Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Pocit kognitivního deficitu

Vnitřní lékařství Marie 13.5.2020

Dobrý den,

Moc prosím o radu týkající se výsledku krevního testu vzhledem k zásobě železa.
V poslední době mám velké problémy s pamětí a koncentrací (žena, 34 let, phd student), tento stav trvá déle než 2 roky, v poslední době je to ještě horší. V běžné konverzaci mám problém vytvořit kloudnou větu, nemůžu si vzpomenout na slova a pojmy, delší dobu mi trvá pochopit význam vět, v posledním roce se přidaly depresivní stavy, padají mi vlasy, mám často pocit těžkých nohou (taky popraskané žilky), často studené ruce a nohy, během cvičení ve fitku mi rychle dojde energie. S ničím se neléčím, u lékaře jsem s tím nebyla, žádné léčivo neberu (ani HA), nekouřím. Bratr má celiakii a poruchu srážení krve. Tento týden mi přišli výsledky krevního testu (samoplátce), většina výsledků je v referenčním intervalu, vyšel mi ale nízký feritin 22 ug/l a naopak vyšší saturace Trf. 47,3% (ref 16-45). krevní obraz je v pořádku kromě zvýšené hodnoty MPV: 11,4 fl (7.0-11.0), viz přiložené výsledky.

Můj dotaz zní, jestli je bezpečné brát železo, když mám zvýšenou saturací Trf? Chtěla bych zlepšit uvedené symptomy, protože si s nimi nevím rady a doufám, že je na vině nízké železo. Jedná se o komplexní přípravek s bisglycinátem železnatým 17 mg, 8 ug vit B12, 400 ug kys listové a 60 mg vit C.

Ptám se, protože před půl rokem jsem měla saturaci Trf 60.0%, Vol.VK Fe 17.7, železo 26.5 a feritin 44.0. V té době jsem daný přípravek brala (ale spíše nepravidelně cca 2 měsíce). Nerozumím, jak mohu mít teď nízký feritin a znovu zvýšenou saturaci transferinu, když maso téměř nejím a tento doplněk jsem si nedávno vzala maximálně 3x obden a poslední tabletu víc jak 3 dny před posledními krevními odběry. Mám strach, že pokud železo budu brát (plánuji obden), tak se mi saturace Trf navýší ještě víc. Moc děkuji za radu.

avatar-placeholder
Odpovídá lékař:

Dobrý den milá Marie,

děkuji za Váš dotaz. Dle přiložených výsledků máte všechny hodn...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Kosková

Specializace: Dermatovenerologie, Vnitřní lékařství

Dobrý den,
Vaše obtíže bych doporučila řešit s lékaři. Nelze bohužel léčit pouze labora...

Pro zobrazení odpovědi lékaře je nutné se přihlásit.
Přihlášení/registrace je zdarma a zabere průměrně 2 minuty.

Související dotazy

Deficit IgA
Dobrý den, ráda bych se zeptala mám selektivní deficit...
Pocity na omdlení
Dobry den us nevim Coto je cejtil sem vnitrne pocit...
Bolesti žaludku, pocity slabosti
Dobrý den, už zhruba 3 týdny me neustále boli žaludek,...
Pocit hladu
Dobrý den, cca tři týdny jsem měl problém, že jsem...
Deficit G6PD
Dobrý den, četla jsem Váši odpověď paní, která má roční...
Pocity na omdlení
Dobrý den, je mi 24 let a mám nízký tlak, ale nemám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pocit knedlíku v krku

Dobrý den, prosím o Váš názor. Před půl rokem jsem začal cítit jakoby knedlík...

Pocit knedlíku v krku

Dobrý den, dnes jsem spal ve stanu a asi o půl čtvrté ráno vzbudil a šel na...

Pocit knedlíku v krku a bolesti v požebří

Dobrý den, pátým měsícem u mě přetrvává pocit cizího tělesa v krku a mirný...

Pocit knedlíku v krku při braní antibiotik

Dobry den,již čtvrty den mám v krku malou bulku jako knedlik v krku,ktera mi...

Pocit knedlíku v krku při polykání

Dobrý den, již 4 měsíce mám pocit knedlíku v krku při polykání. Návštěva ORL...

Pocit knedlíku v krku při polykání

Dobrý den mám neustálý pocit jako bych bych měl v krku kus knedlíku při polykání,...

Pocit knedlíku v krku u 8-leté dcery

Dcera 8 let si asi jeden měsíc stěžuje na knedlík v krku. na bolest v krku si...

Pocit knedliku v krku-daveni

Dobry den,trapim se tim jiz 3roky a zatim neznam pricinu a k naprave nedoslo.Inform.jsem...

Pocit knedlíku v krku, tlak v oblasti žaludku (trojúhelník mezi prsy a níž)

Dobrý den, měla jsem problémy s pocitem knedlíku v krku, byl mi zjištěn reflux,...

Pocit knedlíku v krku,pocit dušnosti

Dobrý den, dá se nádor v krku zjistit při běžné prohlídce na orl,byla jsem vyšetřena...

Pocit kopani do hrudníku

Dobrý den už necele tři měsíce mam problemy se srdcem. Začalo to nahle že se...

Pocit kyselosti v puse

Dobrý den, pane doktore, chtěl bych se Vás zeptat, zda by jste mi mohl prosím...

POcit kyselosti v ústech

Dobrý den Poslední dobou mně trápí bílé skvrny,které mám na jazyku,především...

Pocit lechtání a lezení v konečníku, krev ve stolici

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jistý problém. Občas trpím při stolici...

Pocit lechtání nohou

Dobrý den, manžel dlouhodobě trpí pocitem lechtání chodidel uvnitř nohou,...

Pocit močení při ejakulaci

Dobrý den, často se mi stává, že mám po masturbaci nutkání jít močit. Ale víc...

Pocit motání se, bušení srdce, pocit knedílku v krku, celková únava

Dobrý den paní doktorko, obracím se na vás s dotazem ohledně mého zdravotního...

Pocit mravenčení v tříslech

Dobrý den, již druhý týden mám pocit mravenčení v třísle. Dnes v levém, včera...

Pocit mrtvého prstenicku na levé noze

Dobrý den,prosím o radu s mým problémem.Kdykoliv vstanu z postele(i několikrát...

Pocit na hrudníku

Dobrý den, poslední 2 týdny jsem měl divný pocit na hrudníku a nevím čim to...