Kysané zelí
Vážený pane doktore,
téměř denně si dávám skoro 1/2 kg syrového kysaného zelí, protože mi prostě chutná. Nijak dál ho neupravuji. Zajímá mě, jak tato potravina ovlivňuje prostředí organismu, tzn. jestli patří mezi alkalizující nebo kyselinotvorné, případně pokud je vhodné zelí takto konzumovat dlouhodobě - v množství, které jsem popsal výše.
Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem,
Jakub

Nutno podotknout, že léčivé účinky má zelí v syrovém stavu. Naopak vařené zelí zatěžuje organismus.
Vzhledem k dobrému složení sacharidů a komplexnímu působení dalších látek je pravidelná konzumace syrového nebo kvašeného zelí velice vhodná, ani v množství, pokud vám nevadí z jiných důvodů, nevidím problém.
Je znám a neustále prokazován výrazný léčebný účinek šťávy ze syrového zelí - 0,5 litru denně -
Nakrájené hlávkové zelí, které prošlo bakteriálním kvašením, je prospěšnější než syrové, ale určitě ne kysané zelí, do kterého byly přidány chemické látky. Kysané zelí obsahuje množství užitečných mikroorganismů a enzymů, které zlepšují trávení a vstřebávání živin. Podporuje látkovou přeměnu, snižuje krevní tlak a zrychluje odvádění odpadních látek z těla. Zvyšuje celkovou odolnost organismu proti infekcím a aktivizuje imunitní systém v boji proti virům a bakteriím, proto je výbornou prevencí nachlazení a chřipky.
Zelí patří do alkalizujících potravin.