Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Otoky po užívání Medrolu

Léky Kristýna 11.6.2015

Dobrý den,

mám dotaz ohledně kortikoidů, konkrétně Medrolu, který jsem užívala necelý měsíc, plus k tomu jsem dostala tři infuze Solumedrolu kvůli léčbě zánětu očního nervu. Nyní je to už asi měsíc a půl, co Medrol neberu a otoky v obličeji mám stále, sice menší, ale jsou stále a nedaří se mi ani shodit 5 kilo, které jsem nabrala za tu krátkou dobu. Chci se zeptat, jak asi dlouho trvá, než zase opadnou otoky nebo je to u každého indviduální? Popř. jestli bych mohla užívat i něco na podporu odvodnění. V lékárně mi totiž bylo sděleno, že u mě by to bylo zbytečné, což nechápu proč. A dále bych měla ještě jeden dotaz, který se týká mého dědy, kterému je přes 70 let a byl mu předepsán Prednison na revmatoidní artritidu, ale po konzultaci s jiným internistou mu lék nedoporučuje. Přitom nevíme ale důvod, že by kvůli věku? Předem moc děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Otoky by měly ustoupit spontánně asi po 6-8 týdnech, po tuto dobu doporučuji zvýšit tělesnou aktivitu, vhodné je i zvýšit příjem zeleniny - vyšší obsah draslíku napomůže odvodnění. Ovoce je méně vhodné pro vysoký obsah cukru. Je naopak třeba omezit příjem soli v potravě. Tekutiny neomezujte (čistou vodu pijte v dostatečném množství asi 2-3 l/d). Případně můžete zkusit jako přírodní prostředek pít kopřivový čaj. Co se týče Vašeho dědečka, nelze se podrobněji vyjádřit, spíše bych doporučoval vyhledat revmatologa. Neznám důvod, proč nebyl lék doporučen (možná jsou pochyby o diagnóze revmatoidní artiritidy, případně se internista obává zhoršení jiné chronické nemoci po prednisonu - např. cukrovky, vysokého krevního tlaku ...). Prednison je nicméně v nízkých dávkách dobře snášen. Nelze tedy poradit nic jiného, než ověřit diagnózu u revmatologa a poté zvážit všechna pro a proti prednisonu.

Související dotazy

Užívání MEDROLU při reaktivní artropatii
Vážený pane doktore, velice Vás prosím o sdělení, je-li...
Kojení při užívání Medrolu
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Mám revmatoidní...
Užívání medrolu
Je mi 51 let,od 15 se lecim s asthma bronchiale ll...
Vysazovani Medrolu
Dobrý den, rada bych se zeptala na průvodní projevy...
Otok víček
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem na neustupující...
Otoky
Snižuji dávky Medrolu dle pokynů lékaře, jsem už na...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otoky plosek nohou

Dobry den, ziju sam a jsem po samolecbe tezsiho prubehu covid. Byl jsem dehydrovan...

Otoky po aplikaci Revofilu

Dobrý den, chci se zeptat, asi před dvěma měsíci jsem byla na odstranění kruhu...

Otoky po horečce

Dobrý den, před pár týdny jsem měla asi 4 dny horečky kolem 39°C. U toho se...

Otoky po Kapidinu

Dobrý den, prosím jen o doplnění mého předešlého dotazu (snad bude poslední)...

Otoky po Levemir

Dobrý den, jsem DIA 1.typu, který mi byl diagnostikován loni v říjnu, od té...

Otoky po námaze

Dobrý den, od dětství mám problém s tím, že při námaze (turistika) mi dost natékají...

Otoky po sejmutí sádry

Dobrý den,zlomila jsem si prst.Sádru mi museli sejmout dříve protože mi otekly...

Otoky po těle

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat na názor.Již zhruba půl roku mám velké problémy...

Otoky po tonizaci křížového vazu

Dobrý den, prosím chtěla bych poradit, co to znamená, když manžel prodělal tonizaci...

Otoky po uzeném masu

Dobrý den,prosím Vás co to je ,když si vezmu / domácí/ uzené maso tak mám otoky...

Otoky po vysazení Modureticu

Dobrý den.Asi 8 let jsem se léčila s osteoporozou.Brala jsem Vigantol a Moduretic...

Otoky po vysazení Modureticu-podruhé

Dobrý den Děkuji Vám za předcházející odpověď na můj dotaz http://www.ulekare.cz/poradna-link/108460...

Otoky po zlomenině prstu s6230, 6260

jak s otoky. od kdy rozcvičovat? čím tomu lze pomoci? 9.10. uraz, 20.11. sadra...

Otoky pod bradou a okolo pantů čelistí

Dobrý den, již 4tý den mám otoky okolo pantů čelistí a asi druhým dnem pod bradou....

Otoky pod očima

Dobrý den, před dvěma lety jsem podstoupila operaci dolních i horních víček....

Otoky pod očima

Otekle a zarudle pod očima Svedeni,štípání kuze a otok pod očima se každý den...

Otoky pod očima

V priloze zasilam fotky,snad Vam pomuze pri rozeznani priznaku.Co se tyce konkretnejsiho...

Otoky pri namaze

Dobry den, mela bych dotaz ohledne otoku, ktere pozoruji pouze pri namaze. Chodim...

Otoky prstů

Již pár týdnů mám potíže s pálením a otoky prstů na ruce a dlaní. Objevují se...

Otoky prstu

Dobry den, rada bych se zeptala, proc mi zacali otikat prsty na rukou, mam zarudle...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvýšená kyselina močová


Bulka na varleti


Vystouplé žebro

Dobrý den, pane doktore je obvyklé, aby bylo jedno žebro vystouplé víc jak...

Špinění po menstruaci

Dobrý den paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, co může být příčinou pravidelného...

Oči + krční páteř

Dobrý den, mám dotaz ohledně přítelkyně: v poslední době se jí stává, že má...

Bolest horního patra v ústech


Podkožní boule

Dobrý den, zhruba před 2 dny se mi na podbřišku udělala podkožní boule velká...

LSIL včetně hpv, biopsie děložního čípku


Dcera 11 let má velice často kruhy pod očima

Dobrý den,dcera 11 let má velice často kruhy pod očima.Je to alergik a astmatik.Hodně...

Svědivá pokožka

Dobrý den, prosím o radu. Asi pře dvěma dny mě začala sem tam svědit pokožka...

Něco mezi štípání a pálení penisu

Zdravim je mi 14let mam problem s penisem kdyz si šahnu na žaluda tak mi pálí...

Hrcky v penise

Dobry den. Asi pred 3 mesiacmi sa mi v žile v penise objavili z nicoho nic dve...

Odstranění nosní mandle, porovnání chir.odstanění a plazmové kolace

Dobrý den, syna čeká odstranění nosní mandle. Chtěla bych se zeptat, jaké jsou...

Nehty na nohou

Dobrý den, můj dotaz se týká mého šestiletého syna. Zasílám Vám fota jeho palců...

Kožní potíže v oblasti penisu, kvasinky

Dobry den,jiz skoro rok se mi neustale vraci kvasinky na predkozce penisu (zarudnuti,popraskana...

Zarudnutí, otok jednoho oka a tváře a rozmazané vidění

Dobrý den, před 2měsíci se mi objevil otok a zarudnutí oka se zvýšeným slzením...

Zapomínání, nesoustředění, zmatenost

Má blízká známá - 70 let -má cca 20 let záchvaty, které se projevují výpadky...

Otoky levé ruky a nohy

Dobry den, prosim o radu. Uz pres tri tydny mi napucha leva noha a leva ruka....

Natažené tříslo

Dobrý den, asi před měsícem mě píchlo v pravém třísle a druhý den jsem sotva...

Bolest v krku


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.