Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sertralin a vyšetření na benzodiazepiny

Praktické lékařství Tomáš 1.9.2020

Dobrý den, pracuji ve firmě kde byl dotaz na podezření na drogy. Jelikož v poslední době zneužívám ve vysokých dávkách sertralin. Chci se zeptat jestli může mít sertralin vliv na BZD testy případně jej ovlivňovat. Denní dávka se pohybovala mezi 8mg až 10mg neurolu. Existuje nějaký legální přípravek bez předpisu kterým bych mohl snížit potenciální účinek těchto léků?

Doplňující dotaz:
Za jak dlouho mohu očekávat stabilizaci na přípustné hodnoty v případě drogové závislosti z testu slin? Mám ideální postavu 178 cm 88lf metabolismu v normě.
Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

Dobrý den Tomáši, ve Vašem dotazu je několik protichůdných informací. Zmiňujete, že zneužíváte sertralin užíváním 8-10 mg Neurolu denně. Neurol ale obsahuje účinnou látku alprazolam a to je benzodiazepin. Sertralin je antidepresivum ze skupiny SSRI a je to zcela odlišná látka. Neurol neobsahuje sertralin. Nyní nevím, jestli užíváte Neurol se sertralinem, nebo pouze Neurol. Sertralin výsledek vyšetření na přítomnost benzodiazepinů v moči nebo krvi neovlivní. Při uvedené denní dávce Neurolu ale počítejte s tím, že se benzodiazepiny (BZD) v krvi nebo moči určitě prokážou. O žádném přípravku na snížení jejich účinku nevím. Tomáši, nevím, co Vás vedlo k tomu užívat tak vysoké dávky Neurolu, ale cesta, po které jste se vydal, není dobrá. Je tady vysoké riziko vzniku lékové závislosti. Zvažte možnost probrat to se svým lékařem. Pokud se jedná o problém psychického rázu, může využít i existující linky pro krizové intervence.

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den, pane Tomáši, děkujeme Vám za Vaši důvěru. Pan doktor Romanko Vám odpověděl správně. Také se zcela neorientuji v tom, co berete, jak dlouho a jaký je důvod. Předpokládám, že půjde vzhledem k Vašim obavám a popisu o benzodiazepiny. Není žádný způsob jak ovlivnit výsledky vyšetření na benzodiazepiny, budete je muset začít postupně vysazovat. Předpokládám, že přípravek, který nadužíváte, je Neurol, obsahující Alrazolam, tedy benzodiazepin. Dávky jsou vysoké a zřejmě je takto berete nějakou dobu. Při této dávce a po delší době užívání není možné lék bezpečně vysadit bez vzniku syndromu z odnětí. Lék se musí vysazovat velice pomalu. Dělává se to třeba ubráním půl tablety (0.5mg) za týden i za delší dobu apod. Schéma ale může být různé v závislosti na Vašich potížích, na projevech při vysazování, na tom, jak dlouho Neurol berete atd. Vysazování by měl řídit lékař. Pokud je důvodem užívání nějaká psychická potíž, je nutné benzodiazepiny vysazovat ve spolupráci s psychiatrem, který Vám pomůže s léčbou a může postupně lék vyměnit za takový, který Vám bude pomáhat, ale nebudete mít závislost. Požádám naše sestřičky, aby Vám pomohly s vyhledáním odborníka. Předtím se také můžete poradit s praktickým lékařem. Závislost na Neurolu vzniká rychle a praktičtí lékaři o tom vědí, stává se to. Nestyďte se svěřit se, je lépe jít do vysazování s odbornou podporou, nikdo Vás nebude soudit. Můžete se také poradit na krizových linkách, kontakty snadno najdete na internetu. Držím Vám palce. S pozdravem.

Související dotazy

Sexuální averze
Dobrý den, zajímalo by mě, jaké příčiny může mít nevolnost...
Sertralin
Dobrý den, Beru 14dni sertralin jednu tabletu ráno...
Levothyroxin a Sertralin
Dobrý den, byla mi zjištěna snížená funkce štítné žlázy...
Porucha spánku
Dobrý den, prosím o radu ohledně mé nespavosti....
Sertralin
Rozešel jsem se s přítelkyní ,3 dny jsem trpěl depresemi...
Sertralin a Piracetam
Dobrý den, lze užívat současně Sertralin (1 tbl denně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sertralin a Ibalgin

Dobrý den, pro úzkostnou poruchu beru třetí týden 50mg Setralinu denně, občas...

Sertralin a jeho občasné užití

Dobrý den.Brala jsem cca 2 roky sertralin. Byla jsem s ním velmi spokojená.Doma...

Sertralin a jeho snižování

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak mohu správně snižovat sertralin 50 gen.,...

Sertralin a motání hlavy

Dobrý den, byl mi prědepsán setralin na úzkosti, panické ataky. Chci se zeptat...

Sertralin a Neurol

Dobrý večer,již dva měsíce ve svých 55letech ránonevím jistě,co je za den a...

Sertralin a Piracetam

Dobrý den, lze užívat současně Sertralin (1 tbl denně večer) s Piracetamem?...

Sertralin a průjem

Dobrý den, už 4. měsíc mám průjem (1x max. 2x denně), myslíte, že to může...

Sertralin a přibírání na váze

Dobrý den, zajímalo by mne, co je způsobeno tím, že se po léku Sertralin přibírá...

Sertralin a rivotril

Dobry den. tri tydny uzivam sertralin 50mg. Chci se zeptat, jestli ma soucasny...

Sertralin a spánek

Dobrý den, léčím se s úzkostnou poruchou a depresí. Beru Sertralin Actavis teď...

Sertralin actavis


Sertralin u dětí

Dobrý den, syn je od 4let úzkostlivý, dostal odklad školní docházky. Nyní je...

Sertralin v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 27. týdnu těhotenství a byla mi diagnostikována OCD. Mám...

Sertralin v těhotenství

Dobrý den. Beru již 10 let antidepresiva, nyní jsem těhotná a beru nejnižší...

Sertralin, zartím nezabírá, co mám dělat

Dobrý den, již 7 týden beru setralin 1 tabletu ráno. Beru na úzkosti a panickou...

Sérum + plasma vitamín A - horní hranice

Dobrý den, léčím se s očním problémem, který vyžaduje aby v těle bylo maximální...

Sérum na řasy

Dobrý den, prosím vás ráda bych se zeptala a znala názor odborníka zda v období...

Serum-bilkoviny, imunoglubulin -E-

Dobrý den! Mohla bych se prosím vás zeptat, co znamená zvýšená hladina imunoglobulinu?...

Servivan a léky na bolest

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaké léky na bolest mohu užívat s antidepresivem...

Seříznutá piha

Dobrý den, syn byl u holiče a ta mu seřízla na krku větší pihu.Co máme preventivně...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Otěhotnění po prstěni´


Ganglion

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení diagnozy-Ganglion pedi 1 dx. Nález DK s vagosními...

Fixní rovnátka

moje 14ti letá dcera nosí zubní rovnátka,která jsou nyní třeba nahradit za...

Boule v podbříšku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Mám krátkodobě bouli v podbřišku, která...

Cysta na vaječníku

Dobrý den, 2 roky mám cystu na vaječníku o vel. 5 cm. Již tehdy mi gynekolog...

Komplikace po mukotomii

Dobrý den, chtěla bych se zeptat? Je mi 62 let. Od 10 let mám zakřivení nosní...

Zvuk srdce v určitých situacích

Dobrý den, mám problém se srdcem a to je jeho slyšitelný zvuk v určitých...

Maxitrol

Dobrý den, dnes jsem byla na ORL s potíží zalehlych uší. Lékař mě prohlédl a...

Deprese

Dobry den, uz delsi dobu trpim depresi(alepson se domnivam) a posledni dobou...

Otok rtu

Dobrý den, je mi necelých 16 let a trápí mě poměrně často oteklý horní ret....

Anemie a operace

Dobrý den,chtěla jsem de zeptat zda málo železa v krvi je důvod k odložení operace...

Krev v koleni

Dobrý den pane doktore. Můj syn je vrcholový sportovec /lední hokej/ . Nyní...

Dráždivý kašel zhoršující se mluvením

Dobrý den, už dva týdny mě trápí dráždivý kašel. Nejdříve jsem týden ležela...

Popraskaná kůže po obvodu penisu

Zdravím na konci kůže penisu mi po obvodu začala prasat kůže takový trhlinky...

Čirá voda z konečníku

Dobrý den, u své 5 leté dcery řeším problém neustále se vracejících průjmů....

3 denní a 10 denní antibiotika


Prosim o vysvětlení vyšetření

Dobry den prosim o vysvětlení nálezu rentgenu páteře . Naznacena kyfotizace...

Ložiskoá alopecie

Dobrý den pane doktore, paní doktorko. Asi tak před půl rokem, se mi na hlavě...

Pocit tlaku na průduškách kašel

Dobrý den, už cca 2-3 týdny mě trápí tupá bolest / tlačení na průduškách....

Bolest v hrtanu při polknutí

Dobrý den, již delší dobu se mi objevuje pocit cizího tělesa na jedné straně...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.