Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panická ataka

Psychika Marcel 16.7.2021

https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/kolapsovy-stav-panicka-ataka-450674. Dobrý den, zde posílám odkaz na můj řešený problém.
Chtěl bych doplnit, že ta panička ataka mohla být vyvolaná prvním častým stavem, kde jsou pocity ztráty vědomí a kolabování.
Taky bych chtěl doplnit, že každý den mě doprovází zvláštní malátnost, pocity omámení a motání hlavy.
V nemocnici mi nejspíše vše a z toho důvodu mě pak propustily. Vše bylo v naprostém pořádku. Ale jestli je vše v pořádku, tak z jakého důvodu se mi stávají denně takové věci? Je to opravdu z psychické strany a nebo se může jednat o něco jineho? Například neurologického původu?
Doplňuji, že několik let ziju stylem z práce domů a z domu do práce. Bez žádných jiných aktivit. Mockrát děkuji za váš čas.
Zasílám aspoň lekařskou zprávu v němčině, protože nemám jinou k dispozici.

1. Doplňující dotaz dne 27.7: Nemyslím si, že jsem na tom po psychické stránce až tak na dně, ale pocity omámení mám každý den .. Je to nesnesitelné.. Není možné, že organismu něco chybí? Případně nebylo by třeba na místě i vyšetření v "tunelu"?

Odpovídá lékař:

MUDr. Michaela Říhová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: IKEM Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny - Kardiocentrum

Dobrý den, Marceli, děkujeme za dotaz do poradny.
Dle Vámi zaslaných výsledků je opravdu z krevních náběrů a dalších vyšetření vše v pořádku. Velmi praděpodobné se teda jeví psychický původ Vašich obtíží. Samozřejmě, pokud prakticky neodpočíváte a jezdíte z práce domů a z domova do práce, jak jste zmiňoval, tak to může celé ještě zhoršit. Jestli máte možnost, tak zkuste zvolnit pracovní tempo, zkusit do denního harmonogramu přidat cvičení, sport, cokoliv, co máte rád, dobře spát a kvalitné jíst. Rozhodně bych nezazdila ani objednání se k psychologovi/ psychoterapeutovi k řešení původu Vašich problémů. Je možné, že bude stačit behaviorální terapie, nebo bude potřeba nasadit medikaci dle stavu. Držím palce, ať se to brzo zlepší.

Odpovídá lékař:

Mgr. Barbora Orlíková Ph.D.

Specializace: Psychologie Pracoviště: Národní ústav duševního zdraví

Milý Marceli,

z Vašeho dotazu je zřejmé, že se potýkáte s dost nepříjemnými stavy, které ve Vás vyvolávají velké znepokojení a obavy o Vaše zdraví. Chtěla bych Vás ujistit, že rozumím Vašim smíšeným pocitům z toho, že nebyla zjištěna přímá somatická příčina Vašich nesnází. Nicméně samotná panická ataka, kterou jste pravděpodobně prožil, má složku jak psychickou, tak především fyziologickou. Ty stavy, kterými jste prošel, mívají příčinu obvykle v chronickém stresu, který způsobuje fyziologické změny. Život v neustálé "stresové pohotovosti" organismus vyčerpává a může se pak projevit takovouto reakcí. Při akutní stresové reakci probíhají v těle změny, které bývají způsobené zrychlením frekvence dechu a s tím související změnou úrovně kyslíku a kysličníku uhličitého v krvi, působení kyseliny mléčné ve svalech, zrychlením tepové frekvence a zvýšení krevního tlaku. Fyziologické změny přecházejí na úroveň vědomí a na rozumové úrovni pak nastává reakce ve formě panických myšlenek. Celé je to vzájemně propojené, ta fyziologická stránka ovšem nesouvisí s nějakou konkrétní somatickou příčinou, ale reakcí těla na dlouhodobý stres.

Vím, že není jednoduché se sžít s tím, že zde není jednoznačná tělesná příčina a že pomocí bude patrně nějaká změna životního stylu a případně psychoterapeutická podpora. Jednodušší a snáze pochopitelné by samozřejmě bylo, kdyby se jednalo o nějaký konkrétní zdravotní problém, který má také jednoznačné řešení. Píšete, že je to nesnesitelné, ale zároveň byste se rád ujistil o tom, že na tom nejste po psychické stránce "až tak na dně". Chápu, že pro člověka, který žije prací, není vědomí toho, že by s ním mohlo být něco po duševní stránce v nepořádku, úplně příjemné. Je toho na Vás prostě nyní moc a necítíte se dobře.

Pokud někdo v takové situaci využije podporu ze strany psychoterapeuta, není nic, co by z něj dělalo méně cenného člověka a nijak to nesnižuje jeho hodnotu. Spíše naopak. V dnešní době to skutečně není považováno za slabost a pokud je to možnost, jak docílit toho, aby se Vám ulevilo, tak bych se tomu nevyhýbala. Navíc je v současné době běžné využít terapeutickou pomoc i online a není tak na překážku to, že jste v zahraničí.

Přeji hodně štěstí a posílám ještě pro případné využití dva odkazy, kde byste mohl najít užitečné informace:
https://www.opatruj.se/pece-o-sebe (web vytvořený kolegy z Národního ústavu duševního zdraví)
http://www.daliborspok.cz/koronavirus-manual/ (bezplatně dostupná online kniha kolegy psychologa, která je zaměřená na praktické metody psychologické svépomoci, které pomáhají zvládat krizové situace a stres).

Barbora Orlíková

Související dotazy

Panická ataka
Dobrý večer. V tuto chvíli pro mě není vůbec jednoduché...
Panická ataka
Dobrý večer v létě jsem měla kolaps- zimnice,tres bolest...
Panická ataka
Dobrý den je mi 27 let a mívám problemy ve spaní, když...
Panická ataka
Dobrý den, pokusím se stručně shrnout svoje problémy....
Polymorfní obtíže, panická ataka
Dobrý den, mám 40 let a už rok mne trápí točení hlavy....
Panická ataka, je léčba správná?
Dobry den, po silne epizodě panicke ataky jsem byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panická ataka

Dobrý večer. V tuto chvíli pro mě není vůbec jednoduché své pocity vložit do...

Panická ataka

Zdravím, je mi 15 a mám příznaky panické ataky, ale ještě jsem se neodhodlal...

Panická ataka

Dobrý den, ráda bych poprosila o radu. Asi 7 měsíců po porodu mi byla diagnostikována...

Panická ataka

Dobrý den, hledala jsem různé články a teď jsem přišla na to, že trpí panickou...

Panická ataka

Dobrý den. Od roku 2010 trpím panickou poruchou. Bylo mi předepsáno brát Zoloft...

Panická ataka

Dobrý den, Mám prosím dotaz, trpím asi PA, první dva stavy by příznaky odpovídaly....

Panická ataka

Dobrý den, zhruba před 7 dny jsem prodělal Hyperventilační záchvat. Stalo se...

Panická ataka

Dobrý den. Chci se zeptat, zda se panické ataky mohou stabilizovat - vymizet,...

Panická ataka

Dobrý den, je mi 22 let, už tři týdny mám pocit dušnosti, během dne mám stavy,...

Panická ataka

Dobrý den, mojí dceři (21 let) byla stanovená diagnoza: panická ataka. Byl ji...

Panická ataka

Dobrý den je mi 27 let a mívám problemy ve spaní, když usínám tak se behem pul...

Panická ataka

Dobrý večer v létě jsem měla kolaps- zimnice,tres bolest na hrudi od páteře...

Panická ataka


Panická ataka

Je nějaké organické onemocnění, jehož přímým projevem by byla panická ataka? (!zdůrazňuji,...

Panická ataka

Dobrý den, v poslední době jsem byla vystavena velkému psychickému vypětí,...

Panická ataka a arytmie

Dobrý den, ve 20 letech jsem měla plicní embolii, nepřišlo se proč (raději...

Panická ataka a obava z vážných nemocí

Dobrý den Já vím že už mě budete mít za blázna denně vyhazuji 199kx abych se...

Panická ataka a plánované těhotenství

Dobrý den, je mi 30 let a mám 3letou dceru. Chtěli bychom se s manželem začít...

Panická ataka a porucha spánku


Panická ataka jako následek požití alkoholu


Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest pravého lýtka

Dobrý den, už přes týden mě bolí pravé lýtko. Nikde jsem se nebouchla, ani si...

Vyrážka v oblasti ledvin

Dobrý den, dnes ráno se mi na zádech v oblasti ledvin vytvořila vyrážka (viz....

Špatné dýchání bolest na hrudi

Dobry vecer pani doktore chtela bych vas poprosit o radu je mi 20 let a uz 4...

Už 5 let mam u kořene penisu malou bulku

Dobry den, už 5 let mam u korene penisu malou bulku ze zacatku mela asi 3 mm...

Jak dlouho působí antibiotika?

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho působí antibiotika po dobrání? Je to přesně...

Noční pomočování

Dobrý den, je mi 31 let a už asi 5 let trpim nočním pomočováním. První 2 roky...

Svědění penisu

Dobrý večer, už poslední týden mě strašně moc svědí špička penisu. Opravdu už...

Užívání antikoncepce bez pauz a krvácení

Dobrý den, užívám momentálně od dubna tohoto roku bez pauz antikoncepci Maloo,...

Boulička po píchnutí naušníc

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně nastřelených dírek v uchu. Asi v cca...

Nafouklá žilka jazyka

Dobrý den. Udělala se mi na spodní straně jazyka tmavá ( barvy žíly )hrčka,...

Cukání dolního rtu na levé straně

Dobrý den,cuká mi nepřetržitě dolní ret,co má prosím dělat,je to velmi nepříjemné.

Bublání v uchu

Asi 2 měsíce mám takový zvláštní pocit bublání nebo přelévání v levém uchu -...

Papilom rezidum

Dobrý den paní doktorku, prosím o radu a přeložení histologie. S krkem mám již...

Modřiny vznikající bez příčiny

Dobry den,jmenuji se Helena Milerova,mam70 let,mam problem......dělaji se...

Opakované praskliny na předkožce

Dobrý den, mám opakované praskliny na predkožce. Není to vždy po pohlavním styku...

Píchání ve varlatech a bedrech


Bolest nervů- zuby

Dobrý den, dlouhodobě mám problémy s bolestí zubů. Objevuje se cca 2X až 3X...

Megatransversus

Dobrý den, po dlouhodobější bolesti pravé kyčle jsem zašla k lékaři. Zjistil...

Pískání při nádechu

Dobrý den, u nášeho syna - 14 měsíců již nějakou dobu (ca 1 měsíc) pouze po...

Vyšší d-dimery

Dobrý den, je mi 27 let a v krvi mi byli zjištěny vyšší d-dimery ( zhruba dvojnásobné...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.