Prošlá smetana
Dobrý den,
vím, že to bude znít blbě, ale dneska jsem snědla jídlo, ve kterém byla smetana, která prošla 26. 10. 2020. Bylo to kuřecí maso na smetaně a špagety. Jídlo vařil někdo jiný, já sama bych takovou smetanu vyhodila. Po jídle se mi trochu kroutí žaludek. Je možné, že bych mohla dostat nějakou otravu z jídla? Popřípadě může to mít nějaké větší důsledky (kromě průjmu)?
Děkuji za odpověď.
MUDr. Lucie Fabiánová
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Nemocnice Prostějov
Dobrý den paní Anno, děkuji za dotaz. Věřila bych, že téměř 5 měsíců prošlá smetana bude zkyslá a chuťově nepoživatelná. Pokud jste při jídle nic nepozorovala, tak to byl pravděpodobně produkt s velkým množstvím konzervantů. Případná bakteriální či virová kontaminace tam nebude tak velká. Mléčné výrobky jsou nejčastěji kontaminovány právě Salmonellou. Pokud by byla kontaminace jinými bakteriemie - např. Shigela, Listeria, E. Coli... nebo i viry, vždy se otrava jídlem projeví akutní gastroenteritidou (zvracení, průjem). Případné důsledky, na co se ptáte, plynou pak z komplikací. Nejčastější komplikací je dehydratace. Snažte se proto v případě průjmu i zvracení do sebe dostat co nejvíce tekutin.
Jelikož jste mladá, nemáte se čeho obávat.
Rozbouřený žaludek Vám pomůže uklidnit heřmánkový nebo mátový čaj. Pokud máte doma, můžete si spolknout 3 tablety živočišného uhlí (Carbosorb). Hlavně hodně pijte. Žaludek nechte odpočinout. Až budete mít chuť k jídlu, jezte potraviny šetrné k zažívání - nízkotučné, banány, jablka, rýže, brambory, zeleninový nebo masový vývar. Pokud se dostaví průjem je vhodné na obnovení střevní mikroflory užívat probiotika, dále ten Carbosorb, nebo Smectu. Při závažnějších příznacích pak vyhledat lékaře.
Držím palce.