Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Streptococcus agalactiae a léčba autovakcínou

Imunita Alena 1.6.2020

Dobrý den,

léčím se s gynekologickým problémem (streptokok agalactiae). Nejdříve léčeno macmirorem, bohužel nezabralo, Od ledna tedy beru autovakcínu. Nyní už mi přijde stav mnohem lepší, dobírám poslední lahvičku (1xtýdně 10 kapek ráno pod jazyk). Bohužel můj lékař není moc sdílný a za celou dobu mi nevysvětlil, jak vlastně autovakcína funguje. Jen vím, že musím počkat cca půl hodiny po aplikaci, než budu pít, jíst apod. Jak je to s kombinací s dalšími léky? První měsíc jsem ještě dobírala wobenzym, a brala jsem delší dobu i probiotika, lékař tvrdil, že to je v pořádku. Vím, že nesmím užívat autovakcínu, pokud mám perorální antibiotika nebo horečnaté onemocnění. Pokud ale třeba jsem jen nachlazená, tak třeba sirup, dezinfekční pastilky do krku (septabene nebo třeba stopangin) či nějaké přírodní kloktadla (např. olej z máty japonské smíchaný s vodou) dle doktora mohu. Nebo sprej do nosu mommox či lokální antibiotikum pamycon do nosu, případně analgetika na bolest hlavy či zad (dorsiflex). Je to opravdu v pořádku bez vlivu na autovakcínu? Řekněme s odstupem 1-2 hodiny od autovakcíny? Někdy také používám laktobacily gynocaps, abych podpořila zdravé poševní prostředí, to je doufám také v pořádku. Případně vitamíny (C nebo různé doplňky stravy).
Byla jsem nedávno na kontrolním stěru a kultivace vyšla negativní, proč tedy musím ještě v aplikaci autovakcíny pokračovat? Nemůže se naopak bakterie vrátit? Už autovakcínu užívám skoro 5 měsíců a dle obsahu lahvičky to vypadá, že ještě minimálně měsíc budu pokračovat. Co by se stalo, pokud posledních pár dávek nedokapu? V červenci totiž jedeme na dovolenou a nemám možnost mít autovakcínu na dovolené v lednici. Případně můžu mít teplota na autovacína nějaký vliv? Ať už příliš vysoká nebo nízká (předpokládám, že by neměla zmrznout), píší, že se má uchovávat při 2-8 stupních.
Partner byl po mém prvním nálezu preventivně přeléčen také macmirorem, ale žádné příznaky neměl. Měl by se přesto nechat vyšetřit, nebo to není nutné?

Doplňující dotaz: Je možné doplnit? Časový odstup jiných léků od autovakcíny. Vliv teploty na fungování autovakcíny. Je případně možné se autovakcínou předávkovat? Řekněme užití dávky 10 kapek 2x týdně místo jednou.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic a.s., Most

Dobrý večer ,
autovakcína by měla být zhotovená přímo z Vašich bakterií, které Vám způsobují problémy. Její užívání zvyšuje proti těmto bakteriím odolnost. Zrovna Wobenzym by se při léčbě autovakcínou užívat neměl a to proto, že také ovlivňuje imunitu. Lokální přípravky a vitamíny by skutečně vadit neměly.
Je určitě dobře dobrat celou dávku, pokud Vám zbyde jen pár kapek, snad to vadit nebude. Je i otázka, do kdy byste měla autovakcínu spotřebovat.
Co se týká Vašeho partnera, tak pokud už máte kultivaci negativní a on je bez obtíží , mělo by být vše v pořádku .
Hezký večer

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, autovakcína je druh imunomodulační léčby, jehož výhodou je, že je vyroben přímo z kmene pacienta, který způsobuje klinické obtíže. Upravují aktivitu imunitního systému proti konkrétnímu původci onemocnění, zvyšují slizniční imunitu. Aktivují jak nespecifické imunitní mechanismy (tvorba hlenu, lysozym, sekreční IgA, aktivace fagocytózy, NK buněk), tak i při dlouhodobém podávání mohou vést i ke specifické imunitní reakci (tvorba specifických protilátek nebo tvorba specifických cytotoxických lymfocytů – zejména T lymfocytů, ale i B lymfocytů).
Užívání autovakcíny by se mělo přerušit, v době akutního infekčního onemocnění, při užívání antibiotik. Jinak pokud ji snášíte dobře se může kombinovat s léky, ale určitě bych volila cca hodinový rozestup mezi jednotlivými podáními.
Dodržela bych schema užívání, které vám k autovakcíně bylo přiloženo. Z důvodu co nejlepší účinnosti autovakcíny. Skladování při doporučených teplotách je důležité, pokud je dovolená týden, a nemáte k dispozici lednici, tak bych na týden užívání přerušila a další dávku bych si vzala po návratu z dovolené. Tento postup je možný u pacientů, kteří po autovakcíně neměly žádnou reakci.

S pozdravem MUDr.Marcela Vorlíčková

Související dotazy

Streptococcus Agalactiae
Prosím o radu. Jsem na konci 37.týdne těhotenství,...
Vaginální záněty, Streptococcus agalactiae
Dobry den, prosim o radu, jak dal lecit dlouhobe vaginalni...
Streptococcus
Dobrý den, s partnerem jsme byli na vstupním pohovoru...
Streptococcus agalactiae
Dobrý den, nedávno mi bylo zjištěno, že se mi v pochvě...
Streptococcus agalactiae
Dobrý den, měl bych jeden laický dotaz: Partnerce...
Streptococcus agalactiae
Dobrý den, od porodu mě provází nepříjemný výtok....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Streptococcus

Dobry den, jsem tehotna a mam problemy se streptokokem - mela jsem tyto problemy...

Streptococcus Agalactiae

Dobrý den, chtěla bych se zeptat u mého přítele byl zjištěn tento typ streptococca...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem ohledně kontrolního stěru...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den, měl bych jeden laický dotaz: Partnerce byl zjištěn v oblasti...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den, již měsíc mě trápí zánět močového měchýře, nejdříve mi našli streptokoka...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den, nedávno mi bylo zjištěno, že se mi v pochvě přemnožuje streptococcus...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, paní doktorka mi zjistila, že mám streptokoka...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den, od porodu mě provází nepříjemný výtok. Když jsem byla u lékaře,...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den. Přítel byl na vyšetření na pohlavní choroby (13.12.). Ze stěru z...

Streptococcus Agalactiae

Prosím o radu. Jsem na konci 37.týdne těhotenství, byl mi zjištěn Streptococcus...

Streptococcus agalactiae a macmiror

Dobrý den, mám gynekologické potíže jako je špinění, výtok a bolest v podbřišku....

Streptococcus agalactiae při porodu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: Rodila jsem poprvé a to císařským řezem...

Streptococcus agalactiae sk. B

Dobrý den, prosím o radu. Mám opakované bakteriální záněty pochvy po kultiv....

Streptococcus agalactiae v močovém měchýři

Dobrý den, už pul roku trpím nesnesitelnými bolestmi v močovém měchýři a občas...

Streptococcus agalactiae v pochvě

Dobrý den, navštívila jsem svého gynekologa a po výtěru z pochvy mi byl nalezen...

Streptococcus agalactiae v pochvě

Dobrý den, již půl roku se potýkám s problémy (pálení, svědění, zrudnutí...

Streptococcus agalactiae v pochvě

Hezký den, Byla jsem hospitalizována na 4 dny pro nedostatečnost delozniho...

Streptococcus agalactiae v těhotenství

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat.Je mi 17let a jsem gravidní 37+2.Dnes jsem byla...

Streptococcus agalactiea

Dobrý den, s partnerem se snažíme už dva roky o miminko, prošli už jsme všemožnýmy...

Streptococcus alfa-haemol

Dobrý den,manželovi se dva roky opakovaně vrací streptococcus alfa-haemol vkrku.Je...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Omezená pohyblivost ruky po odebrání krve

Dobrý den. Téměř před 2 týdny mi byla ráno odebrána krev (pravá ruka, levá...



Žlutozelený výtok

Dobrý den, trápí mě žlutozelený výtok, někdy je bílý. Mohlo by to mít nějakou...

Folikul na vaječníku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně folikulu / cysty. Před 10 dny mě...

Jednorázová oprava chrupu v narkóze

Dobrý den. Je mi 37let a asi před rokem jsem onemocněl refluxní chorobou jícnu,což...

Předávkování Euthyroxem

Vážená paní doktorko, nemáte nějaké zkušenosti s předávkováním Euthyroxem? Stalo...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Kombinace antidepresiv

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně užívání antidepresiv. Zhruba před rokem...

Už delší dobu mě svědí jako by v krku

Dobrý den, už delší dobu mě svědí jako by v krku ale ne přímo v krku ale ale...

Zánět močových cest po pohlavním styku

Dobry den, pokaždé po pohlavním styku me začne pálit při čůrání a musím chodit...

Sípání, pískání při dýchání


Zvětšená nosní mandle a dlouhodobě streptokok v krku

Dobrý den, syn (8 let), má zvětšenou nosní mandli (II. stupeň) – opakovaně...

Únava, pálení v nose a krku


Herpesin a těhotenství

Dobrý den, snažíme se o miminko a udělal se mi opar na rtu. Na opary trpím...

Bolest v oblasti pravého ramene a klíčku

Dobrý den, již týden mě trápí bolest v oblasti kolem ramene a pravého klíčku,...

Brnění do prstů u nohou

Dobrý den, už delší dobu mě brní prsty u nohou, pozoruji to v poslední době...

FURUNKL NA HLAVĚ

Dobrý den, už asi pomalu 2 měsíce se mi na hlavě dělají bolavé vřídky myslím...

FP KLOUB U KOLENE, CHONDROPATIE FEMOROPAT., LUMBALGIE PŘI BLOKU pr.SI

Dobrý den chtěla bych vysvětlit co znamená pozitivní test na FP KLOUB U KOLENE? DÁLE...

Bolest v oblasti pravého vaječníku

Zdravím, před pár dny, při pohlavním styku, mě začalo bolet v oblasti pravého...

Ranní smrkání krve

Dobry den chtela semse zeptat ja ze synem smrkame jen poranu krev nebo kdyz...

Reklama