Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Očkování vakcínou Astra Zeneca a Leydenská mutace

Hematologie Ondrej 24.9.2021

Dobrý den, nacházím se v zahraničí ve Vietnamu a do formuláře nemohu zadat zahraniční údaje, tak jsem vyplnil své české údaje (Telefon a PSČ, na kterých ale nejsem dostupný). Funguji ale na e-mailu.

Trpím dedičnou trombofolií, leydenova mutace a zde ve Vietnamu začíná vakcinace proti COVIDU-19. Nabízí zde vakcínu Astra Zeneca a nemyslím si, že by mi dákazali zajistit jinou vakcínu. O vakcíně Astra Zeneca jsem slyšel, že má vedlejší nežádoucí účinek trombózu. Naposledy jsem prodělal trombózu v březnu 2020 a od té doby beru prášky Xarelto 15mg.

Chtěl bych se prosím zeptat zda bych se měl té vakcíně raději vyhnout, případně pokud se jí nechám naočkovat, jsou nějaké podpůrné léčby abych snížil nežádoucí účinek? Moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jitka Lang


Dobrý den, pane Ondřeji! Děkujeme za Váš dotaz. Vakcína od firmy Astra Zeneca zaznamenala několik případů pacientů, u nichž se vyskytly trombotické komplikace jako nežádoucí účinek očkování. Těchto případů je však velmi málo vzhledem k množství celkově očkovaných. Navíc samo onemocnění Covid-19 výrazně zvyšuje riziko úmrtí na trombembolickou komplikaci. Ve Vašem případě je již nasazeno ředění krve pomocí léku Xarelto, domnívám se tedy, že je pro Vás očkování touto vakcínou bezpečné a její přínosy vysoce převažují nad případnými riziky. Co se týká snížení nežádoucích účinků vakcíny, tak je vhodné po očkování odpočívat, vyvarovat se zvýšené zátěže, sportu a zátěže očkované paže. Na Váš dotaz odpoví také náš specialista, prosím, vyčkejte i jeho doporučení. Přeji hezký den!

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,

očkování Astrou Zenecou jistě není kontraindikované, ikdyž bych u vás raději volila mRNA vakcínu (pfizer, moderna..). Astra měla cca 30-50 případů trombozy na 10 milionu očkovaných. V tuto chvíli jste chráněn lékem na ředění (Xarelto), není nutné se obávat očkování vektorovou vakcínou (astra). Riziko trombozy u onemocnění COVID 19 je ale mnohonásobně vyšší - až 20-40% hospitalizovaných s covidem mělo trombotickou komplikaci. Proto očkování u lidí s trombofilním stavem doporučujeme.

Pokud jste měl jednu trombozu v 3/2020, běžně se léčí 3-6 měsíců (individuálně i třeba trochu déle dle rizikových faktorů), ale nyní to je již 1,5 roku a je na zvážení, zda v léčbě xareltem pokračovat. Pokud jste měl několik tromboz, pak je užívání léků na ředění dlouhodobé-doživotní a tedy ve vašem případě správné.

A ještě jedna poznámka - Xarelto se užívá 15mg 2xdenně pouze prvních 21 dní léčby, další léčba pokračuje v dávce 20mg 1tbl denně, která může být i dlouhodobá. Proč berete 15mg - není to chyba? Tato redukovaná dávka se dává např. v případě závažné poruchy funkce ledvin.

Zkuste se poradit ohledně léčby xareltem se svým lékařem, protože já k posouzení nutnosti ho užívat a zda užíváte správnou dávku nemám dostatek informací.

Přeji hodně zdraví
S pozdravem
Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Astra zeneca a očkování
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně...
Leydenská mutace
Dobrý den, už dlouho přemýšlím že bych darovala krev....
Leydenská mutace
Dobry den, prodelala jsem povrchovou trombozu a mam...
Leydenská mutace
Dobrý den, mám trochu neobvyklý dotaz. Moje matka i...
Očkování Astra Zeneca, trombotické komplikace
Dobry den, je mi 37 let a vcera jsem byla ockovana...
Očkování vakcínou Priorix Tetra
Dobrý den, zvažujeme očkování u dcery vakcínou Priorix...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Očkování v těhotenství

Dobrý den, jsem ročník 1978, nyní jsem v 10 týdnu těhotenství. U své obvodní...

Očkování v těhotenství

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat:Byla mi aplikována 2.dávka očkování proti žloutence...

Očkování v těhotenství

Dobrý den, nedávno jsme s přítelem začali pracovat na miminku. Prozatím...

Očkování v těhotenství

Dobrý den, jsem v 10. týdnu těhotenství (9+5) a snažím se zjistit maximum informací...

Očkování v těhotenství

Dobrý večer. Chci se, prosím, zeptat na toto: Mám aplikované 2 dávky očkovací...

Očkování v těhotenství

Dobrý den, je mi 32 let a chci se zeptat zda je bezpečné očkování proti covid-19...

Očkování v těhotenství

Dobrý den, byla jsem na očkováni proti klistove encefalitide 9.3. (1.dávka)...

Očkování v těhotenství?

Dobrý den, je mi 30 let a v 31 porodím druhé dítko,,respekt v březnu, jsem ve...

Očkování v USA

Dobrý den, žiji v současné době v USA a vzhledem k zdejšímu rozšíření žloutenky...

Očkování v závislosti na febr. křeče a alergie

dobrý den, mám hned několik dotazů. Jedná se mi o očkování proti spalničkám,zarděnkám,.......

Očkování vakcínou Bexsero

Dobry den, moje dcera (8 let) by mela jit v pondeli na ockovani druhou davkou...

Očkování vakcínou firmy Pfizer

Dobrý den, přítel pochybuje o bezpečnosti vakcíny. Chtěla bych se zeptat, zda...

Očkování vakcínou Janssen

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda se v současné době očkuje vakcínou Johnson?...

Očkování vakcínou prevenar

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký názor máte na očkování vakcínou prevenar....Mám...

Očkování vakcinou Prevenar 13

Dobrý den , moje maminka -68let se nechala očkovat vakcínou Prevenar 13. Po...

Očkování vakcínou Priorix Tetra

Dobrý den, zvažujeme očkování u dcery vakcínou Priorix tetra v 15. měsících,...

Očkování vakcínou silgard

Dobrý večer, pane doktore - ko mám 15ti letou dceru a rozhodla jsem se jí nechat...

Očkování varilix vakcínou

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz,zda je nutné se nechat naočkovat proti neštovicím,když...

Očkování ve vyšších venkovních teplotách

Dobrý den, mám dotaz, zda je vhodne očkovat kojence v teplých dnech? Dnes odpoledne...

Očkování versus test

Dobrý den, nechal jsem se očkovat proti žloutence typu B. Předm rokem v březnu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Žíla na spánku

Dobrý den trápí mne zvětšená žila na levém spánku už to tam je cca 2dni neboli...

Krev ve stolici u dítěte

Dobry den mam syna 4roky a uz ma dva dny krev ve stolici

Bolest horního patra v ústech


Výrustky na prstech u nohou

Dobrý den, na ukazováčku a prostředníčku levé nohy se my udělaly výrustky. V...

Naběhlá žíla na lýtku

Dobry den. Je mi 29 let. Prosím o radu ohledně pálení u kolene. Před týdnem...

Interupce

Dobrý den chci se zeptat je mi 23 let a deti jeste nemam a minulý rok v květnu...

Stužkovitá stolice

Dobrý den, trápí mě stužkovitá(zúžená) stolice. Někdy výrazně, jindy téměř...

Bolest v podbříšku při chůzi a kašli

Dobrý den, obracím se s dotazem kvůli přitele. Je mu 23 let a dnes je to 3 den...

Vyšší tep

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na svůj tep. Je mi 43 let, výška 162, váha...

Zálehnutí a praskání v uchu

Dobrý den již 5 měsíců mam problem z pravým uchem ..vse začalo kdyz jsem se...

Cvičení po hysterektomii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jaké cviky jsou vhodné po hysterektomii a...

Bolest čelistního kloubu


Azitromycin a alkohol

Dobrý den, beru Azitromycin 500 mg. Mám dvě balení, druhé balení budu užívat...

Folikulitida


Operace brániční kýly a refluxu

Dobrý den, v květnu r. 2015 jsem byla na laparoskopické operaci brániční kýly...

Tlak v pravém podžebří

Dobry den, uz cca 4 mesice me trapi mirna bolest, spise tlak v pravem podzebri,...

Úder do břicha

Dobrý den. Před dvěma dny, kdyz jsem šla v noci na záchod, jsem se udeřila do...

Bolest pod žebry


Velikost plodu

Dobrý den, prosím o vysvětlení...Na UTZ v 21+2 tt mi byly naměřeny hodnoty BPD...

Píchání v uchu při vytvoření tlaku, podtlaku

Dobrý den, mám problém s pícháním v uchu za vytvoření tlaku či podtlaku na...

Reklama