Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Pozitivní stěr na streptokoka agalactiae v těhotentsví

Gynekologie Lenka 12.5.2020

Dobry den, koncim 37 tt a dnes mi doktorka sdelila, ze mam pozitivni ster na streptokoka. Cetla jsem i driv ruzne clanky, takze zhruba vim, o co jde. Jen me nektere informace o přenosu na miminko desi. Pokud dostanu atb, bude tedy vse v poradku? Jako prvorodicka taky asi uplne neodhadnu, kdy jet do porodnice. Bojim se tedy toho, aby byla atb podana vcas. Někdy i treba muze postupně unikat plodova voda, aniz by na to tehotna brala zřetel - nebo to jednoduse nepozna. Hrozi i takto pripadne nakaza miminka v brisku pred porodem pokud odteka plodova voda? A jeste prosím posledni dotaz - nelze nejak prenest bakterii sexem na partnera? Případně je vhodnejsi, aby se sperma nedostalo do pochvy - skrz predcasny porod nebo je to v tomto případě uplne jedno? Moc dekuji.

MUDr. Barbora Němečková
Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Němečková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den milá Lenko,

děkuji za Váš dotaz. Dle dotazu a Vašeho těhotenství usuzuji, že máte na mysli pozitivní test na Streptokoka agalactiae. Podání antibiotik by mělo být ideálně zahájeno 4 hodiny před porodem, v případě že byste "neodhadla" správný čas příjezdu do nemocnice bude stačit podání antibiotik ihned po příjmu. Nemusíte mít strach, můžete například poprosit partnera nebo doprovod, aby podání infuze s antibiotiky ohlídal a mohla jste tak být klidná. Přenosu na partnera se nemusíte obávat, jde o bakterii, která je celkem běžná. Je pravda, že pohlavní styk může v době před porodem přispět k počátku porodu, pokud máte strach a chcete udělat maximum, můžete se do doby porodu zdržet těchto aktivit, ale není to nutné. Přítomnost pozitivního stěru na tohoto streptokoka je velmi častý a v porodnicích je tento stav řešen každý den, nemusíte mít žádné obavy.


Váš dotaz dále předávám specialistovi v oboru gynekologie, vyčkejte, prosím, i na jeho odpověď.

S pozdravem,

MUDr. Barbora Němečková

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jandová

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Gynekologická ordinace Praha

Dobrý den,
vzhledem k vyčerpávající odpovědi paní doktorky mohu jen potvrdit: Streptokok skupiny B ( agalactiae) je přítomen u 40% žen zcela běžně a nevědí o něm, protože jim nic nedělá, ale může nakazit miminko při porodu, proto se doporučuje podání antibiotik v intervalu 4 hodin až do okamžiku porodu, s ním s antibiotiky končíme. Odtok plodové vody je důvodem k začátku podávání antibiotik také a nemusíte se bát, obvykle je to tak masivní množství plodové vody, že s výtokem či nechtěným únikem moči spíše zaměnit nelze. Pohlavní styk ke konci těhotenství může skutečně k začátku porodu přispět, pokud jste již u konce 37. týdne, nehrozí tedy předčasný porod, proto není třeba se těchto aktivit proti své vůli zdržovat, přenosu streptokoka se nemusíte bát, protože Váš partner se s ním již určitě setkal dříve.
Držím Vám palce, zkuste přistupovat k dalším událostem s důvěrou ke svému tělu, k porodníkům, jste mladá, zdravá, není důvod, proč byste to neměla zvládnout.

Související dotazy

Steptococcus agalactiae
Dobrý den, jsem momentálně v 39 týdnu těhotenství,...
Má streptokoka v krku
Dobrý den,mám syna 14 měsíců lékařka řekla že má streptokoka...
Streptokok agalactiae v těhotenství
Dobrý den, je to dva dny co mi vyšel už druhý pozitivní...
Přenos streptokoka
Dobrý den,prodělal jsem vytržení krčních mandlí,v důsledku...
Stěry na streptokoka a léčba v graviditě
Dobry den. Mam gynekologicke potize uz asi rok a pul....
Streptococcus Agalactiae
Prosím o radu. Jsem na konci 37.týdne těhotenství,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Pozitivní protilátky u boreliózy

Dobrý den, před několika týdny jsem měl klíště, po objevení skvrny jsem zašel...

Pozitivní protilátky v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o vysvětlení mé situace, jelikož jsem nic...

Pozitivní protilátky v těhotenství

Dobrý den, prosím o radu. Jsem v 34. týdnu těhotenství. V 30. týdnu mi brali...

Pozitivní protilátky v těhotenství

Dobrý den, jsem v 28tt. a moje krevní skupina je AB Rh neg. Při předchozí kontrole...

Pozitivní retikulin

Dobrý den, v imunologických testech mi vyšlo vše negativní, jen IgG pl. proti...

Pozitivni screening

Dobry den, dnes jsem si byla pro vysledky ze 16 tydne, kde mi rekli ze mam pozitivni...

Pozitivní screening

Dobrý den,chtěla bych se zeptat jaký máte názor na moje výsledky.Bude mi 38let,těhotná...

Pozitivní screning v 1trimestru

Dobrý den v 11týdnu těhotenství jsem podstoupila screning byla mi naměřena NT...

Pozitivní screning v 1trimestru

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.V 10týdnu jsem měla pozitivní screning na downův...

Pozitivní skrínig - vysoké riziko NTD

Dobrý den, jsem gravidní 19+2, že jsem těhotná jsem zjistila až v 15 týdnu,...

Pozitivní stěr z močové trubice na chlamydie trachomatis

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, jestli jste se někdy setkali s pozitivním...

Pozitivní streptokok v 36. týdnu těhotenství

Dobry den, v tehotenstvi mi byl zjisten streptokok v 36 tydnu na gynekologicke...

Pozitivní těh.test+mírně zvýšené Hcg

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat na váš názor.Poslední MS jsem měla 3.1.2014,další...

Pozitivní těhotenský screening

Dobrý den, dnes jsem dostala zadanku na další vyšetření na genetice v těhotenství...

Pozitivní těhotenský test

Dobrý den jedná se o mou holku které je 18, dnes ráno 13.7.17 si dělala tehotensky...

Pozitivní těhotenský test

Dobrý den. Týden mi vynechala menstruace a bolelo mne silně v podbřišku. Celý...

Pozitivní těhotenský test

Dobrý deň, môže byt tehotensky test aj falosne pozitivny? Menzes mam dostať...

Pozitivní těhotenský test

Dobrý den, asi před 5 a 3 týdny jsem musela užít prášky po nechráněném sexu....

Pozitivní těhotenský test 19DC

Dobrý den, mám takový možná trošku zmatený dotaz. Tento měsíc jsem poprvé začla...

Pozitivní těhotenský test 8 týdnů po operaci mimoděložního těhotenství

Dobrý den, pane doktore, mám takový problém. 23.6. jsem podstoupila laparoskopickou...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svědění v ochlupení - doporučené odstranění,vyšetření po letech

Dobrý den.Před několika lety jsem měl červené fleky v ochlupení genitáliích,které...

Bolesti břicha a nadýmání

Dobrý den, již přes měsíc mám bolesti břicha v různých lokalitách, celkově...

Povinnost očkování proti tetanu

Dobrý den, vaše poradna nedávno informovala jednoho uživatele, že ze zákona...

Užívání sorbiferu durules

Užívám Sorbifer Durules v dávkování 4 x týdně jednu tabletu ráno. Mám tyto...

Dlouhodobě se opakující bolest hlavy v oblasti pravého spánku

Dobrý den, moje přítelkyně má už delší dobu problém s bolestmi hlavy v oblasti...

Naražená záda


Pásový opar

Dobrý den,mám pásový opar,lékař mi předepsal herpesin ,vyrážku si ošetřuji tekutým...

Bolest po vytrhnutí osmičky

Dobrý den, týden po vytrhnutí pravé spodní osmičky mě začala bolet pravá strana...

Chronická autoimunní thyreoiditis, potíže, dávkování Letroxu

Dobrý den, jsem řadu let léčena Letroxem s dávkováním 6x týdně 100ug, poslední...

Udělala se mu boule na krku

Dobrý den , mam 3 týdenní miminko a udělala se mu boule na krku , podle umístění...

Nemožnost se plně nadechnout až dušení


Prasklá cysta v děloze

Vážený pane doktore, 30.září jsem byla na pravidelné prohlídce u svého gynekologa....

Tvrdé kuličky v šourku

Dobrý den, je mi 21 let a před nějakou dobou jsem zjistil, že mám uvnitř šourku...

Svědící znaménko

Dobrý den, nikdy jsem se znaménkama neměla potiže, ale asi před čtyřmi dny se...

Propadlé očkování proti tetanu

Dobrý den, je mi 31 let. Očkování proti tetanu jsem prodělala v roce 1993 (ve...

Bolest pod levým žebrem

Pane doktore již 3 měsíc mě bolí pod levým žebrem směrem k trojuhelníku.Je...

Bolest podbřišku

Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli by to mohl byt priznak na slepe strevo.Mam...

Natrzeny lytkovy sval a achilovka

Dobry den, 18. cervna jsem pri behani spatne slapla pricemz prvni diagnoza...

Aknenormin a vitamín A

Dobrý den, na svou problematickou pleť užívám Aknenormin. Vím, že se při léčbě...

Kašel,bolet na prsou

Dobrý den,již třetím týdnem se potýkám s kašlem, hlenovitý kašel doprovázený...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.