Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Syndrom dráždivého tračníku

Trávení Petra 30.8.2020

Dobrý den, prosím o radu z oblasti gastroenterologie - byla mi v červenci stanovena diagnóza dráždivý tračník, dostala jsem léky Duspatalin a Prosulpin, plus k tomu laktobacily. Prosulpin jsem ani brát nezačala, po varování v lékárně, že způsobuje ospalost a nesmí se řídit auto, a také po přečtení příbalového letáku jej brát nechci. Bohužel ani po měsíci užívání Duspatalinu, laktobacilů a držení diety se obtíže vůbec nelepší. Částečně na několik hodin, půl dne mi pomůže Smecta, Endiaron, případně 1 tableta Ercefurylu, ale druhý den ráno jsou obtíže (průjmy) zpět a nyní už denně. Byla jsem vyšetřena na jaře důkladně na infekčním oddělení, vše vyloučeno, utz také v pořádku, test na OK v pořádku. Následně gastroenterologem zhodnoceno toto, zbývá mi už jen případně kolonoskopie,na které ale nejsme dohodnuti - měly pomoct tyto léky, a ze které mám obrovský strach. Prosím o radu, jak dále postupovat. Zvažovala jsem ještě zaplatit si testy na potravinové alergie, histamin... Jsem vyčerpaná. Budu ráda za Váš názor. Mockrát děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Petro,

syndrom dráždivého tračníku představuje benigní (nezávažné) onemocnění, které však může i přes to výrazně znepříjemňovat život. Léčba je zde převážně symptomatická (tak jak ji máte již zavedenou), důležitou roli by nicméně měla hrát také psychoterapie. Vzhledem k tomu, že se jedná o funkční poruchu, hrají velkou roli faktory psychosociální (stres, psychotrauma atd.). Určitě zkuste vyhledat pomoc psychologa / psychoterapeuta. Kolonoskopii a potravinové alergie je možno doplnit v rámci diferenciální diagnostiky. Dotaz ještě předávám specialistovi - prosím vyčkejte na odpověď.

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Vachek


Určitě bych doporučoval doplnit ještě koloskopii, případně i gastroskopii s enterobiopsií (odběr vzorku tenkého střeva z oblasti dvanáctníku). Diagnóze dráždivého tračníku by mělo předcházet podrobné vyšetření, které vyloučí jiné choroby (intoleranci některých složek potravy, Crohnovu chorobu a podobně). Testy na potravinové alergie prováděné z krve mají jen omezenou výpovědní hodnotu, pokud zároveň nebyla provedena gastroskopie s biopsií. Doporučoval bych Vám svěřit se do péče dobrého gastroenterologa, který Vám rovnou provede endoskopické vyšetření, a případně Vás nasměruje dále, kam bude třeba (imunologie, alergologie ....). Eventuálně po provedení vyšetření můžete ještě zkusit tzv. dietu FODMAPS (před provedením endoskopie se ale stravujte jako obvykle).

Související dotazy

Jak se vyšetřuje syndrom dráždivého tračníku?
Dobrý den, jak se diagnostikuje při podezdření na syndrom...
Co je syndrom dráždivého tračníku?
Dobrý den, nedávno mi diagnistikoval můj praktický...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, , prosím o radu. Psala jsem si dotaz již...
Syndrom dráždivého tračníku
Dobrý den, před třemi lety mi byl diagnostikován syndrom...
Syndrom dráždivého tračníku a dysmikrobie střev
Dobrý den, od listopadu roku 2010 mě trápí střevní...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Syndrom caudy při výhřezu ploténky

Vážený pane doktore, byla my diagnostikován rozsáhlý výhřez ploténky L1/2...

Syndrom cervical et thoracolumbale recid

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co v překladu znamená tato diagnóza: syndrom...

Syndrom děravého střeva

Dobrý den, mám podezdření že trpím syndromem děravého střeva. Prošla jsem již...

Syndróm dráždivého čreva a sinus pilonidalis

Dobry den, chci se zeptat jestli tyhle dve onemocneni maji primou suvislost?...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den. Mám už delší dobu tyto problémy. Několikrát denně chodím na velkou...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, už dlouhou dobu mě trápí potíže s vyprazdňováním. Začalo to minulý...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, před cca 2-3 týdny mně začaly skoro denodenní průjmy. Ráno mám...

Syndrom dráždivého tračníku

... údajně dráždivý tračník se stálou bolestí břich mezi pupkem a rozkrokem,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, mám diagnostikován IBS. Nějak se mě tenhle závěr nikdy nelíbil,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, mám IBS, beru probiotika Biopron ib symbio s boulardii a myslím ,...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, před třemi lety mi byl diagnostikován syndrom dráždivého tračníku....

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, , prosím o radu. Psala jsem si dotaz již v 9/2009, paní doktorka...

Syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, proč pacienti se syndromem dráždivého tračníku mají po jídle nadýmání...

Syndrom dráždivého tračníku


Syndrom dráždivého tračníku ?

Dobrý den, rád bych se zeptal na problémy, které poslední dobou mám s žaludkem...

Syndrom dráždivého tračníku a dysmikrobie střev

Dobrý den, od listopadu roku 2010 mě trápí střevní problémy. Začalo tím, že...

Syndrom dráždivého tračníku IBS

Dobrý den, mne i syna trápí IBS. Syn od narození má formu s průjmem. Já...

Syndrom Guyonova kanálu

Dobrý den, měla bych dotaz cca 14 dni mě brněl malíček a prsteníček levé ruky...

Syndrom Guyonova tunnelu a přetížení svalů pravého lýtka

Dobrý den, obracím se na vás se dvěma problémy. Prvním z nich je bolavé...

Syndrom help

Dobry vecer.Moja sestrenka v utorok porodila dievcatko.Termin mala az na silvestra.Mala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Střep v prstu

Dobrý den před 2. dny jsem sbíral střepy z rozbité skleničky a jeden malý střep...

Bolest na hrudníku při polykání

Dobry den Už zhruba 2 týdny cítím bolest v hrudníku trošku napravo od hrudní...

Bulka u vnějšího stydkého pysku

Dobry den, na vnejsim pysku (vedle vstupu do vaginy) se mi udelala vetsi (cca...

Červený flek na špičce penisu

Dobrý den, asi půl roku mám na špičce žaludu v oblasti vyústění močové trubice...

Trávicí obtíže


Srdeční arytmie

Dobrý den ,mam dotaz zda může holter zapsat chybný záznam. Měla jsem na záznamu...

Problémy s menstruací

Dobry den uz od 14ti let mam problem s menstruaci byla moc silna dlouha a casta.brala...

Kouření v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych vědět, zda může kouření v raném stadiu těhotenství způsobit...

Streptokok C

Dobrý den, bratr mi dnes oznámil, že je nakažen str.C a dostal antibiotika....

Vidím na jedno oko tmavěji

Dobrý den poslední dva roky mám problém s jedním okem vidím na něj tmavěji třeba...

S934 podvrtnutí a natažení kotníku

Dobrý den, při sportu došlo S934 podvrtnutí a natažení kotníku ( edém, hematom,...

Streptokok bez angíny

Dobrý den, přes tuto zimu se neustále potýkám s nachlazením (lehké škrábání...

Šelest na srdíčku a posilovna

Dobrý den, mám od narození šelest a chtěla bych se zeptat. Chodím každý týden...

Polyp v dutině horní čelisti

Dobrý den. Od Vánoc se u mne cca 1x měsíčně objevovala mírná bolest v levé části...

Hematom lýtka

Dobrý den, v noci jsem cítila tlak v lýtku jakoby měla přijít křeč, která nepřišla....

Aurorix

Dobrý den, dostala jsem na depresi lék Aurorix 150 mg. Mám otoky nohou a kotníků....

Krvácení při gynekologickém vyšetření

Dobry den, na poslednich gynekologickych preventivni prohlidkach jsem zacla...

Augmentin a angína

Dobrý den, před dvěma týdny mi paní doktorka diagnostikovala angínu - takřka...

Streptokok beta, stafylokok aureus. Můžou být důvodem únavy?

Dobrý den, od 16 do 22 let jsem trpěla na záněty vedlejších nosních dutin....

Bolest v levém boku

dobrý den,asi od června mě bolí pouze na levé straně v oblasti ledvin.moč mám...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.