Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Možná folikulitida

Kožní obtíže Martin 16.12.2018

Dobrý den
Cca 2 měsíce zpět jsem zde posílal dotaz, podle přiložených fotek byla diagnostikována možná folikulitida. Bohužel se to rozšířilo dál (pokud to je tedy to samé), konkrétně na záda. Lékařce jsem o konzultaci z vaší strany řekl, ona po vyslechnutí , co beru pravidelně určila jako možnou diagnozu předávkování vitamínem B. Ten jsem bral cca 3/4 roku jako prevenci, prodělal jsem pásový opar, ten jsem prodělal na začátku roku (k tomu jsem bral dýňové semena a kokos). Taky po prodělaném zánětu průdušek (cca duben) se mi na průduškách objevil stafylokok (cca červen, možná souvislost s folikulitidou?). Když jsem po měsíci přišel na kontrolu, byla tam jiná lékařka, která pro změnu určila nejdřív atopický ekzém (u té první doktorky na ni padl dotaz, jestli to třeba není alergie na látku apod. říkala, že by to nemělo charakter akné), což mne tak překvapilo, že jsem nebyl schopen se ptát na souvislosti, akorát jsem ji řekl o tom vitamínu B a připustila, že to může být ten problém. V rodině nemáme žádného atopika. První lékařka naordinovala Cyteal a nějakou vodičku (lihový odér, děláno v lékarně), druhá zase nějakou mast (taky děláno v lékárně). Testy mi zatím nebyly dělány žádné. Teď začínají mizet ty vyrážky, které byly na začátku, ty které jsou třeba cca měsíc, ty jsou zatím dost výrazně nezhojené.
Vyrážka na zádech má tedy charakter akné, z některých po vytvoření ložiska jde vymačkat hnis, stejný, jako u akné. Vyrážky nesvědí, nebolí (jen na začátku jsou lehce citlivé při dotyku, stejně jako u akné). Taky mám podezření, že se to šíří otěrem, většinou se vytvoří další velmi blízko jiné vyrážky, třeba 2-3 cm a šíří se to dál (občas se ale utvoří i úplně jinde). Vitamín B i ten zbytek jsem samozřejmě vysadil. Používám krom toho už jen Vimax, přes sezonu Zodac a teď jsem začal používat na posílení imunity bi-iomare. Objednal jsem si taky trika z bio bavlny, prášek na praní pro atopiky, při mytí používám antibakteriální mýdlo a začal jsem pokožku hydratovat.
Mám tyto dotazy:
1) může mít atopický ekzém charakter akné, ze kterého jde vymáčknout hnis?
2) pokud by se jednalo o předávkování vitamínem B, za jak dlouho by výsev měl přestat? Ta první lékařka říkala, že asi cca měsíc, bohužel i teď, po nějakých sedmi týdnech se objevují nové.
3) může být příčinou třeba konzumace kořeněných jídel?
4) pracuji v poměrně prašném prostředí, i tohle asi může mít vliv?
Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, hodnotit kožní projevy bez přiložených snímlů nelze. Pokud by jsem měla vycházet jenom za Vašeho popisu, tak jednoznačně vidím několik příčin stavu. Určitě na prvním místě antibakteriální mýdlo, toto nemá v každodenní hygieně člověka vůbec co dělat. Zabíjíte jím normální, přirozeně se vyskytující bakteriální mikroflóru, čím usnadňujete uchycení patogenních bakterií. Jednoznačně stačí pro denní mytí čistá voda, případně běžný sprchový gel. Pokožku je potřeba promazávat, ale opatřně na mastné, hutné krémy, které budou mazové žlázy a vlasové folikuly ucpávát, co opět povede ke zhoršování kožních projevů. Další faktor vliv pracovního prostředí, prach je určitě významný faktor ovlivňující stav kůže. Větší pocení, nevhodné materiály, atd. K Vaším dotazům, atopický ekzém obvykle nevzniká během života. Pokud jet atopit, potíže jsou od dětství, a nyní jsou projevy zhoršeny, tak ano, mohou být různého chrakteru, i charakteru aknózního. Pokud ale od dětství atopii netrpíte, těžko se objeví ve 44 letech, spíše by jsem viděla jako příčinu kontaktní alergickou dermatitídu, která se může objevi kdykoli během života. Po vysazení vit. B by se kožní stav měl postupně lepšit již s odstupem několka dní-týdnů, přesně Vám to ale nikdo neřekne, nevím jaké jsou zásoby vit. B, kolik jste toho užíval atd. Kořeněné jídla obecně stav pokožky zhoršovat můžou, ne každý je toleruje, určitě by jem se zkusila na několik týdnů ysadit a uvidíte, jestli bude kůže lepší. A k prachu jsem se již vyjádřovala. S pozdavem, Dr. Horáková

Související dotazy

Folikulitida
Dobrý deň zase sa na vás obraciam z prosbou, už dlhši...
Folikulitida
Dobrý den, Před časem jsem zpozoroval tyto "pupínky"...
Folikulitida
Dobry den, chtel jsem se zeptat na tvarich se mi delaji...
Folikulitida
Dobrý den, před zbruba 2 měsíci se mi udělalo tohle...
Folikulitida
Dobrý den, Udělala se mi tvrdá bulka v třísle nebolestivá....
Folikulitída
Dobrý den, psal jsem ohledně výrůstku zda se jedná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Možná borelioza?

Dobrý den, všechno začalo někdy na podzim chřipkou. Tato chřipka byla jiná,...

Možná bradavicka v pochve

Dobrý den potrebuju poradit včera večer se mi objevil pupínek na malém stykem...

Možná celiakie?

Dobrý den, jedná se o mou přítelkyni. Už od dětství je hubená, přitom se v jídle...

Možná cesta nákazy chlamydiemi

Vážený pane doktore, se svým přítelem jsem již po dobu tří let. Do srpna tohoto...

Možná dědičnost rakoviny prsu v rodině

Dobrý den, u manželky byl nalezena bulka v prsu v roce 1996 a po operaci a...

Možná dědičnost rakoviny prsu v rodině

Dobrý den, rád bych se zeptal. Můj otec zemřel v 70ti letech na rakovinu prsu....

Možná diagnózná či specializace odborníka, na kterého bych se mohl obrátit

Vážený pane doktore, můj problém je následující. jsem vysoký a štíhlý a mám...

Možná encefalitida

Dobrý den, před čtrnácti dny jsem chytla klíště a asi po týdnu jsem dostala...

Možná fimóza


Možná fimóza ?


Možná gravidita

Dobry den chci se zeptat jestli je normalni kdyz jsem si delala teh.testy a...

Možná gynekomastii?


Možná hrozí zánět slinivky


Možná hyperaktivní močový měchýř


Možná hypotyreóza a těhotenství


Možná impotence?


Možná infarkt


Možná infekce hpv v těhotenstvi


Možná infekce HSV 2 a porod

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Když je partner nakažen virem...

Možná infekce od akvarijních ryb


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Angína- postup diagnostiky a léčby

Dobry den, chtel bych pozadat o nazor k lecbe anginy. Nyni jsem po 10ti dennim...

Svědění na zádech

Dobrý den, již přibližně druhý měsíc trpím úporným svěděním na zádech (nejintenzivněji...

Opakující se bolest v krku

Dobry den, od druheho porodu trpim neustalymi bolestmi v krku, bez teplot,...

NImesil a riziko infarktu, mrtvice

Dobrý den. Ráda bych se zeptala,zda mohu bez obav užít lék Nimesil,když mám...

Pálení močové trubice

Dobrý den, již několik let mě trápí pálení močové trubice po ejakulaci a někdy...

Dysfunkce Eustachovy trubice

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o konzultaci. Již něco přes dva roky mám...

Cervene fleky v ochlupeni nad penisem

Dobrý den. Před 3 dnemi jsem si všiml červené fleky v oblasti ochlupení nad...

Tlak v pravém podžebří, nafouklé břicho

Hezký den. Již asi měsíc mívám pocit tlaku v oblasti pravého podžebří až do...

Snědl jsem pecku od broskve

Dobrý den je mi 15 a když sem jedl broskev tak mi zaskočila celá pecka a omylem...

Kožní obtíže a pohlavně přenosné nemoci

Dobrý den. Prosím Vás o zodpovězení tohoto dotazu, opravdu mi na něm velice...

Pohlavní nemoci a erotická masáž

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na riziko nákazy některou z pohlavních chorob...

Délka prac. neschopnosti u pásového oparu

Dobrý den,jak dlouho trvá PN při léčbě pás.oparu?Po 14 dnech puchýřky zhojeny,přetrvává...

Jednodenní horečka

dobrý den,prosím o vysvětlení jednodenní vysoké horečky 39 st.malátnost,bolesti...

Zlomenina malíčku

Dobrý den, 25.5. jsem si zlomil malíček. Závěr od doktora je napsán - Fr. phal....

Bílkovina v moči

Mám bílkovinu v moči už asi 20 let. Před deseti lety to bylo kolem 2 bílkoviny...

Zalehlé ucho


Antibiotika a mléko

Dobrý den, mám antibiotika a píše se u nich, že nesmím mléko a mléčné výrobky....

Antibiotika a jejich nežádoucí účinky

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně antibiotika Ciprinol 500-ciprofloxacin....

Infekce v krku


Dotaz na pití alkoholu při léčbě kortikoidy a antihistaminiky

Dobrý den, na těle se mi objevuje kopřivka a lékař mi napsal do konce týdne...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.