Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Metabolické vyšetření

Vnitřní lékařství Andrea 30.3.2017

Dobrý den,
zdravím a obracím se na vás s prosbou o radu. Na jaké lékare se mám jeste obrátit, které laboratorní testy nechat provézt.
Ve strucnosti: Je mi 50 let, posledních 10 let se moje zdravotní problémy stupnují. Je jasné, ze to je i vekem. Co me trápí nejvíc, je neustálá zízen, caste nucení na mocení, pribývání na váze, únava, zapometlivost.
Na preventivní kontroly k obvodnímu lékari chodím, treba posledne byl ráno cukr na lacno 120 mg/dl, takze podle OL jeste v norme.
Nasledovalo doporucení, zmenit stravovací návyky.
Na moje prání byl proveden diabet. test, cukr se meril celý den – vzdy ca 2 hod po jídle. Hodnoty byly v norme.
Potom jsem jeste pred 6 lety absolovala tzv. orální glukózový tolerancní test, výsledek taky v norme.
Nasli zvýsenou hodnotu kortikoidu, proveden Cushinguv test, negativni.

Pri kontrole stítné zlázy – hypofunkce, tyhle problémy taky vzdy uvedu, údajne to se stítnou zlázou nesouvisí, mám pokracovat v doporucené medikaci.
Poslední dobou mám i zvýsenou hladinu cholesterol.
Uhlohydráty se snazíme i s manzelem omezovat na minimum, treba sníme kousek chleba ke snídani, ANEBO ovoce, me k obedu stací maso a zelenina, manzel si klidne dá prílohu, a jeho hodnoty cukru a cholesterinu jsou v pohode, pro me k veceri uz zádné uhlohydráty, a osobne nemám s tímto omezením problém.
V rodine máme cukrovku 1 i 2. typu, proto jsem u lékare trvala na vylouceni nebo potvrzeni této diagnózy.
Je mi jasné, ze mi zádnou diagnózu na dálku neudeláte, a ani to nechci. Jde mi o to, jestli Vás napadne, které kontroly, hodnoty krevního obrazu ( a u kterého specialisty) bych si jeste mela nechat overit.
Nasli mi nedostatek vitaminu D (v cervnu), takze ho beru, zlepseni nepozoruji.
Na kontrole na urologii jsem taky zmínila, ze mám porád zízen, ze porád musím pít, a chodit na wc. Odpoved urolozky – kdyz piju víc, musím i víc vylucovat.
Na urologii mi provedli cystoskopii, vyloucili chronický zánet mocového mechýre, viz casté mocení, v moci ani nebyly zádné bakterie, co tam nepatrí.

Napadl me jeste napr. metabolický syndrom. Jak dokázat, event. vyvrátit?
Budu vsem vdecná za rady, jak

Dám tu i moje laboratorní hodnoty:

25OH-Vitamin D ng/ml 12,6 ng/ml (Norma 20 - 70)
Cholesterin 247 mg/dl (Norma do 220)
HDL Cholesterin 97 mg/dl (Norma pres 55)
LDL Cholesterin 146 mg/dl (Norma do 150)
ACE 15 u/l, Norma 20 – 70
Cukr ráno nalacno 120 mg/dl
Zelezo 44 (Norma 37-145)
Ferritin ng/ml 48,3 (Norma 15-200)

Kontroly- stítná zláza
Ve zpráve vzdy stojí, ze moje pribírání na váze, únava atd NESOUVISÍ se stítnou zlázou, a ze mám pokracovat v medikaci: L-Thyroxin 50 ráno na lacno ca 1 hod pred jídlem
2016 kveten 84 kg BMI 29
FT3 pmol/l 5 (Norm. 3,5-8,1)
FT4 ng/dl 1 (Norm. 1-2,5)
TSH mU/l 0,9 (Norm. 0,3-2,5)
TRAK IU/l 0,3 (Norm. 0-1,5)
TPO-AK U/ml 14 (Norm. 0 - 60)
Thyreoglobulin ng/ml 2,0 (Norm. 3,5-8,1)
Thyreoglobulin WF% 97 (Norm. 70 - 130)
Calcitonin pg/ml 4,1 (Norm. 1 - 8)
Parathormon pg/ml 23 (Norm.10 - 57)
2015 - 75 kg BMI 25,6
FT3 pmol/l 4,6 (Norm. 3,5-8,1)
FT4 ng/dl 1,4 (Norm. 1-2,5)
TSH mU/l 1,7 (Norm. 0,3-2,5)
2014 84 kg BMI 29 !
FT3 pmol/l 6,2 (Norm. 3,5-8,1)
FT4 ng/dl 1,1 (Norm. 1-2,5)
TSH mU/l 1,7 (Norm. 0,3-2,5)
TPO-AK U/ml 0 (Norm. 0-60)
Parathormon pg/ml 29 (10 – 57)

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

Dobrý den. Vy jste vyšetřena natolik, že takto je vyšetřen málokterý pacient v republice. Mo...

Odpovědi lékařů jsou součástí klientské zóny.
Pro zobrazení celé odpovědi se přihlaste. Registrace je zdarma.

Související dotazy

Gynekologické vyšetření
Dobrý den, pani doktorko, pane doktore, čeká mě první...
EMG vyšetření
Dobrý den, mám dotaz. Mám dlouhodobě bolesti zad. Neurolog...
EMG vyšetření
Dobrý den, Po operaci vyhřezlé ploténky jsem byla na...
Gynekologické vyšetření
Dobrý den, pani doktorko, pane doktore, čeká mě první...
Zobrazovací vyšetření
Dobrý den, na RTG plic je na zastínění na pravé straně. Proto...
Obavy z vyšetření
Ahoj, chtěla bych poděkovat paní doktorce Barboře Barchánkové...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Meškajúca menštruácia

Dobrý deň, mám 15 rokov a už 9 dní mi meškajú... Pohlavný styk som nemala....

Meškajúca menštruácia

Dobrý deň, mám 14 rokov a už mi 4 dni mešká menštruácia. Mám ju už trošku viac...

Meškání menstruace

Dobrý den, minulý měsíc jsem nedostala menstruaci, mám spoždeni cca 15 dnu....

Meškání menstruace

Dobrý den, už třetí měsíc meškám menstruaci a když si udělám těhotenský test...

Meškání MS a HA

Dobrý den, tento cyklus to byl první měsíc užívání antikoncepce Softinelle....

Meškanie menštruácie

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na jeden problém, ktorý má moja kamarátka....

Metabolická acidoza

Dobrý den prosím jen by me zajímalo co znamená hodnota buffer base a jaká je...

Metabolická porucha

Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně šťítné žlázy. V těhotenství jsem byla na...

Metabolické problémy

Dobrý den, potřebovala bych poradit s problémem mého manžela. Je mu 63 let....

Metabolické příčiny fascikulací

Dobrý den, od 22 (nyní 26) let trpím generalizovanými fascikulacemi - objevily...

Metabolický kolaps

dobrý den prosímvás řekne tě mi co se děje s lidským tělem když má metabolický...

Metabolický kolaps

Dobrý den, co je metabolický kolaps..? Když nefungují nadledvinky? Děkuji za...

Metabolický rozvrat

Dobrý den,moje teta byla dnes odvezena sanitou do Prahy do nemocnice.Má transplantovanou...

Metabolický syndrom

Dobrý den,prosím o sdělení co je metabolický syndrom a jak se léčí.Děkuji Alena...

Metabolický syndrom

Dobrý den, srdečně Vás zdravím a chce se u Vás informovat. Měřím 182, vážím...

Metabolismus

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Zhruba před rokem a půl jsem zhubla 12 kilo,...

Metabolismus železa

Dobrý den, jako samoplátce jsem si nechala v laboratoři udělat jaterní testy...

Metabolismus/zácpa

Dobrý den paní doktorko. Je mi 30 let, vážím 90 kg, měřím 183 cm, pracuji jako...

Metafys. defekt dist. femuru

Dobrý den, dcera v srpnu 2016 na letním táboře měla ůraz pravého kolene a na...

Metanol

Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz ohledně metanolu. Je možné, že by člověk,...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mírně oteklá noha, lymfedém

Dobrý den, je mi 24 let a mám problém už delší dobu s mírně oteklou levou nohou...

Nadbytek bílých krvinek

Dobrý den, můj přítel byl na celkovém krevním obrazu a doktor mu řekl že má...

Suchy kasel prichazejici k veceru

Dobry den,rada bych se zeptala, zda je specifickym sypmtomem pro nejakou diagnozu...

Masturbace

Dobry den je mi 15 let a jako každý náctiletý kluk pravidelně masturbuji ale...

Kožní vyrážka

Dobrý den, prosím ví někdo, co to je? Jsou to prostě puchýřky plné žlutého...

Vrtání zubu a přetrvávající bolest

Dobrý den, je mi 16 let, dnes jsem byla u zubaře.. Měla jsem kaz na 6-tce vpravo...

Hlen v žaludku

dobrý den,jsem po nemoci horních cest dýchacích.méla jsem hlenitou rýmu a vykašlávala...

Časté močení

Dobrý den, měla jsem nechranenny styk před 15 dny. Od té doby chodim častěji...

Vrtání zubů

Dobrý den Mám jen takový malý dotaz,jak dlouho bolí asi jeste zub po vrtání?

Svědění celého těla a vyrážka

Dobry den z nicoho nic ma zacalo svrbet cele telo po pri tom sa mi pod bruchom...

Čára na břiše v netěhotenství

Dobrý den, vždycky jsem si všimla, že těhotné matky mají v pozdějším stadiu...

Svědění celého těla

Dobrý den. Už 2 měsíce mě svědí celé tělo. Nejvíc to je na večer. Lékař mi předepsal...

Žíla na penisu po masturbaci

Dobrý den, mám takový problém. Dnes po zcela normální masturbaci se mi zvýraznila...

Noční bolesti rukou,hlavně pravé

Dobrý den,chtěla jsem se Vás zeptat na příčinu mých potíží.Již několik nocí...

Alkohol a Ibalgin

Dobrý den, včera jsem vypil jedno pivo (500m, 4%) načež jsem si dal ibalgin...

Riziko užívání nikotinových sáčků Lyft

Dobrý den, chtěl bych se prosím Vás zeptat, zda pokud užívám nikotinové sáčky...

Červený pupínek na dásni v puse

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, udělal se mi na pravé dásni v ústech červený...

Povlak na žaludu a svědění

Dobrý den uz po několikáté za posledních 4 roky se mi asi 6 objevil na záludovi...

Ďolíček v bradě

Dobrý den, ráda bych věděla, zda se dá ďolík v bradě odstranit i jiným způsobem,...

Bolest v zádech

dobrý den boli mě a píchá pod levou lopatkou otočím tělem nebo hlavou jen trošku...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
Představte si prostředí, kde se vždy setkáte s pozorností, kterou očekáváte.
* registrací neměníte svého lékaře.