Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Možnost falešně negativního výsledku syfilis?

Pohlavní nemoci Anna 27.1.2020

Dobrý den,
mám dotaz v souvislosti s nejistotou s testy na syfilis.
Před 18 lety jsem měla několikrát nechráněný pohlavní styk s jedním mužem. V průběhu této doby jsem podstoupila 3týdenní intavenozní léčbu ATB - PNC v důsledku boreliozy. Po léčbě jsem s oním člověkem měla ještě několikrát pohlavní styk bez kondomu. (Potom jsem vztah ukončila.) Je možné, aby se mi v důsledku léčby takto silnými ATB nestačily v době případné nákazy syfilis vytvořit protilátky a všechny testy, které jsem pak absolvovala (v těhotenství, před operací, nyní) byly doživotně FALEŠNĚ negativní? Šlo o testy VDRL, TPHA, TPPA, FTA - ABS IgG. Nevím, jestli onen muž nemoc prodělal, nemám na něj kontakt. Své různorodé zdravotní potíže jsem vždy spojovala se špatnou imunitou v důsledku prodělané boreliozy. Po přečtení článků na internetu o této pohlavní nemoci jsem však dostala panický strach.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

Dobrý den,
riziko falešné negativity uvedených testů je velmi nízké. Vzhledem k tomu, že nepíšete, že by Váš partner měl potvrzený syfilis, nepíšete, že byste Vy sama měla známky onemocnění. V principu jsou tři možnosti - 1) jste nákazu treponemou vůbec neprodělala, 2) jste nákazu prodělala, ale současně užívaný penicilin ji účinně zneškodnil, a proto máte negativní protilátky, 3) jste nákazu prodělala, penicilin ji nezabil, ale pak by měly být protilátky negativní. 18 let už je celkem dlouhá doba, kdy by se mohlo něco projevit, proto jsem přesvědčen, že jestliže nemáte potíže a opakovaně (píšete minimálně třikrát) Vám vyšla negativní testace, pak nemáte čeho se bát.
S pozdravem Jan Zemek

Související dotazy

Syfilis
Syfilis: Dobrý den, je tedy pravdou, že když člověk...
Syfilis v těhotenství
Dobrý den, chtěla bych se ještě zeptat k podané odpovědi...
Vrozená syfilis
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na test na syfilis....
Syfilis
Dobrý den, paní doktorko Bačová, velice děkuji za rychlou...
Syfilis?
Chci se zeptat, na zadku a ze predu se mi delaji takove...
Syfilis
Dobrý den, prosím o odpověď ohledně krevních testů...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Možné uštknutí

Dobrý den včera kolem 9 hodiny sem doma zjistil že mám na noze nějakou ránu...

Možné vnitřní hemorpidy

Dobrý den, poslední tak 4 týdny pociťuji občasný silný tlak uvnitř konečníku,...

Možné vnitřní krvácení

Během cvičení v posilovně (předklony na lavici) se objevil náhlý bolestivý pocit...

Možné zdravotní problemy dítěte od zalécené matky po sifilis.

Pane doktore,mám dotaz na který jsem zde nenašla odpověď. V 21 letech jsem čekala...

Možno chronická pankreatitída?

Dobrý deň, už pol roka mám nasledovné symptómy: 1. tvrdé a nafúknuté brucho 2....

Možnost a důsledky špatně aplikované anestezie do dásně při vrtání zubu v těhotenství

Vážený pane doktore, jsem na počátku 22. týdne těhotenství, které probíhá bez...

Možnost celiakie a její souvislost s úporným ekzémem

Dobrý večer, dcera 5,5 roku, má od 2 měsíců diagnostikován atopický ekzém, který...

Možnost častých zánětů po vysazení antikoncepce

Dobry den, zhruba před měsícem jsem vysadila po 2 letech hormonální antikoncepci....

Možnost dalšího otěhotnění po opakovaných revizích dělohy

Dobrý den, za poslední tři roky snažení o mimi mám za sebou tři zamlklé těhotenství...

Možnost dřívější operace

Dobrý den, pane doktore. Před dvěma lety jsem měla zlomeninu zápěstí. Sádra...

Možnost HIV


Možnost HIV

Dobrý den, nejspí jsem měl sex s osobou ktera by mohla mit hiv .. bohuzel nechraněný...

Možnost HIV infekce

Dobry den, mam dotaz, zda nemuzu mit HIV. Rizikovy styk pred 3 roky. Mel jsem...

Možnost chlamydii?

Dobrý den, již několik let se mi vrací problém zarudlé předkožky a žaludu společně...

Možnost chodit do sauny po operaci plic

Dobrý den. Můj otec (62 let) 2.10.2012 prodělal operaci plic. Byl mu odebrán...

Možnost infarktu

Dobrý den, Před jedním dnem jsem navečer ležel v posteli, kdy z ničeho nic...

Možnost infekce Covid-19

Dobry den, pred cca 11ti dny mi zacla velka bolest hlavy, pote se pridala zimnice...

Možnost infekce pohlavními chorobami při depilaci voskem


Možnost infekcí HIV

Dobrý den, tak se za svůj dotaz a svoje jednání stydím, že nevím jak začít. Již...

Možnost léčby

dobrý den,už několik let mám problémy s krční páteří.Vždy po rehabilatacích...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ředění krve po operaci

Dobrý den. Jsem po operaci menisku, nedostala jsem domů injekce proti vzniku...

Tlak v místě, kde byl žlučník (jsem po operaci)

Dobrý deň, mám 25r. a som cca rok po operácii žlčníka. Najprv bolo všetko ok,...

Boulička za levým uchem

Dobrý den, je tomu už asi týden, co jsem si nahmatala na krku bouličku. Našla...

Astma

Dobrý den od dětství trpím alergií. Delší dobu mě trápí kašel po ránu,kdy jsem...

Mírná trombocytóza a leukocytóza


Krv v hlienoch z krku a nosu

Dobry den uz asi mesiac som stale chora. zacalo to teplotami cez 40C, liecila...

Flek na břiše

Dobrý den, Můj přítel už ma několik dní takový flek na břiše chtěla bych se...

Bolesti v pravém boku vzadu

Dobry den, mam bolesti v pravem boku vzadu.Pravidelne rano mezi 5-6h se probudim...

Uzkost, pocit na omdlení, říhaní, pálení žáhy, bolest krčí patře

Již 14 dní mě z něčeho nic občas propadají stavy úzkosti, picha ni na hrudi,...

Lupání a křupání v uchu


Postischemické ettologie

při na MR vyšetření mozku zjistili mamince: detekce drobných vícečetných ložisek...

Odkrvení hlavy při stojce

Dobrý den. Při stojce se mi max.do 10s odkrví hlava. Do 10s ve stojce mám úplně...

Zvětšené LU krku

Dobrý den,minuly týden jsem psala dotaz,kvůli zvětšeným uzlinam(18-20mm).,které...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Neurol vs xanax

dobry den prajem, pani doktorka. je nejaky vyznamny rozdiel medzi neurolom 1mg...

Kolik tekutin pro 18 mesicni dite

dobry den, dekuji za odpoved na muj predchozi dotaz, jen pro upresneni se chci...

Vysazení Aulinu


Ulnární nerv

Dobrý den Mám takový problém. Již 4 měsíce mám problémy s pravou rukou. Začalo...

Zánět pochvy

Dobrý den, již měsíc se léčím se zánětem pochvy. Prvně mi pan doktor předepsal...

Bolestivá piha

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na zaslané znamenko na fotce, jelikož mě často...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.