Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pálení moč.trubice po dobrání ATB

Urologie Alfréd 11.9.2020

Dobrý den,
z této poradny jsem dostal odpověď na svou otázku, za kterou velmi děkuji. Zároveň bych se však rád na základě odpovědi doptal ještě na pár detailů. Nevím, jakým způsobem se dotazy v poradně třídí a jestli na můj druhý dotaz bude odpovídat stejná paní doktorka, jako na tento druhý, proto pro jistotu mou otázku i odpověď na ní, ke které mám doplňující dotazy, přikládám k této zprávě pro přehlednost. (viz.níže)

1.) Paní doktorka píše, že je na místě přešetření PCR metodou. Pro svůj klid bych o ně stál. Můj urolog odebíral při poslední kontrole ranní moč do červené zkumavky a posílal na hygienu (výsledky mají být do týdne). Jedná se tedy o vyšetření PCR? Nebo o něj mám zažádat speciálně? A může výsledky vyšetření ovlivnit fakt, že jen pár dní před odběrem moči jsem teprve dobral léky? (Moč odebrána v úterý, v neděli před tím jsem dobral Furolin). Četl jsem, že testy by měly proběhnout až dva týdny po dobrání medikace.

2.) Paní doktorka doporučuje sérologické vyšetření protilátek na zjištění chlamýdií a gonokoků. Už u mě proběhly kultivační testy na tyto bakterie, když urolog bral stěry z močové trubice a posílal je na kultivační testy, které vyšly negativně. Měly by se tedy pro jistotu opakovat? A opět se zeptám - vzorek byl odebrán dva dny po dobrání léku Sumamed - mohla antibiotika ovlivnit výsledky falešnou negativitou?

3.) Paní doktorka píše "trvají-li obtíže delší dobu". Rád bych se zeptal, co je u zánětu močové trubice považováno za běžnou a co za delší dobu trvání. Pro přehlednost - u mě se objevily první obtíže (pálení v močové trubici) 22.8. K lékaři jsem šel 24.8. a byly mi předepsány léky Sumamed. Potíže neustoupily a znovu jsem šel na kontrolu 28.8., provedeny stěry a předepsán Furolin. 1.9. negativní výsledky testů, ale pálení přetrvává. Poslední vážnější projevy obtíží 4.9. Od tohoto data příznaky stále výrazně slábnou a mizí, k dnešnímu dni 11.9. už jsou zcela minimální a troufám si říci, že ustupují. Je to adekvátní doba pro léčbu tohoto onemocnění? Je možné, že by nemoc nebyla zcela vyléčena a mohl bych být ještě přenašečem?

Děkuji mockrát za trpělivost s mými dotazy a také předem děkuji za Vaše odpovědi.
S úctou, Alfréd

...

Dobrý den, po některých zánětech přetrvává citlivost v oblasti uretry, proto se provádí kontrolní vyšetření moče, zda je moč čistá nebo trvá zánět. Někdy ale po infekcích močových cest dochází k aktivaci chlamydiové infekce a častou příčinou potíží jsou i mykoplazmata. Proto pokud trvají obtíže, je třeba dovyšetření pomocí tzv. PCR metody pro zj. přítomnosti Mycolpasma hominis, M. genitalium a Ureaplasma urealyticum a odběr krve na serologické vyšetření protilátek proti chlamydiím. V případě rizikového pohlavního styku je na místě i vyšetření na pohlavně přenosné nemoci (kapavka, syfilis). Je třeba počítat s tím, že i ve vyspělých zemích nemusí být vždy prokázán původce zánětu močové trubice a kultivační vyšetření může být negativní i přes přítomnost infekce. Trvají-li obtíže delší dobu, je někdy potřeba nasadit znovu antibioka k opakovanému přeléčení zánětu. Na dotaz ohledně infekčnosti pro partnerku Vám mohu doporučit při pohlavním styku používat kondom. V poslední řadě je třeba se zmínit i o psychosomatickém problému, neboť po některých zánětech přetrvává citlivost uretry vlivem psychiky. Trvá-li problém delší dobu, je třeba to pak řešit pomocí psychoterapie.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Dobrý den. Týden po pohlavním styku mě začala pálit a řezat močová trubice. Vyhledal jsem urologa, který na základě vyšetření moči potvrdil zánět. Nasadil mi antibiotika Sumamed; tří denní, 1x denně. Během užívání atb se příznaky mírně zlepšily, ale neodezněly a hned den po dobrání došlo opět k zhoršení stavu. Proto jsem lékaře vyhledal znova. Sumamed jsem dobral ve středu, na další kontrolu šel v pátek ráno. Lékař udělal stěry z močové trubice, které poslal do laboratoře na kultivační test a nasadil mi Furolin. Testy byly ve všech bodech negativní. Lékař mi tedy oznámil, že jsem zdravý, ale příznaky stále přetrvávaly a pálení a podráždění močové trubice zůstávalo. Po týdnu jsem tedy lékaře znovu navštívil. Lékař zkontroloval moč, kde nebyl nalezen žádný zánět. Pan doktor mi tedy řekl, že jsem zdravý a případné obtíže jsou jen následkem prodělané infekce. Je pravda, že v posledních dnech konečně po třech týdnech cítím úlevu a příznaky pozvolna ustupují.
Rád bych se však ujistil ještě Vaším názorem. Můžu diagnóze, že jsem zcela vyléčen plně věřit? Nemohl fakt, že negativní výsledky testů pocházely z doby těsně po dobrání antibiotik, ovlivnit validitu testu? Rozhodně bych chtěl mít úplnou jistotu, že nebude zanedbána nemoc, která by přešla do skrytého stádia, nebo že nebudu infekční pro partnerku.
Děkuji Vám za zodpovězení dotazu. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Xenie Zatloukalová


Dobrý den pane Alfréde!Nejsem si jista,jestli posílal Vaši moč na PCR,spíše bych řekla,že opět na kultivační vyšetření.JInak u nás běžně se vyšetřují pacienti,že mají jen 1-2dny pauzu od dobrání ATB,takže si nemyslím,že by to mělo na vyšetření vliv,důležité je spravné provedení odběru moči.Jinak k bodu 2)nestačí jen kultivační vyšetření ,ale je vhodné dodělat i serologické vyšetření(odběr krve)na protilátky proti chlamydiím a mykoplasmatům,běžně může provést i praktický lékař.Jinak myslím,že v tomhle případě to bude podobné jako v prvním,že už je to dost velký odstup a nemělo by to mít na odběr vliv.Jinak delší dobu obtíží se myslí většinou potíže trvající více než 10dnů nebo opakující se potíže v krátké době.A pokud už jste bez potíží,serologicky vyšetřen,že nemáte akutní protilátky proti chlamydiím a mykoplasmatům ,kultivačně už jste vyšel opakovaně negativní,tak by jste teoreticky přenašečem pro nejčastěší pohlavně přenosné nemoci neměl být.Nezahrnuji do toho HIV infekcia syfylis,kterou takovýmto vyšetřením neprokážete.S pozdravem!

Související dotazy

Problematika ATB léčby
Dobrý den,chci ještě upřesnit můj dotaz.Zapoměla jsem...
Pálení při močení
Dobrý den mám dotaz ohledně pálení při močení.. Předtím...
Po dobrani ATB se objevila krev v ejakulatu.
Dobrý den, na začátku ledna mi byl diagnostikovan zanet...
Jak dlouho po dobrání ATB je funkce HAC snížená?
Dobrý den, brala jsem 8 denní ATB a už jsem 9 dní po...
Bolest moč.trubice
Byla mi přeléčena ureoplasma i u partnera.poslední...
Přetrvávající čepy v krku po dobrání atb
Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat. Dobral jsem antibiotika,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pálení lýtek

Dobrý den, trápí mě pálení v přední části lýtek nezávisle na denní době. Dlouhodobě...

Pálení lýtek

Pálení lýtek Dobrý den, prosim o Vaši radu Manžela trápi pocit páleni lýtek Má...

Pálení lýtek, zfialovění nohou při sprchování a černá bulka v podpaží

Dobrý den, už měsíc mě pálí lýtka na obou nohách (jak při oblečení tak i mimo...

Pálení mezi půlkami

Dobrý den, už týden trpím na pálení v oblasti mezi půlkami, mám sedavé zaměstnání,...

Pálení mezi stehny

Dobrý den, chtěl bych poradit. Již týden mám občasné pálení mezi nohy. Prosím...

Paleni mocove trubice

Dobry den mam asi 3 mesice problem s palenim v mocove trubici a nevim co to...

Palení mocove trubice

Dobry den, prodělala jsem mocovou infekci a brala jsem na ni tyden antibiotika....

Paleni mocove trubice

Dobry den vzdy po pohlavnim styku zhruba tyden pocituju vetsinou po vymoceni...

Paleni mocove trubice a bolest v krku

http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/paleni-mocove-trubice-52638 dobry den poslal...

Pálení moč. trubice

Dobrý den, mám dotaz na možnou chronickou chlamydiovou infekci. V listopadu...

Pálení močáku

Dobrý den. Moje partnerka mi nedávno přiznala, že má po styku se mnou pálení...

Pálení močové trubice

11,6 jsem masturboval a při výstřiků mě začala palet močová trubice a pak jsem...

Pálení močové trubice

Dobrý den, potřebuji nutně poradit. Už řekla bych 3-4 roky mám pálení močové...

Pálení močové trubice

Dobrý den, už rok mě trápí pálení v močové trubici. Většinou to začne po vymočení...

Pálení močové trubice

Dobrý deň, tri mesiace mám bolesti močovej rúry v oblasti penisu. Absolvoval...

Pálení močové trubice

Dobrý den. Již více než půl roku mě trápí pálení močové trubice, a to u jejího...

Pálení močové trubice

Dobrý den, prosím Vás o radu. Na podzim jsem bral 2x antibiotika na zánět močových...

Pálení močové trubice

dobry den už několik mě svědí močová trubice, i nad varlaty když to zmáčknu...

Pálení močové trubice

Dobrý den, 14 dní mě trápí pálení v oblasti močové trubice a lehce natečení...

Pálení močové trubice

Zdravím. Mám cca rok tento pupínek na penisu. Trpím mykózami, které léčím clotrímazolem....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha

Dobrý den, asi už ze zoufalství se obracím na Vás s nadějí na pamoc. Je mi 33let...

Znaménko na stydkém pysku

Dobrý den, před dvěma lety v těhotenství jsem si našla na stydkém pysku mateřské...

Chlamydia trachomatis a Ureaplasma urealyticum


Gastroenteritida


Rizika bronchoskopie


Necitlivá končetina

Dobry den.mám problém takový mám pocit že nemám levou nohu a nemohu spávat už...

Křupání kyčle při cvičení

Dobrý den, asi dva měsíce mě trápí při cvičení lupani až krupani v levé kyčli....

Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


Chronická rýma

Dobrý den, již delší dobu mě trápí rýma. Je to v rámci let. Jaro-podzim vetšinou...

Nafouklé břicho, tlak v oblasti žaludku, plynatost.

Dobrý den, byl jsem na sonografickém vyšetření ohledně zažívacích problémů (nafouklé...

Vyrážka

Dobrý den,chci se zaptat co je to za vyrazku ktera se me udelala v den kdy jsem...

Zelený a heřmánkový čaj na vyprazdňování

Dobrý den už delší dobu mám problémy s vyprazdňováním. Na WC strávím hodně času...

Citalec 20mg a Atarax

Beru již půl roku Citalec 20mg. Zajímalo by mě jestli by vadilo když bych chtěla...

Pant

Dobry den. Posledni dobou mam problemy s vypadavanim pantu v celisti na leve...

Už delší dobu mě bolí v krku

Dobrý den,už delší dobu mě bolí v krku,mandle nemám a na zadní stěně mám takový...

Krvácení po Fraxiparinu Forte

Dobrý den, mám diagnostikovanou Leidenskou mutaci a před odletem na dovolenou...

Nadměrný záklon u kojence

Dobrý den, mám 4,5měsíční holčičku, která velice ráda a hojně zaklání hlavičku...

Boule u ucha, čelist

Dobrý den Dnes jsem byl na ORL kvůli problému že při otevírání úst mi vyskakuje...

Bolest v hrdle

Dobrý den, je to týden co jsem před moc dostala bolest v krku..druhý den večer...

Zvětšené mízní uzliny v tříslu a riziko rakoviny


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.