Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Panická ataka noční

Psychiatrie Blanka 5.7.2021

Prosím o radu. Jsem 6 let vdova a 2 roky žiji ve vztahu s partnerem. Zpočátku jsme se scházeli ke společným sportovním či kulturním příležitostem, já přespala u něho nebo on u mně. Pandemie covidu nás donutila být stále společně u mně. Ze sportování zbyly společné vycházky, nachodili jsme za rok více než 2500 km. Po více než roce odjel sám se svobodnou bezdětnou dcerou na chalupu na 4 dny. První den jsem spala dobře, druhý už hůř a třetí den mi začalo být vyloženě zle. Rozbolela mě hlava, bušilo srdce, úzkost, vyskočil tlak na 200/100. Když jsem to řekla partnerovi, řekl mi, že ho citově vydírám a že pojede s dcerou. kdy bude chtít. Mám velkou rodinu a trávíme společně i s partnerem hezké chvíle, naproti tomu se svou rodinou mě on nesblížil. Při pomyšlení, že zase odjede sám, je mi předem zle. Připadám si jako drogově závislá (aniž bych měla tuto zkušenost). Našla jsem si na internetu články o potřebě dotyku a nepřipadá mi to nenormální. Partner si myslí, že jsem blázen a měla bych se léčit. Jsem nemocná ????

1. doplňující informace ze dne 7.7.:
děkuji za Vaši zprávu, ale vůbec jste mě nepochopil. Nejde o nervozitu či pocit strachu, ale o fyzickou potřebu doteku. Stejně jako se mladí, zamilovaní lidé drží za ruce a dotýkají se, i já na stará kolena mám tuto potřebu a stydím se za to. A nemám-li v noci vedle sebe živočišné teplo, nemohu spát a mám problémy, které jsem popsala. Proto píšu o závislosti podobné drogové a nevím, jak z toho ven, abych se netrápila.

Odpovídá lékař:

Dobrý den, paní Blanko. Termín blázen ani medicína již neuznává. Obava o blízkého a jistý pocit nejistoty nebo těžkosti při jeho nepřítomnosti je zcela normální, někdy se ale u člověka vyvine úzkostná porucha, kdy je pocit strachu, nervozity, roztržitosti až chorobně silný. Na takovou diagnozu je však brzy. Důležité je ve vztahu zachovat klid a určitý nadhled, je možné, že vašemu partnerovi vyhovuje méně úzký vztah, než vám, nebo ve vaši situaci nikdy nebyl a nedovede ji porozumět. Nejlepší je v takovém případě nechat situaci plynout. Pokud byste měla i nadále záchvaty paniky a nespavost, navštivte praktického lékaře, může vám předepsat buď léky na zklidnění (krátkodobě) anebo léky na spaní. Věřím že s přítelem nakonec najdete společnou cestu, je třeba o všem důkladně pohovořit. Hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Magdolenová

Specializace: Psychiatrie Pracoviště: Česká správa sociálního zabezpečení

Dobrý den paní Blanko, děkujeme za Váš dotaz. Pokud jsem Vaší zprávě dobře porozuměla, máte jiné představy o dalším vývoji vztahu a společném času než Váš partner. Myslím, že různí lidé mají potřebu doteku různě vyvinutou, nezávisle na věku. V podobných případech se osvědčuje párová psychoterapie, která může navodit lepší ovzduší a prostor pro komunikaci tohoto problému. V případě že partner nebude souhlasit, nezbude než vstoupit do psychoterapeutického procesu sama a hledat, jakým způsobem dál rozvíjet Váš vztah ke spokojenosti obou. Načrtla jste kromě pocitu osamocení i nedostatečné vztahy s partnerovou rodinou. Do jisté míry musím souhlasit s odpovědí praktického lékaře přede mnou, v úspěšném partnerském životě nelze nic vynucovat, pokud to Váš partner s mírou doteků a blízkosti má jinak, buď se časem jeden druhému přizpůsobíte anebo rozejdete.
Dle popisu potíží, které jste v nepřítomnosti partnera měla (bušení srdce, úzkost, vysoký tlak), bych soudila i na možnost panické ataky, která může být ojedinělá, ale může se rozvinout v panickou poruchu. Čím dříve se odborně zaléčí, tím vyšší šance obnovení plné duševní pohody.
S pozdravem a přáním úspěšného pokračování vztahu, MUDr. Magdolenová

Související dotazy

Panická ataka
Dobrý večer. V tuto chvíli pro mě není vůbec jednoduché...
Panická ataka
Dobrý večer v létě jsem měla kolaps- zimnice,tres bolest...
Panická ataka
Dobrý den je mi 27 let a mívám problemy ve spaní, když...
Panická ataka
Dobrý den, pokusím se stručně shrnout svoje problémy....
Polymorfní obtíže, panická ataka
Dobrý den, mám 40 let a už rok mne trápí točení hlavy....
Panická ataka, je léčba správná?
Dobry den, po silne epizodě panicke ataky jsem byla...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Panická ataka

Dobrý den je mi 27 let a mívám problemy ve spaní, když usínám tak se behem pul...

Panická ataka

Dobrý večer v létě jsem měla kolaps- zimnice,tres bolest na hrudi od páteře...

Panická ataka


Panická ataka

Je nějaké organické onemocnění, jehož přímým projevem by byla panická ataka? (!zdůrazňuji,...

Panická ataka

Dobrý den, v poslední době jsem byla vystavena velkému psychickému vypětí,...

Panická ataka a arytmie

Dobrý den, ve 20 letech jsem měla plicní embolii, nepřišlo se proč (raději...

Panická ataka a obava z vážných nemocí

Dobrý den Já vím že už mě budete mít za blázna denně vyhazuji 199kx abych se...

Panická ataka a plánované těhotenství

Dobrý den, je mi 30 let a mám 3letou dceru. Chtěli bychom se s manželem začít...

Panická ataka a porucha spánku


Panická ataka jako následek požití alkoholu


Panická ataka s hyperventilačním sy

Dobrý den,asi před 3 týdny jsem začala mít bolestivé návaly do hlavy s pocitem...

Panická ataka začala v těhotenství

Dobrý večer, stále oddaluji nevyhnutelné, ale už jsem si řekla, že opravdu...

Panická ataka´+Agorafobie

Dobry den,13let trpím agorafobii a panickými ataky,psychiatr mi předepsal Neurol...

Panická ataka, arteriální hypertenze

Dobrý den.Casto mívám pocit otupělosti hlavy společně s tepáním.Jakoby nejsem...

Panická ataka, je léčba správná?

Dobry den, po silne epizodě panicke ataky jsem byla odeslala k psychiatrovi,...

Panicka ataka?

Dobry den, měla bych otazku na muj problém, objevily se u mě divne stavy a trvaji...

Panická ataka?

Dobry den, v breznu 2009 jsem mel palpitaci s tim, ze to bylo uzavreno jako...

Panicka ataka?

Dobrý den, rad bych Vas pozadal o Vas nazor na moje zdrav. problemy , zajimalo...

Panická ataka/Spánková apnoe

Dobrý den, cca 2 roky se léčím s panickou poruchou, zvládám to dobře. Panické...

Panicka deprese-úzkost

Dobrý den,už řadu let trpím stavy panické ůzkosti,užíval jsem diazepam,lexaurin...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

ANtibiotika a alkohol


Dextroskoliosa Th

co to vlastně je? Byla jsem na skiagramu hrudníku, kde zjstili viditelný skelet-dextroskoliosa...

Perianální abscesy

Dobrý den, v letošním roce jsem byla 2 x v celkové anestézii k incizi peranálnho...

Motání hlavy, bolest břicha, průjmy, zvracení


Pálení moč.trubice po dobrání ATB

Dobrý den, z této poradny jsem dostal odpověď na svou otázku, za kterou velmi...

Bolest nártů

Bolest nártu. Boli mě večer oba nárty že nemohu ani chodit bolest trvá pul...

Svědivý pupínky na genitáliích

Dobrý den, už druhý měsíc mě trápí opakované vaginalni mykozy a pupínky v oblasti...

Lymfomasáže

Dobrý den, chodím na ruční lymfodrenáže. Při třetí masáži jsem měla závratě...

Psychika? Extrasystoly? - Náhlé stažení na hrudníku

Dobrý den, mám takový problém, který mi začal zhruba před měsícem před maturitou....

Divulze anu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem 4 den po operaci divulse anu a při stolici...

Bolest čelistí a brnění tváře

Dobrý den, V pátek v noci mě rozbolely zuby tak, že jsem si musela vzít nurofen...

Lehké mentální postižení vs. atypický autismus

Dobrý den, zajímá mě zda je atypický autismus brán jako lehká mentální retardace,...

Neklid v celém těle

již několik let mám neklid nejprve v končetinách, nyní již v celém těle, Mám...

Užívání marihuany a testování


Lymfom

Zdravím, chci se zeptat, jestli je možné aby se T-lymfoblastický mediastialni...

Vyděsila mě hodnota trombocytů - trombocyty 432 a trombokrit 4,0

Dobrý den, dnes jsem byla na odběru krve. 10 dnů mám velký kašel, v noci nespím,...

Bolest nártu

Mám velkou silnou bolest v pravém nártu,je bez otoku,na dotyk nebolí(pokud si...

Vdechnutí jídla

Dobrý den, dokáže si tělo poradit s menším množstvím vdechnutého, rozžvýkaného...

Artroskopie kolene

Dobrý den, ortoped mi po úrazu na lyžích diagnostikoval přetržený přední křížový...

Bolest zubu/dasne po vrtani

Dobry den, pred tydnem mi zubarka vyvrtala sestku dole, ktera mela jiz hlubokou...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.