Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tachykardie

Srdce a cévy Kateřina 27.9.2021

Dobrý den. Ráda bych se zeptala na tep mého srdce. Jsem 5. měsíců po porodu dvojčat a po téměř celém proleženém těhotenství, které bylo velmi stresově náročné. Teď jsem doma se třemi dětmi a přes den jsem take částo ve stresu, do toho problémy s hrudní páteří, občas se mi zablokuje. Před několika roky jsem měla panickou ataku a od té doby se hodně zaměřuji na svůj tep. Teď jsem si ale díky chytrým hodinkám všimla, že když něco dělám doma, je můj tep okolo 100,110 tepů a když si třeba rovnou lehnu na gauč, klesne třeba na 54 tepů a cítím, jak mi pomalu bije. Večer po ulehnutí je to podobné, ale ve spánku se o většinou srovná a je tep okolo 65 a k ránu klesne třeba na 54 zase ve spánku. V sedě je okolo 75,80.Občas mě píchá nebo bolí na hrudi, ale stále si říkám, že to je určitě od té hrudní páteře. Praktický lékař mi dělal ekg, protože po porodu jsem před spánkem měla i pod 50 a to bylo ok. Můžu se zeptat, zda jsou tyto "skoky srdce" normální? Že po ulehnutí spadne tep ze 100 na 55, měla bych žádat důkladnější vyšetření, nebo to spíš řešit s psychologem? Může to být třeba ještě následek těhotenství? Cítím, že od porodu nejsem psychicky ok. Moc děkuji za odpověď a hezký den.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kseniia Bilomeria

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den, paní Kateřino, děkuji za Vás dotaz. Srdeční tep se přirozeně mění během dne, zvyšuje se při fyzické aktivitě a při stresu a zpomaluje se v poloze vleže, v klidu a ve spánku. Takže kolísání tepu, které popisujete, je podle mě v pořádku. Rychlejší srdeční akce během běžné aktivity v domácnosti může být důsledkem stresu nebo snížené tolerance námahy po těhotenství. Také to ale může být projevem onemocnění štítné žlázy - doporučila bych cestou praktického lékaře zkontrolovat hormony štítné žlázy. Dále je vhodné zaměřit se na psychiku a zvládání stresu. Je ke zvážení i nasazení EKG-Holtru - monitorování srdečního tepu po dobu 24h - může doporučit Váš prakticky lékař. Dotaz ještě předávám našim kardiologům - vyčkejte, prosím, na jejich odpověď, kterou dostanete v nejbližší možné době. Držím palce a přeji hodně zdraví.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Kateřino, kolísající tepová frekvence tak, jak ji popisujete, není nic divného. Pokud nemáte pocity na omdlení nebo bušení srdce, není důvod řešit frekvenci, zvláště pokud se jedná o údaj z chytrých hodinek bez valných klinických potíží. Hodinky ukazují hodnoty, které mohou být ovlivněny i pohybem - při pohybu rukama je možné, aby hodinky snímaly navíc i artefakty a uměle tak zvyšovaly frekvenci či hlásily arytmii. Frekvenci srdce ovlivňují i hormonální změny, ale 5. měsíc po porodu by ji neměly ovlivňovat nijak dramaticky, spíše, jak píše kolegyně, je možné, že po těhotenství máte sníženou toleranci k zátěži, a tak vyšší tepovou frekvenci i při nižší zátěži. Pokud byste měla i klinicky bušení srdce a/či jiné potíže, které by mohly poukazovat na změnu ve funkci štítné žlázy, je možné provést příslušné laboratorní testy, zeptejte se na ně u svého praktického lékaře. Těhotenství někdy podnítí rozvoj onemocnění štítné žlázy. Píchání na hrudi či bolest na hrudi občasně, aniž byste byla dušná či měla další obtíže, bude pravděpoodbně opravdu od páteře, zvláště pokud je ovlivnitelná protažením/pohybem (?). V případě pochybností Vás opět nezbývá než odkázat na praktického lékaře, který by Vás prohlédl, zeptal se na podrobnosti, dle potřeby indikoval vyšetření (EKG, laboratoř, rentgen atd.). Potřebu řešit své obtíže s psychoogem uvažte sama, kvůli frekvenci pscyhologa určitě nepotřebujete. Ale udáváte, že jste často ve stresu, tak se zkuste o péči o děti podělit s okolím, slevte ze svých nároků na sebe, pokud to jde. Pokud i přesto budete cítit, že nejste psychicky OK a budete nakloněna péči psychologa, tak se samozřejmě neostýchejte ho vyhledat. Sestřičky Vás kontaktují a zeptají se, jestli nepotřebujete pomoci s objednáním. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Tachykardie
Dobrý den. Nosím chytrý náramek a všimla jsem si,...
Tachykardie
Je mi 46 let. Již delší dobu mám vysoký tep a nízký...
Tachykardie
Dobry vecer. Chcem sa spytat na moju mamku. Ma 57rokov,...
Tachykardie
Dobrý den , je mi 26 let , jsem léčená se sinusovou...
Tachykardie
Dobrý den,mám dotaz,je mi 46 let mám nízký tlak 110/66...
Tachykardie
Dobrý den, mám problém, který se týká mé 21leté vnučky....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tachykardie

Dobrý den , je mi 26 let , jsem léčená se sinusovou tachikardií beru léky -...

Tachykardie

Dobrý den. Před půl rokem jsem měla nasazeneho Holtera na 48 hodin. Vše v...

Tachykardie

nemám žádný kritický nález na ekg, nebo na ultrazkuku, který by mne měl...

Tachykardie

Dobrý den, v posledním zhruba roce se mi jednou až dvakrát měsíčně objeví tlukot...

Tachykardie

Dobrý den,chtěla bych se s Váma poradit. Již delši dobu jsem měla pocit jako...

Tachykardie

Pane doktore, mám vysoký tep (80-90 v klidu), v dětství jsem měla růstový šelest...

Tachykardie

Dobrý den. Nosím chytrý náramek a všimla jsem si, že i během spánku mám třeba...

Tachykardie

Dobrý deň pan doktor doktorka uz som sem písal mnoho krat ale stále si to neviem...

Tachykardie

Dobrý den, jmenuji se Ladislav a mam jeden dotaz. Doktorka my zjistila tachykardii...

Tachykardie

Dobrý den, je mi 23 let. Vnímám, že mám přes den vyšší tepovou frekvenci, i...

Tachykardie

Zdravím,Mám tep 110/min.Je mi slabo a bolí mně hlava. V dětství jsem mívala...

Tachykardie

Dobrý den, je mi 26 let a jsem muž. Mám úzkosti a beru Asentru. Moje potíže...

Tachykardie

Dobrý den pane dokrore, mám na Vás dotaz ohledně srdce. Před skoro rokem se...

Tachykardie

Dobrý den, je mi 27 let a asi pátým rokem mám problémy se srdcem. Před pěti...

Tachykardie

Dobrý den, už rok mě trápí tachykardie srdce, jednou jsem dostal mensi zachvat...

Tachykardie

Dobrý den, je mi 21 a mam obavy, že bych mohla mít něco se srdcem. Mám už pár...

Tachykardie

Dobrý den, je mi 16 let a loni v létě mně dětský kardiolog diagnostikoval supraventrikulární...

Tachykardie

Dobry vecer. Chcem sa spytat na moju mamku. Ma 57rokov, lieci sa na AH, RA,...

Tachykardie

Pane doktore,mám 35 let a před pul rokem mi zjistili tachykardii měla jsem 117...

Tachykardie

Dobrý den, často mě zlobí tachykardie, naposledy jsem to už nevydržela a jela...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest zad

Dobry dne chtela jsem se zeptat,v patek v noci me zacly bolet zada...najednou...

Průjem, zimnice

Dobrý den, mám dotaz už delší dobu mám zdravotní problémy a zatím nepřišli...

Tepová frekvence v noci




Očkování a kontakt s neštovicemi

Dobrý den, můj 22. měsíční syn byl ve středu 25. března očkován druhou vakcínou...

Může Streptococcus agalactiae ohrozit partnera?


Červené fleky za krkem u miminka

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, všimla jsem si, že moje měsíční dcera má za...

Dotaz

Dobrý den, je možno užívat současně homonální léčbu Visanne a Femivaxinum...

Ibuprofen a kojení


Je nutný odběr TSH a ft4 nalačno?


Krvácení z pochvy při stolici a pohlavním styku


Má streptokoka v krku


Bolest v lokti, rameni, praskání v ruce.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, asi před 3 měsíci se mi stal takový úraz při...

Vaginální záněty, Streptococcus agalactiae

Dobry den, prosim o radu, jak dal lecit dlouhobe vaginalni potize zpusobene...

Pokročilá paradentóza

Dobry den, Mam velmi pokrocilou paradentozu a zubarka mi rikala, ze je potreba...

Invalidní důchod

Z lékařské zprávy: Pac. udává posl. 10 let pohybové bolesti v obl. Levostr....

Očkování vakcínou Bexsero

Dobry den, moje dcera (8 let) by mela jit v pondeli na ockovani druhou davkou...

Bolest kloubu palce ruky

Dobrý den, Mám silnou bolest palce. Na dotyk u nehtu to nebolí, ale při ohýbaní...

Streptococcus agalactiae

Dobrý den, měl bych jeden laický dotaz: Partnerce byl zjištěn v oblasti...

Streptococcus Agalactiae

Prosím o radu. Jsem na konci 37.týdne těhotenství, byl mi zjištěn Streptococcus...

Reklama