Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mám zvýšené PSA

Urologie František 5.9.2019

Dlouhodobě mám zvýšené PSA, přišlo se na to při preventivní prohlídce v 50 letech PSA kolem 5. Bude mi 62 a PSA za pozvolného kolísání nastoupalo až na 11,40 za těch 12 let. Proběhly 3 negativní biopsie, poslední v roce 2016 při PSA 10,4. Během těch 12 let jsem si upravil pitný režim a když piju oraženou vodu z kohoutku nemám žádný problém s močením, ale samozřejmě piju vše. Pravidelné návštěvy u urologa jsem nakonec sám zkorigoval z 2x ročně na 1x ročně přičemž nemám problémy jaké slyším od opravdu nemocných. Protože pracuji v mužském kolektivu a o této problematice se bavíme, močení je u všech v těchto letech podobné, prostě slabší proud, občas zánět atd. atd. Nebudu se rozepisovat o tom jak mi 12 let návštěv urologie pokazilo životní optimismus a myšlení protože to je 12 let o latentním karcinomu prostaty, který pořád nepřišel a debatách co by kdyby. Při tom prožívám vynikající rodinný život se vším co k němu patří a tedy i sex a ten pro nás hodně znamená. Při poslední návštěvě mi urolog sdělil, že by bylo třeba nasadit lék Finpros obsahující finasterid, abychom prý vyloučili zase ten karcinom a ten by měl zaručit pád PSA na 50 procent hodnoty, přičemž nemá vliv na léčbu karcinomu, ale měl vyhodnotit, že zvýšené PSA je vinou BHP -benigní hyperplasie prostaty a pokud PSA neklesne, půjdem na TRUS a následnou čtvrtou biopsii. Současné vyšetření pohmatem je vyjádřené takto: Per:rectum prostata pal. benigní hladká,bez ložiska mírně inrudovaná itraprost difuzně přes 50gr. Lék Finpros by měl zmenšit prostatu a zlepšit průtok moče. Ovšem, má tyto možné negativní vedlejší účinky -snížené libido, impotenci a růst prsou. Víte, připadá mi to, že místo pohody je to příběh hledání karcinomu za každou cenu, byť se všeobecně ví jak pomalá je jeho progrese a jednou z variant je i sledování jeho pomalého růstu při zachování všech funkcí, tedy erekce a vyloučení inkontinence. Pokud podstoupím ten 3 měsíční stres test Finprosem, jak to může ohrozit můj současný pohodový život vůči partnerce, není nebezpečí nevratných změn?? Jak po ukončení aplikace léku vypadá další sexuální život, který neměl chybu, vrátí se do normálu??? Je jiný způsob detekce karcinomu než biopsie??? Jak pan doktor pořád hledá ten karcinom, nebylo by lepší se rovnou přihlásit na Protonové centrum, když vyšetření per.rectum a ultrazvuk ukazuje ohraničenou prostatu?? Vím, že by to nevyřešilo problém BHP, ale těch 12 let strašení už mi příjde moc dlouhé. Nezpochybňuji erudici urologa, ale je fakt, že preferuji spíš to sledování než fatální zákroky a každá návštěva této ordinace je jeden stres. Prosím, ještě mi vysvětlete problematiku TRUS děkuji.

Doplňující dotaz: děkuji, váš globální náhled na věc je přesný bohužel, z mého urologa mám narušenou psychiku. 12 let z něj špatně spím, viz teď odpovídám po 4 hod. ráno, naučil jsem se nesnášet slovo karcinom a děsím se návštěv v jeho ordinaci. Teď po krásné dovolené, pln sil , jsem dostal kopanec větou, ted vyloučíme ten karcinom jiným způsobem- finestrilem, negace pokračuje

Doplňující dotaz: Ano agresivní léčba může opravdu iniciovat rakovinu. Po poslední biopsii jsem krvácel 5 měsíců (moč, semeno) Myslím, že mě čeká TURP ohledně průchodnosti?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, problematikou sledování hladiny PSA ve screeningu karcinomu prostaty u mužů se zabývá řada odborníků a jednotné ustanovení není. Jednoznačně nezastávám názor plošného odebírání tohoto markru přesně z důvodů, které Vy popisujete a přežíváte již 12 let. Evropská urologická asociace doporučuje individualizovaný přístup lékaře k dobře informovanému muži o možnostech časné detekce tohoto nádoru, muž by měl mít očekávanou délku života více než 10-15 let. V případě zahájení screeningu karcinomu prostaty musí muži počítat s tím, že se stanou aktivním partnerem lékaře (praktického či urologa), kde budou spolurozhodovat nejen o screeningu a další diagnostice, ale i o zahajování či nezahajování léčby. Jde o situaci, na kterou nejsme v pozici pacienta příliš zvyklí a je to přesně ta situace, ve které se Vy aktuálně nacházíte. Ke screeningu rakoviny prostaty se používá nádorový marker prostatický specifický antigen (PSA). Jeho začlenění do diagnostických postupů mělo za důsledek navýšení nejen celkového počtu karcinomů, ale i časných stadií, které před érou PSA nebyly klinicky detekovatelné. Na druhé straně jsou díky PSA identifikovány i karcinomy, které nemusí svého nositele přímo ohrozit na životě, které se často neléčí a kde nejvhodnější strategií může být „watch and wait“ (monitoruj a čekej).
Pokud je muž jinak zdravý a ochotný vzít na sebe riziko nadbytečné léčby, je screening správným krokem. Ale před poradou s ošetřujícím lékařem o vyšetření PSA je třeba být připraven na nejisté výsledky. Velmi často není žádný karcinom diagnostikován, třebaže výsledky testu PSA vyvolávají podezření. Je nutné být také připraveni, že lékař může doporučit neprovádět léčbu, ale raději sledování nebo „monitorování“, protože se může jednat zatím o neškodný adenokarcinom, jehož agresivní léčba by způsobila výraznou změnu kvality života.
Bohužel, je zde nutné brát v úvahu názor lékaře, ale taky přihlédnout na Vaše přání a důsledky léčby na kvalitu Vašeho života.
Problematika indikace léku inpros v diagnostice nádoru prostaty se neorientuji, toto, stejně jako problematiku TRUS Vám vysvětlí urolog, kterému Váš dotaz přepošlu ke zodpovězení, vyčkejte jeho odpovědi. S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Františku, je mi upřímně líto toho, jakou zažíváte úzkost a nejistotu a v jaké situaci se tak dlouhou dobu nacházíte. Nejste v takové situaci sám, mužů, kterým bylo náhodně zjistěno zvýšení PSA a nebyl zjištěn nádor, je hodně a jen u relativně malého procenta se nádorové onemocnění prostaty skutečně vyvine. Podle některých pramenů je to až 70% takových mužů, u kterých se žádný národ nezjistí a ani nevyvine. PSA samo o sobě je cenný diagnostický nástroj, ale hodnocení jeho zvýšení je obtížné právě proto, že je tak častý falešně pozitivní výsledek a také jak se obtížně vyšetřuje a komunikuje takový nález. Samo zvýšení může být dané věkem, zvětšením prostaty, zánětem, močovou infekcí, prováděním tesu po ejakulaci či manipulaci s prostatou například po vyšetření atd.. O tom, jak správně postupovat při zjištěném zvýšení, se vedou sáhodlouhé diskuze a v tomto Vás odkáži na odpověď kolegyně, která byla velmi vyčerpávající. To, zda podstoupíte hormonální léčbu, je zcela na Vás. Vedlejší účinky vyloučit léku nelze a pokud je pro Vás sex a Vaše pohoda doma takto důležitá, jste se svým sexuálním životem spokojen a bojíte se důsledků testu a hormonálním přípravkem, pak toto podstupovat nemusíte. Předně je vhodné se Vaším lékařem domluvit na dalším postupu a všech možnostech,je třeba to probrat s Vašimi výsledky a aktuálními porblémy s příhlédnutím k Vašemu životnímu stylu, přáním a potřebám. Až budete všemu rozumět a budete znát pro a proti, pak je podle mého jistě možné postupovat jinak, například jen sledovat. Doporučuji Vám každopádně, pokud jste si vytvořil k Vašemu lékaři takový postoj, najít jiného. Budete mít další názor, možná Vám nový lékař lépe vysvětlí, oč jde a jaké jsou možnosti, možná bude na základě výsledků hodnotit vhodný postup jinak. Jistě ale na další vyšetření vezměte výsledky dosavadních vyšetření, abyste nemusel něco podstupovat víckrát, než je nutné. Požádám naše sestřičky, aby Vám pomohly s objednáním. Jinak TRUS je provedení biopsie pod kontrolou ultrazvuku z ložiska, které ale píšete, že nemáte. Zda bude třeba výhledově podstoupit zmenšení hyperlazie prostaty bude záviset na Vašich potížích. Zatím píšete, že máte jen slabší proud, což nemusí vést k operaci. Držím Vám palce, aby se našlo pro Vás vhodné řešení a výsledky byly pro Vás pozitivní. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková

Související dotazy

Zvýšené PSA
Dobrý den. Mám dotaz: byl jsem na urologii na vyšetření...
PSA
PSA mám 100 jinak jsem celkem v pohodě
PSA
Dobrý den. Mému tatínkovi je 72 let a při vyšetření...
Zvýšené PSA
Dobrý den, zajímalo by mě jaký bude postup, když mám...
PSA
Dobrý den, chci se zeptat jak by jste vyhodnotili...
PSA a cvičení
Dobrý den, zajímalo by mne, zda-li fyzická námaha,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mám zpoždění mého pravidelného menstruacniho cyklu

Dobrý den. Mám takový dotaz,mám zpoždění mého pravidelného menstruacniho ciklu...

Mám zpoždění menstruace a bolí mě podbřišek

Dobry den, mam uz 19. den zpozdeni,boli me cely podbrisek ale hlavne v pravo(nejvic...

Mám zvětšené varle

Dobrý den, bude mi 18 let a asi před 4 lety jsem zjistil, že se mi zvětšuje...

Mám zvětšenou pravou krční mandli

Dobrý den, Na konci února jsem byla u lékaře na ORL, že mám zvětšenou pravou...

Mám zvětšenou pravou uzlinu pod čelistí

Dobrý den, 18.3. Mi byly nasazeny antibiotika na 10 dní měla jsem anginu. ATB...

Mám zvětšenou slinnou žlázu přímo pod jazykem


Mám zvětšený pravý lalok

Dobrý den,chci se zeptat ,včera jsem byla na sonu štítné žlázy.Mám zvětšený...

Mám zvláštní ale pro me důležitý dotaz

Dobrý den je mi 13 let a masturbuje skoro každý den je to dobře?

Mám zvláštní pocit v levé noze a ruce, jakoby snížená citlivost.

Dobrý den, prosím o správný postup - druhý den mám zvláštní pocit v levé...

Mám zvýšené číslo na výskyt papilomaviru

Dobrý den, dnes jsem dostala zprávu od svého lékaře, že mám zvýšené číslo na...

Mám zvýšenou štítnou žlázu.

Dobrý den. Mám zvýšenou stihnou zlazu. Chodím k lékaři už půl roku a beru thyrozol....

Mám zvýšenou teplotu a žlutý povlak na jazyku

Dobrý den, od neděle mám zvýšenou teplotu, v neděli 37,6°C se zimnicí, včera...

Mám ženské rysy?

Dobrý den pane doktore . Mám na vás jeden dotaz. Prosím vás můžete mi poradit...

Mám žloutenku typu C

Chci se zeptat je nárok na nějaký důchod kvůli mé nemoci ? Děkuji

Mám,či nemám prediabetes?

Dobrý den.Na lačno jsem měla 2x vyšší cukr 6,6 a 6,8,lékařka mě poslala na glykemickou...

Mamdlové kameny

dobrý den mam mandlové kameny ( hrudky ),které jdou težko ven. Jak se dá tohoto...

Mame (76r) sa na bruchu vyhodila takato vyrážka.

Dobry den, mame (76r) sa na bruchu vyhodila takato vyrážka. Máme problém ju...

Mame doma nejake testy na okultni krvaceni

Dobry den, pred 14 dny jsme byli na dovolene, ktera byla spise stresujici skrze...

Máme chtít PET/CT znova a důrazně?

Děkuji Vám za odpověď - č. dotazu 310702 A podle těchto nálezů je pacient v...

Máme poslední týden opravdu silné potíže s chováním Samuela, je agresivný, výbušný, zlý

Dobrý den Píši vám ohledně Samuela 7 let (nemoc hyperaktivita) našeho syna...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení penisu a pálení při močení

Dobrý den, Je mi 15 let. Dneska ráno mě začala nepříjemně pálit špička penisu....

Bulka na stehně

Dobrý den, chtěla bych se zeptat - mám již delší dobu min. rok na stehně , nebo...

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Tlak v předních zubech

Dobrý den, již čtyři měsíce pociťuji nepříjemný tlak,který přechází až v pulzující...

Cukání pod lopatkou

Dobry den, chtek bych se zeptat co by to mohlo byt, uz delsi dobu pozoruju ze...

Mononukleoza

Dobrý den chtěla bych vas timto poprosit o váš nazor na můj připad Na nový...

Laserova operace oci

Dobrý den, Chci se zeptat uvažují o operaci oči a vyšetření už mám za sebou....mě...

Snížené sexuální libido a Sertralin

Dobrý den, v únoru tohoto roku jsem začala brát antidepresiva na úzkost (spíše...

Krev na povrchu stolice

Přeji Vám krásný den . Měl bych na Vás jeden dotaz. Objevila se mi krev ve stolici...

Hpv - isoprinosin

Dobrý den, chtěla bych vás poprosit o radu. Před 4 měsíci mi byl zjištěn poprvé...

Od kolika let (v průměru) už je plně vyvinuté sperma?

Dobrý den, Je mi 12, za pár dní bude 13 a chtěl bych se zeptat od kolika let...

Předávkování betablokátorem Egilok

Dobrý den, mám vážné obavy o přítele-tragedie v rodině a pocit selhání. Může...

Nateklá uzlina v třísle, pupínky na stydkých pyscích

Dobrý den, chtěla jsem se vás zeptat, už dva dny mám nateklou uzlinu v levém...

Zvláštní tekutina

Již rok a půl mám stálého přítele, se kterým mám pravidelný pohlavní styk. Vždy...

Bolest levého volného žebra

Dobrý den, již více než rok mě trápí bolest levého volného žebra. Před tím jsem...

Kombinace antibiotik a Paralenu

Dobrý den, dnes jsem dostal předepsaný ATB Amoksiklav. Ale zapomněl jsem se...

Výtok z penisu při vzrušení


Svědění uvnitř podbříšku

Dobrý den, už asi 1 rok mně trápí svědění v břiše, konkrétně v podbřišku (nejčastěji...

Problém po vypálení bradavice

Dobrý den chci se optat. Před měsícem a půl jsem byl na vypálení bradavice .....

Bradavice

Dobrý den, vážená poradno, dnes mám na Vás specifický dotaz. Celé své dětství,...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.