Silná hořkost v ústech
Dobrý den, od začátku července mne trápí silná hořkost v ústech. Nedokážu vysledovat po čem to vzniká, přijde mi, že to nemá na ničem závislost. Občas trvá třeba 3 dny, pak na 3 dny odezní, někdy přichází a odchází několikrát během dne. Poslední dva měsíce se k tomu přidaly bolesti pod levými i pravými žebry - jakési pálení, které někdy přichází společně s hořkostí a někdy tyto věci spojené nejsou. K tomu všemu bolest zad v oblasti spodní části hrudní páteře. K tomu bolest v podbřišku, která jde občas až do třísel. Nedokážu říct, zda bolesti pod žebry s hořkostí souvisí. Absolvoval jsem 2x vyšetření na chirurgii - proveden rentgen a ultrazvuk břicha - bez nálezu. Vyšetření na gastroskopické ambulanci vč. sondy do žaludku - bez nálezu. ORL vyšetření vč. peptestu - bez nálezu. Odběry krve provedeny 2x dle obvodního lékaře zcela v pořádku jen s mírným zvýšení některých hodnot. Doplnění informací: na reflux byl dělán test na ORL PEPtest s negativním výsledkem.
Moje tělesná výška je 182 cm, váha 78 kg, věk 42 let.
Nekouřím, alkohol piju minimálně, 1x měsíčně.
MUDr. Veronika Horáková
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ambulance praktického lékaře Benátky nad JizerouDobrý den, z většiny vyšetření, které byly provedené a podle Vaších příznaků by jsem pomýšlela na gastroezofageální reflux jako příčinu potíží. GE doporučil Nolpazu 40mg 1xdenně, určitě by jsem užívala dlouhodobě, k tomu nadále Itoprid 1 tbl. 30 min. před každým jídlem, taky dlouhodobě. Důležitá jsou režimová opatření, redukce tělesné hmotnosti, omezení zvyšování nitrobřišního tlaku (prevence zácpy), zákaz kouření, alkoholu. Dietní omezení zahrnují nedráždivá stravu s vyloučením alkoholu, tučných jídel, sladkého kynutého pečiva, čokolády, kávy, peprmintu. Jíst menší porce jídel častěji; nejíst před ulehnutím, spát se 2 polštáři pod hlavou. Efekt se určitě projeví ne ze dne na den ale v horizontu několika týdnů určitě. S pozdravem, Dr. Horáková
MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer
Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.czDobrý den, pane Jane, podle přiložených zpráv se nejspíše jedná o to, že máte dlouhodobý zánět žaludku (ve zprávě z gastroskopie stojí podezření na chronickou gastritidu), dále podle výsledku ORL vyšetření přetrvává podezření na extraesofageální - mimojícnový reflux (EER), což by Vaše potíže vysvětlovalo. Hořkost bývá dána návratem obsahu žlaudku do jícnu, pálení rovněž, ačkoliv hořká chuť není úplně typická, bývá spíše přítomná u návratu žluči do žaludku. To se ale vyšetřeními nezjistilo. Dále se ve zprávách uvádí, že máte laktózovou intoleranci. Není popsáno, jak k tomu Vaši lékaři došli, zda jste prodělal potřičná vyšetření. Abych se mohla vyjádřit ohledně zánětu v žaludku, musela bych mít přiložený výsledek histologie, tedy vyšetření buněk odebraných při gastroskopii. Doporučuji Vám, abyste se nechal dovyšetřit na gastroenterologii - zda nemáte laktózovou intoleranci, celiakii nebo jinou potravinouvou nesnášenlivost či alergii. Dále doporučuji jícnovou manometrii a 24 hodinovou pH metrii, které vyšetří, jaká je funkce jícnového svěrače a kolik a jak kyselých máte refluxních příhod. Před tímto vyšetřením je třeba nejméně na týden vysadit léky ze skupiny bolkátorů protonové pumpy (Nolpaza), proto se na postupu musíte domluvit s gastroenterologem. Zatím Vám doporučuji, abyste nadále užíval doporučené léky Nolpazu v dávce 40 mg 2x denně nalačno, a to po dobu 1 měsíce nebo déle dle porady s gastroenterologem, dále je třeba léčit pravidelně nejméně 6 měsíců, aby bylo možné posoudit účinek na mimojícnový reflux. Dále užívjete Itoprid dle doporučení. Dieta by měla jak uvedla paní doktrorka přede mnou, totéž platí o režimových opatřeních. K tomu byste se měl stravovat bez laktózy, pokud byla potvrzená laktózová intolerance. Někdo dietu potřebuje přísnější, vynechání sladkých jogurtů nestačí. Nesnášenlivost mléka spočívá v tom, že Vaše tělo kvůli nedostatku enzymů obtížně tráví mléčný cukr laktózu. Chce to nejenom nepít mléko, ale nejíst sýry, tvarohy a další výrobky s obsahem laktózy. Obecně pacienti s laktózovou nesnášenlivostí (intolerancí) dobře tráví máslo, velmi tvrdé sýry (parmezán, pecorino, gran moravii apod.), někdo snáší jogurty a kefíry. Měkké sýry, tvrarohy, přesnídávky, lučinu a jiné čerstvé sýry tvarohového typu ne. Osobně doporučuji vynechat ze začátku vše s laktózou (musíte číst složení potravin, protože laktózu obsahují i margaríny, sušenky, pečivo, uzeniny atd.), na pár týdnů, pak začněte do stravy vracet mléčné výrobky - nejprve máslo na dva na tři dny, pak přidáte tvrdé sýry, vždy kousek za den, nakonec jogurty, opět opatrně, například malý kelímek za den a vyčkat, zda nebude bolení břicha, nadýmání, průjem či jiná rekace. Někdo dobře snáší výrobky s omezeným množstvím laktózy. Kozí výrobky bývají také lépe snášené než z kravského mléka, protože obsahuji menší množství mléčného cukru. Podrobnější informace najdete na internetu. Pokud by nepomohly léky, dieta a režimová opatření, pokud by trvaly bolesti břicha a potíže, lze doplnit ještě vyšetření střev kolonoskopií, případně provést CT vyšetření břicha a střev. Na tom byste se domluvil se svým gastroenterologem. Přeji Vám zlepšení potíží. S pozdravem MUDr. Soňa Boušková