Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Parestezie, problém s rovnováhou

Mozek a nervy M. 23.7.2021

Dobrý den,

připojuji ještě dodatečný dotaz k mému předchozímu dotazu (viz níže). Po domluvě se zastupujícím praktickým lékařem (jak píši v dotazu předchozím) jsem se včera byl poradit s mojí praktickou lékařkou o dalším postupu. Prohlédla mě a konstatovala, že mám celkem zablokovaný krk a trapézy a bylo by dobré, abych dělal nějaké cviky na uvolnění a že to prý je nejspíše od páteře. Mě ale nic nebolí za krkem... Byl jsem za známou fyzioterapeutkou, se kterou jsem se naučil cviky, jaké dělat, a také jsme se domluvili i na několika masážích. Dle doktorky, když jsem jí sdělil mé obavy z rakoviny mozku nebo páteře, je to velice nepravděpodobné a řekla, že pokud na můj problém nepomohou cviky, potom se mám na ni obrátit cca v půlce srpna a udělali bychom podrobnější vyšetření - rentgen páteře, CT hlavy apod. Žádanku k neurologovi mi nenapsala...

Jako naschvál jsem po návštěvě doktorky včera začal pociťovat jemné jakoby mravenčení v místě nad palcem pravé ruky, někdy totéž velmi jemné mravenčení od té doby pociťuji jakoby u kotníku pravé nohy. Není to konstantní , vždy jen na chvíli a potom zas chvíli ustane. Slabost končetin nepociťuji.

Nyní se nacházím v situaci, kdy jsem naprosto zoufalý a nevím, co dělat. Na internetu čtu, že to, co mě trápí (pocit, jako bych každou chvíli měl ztratit rovnováhu, tlak ve spánku, teď i to mravenčení v částech těla), může být známkou nádoru mozku a na internetu jsem četl, že pokud by se jednalo o glioblastom, tak je to vlastně konečná a téměř každý na něj umírá... A četl jsem, že když jsou potíže jednostranné (což u mě to mravenčení pociťuji jen v pravých končetinách), tak že je to ještě horší znamení...

Prosím, co bych měl nyní dělat? Mám strach, že to brnění, které se přidalo, je známkou nádoru mozku a že než by se mi udělala vyšetření, na kterých se mám domluvit s PL v půlce srpna, tak bude pozdě...

Moc Vás prosím:
1) Oč si myslíte, že by se mělo jednat?
2) Může mravenčení na jedné straně těla (které je ale pouze lokální v určitých částech pravých končetin - nad palcem pravé ruky a v kotníku a patě pravé nohy) značit nádor mozku?
3) Jak bych měl nyní postupovat? Mám čekat až na půlku srpna a mezitím cvičit krk? Nebo by bylo vhodnější se na vyšetřeních domluvit už dřív? Já zas chci věřit lékaři, ale bojím se, že je to třeba opravdu rakovina mozku a že by mohlo být pozdě už v půlce srpna...

Moc Vám děkuji za odpověď a prosím i o odpověď specialisty.

Věk: 22 let


PŘEDCHOZÍ DOTAZ:

Dobrý den,

obracím se na Vás s mým problémem. Přesně minulý čtvrtek při čekání na autobus se mi stalo, že jsem začal pociťovat jakýsi mírný pocit subjektivní poruchy rovnováhy nezávisle na tom, v jaké poloze jsem se nacházel nebo jestli jsem stál nebo chodil. Od té doby tento pocit mám až do současnosti a stále konstantně přetrvává (nezávisle na poloze těla). Ten pocit bych popsal jako kdybych měl za vteřinu zavrávovrat nebo ztratit rovnováhu, přitom ale se to neděje. Možná bych to přirovnal ke stavu, který má člověk den po alkoholovém excesu. Pocit nadlehčené hlavy, sem tam se dostaví pocit, jako bych měl každou chvíli ztratit rovnováhu, tento pocit trvá ale třeba jen vteřinu a potom zas po chvíli znova. Objektivně se ale nemotám, nemám problémy při chůzi, jde spíš o jakýsi subjektivní pocit, že s mojí rovnováhou není něco v pořádku. Nemám problém fungovat, jen je mi to nepříjemné, že se mě tyto pocity drží.
Žádné jiné příznaky typu nauzea, teploty, bolesti, únava, hubnutí, oční poruchy apod. nepociťuji.

Jediné, čeho jsem si ještě všiml, je, že se občas dostaví i pocit tlaku ve spáních nebo vzadu v zátylku, který ale není nějak intenzivní nebo silný. Také jsem zjistil, že vzadu u krční páteře mám jedno ztuhlé místo, které je na dotyk citlivé a při stlačení lehce bolí.

S tímto problémem jsem se obrátil na praktického lékaře, který mě vyšetřil. Otestoval, jestli se objektivně motám (musel jsem se dotknout prstem nosu, chodit se zavřenýma očima), udělal EKG a odebral krev (KO s dif. plus další vyšetření - myslim, že mluvil o nějaké biochemii, pak o tom KO a dalších věcech, které všechny nevím… demonstrativně řekl funkce jater, ledvin, cukr apod.). Vše vyšlo v pořádku, bez odchylek.

Vzhledem k tomu, že prý dle internetu zdrojem obtíží mohou být oční obtíže nebo obtíže v uchu bych doplnil, že asi před 3 týdny jsem absolvoval pravidelnou roční prohlídku u očního lékaře (v pořádku) a v dubnu mi bylo děláno CT pyramid a ucha kvuli jiným minulým problémům (v pořádku, přiměřený CT nález dle zprávy). Plus také rovněž v dubnu vyšetření sluchu - v pořádku, tympanometrie - v pořádku.

Jelikož můj problém trvá nyní již přes týden, začíná mě to mírně znepokojovat a začínám se strašně bát, že se může jednat o něco vážného. Na internetu jsem našel, že by se mohlo jednat o nádor mozku nebo nádor míchy / páteře, z čehož mám hrozný strach… Nahrává tomu u fakt, že ty potíže u mě přetrvávají konstantně…

Praktický lékař mi řekl, že takhle se nádor mozku neprojevuje a že na 99,5% to nebude nádor, ale že by mi neuškodilo jednou zajít k neurologovi, aby mě viděl, a že se mám dohodnout s mojí PL příští týden, protože on ji pouze tento týden zastupoval, protože je do konce tohoto týdne na dovolené.

Napadlo mě, že by to mohlo být i od té páteře, tak jsem si domluvil na zítra masáž, příp. se zeptám i na nějaké cviky.

Moje dotazy zní:

1) Oč si myslíte, že by se mohlo jednat? Může se jednat o nádor mozku nebo páteře/míchy? Mám z toho hrozný strach a nevím, co mám dělat…
2) S mojí PL se budu domlouvat na návštěvě kvůli její dovolené až příští týden. Zároveň počítám, že pokud mi vystaví žádanku k neurologickému vyšetření, budu čekat dalších x týdnů na termín vyšetření u něj a potom dalších x týdnů na případné CT nebo MR… Já mám ale strach, že to může být nádor a že za tu dobu to může metastazovat a že může být pozdě… Měl bych si třeba už zítra zajít na pohotovost? Zas ale mám strach, že mě vyhodí, protože to podle nich nebude akutní… Já s tím problémem dokážu fungovat, ale je to nepříjemné… Co bych měl prosím dělat? Jak bych se měl zachovat? Jsem už strašně zoufalý…
3) Jaká vyšetření byste mi ještě doporučil/a absolvovat?

Děkuji Vám moc za případné odpovědi na VŠECHNY body a moc Vás prosím o předání dotazu i SPECIALISTOVI - neurologovi.

Jsem už zoufalý z toho, že se mi zas něco děje, kor když jsou prázdniny, ale mám strach, jestli to tentokrát nebude něco vážného…

Děkuji moc za případnou odpověď, už jsem z té mé situace fakt zoufalý, že se mi zas něco děje…

Odpovídá lékař:

MUDr. Igor Romanko

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den M. Z nějakých technických důvodů nemám přístup k Vašemu minulému dotazu, ani k odpovědí kolegů před mnou. Text předchozího dotazu jste uvedl, ale nevím, kdy jste ho pokládal. V prvním dotazu totiž píšete, že jste si nahmatal za krkem bolestivé místo v souvislosti s obtížemi s rovnováhou a tlakem ve spáncích a za krkem. V aktuálním dotazu píšete, že Vás za krkem ale nic nebolí. Nevím, který údaj je tedy platný. Chápu, že se bojíte. Je vcelku přirozené, že má člověk strach z nemoci. Obtíže, které popisujete, mohou být upřimně řečeno jak příznaky zcela "nevinného" problému s krčním svalstvem, tak příznaky nádorového procesu. To je obecně řečeno- ze samotných příznaků. Cestou online poradny, kdy není prostor s Vámi rozebrat obtíže, ani Vás vyšetřit, nemám možnost jak nějakou diagnózu vyloučit. Vhodnější se řídit se doporučením lékaře, který Vás měl možnost vyšetřit a udělat si na Vaše problémy objektivní názor. Vaše lékařka chce přehodnotit Vás stav za necelý měsíc a podle toho vyšetřovat dále. Osobně mi to nepřijde jako neadekvátní a nemyslím si, že na něco bude "pozdě." Dále je ve hře ještě jedna věc. Zmínil jste vyšetření na ORL, CT pyramid, tympanometrii. Nenapsal jste, z jakého důvodu absolvujete tyto z mého pohledu komplexní a důkladné ORL vyšetření. O problém s rovnovážným aparátem by se mohlo jednat také. Vaše problémy začaly až 3 týdny po prohlídce. Řešil jste toto se svým ORL lékařem? Neumím Vám říct s jistotou, jestli je to adekvátní, protože není znám důvod sledování ORL lékařem. Mravenčení v horní končetině může vyvolávat i krční nebo zádové svalstvo. Když se vyplašíte, pak je otázka, jaké všechny byť jen nepatrné tělesné vjemy začnete vnímat jako nepřirozené. Třeba jste si jich jenom dříve nevšímal. Nechci Vaše problémy zlehčovat, jenom bych Vám chtěl ukázat, že existuje i jiný pohled na věc. Určitě Vám nemohu radit, aby jste nevyhledával jakékoliv vyšetření, pokud máte pocit, že ho chcete podstoupit. Na to nemám dostatek informací, ani to není touto službou vhodné. Kontaktují Vás naše sestřičky a domluví se s Vámi na možnostech objednání k neurologovi. Nemůžeme Vám ale garantovat, kdy termín bude. Je možné, že nebude dřív, než Vás chce vidět Vaše lékařka. Máte také možnost vyšetření si zaplatit jako samoplátce, pokud lékař neshledává jednoznačnou zdravotní indikaci k tomu, aby Vám vystavil žádanku. Pokud by se jednalo o zobrazovací metody (RTG, CT), měl by s Vámi předtím alespoň probrat přínosy a rizika ionizujícího záření, pokud to není jednoznačně indikované a jedná se o vyšetření na Vaši žádost. Na Váš dotaz odpoví také specialista.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie, Rehabilitační lékařství‎, Celostní medicína (Psychosomatika) Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý den, dlouho jsem přemýšlela, jak vám poradit touto písemnou cestou tak, aby vám moje informace pomohla. Ocitl jste se v zamotaném klubíčku nepříjemných tělesných pocitů, které provázejí panické úzkosti a bude ho potřeba pomalu rozmotat.
Pokud se někdo se děsí zhoubného onemocnění tak, že vlastně nedokáže normálně žít a strach ovládne jeho chování a náhled budoucnosti, pak mluvíme o kancerofobii. A protože fyzická i psychická stránka lidského organismu jsou těsně propojeny, dojde k rozvoji psychosomatických potíží, jejichž objevení zpětně zhorší panické úzkosti.(třeba úporné bolesti hlavy jako symptom mozkového nádoru jsou relativně dost časté)
Teď ale převažuje myšlenka akutní rakoviny mozku, tak zkusím pár akutních rad pro nejbližší dny:
- zajděte si někam do přírody nebo tam, kde je vám dobře a zkuste si do dvou sloupečků napsat argumenty, které u vás podporují obavu z rakoviny a naopak skutečnosti, které jí vylučují. Uvidíte, které převažují.
- zajděte si na masáž krční páteře, nechte si ji uvolnit, (šíjové svaly jsou ve stresu napjaté a zhoršují bolesti hlavy)
- zkuste v lékárně následující přípravky: Magnesium + Guajacuran + Novo Passit roztok - zmírní vaši úzkost
- pokud to bude nutné, můžete se domluvit na radiologickém oddělení na brzkém CT mozku jako samoplátce ( stojí cca 4 - 5 tisíc korun), doporučení vám může napsat každý lékař.
- vyhledejte akutní radu psychologa buď v centrech RIAPS nebo na internetu "www.hedepy.cz" nebo "www.terap.io", zmírní váš strach do doby,na kterou si vás pozvala praktická lékařka.
- odložte všechny přístroje s internetem a věnujte se čemukoliv jinému, co vás baví. (a/nebo se podívejte na stránky : "Dezinformace na internetu" a uvědomte si, že lidé se již od dětství rádi straší a sdělují si negativní informace jen proto, aby se udělali zajímavými.

P.S: Z příznaků, které popisujete, nevyplývá podezření na nádor mozku

s pozdravem MUDr. Jana Nováková neurolog

Související dotazy

Parestezie
Dobrý den, před cca 10 lety jsem měl parestezie (mravenčení)...
Parestezie kůže
Dobrý den. Je to asi 3 dny, co jsem začala mít potíže...
Parestezie hrudníku
Dobrý den, chronicky mě už několik let svědí hrudník....
Motání hlavy, potíže s rovnováhou
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na možné příčinu mého...
Jiný problém
Zdravím. Už nějakou dobu mám problémy s ospalostí,...
Jiný problém
Dobrý den, předem se trochu omlouvám se svůj dotaz,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Parestezie po zahojení nekrózy prstu

Dobrý deň. Môj problém je trošku dlhší. Začiatkom októbra po pichnuti do prsta...

Parestezie poloviny obličeje

Dobrý den, už nějakou dobu mám pocit, jakobych měl ztuhlou levou část obličeje,...

Parestezie prstu - mravenčení

Dobrý den, můžete mi poradit, co dělat, aby mi přestalo mravenčení na posledním...

Parestezie prstů dolních končetin

Dobrý den, prosím o radu, během dne se mi tak 2-3x stane, že mi začne jakoby...

Parestezie rukou

Dobrý večer, delší dobu mám brnění v pravé dlani včetně všech prstů Začlo...

Parestezie rukou a nohou

Dobrý den, mám dotaz. Jsem žena, 2 děti (3 a 8 let), 35 let. CCa 3 roky zpátky...

Parestezie v lýtku

Dobrý den,mam otázku asinejlepe na neurologa popr.rehabilitacniho doktora. Už...

Parestezie v oblasti genitálu

Dobrý den, už asi měsíc pociťuji lehké brnění v oblasti genitálií. Trvá asi...

Parestezie z útlaku nervu

Zdravim. Par mesicu zpet jsem cestoval po svete, hodne cestovani letadlem...Vzdy...

Parestézie, bolesti hlavy


Parestezie, špatná stabilita a koordinace dolních končetin

Dobrý den, stále mě brni, pálí, mravenčí nohy, mám špatnou rovnováhu a koordinaci...

Parestezie, úzkostná porucha

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o názor, případně o pomoc. Moje zdravotní...

Parestezie, ztuhlé tváře

Dobrý den, je mi 19 a asi zhruba 3 měsíci mi "ztuhly" uši a já z...

Parestezie...

Dobrý den a předem děkuji moc za radu. Jelikož nevím jak vše stručně popsat...

Paréza bránice

Dobrý den, tatínek 70 let, vášnivý cyklista, nekuřák, abstinent. Od počátku...

Paréza DK - rehabilitace

Dobrý den, v lednu 2016 jsem podstoupila operaci kolene (ASK, shaving menisků,...

Paréza hlasivek, infekční onemocnění

Pareza Hlasivky. V poslednim kvetnovem tydnu me postihla drobna virozka, kterou...

Paréza hlasivky

Dobry den. Na dovolene v Tunisu jsem zacala chraptit.Pocitove jsem vnimala...

Paréza hlasivky po chřipce

Mám ochrnutou hlasivku po chřipce, podává se 3x denně Milgama a protože přecházel...

Paréza lícního nervu

Dobry den, mam jiz temer 3 tydny parezu licniho nervu..nejspise z prochladnuti.....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v nose

Dobrý den, chtěla bych se zeptat už delší dobu mě hrozně bolí v obou nosních...

Zlomenina výběžku obratle L4

Dobrý den, dle RTG jsem pravděpodobně měla zlomeninu výběžku obratle L4....

Bulka na krku


Zlomenina obratlového výběžku - poděkování

Vážený pane doktore, moc děkuji za rychlou odpověď (dotaz na zlomeninu příčeného...

Zlomenina obratlového výběžku

Vážený pane doktore, chtěla bych Vás poprosit o radu - protože jak už zde bylo...

Zlatý stafylokok v krku

Dobrý den, před zhruba měsícem mi byla z krčních výtěrů diagnostikována angína...

Hlen v kuku


Bolest a otok ruky

Dobrý den. Už několik let mam bolesti a otok ruky. Ruka je natekla od nad lokti...

Sinusitida spojená s extrakcí zubu

Dobry den, pred 3 tydny jsem prodelala extrakci stolicky, 6ka vpravo nahore....

Boule podbřišku

Dobrý den, budou to tak 4 měsíce co jsem si nahmatala na levé straně podbřišku...

Bolí mě zápěstí a brní prsty

Dobrý den, mám dotaz ohledně bolesti zápěstí. Už druhým týdnem mám bolest zápěstí...

Noční bolest konečníku

Dobrý den, asi poslení 4 měsíce mě několikrát v noci budí intenzivní bolest...

Bolest břicha při kašli

Dobrý den, už přes dva týdny mám silný kašel. Poslední 4 dny mě při kašlání...

MR ukázala šikmou rupturu zadního rohu mediálního menisku

Dobrý den, v listopadu 2016 mě začalo bolet levé koleno, MR ukázala šikmou...

Modřina pod nehtem

Dobrý večer, na palci u nohy už pár týdnů mám "modřinu". Před časem jsem si...

Nealkoholické pivo a užívání antidepresiv

Dobry den Chtěl bych se zeptat kolik můžu vypít Birellu(nealko pivo)na leký...

Léze menisku

Dobrý den, absolvovala jsem vyšetření kolenního kloubu (který jsem si poškodila...

Děsivé představy před spaním

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat jestli jsem vůbec normální. Je mi skoro 15...

Chronická leukemie

Dobry den, me babicce byla diagnostikovana chronicka leukemie. Obevila se ji...

Suché fleky v okolí genitálií

Dobry den, uz dlhsiu dobu ma trapia suche flaky v okoli genitalii ktore svrbia....

Reklama