Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nádor slinivky

Onkologie Lenka 17.2.2019

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Můj otec si od září 2018 začal stěžovat na bolest břicha a zad. Krvácel z konečníku. Praktický lékař ho poslal na vyšetření konečníku. Tam mu našli hemeroidy, vyřizli mu je a poslali domů. Po týdnu, když šel na velkou začal hodně krvácet. Zavolal si rychlou a v nemocnici mu zjistili, že mu tam praskl vřed. Asi týden si tam poležel a pustili ho domů. Bolesti ale přetrvávali. Po naléhání a stupnijicich se bolesti si vynutil vyšetření na sonu břicha. Tam mu řekli, že žaludek, střeva, játra i slinivka jsou v pořádku. Bolesti neustupovaly, ale prak. lékař psal pouze prášky proti bolesti a neřešil. Tak šel ke známému chirurgovi a ten ho poslal na sono, ale do nemocnice. Tam se jim nezdáli játra a proto ho poslali do tunelu. Přišel šok!! Rakovina slinivky s metastázemi na játrech. Vzorky prokázaly, že je to zhoubný nádor. Nyní přišel další šok, když se objednával u onkologa a tam mu dali termín za měsíc. Proto se ptám je možné, že na vyšetření na sonu nic nenašli a za měsíc už byly metastáze??!! A ta čekací doba vyšetření u onkologa je taky normální?? Děkuji za odpověď. Doplnění informací: Na sonu mu jasně napsali, pankreas bez nálezu! V tom případě doufám, že se já osobně nedočkám toho samého. Četla jsem, že se to často dědí. Mám problémy s trávením, takže se to dá čekat. Lékař praktik neřeší stejně jako u otce. Jestliže se za měsíc vytvoří metastáze, tak za měsíc, než se dostane k onkologovi už tady s námi asi nebude?! V dnešní době asi lepší si prohnat kulku hlavou, než pomalu umírat v bolestech a koukat na nezájem lékařů. Holt nejsme mediálně známí. Přesto děkuji za Váš čas strávený nad odpovědí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Na váš dotaz se špatně odpovídá, protože vývoj nemocí je u každého člověka jiný a přehlednost při vyšetření je též u každého odlišná. Slinivka bříšní je uložena hodně hluboko, jako orgán je na ultrazvukovém vyšetření nejhůře vidět. Přehlednost slinivky mohou rušit uložená střeva, obezita pacienta nebo i to, že je tak vrozeně uložena. Proto je možné, že na ultrazvuku nebyla slinivka vůbec vidět. Pokud jí lékař nevidí, tak obvykle do vyšetření napíše, že krajina pankresu je špatně zobrazitelná, nebo že nelze pankreas zobrazit nebo nenapíše nic a popíše jen orgány, které viděl. Nádor slinivky se rychle rozvíjí, co se týká metastáz, tj. že je nález na játrech, tak tam je jisté, že před měsícem byly játra ještě v pořádku. Čekací doba na onkologii není ničím dána, řídí se podle množství pacientů a nelze říci, jak dlouhá doba je normální, samozřejmě čím dříve, tím lépe. Pokud by bylo v nemocnici hodně onkologů a málo pacientů, tak jistě dostanete termín již zítra. Situace je ovšem opačná a pacientů je moc. Můžete zkusit zavolat do jiné nemocnice, zda mají kratší termín. Je mi to velmi líto a přeji, ať váš tatínek snáší toto těžké období co nejlépe. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Martin Kašpar

Specializace: Onkologická chirurgie Pracoviště: Nemocnice Znojmo

Dobrý den,
Vyjádřil bych se s dovolením pouze v obecné rovině týkající se zhoubného onemocnění slinivky břišní. Toto onemocnění je v poslední době skutečně na vzestupu, je velice špatně diagnostikovatelné a velice špatně léčitelné. Projevy nemusí být zpočátku žádné anebo zcela nevýrazné a pro velkou část pacientů nepředstavují zásadní problém. Teprve až v pokročilém stadiu se objevuje soubor příznaků, který může naznačovat, že se jedná o takto vážné onemocnění. I kombinace vyšetřovacích metod nemusí v časných stadiích jednoznačně potvrdit nebo vyloučit, že se jedná o postižení slinivky břišní. To jsou důvody, proč se bohužel u většiny pacientů zachytí toto onemocnění až v pokročilém stadiu.
Vyšetření ultrazvukem je vždy závislé od zkušeností lékaře, konstitucí a aktuálního zdravotního stavu pacienta. Podmínky téhož ultrazvuku břicha se proto mohou lišit a interpretace, tak jak píše paní kolegyně přede mnou, tím může být významně ztížena. Na rozdíl od CT vyšetření, které není těmito faktory ovlivněno. Pokud jde o dědičnost, nebyla u tohoto onemocnění prokázána. A pokud jde o dostupnost nejen onkologické ale i lékařské péče v České republice, je ve srovnání s vyspělými zeměmi na srovnatelné a někde i lepší úrovni. Určitě se mnou budou kolegové souhlasit, když Vás ujistím, že žádný lékař neodmítne včasné vyšetření pacienta se závažným onemocněním, pokud má k tomu kapacity a podmínky. Navíc v České republice existuje svobodná volba lékaře a je možné se obrátit na odborníka mimo Vaše bydliště, tak jak už uvedla moje kolegyně. Přeji ať Vy i Váš tatínek zvládne následující období co nejlépe. Martin Kašpar

Související dotazy

Nádor slinivky
Dobrý den.Moje manželka 52let onemocněla rakovinou...
Nádor slinivky a DM
Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny...
Nádor
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdraví mé matky. Byl jí...
Nádor slinivky
Dobrý den, manželovi diagnostikovali nádor slinivky...
Nádor slinivky břišní
Dobrý den, je nějaký lék nebo bylina, které pomáhaji...
Preventivní vyšetření na slinivku břišní
Dobrý den, mám malou prosbu. Jaké je možné preventivní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nádor prsu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na názor odborníka, píši jako zoufalý, onkologický,...

Nádor prsu

Dobrý den prosim o radu byl mi sestaven onkologický plán po oboustranném nálezu...

Nádor prsu

Dobrý den, prosím Vás o radu. Dne 13.6. mi byl na sono prsou zjištěn unfiltrát...

Nádor prsu

Dobrý den,2014 rakovina hormon.typu prsu,následně,chemo, ozařování,operace ženských...

Nádor prsu

Dobrý večer, mám diagnostikovaný pokročilý karcinom levého prsu na rozhraní...

Nádor prsu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mezi ženami koluje zda...

Nádor prsu s metastázy na skeletu a játrech

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás, zda je u tohoto případu možné říci prognózu...

Nádor průdušnice


Nádor rekta a metastáze jater

Dobrý den, prosím o radu jaké jsou šance na léčbu metastáz jater dle přiložené...

Nádor slinivky

Dobrý den.Moje manželka 52let onemocněla rakovinou slinivky.Operací byla odstravěna...

Nádor slinivky


Nádor slinivky

Dobrý den. Moji mamince ( 82 let ) minulý týden diagnostikovaly tumor slinivky....

Nádor slinivky

Dobrý den, manželovi diagnostikovali nádor slinivky (C252) s generalizací do...

Nádor slinivky

Dobrý den, manžel 42 let diagnóza rakovina slinivky (tumor cca 30 mm) prorůstá...

Nádor slinivky a DM

Dobry den, obracim se na Vas s dotazem ohledne rakoviny slinivky brisni....

Nádor slinivky brišní

Dobrý den,potřebovala bych vědět jak je na tom ma maminka,je jí 55let.Před svátkama...

Nádor slinivky břišní


Nádor střev

Dobrý den,dědečkovi mého přítele dělali vyšetření střev. Je mu 80 let a má prý...

Nádor střeva

Dobrý den, píšu ještě ohledně asi Vám známého problému. Už v březnu jsem si...

Nádor střeva


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Lipomy

Dobrý den, uz pomalu dva mesice mam bolesti v pravym podzebri, jde mi to do...

Nadměrný záklon u kojence

Dobrý den, mám 4,5měsíční holčičku, která velice ráda a hojně zaklání hlavičku...

Pupeny na těle

Dobrý den,chtěla bych se zeptat co nejspíš způsobuje tyto příznaky. Nevím zda...

Bolest lokte

Dobrý den, už druhý den trpím boletí levého lokte. Bolest začala postupně, během...

Povlak na jazyku a kouření

Dobry den, Asi od června me trápí povlak na jazyku. Nikdy predtim jsem tento...

Porucha sluchu

Dobry den.mam jiz pres rok zalehle ucho.intenzita zalehnuti se meni.mam i tinitus.take...

Obavy z fimózy

Dobrý den, je mi 18 let a trápí mě poměrně intimní problém, domnívám se, že...

Bolest pod levými žebry

Dobrý den,už delší dobu mě bolí pod levými žebry.K večeři se musím vyhýbat mastnému...

Bolest v uchu

Zdravím, od včerejšího večera mě bodá v levém uchu. Bolí to hlavně když polykám...

Zlomenina 5. metatarzu a její hojení

Dobrý den, už jsem jeden dotaz měl minulý týden. Mám od 5.3. zlomeninu 5. metatarzu...

Bolest hlavy


Mrazení v levé půlce hlavy

Omlouvám se, že obtěžuji s takovou věcí...už třetí den se mi stává, že mě začne...

Ekzém v uchu

Dobrý den, trápí mě vracející se velmi intenzivní svědění v obou uších. Praktická...

Křupání a bolest v kolenou

Dobrý den, je mi 22. Let, ale už asi od 15. Let mi např. Při dřepech hrozně...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Borelioza a otok kolene

Dobrý den. Před 3mi lety jsem prodělal boreliózu. Byl jsem léčen doxycyklinem. Aktivně...

Slyším hlasitý tlukot srdce

Dobrý den, v posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže...

Zlomenina ramenka stydké kosti

Dobrý den, Před dvěma měsíci jsem si zlomil spodní raménko stydké kosti -...

36 hodin po artroskopii P kolene

Zdravim, jsem 36 hodin po artroskopii P kolene. Vzali mi 10% z obou zadnich...

Antibiotika OSPEN, délka užívání a nežádoucí účinky


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.