůže

Dobrý den, moje obtíže začaly v říjnu minulého roku,kdy mi byly zjištěny chlamydie...

Bolest hlavy na pravé straně.


Antibiotika


Léčba akné a plánované těhotenství

Dobrý den zakoupila jsem si na předpis gel Epiduo na problémovou pleť ale v...

Nimesil a Warfarin

Nimesil mi velmi dobře zabírá na bolesti kyčlí - užívám jen přibližně 2x týdně...

Léčba akné - curacné

Vážená paní doktorko, již 12 let se potýkám s akné. Nejdříve šlo o velmi...

Křeče

Dobrý den, mívám cca 2x denně křeče v lýtkách, k tomu cca 2x do týdne i ve stehnech....

Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, již jsem k vám psala pro radu ohledně jaterních testů, kdy mi v dubnu...

Zalehlé ucho, tlak v dutinách

Dobrý den, prosím o radu ohledně mého zdravotního stavu. V březnu jsem prodělala...

Léčba akné

Dobry den ,paní lékařko, trápí mě akné už delší dobou. Dělají se hnisavé boláky...

Nezralé granulocyty - mezní hodnoty

Dobrý den, v krevním obraze mám množství nezralých granulocytů (Imm.Gran.)...

Brnění obličeje

Dobry den, chtela jsem poprosit o konzultaci, i když chápu, že na dálku to dost...

Vysoko rozpolcený úpon kvadricepsu po laterální release

Dobrý den, setkal jste se někdy s tím, že by při zákroku na koleni (laterální...

Puchýř v dutině ústní

Dobrý den, dnes při obědě se mi objevil divný půchýř nebo, co to je na levé...

Bolest prsů u osmileté dívky

Dobrý večer, prosím Vás o radu. Osmiletá vnučka si několik dní stěžuje na bolest...

Léčba akné

Dobrý den, kožní lékařka chce začít léčbu těžší formy akné ,mého 14.letého...

Bulka na vagíně

Dobrý den, objevila se mi bulka na vagine. Nejdriv to vypadalo jak velky "bedar",...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.