Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Paraprotein v krvi

Hematologie Pavla 12.11.2020

Dobry den. Dlouhodobe me boli zada v oblasti hrudniku,dle rtg chondroza chrupavky a degenerativni zmeny obratlu. Rtg byl proveden cele patere z boku i zepredu. Vysledky krve az na vyšší sedimentaci a crp vcelku v poradku viz priloha. UZ bricha bez patologie,normalni nalez. Doktorka mi vysetrila i ELFO bilkovin,kde byl nalezen PP IGG lambda v hodnote cca 3.5g/l. Pokud by se jednalo o mnohocetny myelom,je sance,ze by byl jen v počátečním stadiu???

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Pavlo, k tomu, aby se stanovila diagnóza je potřeba i dalších vyšetření. Při RTG vyšetření je možné pojmout podezření na myelom, pak je třeba provést krevní odběry. Ve Vašem případě paraprotein vyšel 3,5g/l a jsou zvýšeny zánětlivé parametry. Existují i onemocnění, kdy je paraprotein vyšší a je přitom zcela benigní, takže stále tento výsledek ještě nic neznamená, ale samozřejmě stojí za pozornost. Váš dotaz ještě přeposílám našim odborníkům, kteří Vám odpoví více.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Kaššovicová


Dobrý den,
děkuji za pěkný dotaz.
Je to náš dennodenní chléb. Po 60. roce věku se paraprotein vyskytuje u cca 2-3% populace, před 50. rokem věku je vzácný.
Mnohočetný myelom má několik diagnostických kritérií, musíte splňovat několik z nich, ne všechny.
Přítomnost paraproteinu v krvi nebo v moči, nebo přítomnost monoklonálních volných lehkých řetězců v krvi nebo v moči. Většinou při myelomu je paraprotein hodně vysoký, třeba i přes 30-50g/l. (v porovnání vy máte 3,5g/l). Samo o sobě ten paraprotein v krvi nic neznamená - speciální bílé krvinky, plasmocyty, vyrábí jednu jedinou protilátku proti nějakému antigenu - monoklonální paraprotein - vypovídá to o tom, že v kostní dřeni je klon plasmocytů, které vyrábí paraprotein.
Paraprotein téměř vždy zvyšuje sedimentaci. Urychluje sesedání červených krvinek.
Při myelomu se klon plasmocytů v kostní dřeni vymkne kontrole a nekontrolovatelně se množí - dělá problémy v kostech (rozpouští kost a dělá v nich díry jako v ementálu :-) ), dělá problémy v ledvinách (zhoršuje se funkce ledvin, třeba až k potřebě dialýzy), tlumí normální krvetvorbu (způsobuje tedy anémii, nebo sníží všechny krvinky i destičky).

Nemám k dispozici výsledky vaší krve kompletní.
My v ordinaci běžně vyšetřujeme LD (laktátdehydrogenáza), celkovou bílkovinu, albumin, imunoglobuliny kvantitativně, beta2mikroglobulin, volné lehké řetězce.
Váš krevní obraz je v pořádku, myelom je málo provděpodobný.

Místo běžného rentgenu, kdy jsme snímkovali lebku předozadně i bočně, klíčky, paže, pánev, celou páteř, stehna, holeně (akce na hodinu, celkem velká zátěž záření), děláme nyní mnohem více LD CT skeletu (vyšetření CT v tunelu bez kontrastní látky s malou dávku RTG záření), zvlášť u mladých lidí.

Nicméně paraprotein může být i sekundární, při nějaké těžké infekci (a několik měsíců po ní - pak může vymizet), při nějakém revmatickém onemocnění nebo třeba při lymfomu.

U vás ultrazvuk břicha je v pořádku, o přítomnosti uzlin (krk, podpaždí, třísla) nic nepíšete, tak lymfom bych také neočekávala.

Někdy vyšetřujeme kostní dřeň, abychom zjistili, jaké množství plasmocytů se tam nachází.

Na závěr měla byste být sledována v hematologické ambulanci. Ne u praktického lékaře - nevím, zda vám tyto podrobné odběry dělal obvodní lékař - jestli ano, tak je to skvělý doktor, ale s paraproteinem byste měla jednou za půl roku jezdit k hematologovi.
Doporučuji, abyste měla LD CT skeletu (výhledově třeba do půl roku).

Pravděpodobnost myelomu je malá, cca u 1% lidí s paraproteinem se může vyvinout během let myelom. Proto byste měla být pravidelně sledována na hematologii.

Chtěla jsem vás uklidnit, že paraprotein je četná laboratorní odchylka, jeho přítomnost ještě neznamená myelom, snad se mi to povedlo aspoň trochu.

Přeji vám hodně zdraví!
S pozdravem
MUDr. Veronika Kaššovicová

Související dotazy

Paraprotein v séru
Dobrý den, již 4 rok mám zvýšený paraprotein igg lambda,...
Krev
Dobrý den, dnes jsem byla na krevních testech. Trápila...
Krev ve spermatu
Dobrý den, minulý týden jsem masturboval a při ejakulaci...
Jak je to s darováním krve u jedinců se zvýšeným bilirubinem v krvi ?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak je to s darováním...
Kašlání krve
Dobrý den přeji. Moje maminka (67) před pár dny začala...
Krev ve spermatu
Dobrý den, je mi 25 let a zhruba před třemi týdny...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Paranychium hallucis 1.sin.

Dobrý den, Před rokem se mi odloupl nehet a na kožním mi dali mastičku.Po každé...

Paraovariální cysta přirostlá ke stěně vejcovodu

Dobrý den, před 5 lety mi byla diagnostikována paraovariální cysta. Nejdříve...

Paraparéza

Dobrý den po hospitalizaci na plícním oddělení a po podání 6 kapaček mi začaly...

Paraparéza a akupunktura

Dobrý den, před 9 lety jsem onemocněla paraparézou dolních končetin. Od té doby...

Paraparézy, závratě.

Dobrý den. Pokládám dotaz za někoho jiného. Jedná se o ženu 43 let, asi deset...

Parapelvická cysta

Dobrý den, jestliže se během jednoho roku vytvoří parapelvická cysta v dolní...

Parapelvické cysty pravé ledviny

Paní doktorko,mám takový dotaz,co znamená parapelvické cysty a pak,mívala jsem...

Parapertussis

Dobrý den, mám dotaz ohledně Parapertussis. Začala jsem být nemocná, trápil...

Parapety budou dřevěné a budou se natírat nějakým olejem

Dobrý den, jsem v devátém měsíci těhotenství a v bytě nám vyměnili okna. Vše...

Paraplegie dolních končetin

Dobrý den. Můj přítel je po motocyklové havárii před třemi měsíci paraplegik....

Paraprotein v séru

Dobrý den, již 4 rok mám zvýšený paraprotein igg lambda, před půl rokem jsem...

Paraseptální emfyzém

Dobrý večer,chtěla bych se zeptat co znamená paraseptální emfyzém bilaterárně.Byl...

Parasympatikotonie

Dobry den. Cca pred 2 mesici mi byla po ekg holter mereni diagnostikovana parasympatikotonie,...

Parauretrální cysta

Dobrý den, už 2 roky mám parauretrální cystu, která se vždy naplní a u vchodu...

Paravertebrální svaly

Dobrý den, chci se zeptat, co by to mohlo být? V oblasti bederní páteře se mi...

Paraviry

Dobrý den, mám takovou otázku. Máme babičku v domově důchodců a jako každý...

Parazit

Dobrý den,prosím o informaci zda se na přiložené fotografii jedná o střevního...

Parazit

Parazit ve stolici Dobrý den, ve stolici jsem objevil asi 1 cm velkeho živého...

Parazit

Dobrý den, po návratu z dovolené jsem doma v týden nepoužívané toaletě našla...

Parazit

Dobrý den,,asi po 14 dnech po přestěhování do nového bytu se mi začali po těle...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Léčba antidepresivy a nízký krevní tlak


Stafylokok v močové trubici

Dobrý den, chtěl bych se poradit ohledně měsíc trvajících urologických problémů.Před...

Neurol vs xanax

dobry den prajem, pani doktorka. je nejaky vyznamny rozdiel medzi neurolom 1mg...

Černý povlak na jazyku

Dobrý den, trápí mě můj jazyk. Mám na něm takový černý povlak. Ve čtvrtek jsem...

Pálení kůže, nepříjemný pocit pod kůží

Dobrý den paní doktorko, je mi 25 let a pracuji (celodenní práce v kanceláři...

Chvění žaludku

Dobry den je mi 18 let a chtela bych se zeptat zda je možné,že se mi občas sám...

Podání Bexsero + Prevenar

Dobrý den, moje dcera 5 měsíců má být očkovaná druhou dávkou Prevenar 13. Tato...

Píchání v pupíku

Dobrý den, jsem kluk a je mi 14 a mám někdy takové jakoby píchání v pupíku......

Fleky po alkoholu

Dobrý den mám dotaz ohledně fleků po alkoholu. Mam 180cm 95kg, endomorf, 30%...

Může neštovice přenášet osoba, která už je měla?


Užívání antikoncepce bez pauz a krvácení

Dobrý den, užívám momentálně od dubna tohoto roku bez pauz antikoncepci Maloo,...

Kvasinky?

Dobrý den už pár měsíců mám podezření na kvasinkovou infekci podle toho co čtu...

Trombocytóza

Dobrý deň, Chcela by som sa spýtať na Vás názor. V decembri som bola na odberoch...

Dermatitida

Mám dotaz začínám se trosku bát, každý večer mě začne svedet zápěstí kde mám...

EBV CD4 T lymfocyty

Dobrý den, již cca 6 měsíců mi v krvi nacházejí EBV virus, dokonce pri posledním...

Stav po LAVH

Dobrý den. Pane doktore jsem 5. Týden po LAVH bez adnexektomie a dnes jsem se...

Torvacard a bolest svalů

Dobrý den, při posledním vyšetření mi byl zjištěn aterogenní index pl. o hodnotě...

Uzlíky ve štítné žláze

Dobry den, chtela bych se zeptat. Pred porodem jsem se lecila asi 7 let na...

Bolest ramene

Dobry den, 10 měsíců mě bolí levé rameno, začlo to přetížením při cvičení, z...

Krvácení z děložního čípku

Dobrý den,díky krvácení sliznice děložního čípku jsem během tří let podstoupila...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.