Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Otoky

Vnitřní lékařství Petra 18.4.2020

Dobry den,lecim se s Ulcerozni kolitidou,hypothyreozou,refluxem,revmatoidni artritidou a psychikou,ale uz kolik let mam problem s otekanim nohou,v pravem kotniku mam chronicky zanet slach,ale kdyz to pominu,tak na obou mam kolem lytek otoky,ale rano jsou mensi nez pres den. Uz pred par lety me na to upozornila fyzioterapeutka a ted casto mamina. Nemluve o tom,ze uz roky se silene potim az uz nechci nikam chodit(jedna se hlavne o oblicej,pak i zada). Doma mi bylo řečeno, jestli nejsem zavodnena. Za posledni cca rok a pul jsem pribrala 20 kg,nohy mam tezke a citim napnutou kůži, jak poznam zavodneni? Pri zmacknuti je tam bily flek. Tlak mam posledni dobou bud normalni nebo vyšší a casto vysoky tep. Kdysi jsem to rekla prakticke doktorce a ta mi rekla,ze to mam sledovat,dal se to neresilo. S povenim mi nikdo nepomohl,pry je to v lete normalni,ale potim se hrozne i v zime. V cera jsem vyla na prochazce a rodina se bala,ze to semnou sekne. Leky beru Slazopyrin,Helides,Duspatalin,Degan,Sorbifer,Euthyrox,Elontril,Brintellix,Atarax,Prothazin,obcas Hypnogen. Vsechny nemoci mam pod kontrolou, krev pred 3 mesici byla v pořádku,jen jsem tam mela zvysenou jednu hodnotu jaterniho testu a dle sona bricha mam trochu ztukovatela jatra. Zadny doktor na tohle nijak nereagoval,pry je to normalni. Obcas vecer mivam zvysenou teplotu do 37,2. Kdyby to bylo zavodneni tela,muzu pit treba koprivu nebo pouzivat nejake volne prodejne leky na odvodneni? Snazim se ted zhubnout,ale jde to spatne a tyhle potize me psychice moc nepomahaji,jsem taky furt hodne unavena.Dekuji moc za odpoved.

Doplňující dotaz: Jestli je možné takto reagovat,tak se chci zeptat jaky psychiatricky lek by mohl za to,ze bych mohla pribyvat na vaze? S psychiatrickou jsem o tom uz mluvila a rikala,ze se u nich nepribira.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Králová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Petro, otoky, edémy dolních končetin mohou vznikat z více důvodů, poznáte je zejména tak, že si končetinu ráno a večer na nejobjemnějším místě lýtka změříte krejčovským metrem, ráno by měl být obvod menší, při edému bude večer plus pár cm. Bohužel i léky, které berete, tak mohou mít vliv na zvýšení tělesné hmotnosti, zejména psychiatrická medikace, zkonzultujte toto s ošetřujícím psychiatrem. Doporučuji Vám i dietní režim, více pohybu, abyste nabraná kila postupně redukovala, protože to může být také zásadní vzhledem k nadměrnému pocení a otokům dolních končetin. Ano, zkuste kopřivový čaj a volně prodejný Aescin tablety, užívejte 2-2-2, pomůže Vám na otoky. Zkuste i nutriční poradnu, abyste měla jasné vedení a podporu při redukci hmotnosti. Hezký den, držím palce.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den paní Petro, chápu, že se Vám nikam chodit nechce, ale otoky nohou, vysoký tep a přibývání na váze je potřeba dovyšetřit. Vyšší tep bývá u chudkrevnosti, zánětu, srdečních nemocech, otoky mohou být projev žilní nedostatečnosti, potíží s ledvinami nebo srdcem, ale také mohou být důsledkem a projevem revmatoidní artritidy i vedlejším projevem kolitidy, zvyšování váhy může být dané stravou, nedostatkem pohybu, špatně léčenou hypothyreosou. Za vyšší váhou mohou být i ty otoky jako takové. Pokud se Vám po stisknutí dělá bílý dolík, pak o otoky skoro jistě jde. Pocení zase může souviset jak se záněty, tak se štítnou žlázou. Jak vidíte, není možné bez toho, abychom Vás vysetřili a znali výsledky testů, určit jednoznačnou příčinu. Pokud jsou vsechny krevní testy v normě, ultrazvuk břicha a srdce také, pokud nemáte chudokrevnost a je dobře srovnána štítná žláza, doporučuji dovyšetření cév dolních končetin ultrazvukem. Pro vyšší tep se poraďte ohledné vhodnosti vyšetření na kardiologii. Hubnout bude s Vašimi diagnózámi nesnadné. Doporučuji nejprve objasnit příčinu otoků, zkusit nosit kompresivní punčochy, můžete vyzkoušet bylinky a pravidelný pohyb vedený zkušeným trenérem a změnit stravování pod vedením dietologa. S pocením, pokud se nezjistí příčina (viz výše ) Vam mohou pomoci na kožním. Kdyby se váhu nedařilo snížit, pak se poraďte na obezitologii ohledně možného řešení. Existují i šetrnější chirurgické a endoskopické postupy, nicméně je nutné posoudit jejich vhodnost se znalostí všech podrobností o Vašem zdravotním stavu. Jinak pokud Vám Vaše psychiatrická lékařka doporučila užívat Vámi popsané léky, pak není o tomto rozhodnutí důvod pochybovat. Nejprve svou pozornost zaměřte na neléková opatření a nechejte se dovysetřit až bude situace trochu příznivější. Při zhoršení stavu se obraťte na svého praktického lékaře. S pozdravem MUDr Soňa Boušková

Související dotazy

Otok víček
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na neustupující...
Otoky nohou
Dobrý den chodím na kožní k paní primářce skrz otoky...
Otok kolene
Dobrý den pane doktore. Prosím o radu. Před ca. 4 týdny...
Otoky pod očima
Otekle a zarudle pod očima Svedeni,štípání kuze a otok...
Otok nártu
Dobry den, můj problém spočívá v otoku nártu od kořene...
Otok a svědění očních víček
Dobrý den, před 10 lety jsem měla herpetickou meningoencefalitidu...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otok, začervenání rtů

Dobrý den, nechala jsem si v uplynulém období předělávat všechny zuby. V prosinci...

Otok, zarudnutí a pálení pod očima

Dobry den, včera jsem se probudila s otoky pod očima, mam to červené a pali...

Otok, zarudnutí a svědění víček

Dobrý den, trápí mě svědění, zarudlost a řekl bych opuchlost víček kolem očí. Začalo...

Otok, zarudnutí končetiny při ischemické chorobě dolních končetin

Mám ischemickou chorobu dolní končetiny ( pravá noha). V současné době beru...

Otok,bolest v kotníku , zlomenina

Dobrý den, 2.5. jsem si zlomila vnější kotník při pádu na schodech. druhý den...

Otok/boule na vnitřní straně stehna

Dobrý den, Vytvořil se mi na pravém vnitřním stehne otok nebo nevím o co...

Otok/bulka na penisu

Na penisu se mi objevil otok (viz foto). Nebolí, nesvědí,... Jen ma trochu tvrdsi...

Otok/bulka v oblasti nártu

Dobrý den, objevila se mi v oblasti nártu bulka, viz foto v příloze. Bulka se...

Otoky

Od začátku roku se mi začaly objevovat příznaky. Na podzim 2016 vysazena HA....

Otoky

Dobrý den,po porodu mně začaly hrozně otýkat ruce a nohy,jakmse tomu mám vyvarovat...

Otoky

Dobrý den, prosím o radu co můžeme udělat, než projdeme vyšetřeními u lékařů...

Otoky

Dobrý den, vždy jsem měla podváhu a trochu zvětšené břicho (jako mají děti...

Otoky

Dobrý den, píši už po druhé. Přepošlu vám co jsem psala a jakou jsem dostala...

Otoky

Dobrý den mám dotaz,včera mi otekla prst z ničeho nic,byla jsem na chirurgii...

Otoky

Dobrý den, již delší dobu si připadám oteklý, není to nějak hodně vidět, snad...

Otoky

Dobrý večer, moc Vás prosím o radu už opravdu začínám být zoufalá, tak snad...

Otoky

Dobry den Mam otazku a take pozadat o radu, posledni dobou asi 4 roky mam...

Otoky

Dobrý den, je mi 42 let, od 26 let se léčím na psychotickou poruchu, v současné...

Otoky

Dobrý den,chtěla bych Vás poproosit o radu.Potíže mám sice už delší dobu, ale...

Otoky

Dobry den,chci se zeptat pane doktore co delat?jsem cela zavodnena,mam jen jednu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest podbřišku a beder

Dobrý den, od soboty ( dnes čtvrtý den), mám bolesti podbřišku. Nejprve to...

Tlaky na levé straně žeber

Dobrý den,již delší dobu (zhruba 4 týdny)mám tlaky(mírné bolesti) na levé straně...

Pálení a svědění zevních pohlavních orgánů


Čepy na mandlích

Dobrý den. Před rokem a půl jsem prodělala mononukleózu s poměrně rychlou...

Výsledek jaterních testů a alkohol

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat udělala jsem pořádnou hloupost. Dnes jsem...

Zápach ze zubu

Dobrý den, nedávno jsem navštívila svého zubaře se zánětem zubu, ošetřil mě...

Jedna věta lékaři málokdy stačí

bolí to při stlačení v oblasti jater, hořkost v ústech, zácpa

Časté močení a řídká stolice

Dobrý den, jsem muž, 39 let. Jsem zdravý, neberu žádné léky. Mým problémem...

Bolest žeber a pod žebry na pravé straně

Dobrý den, již víc jak měsíc mě trápí bolesti pravé strany zad a bolest vpravo...

Pálení při močení, bolest v bedrech

Dobrý den, zhruba před týdnem jsem začala pociťovat nepříjemné až bolesti pocity...

Dlouhodobě zvětšené uzliny

Dobrý den, už tři roky mám zvětšené lymfatické uzliny na krku v podpaží a třislech....

Tmavé fleky na nohách

Dobrý den paní doktorko/pane doktore Jmenuji se Miroslav , je mi 28 let a...

Lokalizovaná degenerativní choroba páteřní L4/5

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená, že mám v krycích ploškách obratlových...

Tlak na hrudníku, vynechávání srdce

Dobrý den, posledních 14 dní mám tlak na levé straně hrudníku, teně pod žebry...

Bílý povlak jazyka, pocit otoku jazyka


Bolest dásně a zubní protéza

Již delší dobu se potýkám s nepříjemnou citlivostí dásní v levé vnitřní části...

Kvasinky po ATB ??

Dobrý den. Už 2 a půl roku mě trápí nepříjemné urogynekologické problémy. Mám...

Bolesti pod lopatkou, mezi žebry

Dobrý den, uz asi rok a půl me trápí bolesti, které mam bez přestání každý den....

Opakované praskliny na předkožce

Dobrý den, mám opakované praskliny na predkožce. Není to vždy po pohlavním styku...

Praskliny na předkožce - kožní, nebo pohlavní nemoc?


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.