Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Léky

Jiný problém Hana 20.9.2020

Dobrý den. Před 3lety. Měla jsem nějakou ischemickou záležirost, magnetická rezonance nic nepotvrdila (myslím, že to bylo přepracování - delší čas do noci práce u PC, dokončovala jsem knihu.
Zpočátku. Warfarin, pak PRADAXA. Kardiolog říká, že ji mám kvůli fiblilace síní.
Mám k Pradaxe intuitivní odpor, že bych ji jíst neměla.
Nyní jsem si koupila Mladý ječmen a Chlorellu, která by měla vyrovnat potřebu vitaminu K .
Dočetla jsem se, že to není vhodné při Warfarinu a pod., Pradaxa nikde zmíněna není.
Prosím tedy vaši radu.
Po obrně v dětství a úraze před rokem špatně chodím je mi už 80 let, ale pracuji stále, k lékařům chodit nechci, nedůvěřuji- po té, když mně ortoped absolutně zničil púsychiku, když řekl, že jsem stará...

Doplňující dotaz: Paní doktorko,
odpověděla jste mi, vím, že Pradaxa nesráží krev na báti vitaminu K, ale
píše se všude , že i mladý ječmen "ředí" krev, takře můj problém je:
Jestli ji nebudu mít moc zředěnou???- když má PRADAXA i JEČMEN stejné
účinky. Užívám oboje, nízké dávky Ječmene aq jsem velmi zimomřivá, může
to být proto?

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, u Pradaxy probíhá ovlivnění srážení krve jinou cestou než u Warfarinu. U skupiny léků, kam patří Pradaxa, není zakázána konzumace bylinných preparátů, zeleniny nebo doporučeno jejich omezení. Proto můžete Chlorellu i produkty s mladým ječmenem užívat. Doporučuji ale nepřesahovat doporučené denní dávky. Je také vhodné si dělat přestávky.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, paní Hano, děkujeme Vám za dotaz a důvěru. Je to tak, že jakkoliv zelené potraviny jako chlorella a mladý ječmen mohou mít blahodárné účinky a mohou nějakým způsobem ovlivňovat zdraví, potažmo i krev, nejsou to léky. Tedy to znamená, že jejich účinek není sledovaný a ani studiemi prokázaný. Nejsou povinné kontroly, testování a přísné postupy vývoje přípravku jako u léků. Není sledovaná bezpečnost do té míry jako u léčivých produktů. Rozhodně mohu tvrdit, že jejich efekt není a nemůže být srovnatelný s léčivem, které má ředit krev v prevenci mrtvice. To je ten důvod, proč se tento druh léků na ředění krve (Warfarin, Pradaxa, Eliquis a další) u fibrilace dává. Při fibrilaci se může krev v srdci srazit a vzniklý emobolus může být vmeten do mozku a způsobit Vám mrtvici. Pradaxa má zabránit vzniku vmetku. Pokud nemůžete překonat svůj intuitivní odpor, pak Vám nemůžeme bránit lék nebrat, ale musíte si být vědoma rizik, které takové rozhodnutí může přinést. Také byste měla vědět, že zelené potraviny nemohou přebrat funkci Pradaxy a ani k tomu neslouží. Můžete je brát na podporu zdraví a lze je užívat s Pradaxou a nemusíte se bát, že Vaše krev bude moc naředěná. Samozřejmě ale musíte, jako u jiných léků na ředěn krve dávat pozor na úrazy. Z mého pohledu je to skvělá zpráva, že máte zodpovědného lékaře, který Vám chce předepsat lék, který má bezpečný profil a nemusí se u něj chodit na kontroly krve (odběry Quicka jako u Warfarinu). Jinak zimomřivost může být daná poruchami štítnice, také nedostatečnou tukovou zásobou, křehkostí, nedostatkem přísunu kalorií atd., někdy se prostě potřebujete víc oblékat než jiní nebo než předtím, může to také souviset s věkem. Je mi líto, že jste se setkala s necitlivým přístupem Vašeho ortopeda. Věk není nemoc a každý je tak mladý, jak se cítí. Jen je potřeba brát věk v potaz u potíží těla, protože prostě některé nemoci a problémy jsou s věkem četnější nebo jsou typické pro některou věkovou skupinu a i v léčbě je potřeba roky zohlednit. Tak si prosím z jedné špatné zkušenosti nic nedělejte a vyhledejte svého praktického lékaře. Ten Vám udělá základní odběry a pár testů, aby zjistil, zda se za Vaší zimomřivostí neskrývá nějaká zdravotní potíž. Pokud byste měla dojem, že máte sklon ke krvácení nebo tvorbě modřin, pak se jistě poraďte s Vašimi lékaři. Také pokud byste měla nějaký akutní zdravotní problém, doporučuji přerušit zelené potraviny. Jejich užívání obecně doporučuji jako kolegyně s opatrností, občas udělat přestávku, menší dávky, začněte pomalu a pozorujte, jak se cítíte. Ne každému to sedne. Věřím, že budete nadále fit. Přeji Vám pevné zdraví, nadále mladého a veselého ducha a ať se Vám daří. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Léky
Mám Léky jen na 3 dny. Léčím se u dr. Pribulové
Leky
prosím o sdělení na co jsou léky panzytrát25000 a...
Léky
Dobrý den, zajímalo by mě, jak se snesou tyto léky...
Léky
Dobrý den chci se zeptat mám Leidnovu mutaci F V leiden...
Léky
Dobrý den. Prosím Vás, již čtvrtým rokem pečuji o tatínka...
Léky
Dobrý den,prosím o sdělení.Řadu let užívám Detralex...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Léky

dobrý den,chtěla bych se zeptat, jestli nevadí léky které užívám dohromady, euthyrox,citalec,nebilet...

Léky

Dobrý den, dnes jsem byla propuštěna z nemocnice kde jsem byla hospitalizována...

Leky

dobry den dnes jsem byla u lekare a nasel mi v moci infekci dostala jsem leky...

Léky

Dobry den mam takovy problem se svou osobnosti... nejvice se to projevilo kolem...

Léky

Dobrý den. Už asi půl roku mám bíložlutý výtok někdy silnější někdy slabší....

Léky

beru leky:Furon 40mg,Nolpaza 40mg,Glimepirid 2mg,Warfarin 5mg,Caramlo 10mg,...

Léky

Dobrý den, mohla bych vás požádat o radu ohledně lékových interakcí ? Manžel...

Léky

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možno při pravidelném užívání euthyrox...

Léky

Dobrý den, chtěl by sem se zeptat na lékové interakce. Léčím se na chalmýdiovou...

Léky

Dobrý den, chtěl jsem se Vás zeptat, doktor mi předepsal zolpinox léky na spaní...

Léky

Dobrý den, potřebuji pro dědu koupit hypnogen a coronal. Neví, jestli je potřeba...

Léky

Dobrý den, je ještě v lékarnách k prodeji Adipex nebo Meridia, když budu mít...

Léky

Mám Léky jen na 3 dny. Léčím se u dr. Pribulové

Léky

Dobrý den chtěl bych se zeptat zdály antidepresiva nepoškodí mozek? Beru antidepresiva...

Léky

Dobrý den mám bolesti ruky v zápěstí.. Chtěla bych si vzít něco na bolest ale...

Léky

Dobrý den, 2x do týdně užívám 1/2 tablety Dostinex 0,5mg. Prosím Vás dnes mi...

Leky

Dobrý den,mrzí mne že vás zde musím pořád otravovat,ale můj dotaz se vztahuje...

Léky

Dobrý den,je možné užívat Xigduo,Doretu ,Guajacuran,Letrox a Helicid souběžně?...

Léky

Dobrý,den. Chci se zeptat zda mužu užívat současně wobenzym s autovakcínou.na...

Léky

Dobrý den. Prosím Vás, již čtvrtým rokem pečuji o tatínka 76roků, který bere...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Křeče v žaludku po ovoci a zelenině

Dobrý den, již několikrát jsem řešila ten samí problém, ale konečně jsem...

Chronická trigonitida a stresová inkontinence

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké jsou možnosti léčby této diagnózy: UCS:...

Dírky v patře

Dobrý den. Mám takový problém už asi rok. Na patře mám dvě malé dírky (už od...

Píchání pod lopatkou i při dýchání

Dobrý den. V listopadu, cca ve 32 týdnu těhotenství mě při kýchnutí začalo...

Extrakce zubů v celkové narkóze

Dobry den prosim chtela jsem se zeptat mela jsem velke problemi se zuby mela...

Bolesti zad a břicha po pádu

Dobrý den, prosím o radu. Včera jsem měla menší úraz. Chtěla jsem dětem vysušit...

Bolest kotníku

Dobrý den. Dnes jsem při fotbalovém utkání při doskoku špatně došláp. Bolest...

Bolesti po extrakci zubu

Dobrý den. Před 5ti dny jsem byla na stomatochirurgii, kde jsem podstoupila...

Kombinace Zineryt a Differine

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je možné současně používat pro léčbu...

Extrakce zubu a délka ponechání stehů

Dobrý den, tento pátek jsem byla na extrakci zubu (horní sedmičky v levo). Jelikož...

Dieta u divertikulosy

Vážený pane doktore prosím o sdělení , jaké potraviny či přílohy jsou možné...

Distorsio cubiti I. sin.

Dobrý den,v sobotu 27.5. jsem utrpěla pád při fotbale na nataženou levou ruku....

Boulička na předloktí

Dobry den, moc bych poprosila o konzultaci, na lravem predlokti obou rukou jsem...

Bolest varlete

Dobrý den. Můžu mít torzi varlete? Již asi 2 týdny mě bolí levé varle a mám...

Nemožnost ohnout koleno, bolest kolenního kloubu

Dobrý den. Před půlrokem jsem špatně došlápla na pravou nohu , a při došlapu...

Strhnutá piha

Dobrý den, škrábnul jsem se do pihy (velká max. 1.5 mm) a na místě se mi udělal...

Ztenčená nosní přepážka po šnupání Kokainu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je možné vyléčení zarudlé nosní sliznice...

Zduřelé horní patro

Dobrý den, Ve čtvrtek 10.3. jsem byl u zubaře, trhal mi 5 v právo nahoře. Hned...

Strava po kolonoskopii

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně kolonoskopie. Po kolonoskopickém vyšetření...

Čepy na mandlích a krvácení

Dobrý den, už několik let mě trápí čepy na mandlích, respektive jen v pravé...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.