Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sípání, pískání při dýchání

Plíce, dýchání Eva 17.10.2012

Dobrý den,
psala jsem nedávno již jednou sem do poradny s tím, že jsem si všimla, že při mém nádechu je slyšet sípání a při výdechu jakoby pískání (jen pokud dýchám s otevřenou pusou, jinak nic slyšet není). Kašel mám jen poránu, nebo když třeba běžím na autobus, tak se potom rozkašlu.
Paní doktorka mi odpověděla, že se pravděpodobně jedná o astma.
Ale tyto projevy mám stále, je možné aby to bylo i přes to astma? četla jsem, že sípot je projevem rakoviny plic, tak z toho mám velké obavy a strach, Jsem nekuřák, je mi 25 let. Jsem již objednaná k lékařce, ale ráda bych alespoň přibližně věděla "na čem jsem".
Předem děkuji za Vaši odpověď.
Eva

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den, paní Evo, děkuji Vám za dotaz. Podle příznaků, které uvádíte, se může s velikou pravděpodobností jednat o bronchiální astma. Astma je chronický /dlouhodobý/ zánět průdušek, který se projevuje tím, že průduška má vyšší tendenci ke zúžení /po námaze, při psychické zátěži, při infektu/. To zúžení se projevuje tím, že je v oblasti průdušek slyšet pískání /při poslechu hrudníku fonendoskopem, někdy je ovšem tak intenzivní, že je slyšet i bez fonendoskopu, a pacient to sám vnímá, tak jako to popisujete Vy/ a pacient pociťuje dušnost /nedostatek vzduchu/. Úplně typický je výskyt kašle či dušnosti v ranních hodinách, po námaze, atd. Důležité je, abyste navštívila specialistu - pneumologa, který Vás pořádně „vyzpovídá“, tj. vyptá se na všechny potíže podrobně, posoudí rizikové faktory ve Vašem domácím i pracovním prostředí /domácí mazlíčci, prašné pracovní prostředí,atd./. Dále Vám bude provedena spirometrie, tj. vyšetření funkce plic, pomocí kterého se posoudí, zda jsou průdušky zúžené a jestli reagují na podání léku, který průdušky rozšiřuje /bronchodilatační test/. Lékař se Vás vyptá na případný výskyt alergií, atopického ekzému /nemoci, které souvisí s výskytem bronchiální astmy/. Výbornou zprávou je, že jste nekuřačka, v případě, že se potvrdí bronchiální astma, bude lépe léčitelné. Co se týče rakoviny plic, nemyslím si, že by to byla první diagnóza, na kterou bychom ve Vašem věku pomýšleli při uvedených příznacích. Při nádorových onemocněních plic pozorujeme u pacienta hubnutí, celkovou slabost, někdy i vykašlávání krve, apod. Pravděpodobně Vám bude proveden i rentgen hrudníku, který je jednou ze základních diagnostických metod k posouzení patologie v oblasti plic. Přeji Vám hodně štěstí, věřím, že v dohledné době bude Váš problém vyřešen.

Související dotazy

Pískání při dýchání
Dobrý den chtěla bych se zeptat, v zimě minulého roku...
Občasné sípání
Dobrý den, mám již takový problém, od března tohoto...
Dýchání
Dobrý den, od pohmozdění žeber před 3 měsíci se musím...
Sípání
Dobrý den, děkuji za odpověď. Jak jsem psala, že...
Dychani
Dobry den. Ma problem pri hlubokem dychani. Velky tlak...
Špatné dýchání
Dobrý den poslední dobou se mi velice špatně dycha...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sinusová tachykardie a bolesti na hrudi

Dobrý den, můžu se vas zeptat mě od pondelka bolí na hrudi. Zjistili mi sinusovou...

Sinusová tachykardie na EKG

Dobrý den,prosím o vysvětlení z EKG vyšetření EKG: SR, 114 min. PQ 1,12, QRS...

Sinusová tachykardie, bušení srdce

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně problému, který mám již více jak rok a týká...

Sínusový rytmus

Dobrý den, před nedávnem jsem byla v nemocnici na operaci srdce, název zásahu-katetrizační...

Sinusový rytmus s tendenci k tachykardii komor

Chtěla bych poprosit o zhodnocení výsledku EKG. V říjnu jsem měla 24 hodinové...

Siofor v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná v 19tt (vloni jsem měla 2x neprosperující těhotenství,...

Sípání

Dobrý den, děkuji za odpověď. Jak jsem psala, že tyto potíže mám stále, tak...

Sípání

Mám alergii na prach, skoro pořád mám ucpaný nos, poslední dobou stále uklízím...

Sípání a kašel

Mám obtíže při fyzické aktivitě vyžřadující zvýšenou aerobní zátěž, občas sípu...

Sípání v noci a kašel

Dobrý den. Chtěla bych se s Vámi poradit. Poslední dobou mám problém v noci...

SÍPAVÉ DÝCHÁNÍ

Dobrý den, začínám mít problém s dýcháním. Před 2 měsíci jsem byla nachlazená,...

Sípavé dýchání a suchý kašel

Syn má suchý dráždivý kašel a začal také sípavě dýchat.M8m raději ihned navštívít...

Sípot

Dobrý den, nejsem si jistá, zda dokážu správně popsat o co jde. Všimla jsem...

Sípot při dýchání

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu. Jde o to, že jsem si všimla, že...

Sirdalud a hormonální akntikoncepce

Dobrý den, dostla jsem dnes léky Sirdalud 2mg. 1-2 tablety pred spanim .Ale...

Siringomyelia

Mam cystu na mieche asi od narodenia.Neviem ci sa mam dat operovať,lebo mi hrozí...

Siringomyelie

Prosím o informace - siringomyelie -předem moc děkuji s pozdravem Jitka

Siringomyelie

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, do jaké míry je siringomyelie dědičná. Můj...

Sirup

dobrý den měla sem 2 růžové čárky na testu a ani nepřišla ms tak se domívám...

Sirup Lactulose v těhotenství

Dobrý den Prosím Vás o radu jsem ve 25. týdnu těhotenství a mám zácpu, chtěla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Můžu si vzít ibalgin pokud užívám antibiotika?


Bolest zad vystřelující do břicha a třísla

Dobrý den chtěla by jsem se zeptat,uz delší dobu mam bolesti zad na pravé straně,bolesti...

Otok kolene bez úrazu

Dobrý den, před cca 5 dny mi bez jakéhokoli úrazu, či zvýšené fyzické zátěži...

Otok penisu po sexu

Dobrý den,na penisu se mi udělal otok,po dlouhém a vášnivém sexu. Penis mi připadá...

Zalehlé ucho z alergie

Dobrý večer paní doktorko, mám chronickou rýmu se sezónním zhoršením kvůli...

Svědění vstupu pochvy

Dobrý den, je mi 20 let a mám problém se svěděním vstupu pochvy. Nejdřív se...

Otok a bolest kolenního kloubu po úraze

Dobrý den, pře dvěma dny, jsem si vykloubil koleno. Byl jsem u doktora, který...

Prst skříplý do dvěří


Oteklý kloub

Trápí mě nebolestivý otok kloubu na prstu na noze. Před asi 3 týdny jsem se...

Termín "slabá hemolýza" v krevním obrazu

Dobrý den, chtěl jsem se jenom zeptat, co znamená termín "slabá hemolýza"...

Bolest jazyka

Dobrý den, prosím vás o radu,před třemi měsíci mě začal pálit jazyk,spíš v...

Atrofie mozku a příčina


Zvětšené uzliny

Dobrý den, v červenci 2016 jsem prodělala infekční mononukleozu, týden hospitalizace...

Dolní retní uzdička

Dobrý den jsem trochu úchylná na piercingy , a ta jsem se rozhodla že si píchnu...

Oteklý kloub

Dobrý den, už asi 14 dní mám oteklý a začervenalý kloub na ukazováčku. Při ohýbání...

Léky na ředění krve

Dobrý den, před 2 měsíci jsem začala užívat lék Warfarin. Léčba mi byla zdůvodněna...

Nízké hodnoty krevních destiček

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Během těhotenství, ale i na začátku mi byli...

Operace kolenního kloubu

Dobrý den, jsem objednaný na náhradu kolenního kloubu. Po autohavárii před...

Drobné krvácení z konečníku


Helikobakterie


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.