Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Sport při pokročilejším nádorovém onemocnění.

Onkologie Helena 14.11.2020

Dobrý den, před šesti lety jsem měla rakovinu prsu, odebrali mi cele prso, prodělala jsem chemoterapii a ozařování, brala tamoxifen a pak didoxin. Bylo vše v pořádku, před rokem našli metastáze v kostech, beru qiskvalic a injekce hormonální léčba nyní zlepšení, mám intimní dotaz zda mohu mít intimní styk občas, aby to nenarušilo kosti ještě víc a jaký taky sport mohu vykonávat, je to indiskrétní, tak píši Vám, než se ptát osobně se stydím, je mi 53 let.


1. doplňující informace 16.11.2020:
Prosím děkuji za odpověď. Jestli se mohu ještě zeptat, jsem po odstranění toho prsa, teď mám hormonální biologickou léčbu na metastáze v kostech. Mohu zvýšit chuť na sex nějakými doplňky nebo tablety? Neovlivní mi to léčbu? Beru kikvalic tablety 3 x denně a měsíčně dostávám k tomu injekce, ale nevím název, protože vůbec nemám chuť na sex a manžel už to nechce chápat.
Děkuji

2. doplňující dotaz ze dne 25.3.2021
dobry den prosim chci se zeptat mam ty metastaze v kostech pry nejvice v krizi jen jsem chtela kdyz uz jsem vam psala mam docela velkou nadvahu merim 154cm vazim 87kg docela uz me to vadi zkousela jsem beh tak pul hodinky docela me potom boli kriz a zada dalsi den je to pak lepsi uz neboli mohu teda aspon dvakrat do tydne zkusit behat nebo by me to uskodilo v leceni kosti

Odpovídá lékař:

MUDr. Michal Němeček

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: Klinik Stephanshorn, St. Gallen, Švýcarsko

Dobrý den,

děkujeme moc za Váš dotaz. Není potřeba si dělat obavy, intimní styk nemá vliv na Vaše onemocnění. Co se týká sportu, tak je důležité, aby nedocházelo k přetěžování oblastí, kde jsou metastáze, hrozilo by tam eventuelně zlomenina. Abych mohl více specificky k tomuto dotazu odpovědět, potřeboval bych vidět kompletní dokumentaci.

Doporučil bych kontaktovat ošetřujícího lékaře.

S pozdravem

Němeček

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den paní Heleno,

děkuji Vám za Vaši důvěru. Co se týče intimního života - je velmi důležité, aby jste se vy cítila dobře, a aby pro Vás byl sex příjemný - neměla byste se do něj nutit kvůli manželovi.

Je zcela normální, že při hormonální léčbě je chuť na sex obecně nižší, poševní sliznice bývá sušší a sex může být někdy až nepříjemný, také takto obtížná životní situace těžko přispívá k uvolnění a celkové náladě. Důležité určitě je Vaše pocity probrat s manželem a vše mu vysvětlit. Již uvolnění, navození příjemné atmosféry, navození intimity například masáží, může být pro oba příjemné. Pokud máte obtíže se suchými sliznicemi určitě je vhodné používat lubrikant. V lékarnách lze zakoupit přípravky na povzbuzení chuti na sex - bylinné extrakty, které byste mohla užívat i během léčby - neváhejte se pobavit s farmaceutem v lékarně (lze využít i online formu). Pokud byste však začala užívat nějaké vitaminy, prášky na podporu sexuálního apetitu, určitě to oznamte svému onkologovi. Běžný styk pro Vás při metastázách v kostech není nebezpečný.

Co se týče sportu - fyzická aktivita je určitě vhodná, i sama o sobě přispívá k zvýšení sexuálního libida. Zde je však potřeba být opatrnější, aby nedošlo ke vzniku zlomeniny - obecně byste tedy neměla vykonávat žádné sporty, kde je vyšší riziko pádu - vhodná je tedy spíše rychlejší chůze (například nordic walking). jízda na kole po cyklostezce, plavání, pilates, ...naopak vyvarovat byste se měla jízdě v terénu, na kolečkových bruslích, lyžování,kontaktní/bojové sporty) - také záleží na rozsahu metastáz, kde se nachází - určitě není ostuda/chyba poptat se Vašeho onkologa, případně pokud se po ukončení nouzového stavu chystáte navštěvovat nějaké skupinové aktivity upozornit na svůj stav lektora/trenéra, aby Vám mohl přizpůsobit cviky.

Kdybyste měla další otázky, neváhejte se na nás obrátit, přeji Vám hodně sil a ať se Vám daří,
s pozdravem, MH

Odpovídá lékař:

MUDr. Markéta Hadrabová

Specializace: Onkologie, Hematologie, Vnitřní lékařství Pracoviště: Interní, hematologická a onkologická klinika, FN Brno

Dobrý den, paní Heleno,

děkujeme, že se na nás opět obracíte.
Chválím Vás, že i při nádorovém onemocnění se chcete hýbat/cvičit. Možná bych spíše než běh bych se spíše věnovala rychlejší chůzi - tu budete moc praktikovat denně a i po delší dobu, takže ve finále uděláte pro své zdraví více - je lepší strávit např. hodinu dvě denně rychlejší chůzí než 2x týdně na půl hodiny běhat. Běh zároveň nemusí být pro Vás úplně ideální i vzhledem k Vaší nadváze - zváště pokud nemáte např. dobrou techniku běhu, kvalitní obuv, jedná se o velkou zátěž na klouby i u zdravého člověka. Spíše bych doporučila tady vyjíždky na kole.
Pro redukci hmotnosti je pohyb důležitý, ale 80% úspěchu je v jídelníčku - zde je určitě důležité jíst pravidelně vyváženou stravu - jíst 3-5x denně pravidelně tak, aby polovinu talíře zaujímala zelenina, čtvrtina bílkoviny a další čtvrtina kvalitní obiloviny - např. hnědá rýže, quinoa, celozrné pečivo.

Přeji Vám hodně zdraví, MH

Související dotazy

Vhodné sporty při skolioze
Slyšela jsem, že mezi vhodné sporty při skolioze patří...
Úzkost při sportu
Dobrý den, mám problém ohledně mých úzkostí. Přes den...
Vhodný sport pro staršího člověka
Sporty pro padesátileté - Dobrý den, mohu se ještě...
Svědění hlavy při sportu
Dobrý den, už zhruba 2 měsíce mě svědí hlava lehce...
Sport po odběru plazmy
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat zda mohu po darování...
Střevní zánět a sport
Dobry den, lecim se se zanetem okoli tlusteho streva,...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Sport po plastice ACL

Dobrý den, jsem 2 týdny po plastice vazů a vím, že rekonvalescence bude trvat...

Sport po plastice lca btb stepem

Dobry den ,v kvetnu to bude pul roku od operace beham s orterou, sprinty do...

Sport po plastické operaci

Dobrý den,jsem aktivní sportovec,zabývám se především ragby,v dubnu 2015 jsem...

Sport po reaktivní artritidě

Sport po reaktivní artritidě

Sport po reaktivní srtritidě

Sport po reaktivní artritidě Dobrý den, na podzim jsem prodělala poststreptokokovou...

Sport po zápalu plic

Dobrý den, chci se zeptat, jak dlouho člověk, který aktivně sportuje, nesmí...

Sport pri Antibiotikách azithromycin

Dobrý den .. mám chlamydiovou infekci a dostal jsem antibiotika azithromycin...

Sport při borrelióze a doxycyklinu

Dekuji za predchozi odpoved. Rad bych se zeptal, jak je to se sportem u Doxycyclinu...

Sport při magnetoterapii?

Dobrý den, mám artritidu prvního stupně a nyní docházím na "magnety" - trápí...

Sport při mononukloze

Dobry den, muzu pri monokleuze behat? Sportovat?

Sport při prolaktinomu

Dobrý den. Chtěl bych se zeptat: Lékaři mi našli zvýšeny prolaktin, beru na...

Sport při pupeční kýle a před artroskopií kolene

Dobrý den, prosím Vás chtěl bych se zeptat, zda se s pupeční kýlou může cvičit?...

Sport při užívání Azitromycinu Mylan

Dobry den, lekar mi predepsal na problemy s akne antibiotika Azitromycin Mylan...

Sport v těhotenství

Dobrý den, s přítelem jsme se rozhodli, že začneme pracovat na miminku....

Sport v těhotenství

Dobrý dn, ráda bych se zeptala zda vadí v těhotenství jízda na kole, lyšela...

Sport-srdce

Dobrý den. Je mi 50 let a 3 x do týdne běhám cca. 10 km. Když vidím, jak kolabují...

Sport?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se dá provozovat bojový sport(box) s...

Sportování

Dobry den Merim 173 cm a vazim 68 kg. Rada bych zacala sportovat ale doteď...

Sportování a proteinové doplňky stravy

Dobrý den, mám dotaz ohledně užívání proteinů. Je mi 16 let, měřím 188 cm a...

Sportování dětí venku v zimě

Dobrý den, jako fotbalový trenér se často setkávám s obavou rodičů pouštět přes...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Dieta při mononukleóze - lze jíst čokoládu?

Dobry den,muze se pri mononukleoze aspon nejaka čokoláda občas?Nebo vyrábí se...

Zápach spermatu

Dobrý den, omlouvám se za téma, ale asi chápete, že se raději ptám takhle,...

Vaginální záněty, Streptococcus agalactiae

Dobry den, prosim o radu, jak dal lecit dlouhobe vaginalni potize zpusobene...

Bolesti břicha

Dobrý den rok a půl mě pobolívá v pravém podbřišku.Na urologii vše v pořádku,slepák...

Pindík

Dobrý den je mi 10 let myslím si že můj pindík je moc malý má asi 4cm a když...

Popraskaná kůže na stydkých pyscích

Dobrý den, jezdím na kole a mám problém s popraskanou kůžičkou na pyskách....

LS páteř

Dobrý den, bolí mě pravá strana bederní páteře a byla jsem poslána na rentgen...

Žlučník s kameny...

Dobrý den, měla bych ještě jeden dotaz ohledně žlučníku. Je mi 37, na sonu mi...

Žlučníková dieta

Dobrý den, před 2 týdny jsem absolvovala endoskopické vyjmutí žlučníkových...

Suchá předkožka

Dobrý den, předkožka mi obvykle jde bez problému přetáhnout, docela často jí...

15-ti letá prohlídka a marihuana v moči

Dobrý den. Mám velký problém. Všude na vašem webu čtu o tom že se na takovýchto...

Ztráta ejakulátu

dobrý den, je mi 55 let, nekouřím, alkohol příležitostně, běhám a jezdím...

Zvětšené LU krku

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu ohledně lymfatických krčních uzlin....

Točení hlavy, závratě

Dobrý den, již asi zhruba rok mám problémy s pocitem točení hlavy a závratí....

Boule pod okem

Dobrý den, chtel jsem se zeptat: pod okem v dolním víčku mám takovou bouli doktorka...

Zasouvání varlat do podbřišku

Dobry den chcel by som sa spytat ci je to normalny stav ze varlata sa mi vecsinou...

Bílý povlak dásně

Dobrý den trošku mě bolel zub dostal jsem od známého alpu ve které byl vylouhovan...

Puchýř v krku

Dobrý den, již dva dny mě bolí v krku. Je to nepříjemný pocit zejména pri polykání....

Před rokem se my přetrhl přední křížový vaz

Dobrý den chtěl jsem se zeptat před rokem se my přetrhl přední křížový vaz na...

Světle žlutá stolice

Dobrý den, před týdnem jsem prodělala kampylobekteriozu. 5 dní jsem byla v...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.