Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Tachykardie, arytmie

Srdce a cévy Pavlína 21.6.2021

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na výsledky 14 denní monitorace (heslo 7859144821). Chodím na kontroly do kardiologické ambulance pro tachykardii, beru Betaloc Zok 25mg 0,5,tabletky denně ráno. Tlak mívám kolem 120 /80, tep kolem 85. Měla jsem tři záchvaty během tří let , kdy mi srdce tlouklo zničehonic velkou rychlostí (odhad 250 tepů), do dvou minut ustalo, nemohla jsem se dodýchat, slabost, strach. Na ekg se nepodařilo zachytit. Byla jsem na zátěžovém testu - negativní, poslední ekg z ledna RR=540, TF = 111, P=110, PQ=171, QRS=78, QT=308, QTc=420, Osy aQRS= 46 stupňů, RS osa IM IRBBB. Echo EF 74procent, GLS 23 procent, LK MR 1+, AO gr: 7/4, PE 0, PH 0 ,arytmie 0, ischemie 0. Odběry krve na štítnou žlázu a minerály v pořádku. Vím, že mám od mala šelest, jako malá jsem měla revmatickou horečku. Na jednodenních Holterech jsem nikdy takové výsledky jako nyní neměla, vždy pouze izolované SVES a KES, rychlejší tepovou frekvenci. Monitoraci na 14 dní jsem si sama objednala, trošku mě děsí AV blokády, polymorfní komorové extrasystoly, kuplety, dlouhé R-R intervaly a také průměrné QTc. Může se prosím vyjádřit kardiolog (arytmolog)? Jak moc je to závažný nález?
Na kontrolu ke svému kardiologovi jdu až koncem léta. Děkuji.

1. Doplňující dotaz dne 23.6: Jen se ještě zeptám, jak často je třeba nyní podstupovat Holterovské vyšetření. Tuto monitoraci na 14 dní jsem si sama iniciativně zařídila a zaplatila. Kardiolog mi dělá vždy ekg, echo. Holtera mívám maximálně jeden den a to jen třeba jednou za dva roky. Jinak vůbec. Pokud by se tedy jednalo o blokádu typu Mobitz II, jak často je třeba sledovat změny. Dočetla jsem se , že může nastat stupeň III a může být životu nebezpečný. Mám

2.. doplňující dotaz ze dne 25.6.2021
Děkuji za informace. Dovolím si ještě dotaz ohledně léků. Mohu užívat i nadále Betaloc Zok 25 mg, 0,5 tabl.ráno? Případně občasně užívám lexaurim 3mg. Děkuji.

3 doplňující dotaz ze dne 12.7.2021
Dobrý den, paní doktorko, ještě si dovolím na vás jednou obrátit. Dnes jsem tedy byla na kardiologii, vzala jsem s sebou výsledky z MDT, pan doktor v tom nevidí problém, Betaloc mám i nadále brát. Prý v nočních hodinách blokády bývají časté. Měla jsem i celkovou kontrolu ekg, echo. Se závěrem , že vše v pořádku. Já teď pročítám zprávu a objevila se mi tam diastolická dysfunkce I. typu. Jinak jako minule ECHO: EF LK 74 procent, GLS 23 procent, MR 1+, AO gr.6/3mmHG, EKG: TF 105, RR 573, P101, PQ 171, ORS 78, QT 280, OTc 371, OSY aORS 44, SR, osa IM ST 0 IRBBB, tlak 130/90 (doma mívám 120/80). Jsem z toho zaskočena, pan doktor mi nevysvětlil, o co se jedná, jak to vzniklo. Před půl rokem byla diastolická fce v pořádku. Mám obavu, co mě do budoucna čeká, vím, že je tam blokáda pravého Tawar. raménka, něco s chlopní?, tachykardie, nyní ta dysfunkce. Jak moc tyto poruchy hrají roli do budoucna, může dojít ke zhoršování? Děkuji za váš čas.

4. doplňující informace 20.7.2021:
Paní doktorko, děkuji za vaši odpověď. Ještě tedy zasílám poslední zprávu od kardiologa. MDT si samozřejmě zařídím. Jen nevím, jaké potíže by právě signalizovaly, že se něco děje v rámci té AV blokády. V noci při spánku při těch blokádách bych asi nepoznala, že je něco špatně. Moc si vážím vašeho času. Můj kardiolog se nad tím opravdu vůbec nepozastavil. Já jsem si samozřejmě našla nějaké informace o blokádách na internetu a nejsou vůbec povzbudivé. Do toho obava z další ataky toho bušení. Budu se držet vašich rad. Třeba se mi poštěstí dostat se i do arytm. poradny.

V příloze posílá paní lékařské zprávy, které by ještě ráda konzultovala. Prosím o poslední vyjádření, další doplňující dotazy již nebudou umožněny. - děkuji CC

Odpovídá lékař:

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová


Dobrý den,

na Vaši žádost samozřejmě přepošlu tento dotaz specialistovi - můžete tedy očekávat ještě druhý komentář k Vašemu dotazu.
Nejlepší však bude, když se s výsledky dostavíte k Vašemu ošetřujícímu kardiologovi, protože ten zná nejlépe Vaši anamnézu, klinické obtíže a historii Vaší terapie a vyšetřeních.
Jinak obecně lze říci, že téměř při každé monitoraci ekg se objeví určité nepravidelnosti/arytmie, extrasystoly (SVES i KES) jsou velmi časté, ať už samostatně či ve vazbě (kuplety apod.). Nikomu nepracuje srdce zcela pravidelně a bez jediné odchylky, je však potřeba zhodnotit vždy četnost těchto nepravidelností a vazbu na klinické obtíže. Závažnější by mohly být právě vady v převodu vzruchu - AV blokády II. stupně, které tam máte sice velmi sporadicky, ale vyskytly se. Na tyto konkrétní "epizody" se musí podívat blíže kardiolog a zhodnotit, zda jsou závažné či ne (u některých typů těchto arytmií se poté doporučí implantace kardiostimulátoru, pokud jsou vyhodnoceny jako závažné).

Čili vyčkejte ještě druhého vyjádření k Vašemu dotazu od kardiologa. Jinak s výsledkem holteru byste se měla dostavit zejména k Vašemu ošetřujícímu kardiologovi.

S pozdravem, MUDr. Gottvaldová

Odpovídá lékař:

Dobrý den. Polymorfní extrasystoly komorové jsou normální nález, minimálně v počtu, v jakém jsou zachycen u Vás, by ve mě nevyvolávaly t.č. potřebu nějakého řešení. Je jich velmi málo. AV blokáda II. stupně Wenckebachova typu je během nočních hodin u madších lidí normálním nálezem. 1x se píše o AV blokádě II. stupně Mobitzova typu / či Mobitz II - je zmíněno, že nelze zcela rozhodnout o jaký typ blokády se jedná. Tato porucha rytmu by alarmující byla, ale t.č. vzhledem k tomu, že je tam izolovaně a spíše se může jednat o ten benigní nižší stupeň blokády, tak bych se neznervozňovala. Kolísavé hodnoty QT vzhledem ke kolísavé tepové frekvenci jsou běžné, není zde nic, co by vyžadovalo zvýšenou pozornost.
Jste sledovaná na kardiologii a ekg Holterovské vyšetření určitě pravidelně podstupujete. Což je velmi důležité při vývoji změn.
Ten Holter jako takový t.č. nepopisuje žádnou signifikantně významnou odchylku, je ale vhodné další sledování.
Stran udávané poruchy rytmu s odhadem vysoké tepové frekvence... i přesto, že nelze dosud zachytit, je dnes již možné po dohodě s arytmologickým pracovištěm indikovat elektrofyziologické vyšetření / invazivní vyšetření s eventuelní možností zrušení fokusu/, pokud dle anamnézy je vysoká pravděpodobnost nalezení srdečního fokusu /místečka, které by arytmii spouštělo/.
Doporučila bych Vám, můžete se i sama obrátit na kardiologická centra s arytmologickými pracovišti, například IKEMu, nemocnice Na Homolce, FNMotol. Na webových stránkách mají uvedené kontakty pro pacienty na jednotlivá pracoviště. Je potřeba na jejich sekretariát napsat email, že byste prosila o vyšetření v arytmologické ambulanci, že máte opakovaně rychlé arytmie, jaké k tomu máte obtíže, že se doposud nepodařilo je zachytit a zda je možnost pokusu o řešení i bez zachycené arytmie. A nejlépe přiložit dosavadní dokumentaci.
Měli by Vás běhěm několika dnů kontaktovat zpět a na objednání se čeká i několik měsíců.
Každopádně nadále v kontrolách na kardiologii včetně EKG Holtera pokračovat.

Odpovídá lékař:

Já osobně bych Vám udělala kontrolní Holter za 3 měsíce. Pokud by byly obtíže, tak dříve. Ale na toto není v tuhle chvíli stran té nejasné AV blokády jednoznačný postup. Myslím si, že kontrola s odstupem pár měsíců je dobrá, ale tento názor kolegové sdílet nemusí. Každopádně to, že si dnes můžeme monitor objednat i sami mi přijde jako skvělá věc.
Stran poruch převodního systému pokud je v pořádku echo a neměla jste nedávno nějakou infekci, která mohla sednout na srdce, či například anamnézu borreliozy, máte v pořádku štítnou žlázu, minerály v krvi, tak nemusíte předpokládat zásadní zhoršení v blízké době a ten Holter pro ujištění za 3 měsíce by měl stačit.
Bohužel ale nemám možnost si Vás sama vyšetřit a nemám k ruce kompletní dokumentaci, tak je to orientační odhad Vaší situace.

Odpovídá lékař:

Je to již velmi malá dávka Betaloc Zoku, co píšete, takže si myslím, že můžete. Ale vzhledem k tomu, že nejsem Váš ošetřující lékař, který má možnost zhodnotit vše komplexně, tak konečný verdikt by měl být na Vašem ošetřujícím kardiologovi. Psala jste, že kontrola má být na konci léta. Tak navrhuji poslat mu/donést výsledek z MDT a zeptat se konkrétně na tento dotaz. Stran Lexaurinu nevím kdo a proč Vám jej předepisuje. Jak často jej užíváte. Obecně lepší stres řešit jeho příčinu a pokud se jedná o dlouhodobější stres, tak raději než Lexaurin zvážit s ošetřujícím lékařem dlouhodobou medikaci například moderními léky ze skupiny SSRI.

Odpovídá lékař:

Dobrý den. Škoda, že nepřikládáte zprávu od kardiologa. Je potřeba vidět celý kontext zprávy. Bez toho se opravdu těžko něco říká. Orientačně můžu říci, že nevidím žádnou významnou chlopenní vadu, která by Vás měla znepokojovat. Diastolická dysfunkce levé komory vypovídá o její tuhosti. Zjedndušeně, čím organizmus stárne, tím mu stárnou i tkáně i vazivo. Toto by mohl být obraz stárnutí a tuhnutí srdečních stěn. Které je v nějaké míře stejné pro všechny lidi. Musí se toto posoudit v čase. Pokud máte doma tlak v normě, tak je zvýšená hodnota u lékaře zřejmě obrazem fenomenu bílého pláště / bojíte se lékaře, vyvinete vyšší tlak/, takže tím bych se nyní asi také neznepokojovala. Pan doktor Vám vysvětlit, že vše je hlavně v noci, což je taktéž normální nález pro mladší osoby, že je tam ta AV blokáda II. stupně, Wenckebachova typu. Jediná záhada zůstává ta ojedinělá nejasnost ohledně té izolované blokády, kde nemožno přesně zhodnotit, zda se jedná o druhý typ Wwenckebachova či Mobitzova typu. Z tohoto pohledu bych doporučila pokud nejsou žádné obtíže kontrolní ekg Holter za 3 měsíce. Pokud s tím nemáte potíže, doporučovala bych opět vícedenní u toho MDT. Pokud tam by se nenašla opět ta nejasná porucha rytmu, či by se nevyvinula žádná nová, tak by další kontrola stačila již s delším odstupem. A zřejmě tam nic zásadního nebude.
Samozřejmě všechno se v budoucnu může zhoršovat, to je těžká a záludná otázka.Ale z toho, co jste zatím o sobě zaslala, se mi zdá, že to nebude pro Vás nic zásadního. Ale jedna věc jsou moje pocity, a druhá je objektivizace nálezu - proto kontrolní EKG Holter/MDT Holter... a pravidelné sledování u kardiologa.
A pokud se vrátím na začátek Vašich dotazů, tak stále je potřeba zachytit nějakým způsobem to rychlé bušení srdce / 250/minutu/. Buď stihnete ve zdravotnickém zařízení natočit ekg, či budeme mít štěstí na tom ekg Holteru, či MDT dlouhodobé monitoraci. A pokud by se toto opakovalo, a nebylo to zachytitelné, je možné Vás odeslat přimo na arytmologii, kde by při jednoznačné anamnéze jednoznačného ryclého bušení srdce s nevolností, mohli zvážit i provedení elektrofyziologického vyšetření k nalezení místa, které spouští arytmie, i bez zachycení na Holteru.

Odpovídá lékař:

U blokády Mobitzova II.typu by záviselo od délky a četnosti pauz. Mohlo by se jednat o příznaky, které pociťujete i při jiných onemocněních, jako nevolnost, závratě a nepříjemný pocit i vertiga až po kolapsové stavy u delších pauz. Myslím si, že v tomto konkrétním případě se není potřeba těch pauz obávat. Je potřebná ta kontrola a pokud tam nebudou, byl to jen nedobře čitelný obraz při rušení signálu při monitoraci. A mohla byste tuto myšlenku pauz již opustit. Wenckebachovy pauzy hlavně vnoci jsou běžný obraz u mladších lidí.
Arytmologické centrum doporučuji obrátit se na nějaké kardiocentrum při velké nemocnici, které máte nejblíže. Nejlépe napsat email na sekretariát kliniky s prosbou o termín v arytmo ambulanci pro opakované symptomatické rychlé bušení srdce s náhlým začátkem a náhlým koncem, velmi nepříjemně vnímané.
A přiložit lékařské zprávy.

Související dotazy

Tachykardie a arytmie
Dobrý den už delší dobu mě trapí zrychleny puls a nepravidelny...
Arytmie
Dobrý den, mám dotaz. Je mi 15 let a měřič tlaku mi...
Arytmie
Dobrý den. Asi tak před dvěma roky jsem užíval draslík...
Arytmie
Dobrý den, predošlej dotaz sem omylem odeslal bez vysvětlení...
Tachykardie
Dobrý den. Nosím chytrý náramek a všimla jsem si,...
Tachykardie
Dobrý den, mám problém, který se týká mé 21leté vnučky....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Tachykardie od stresu či fyzické námahy

Dobrý den pane doktore, děkuji za předchozí odpověď a ještě bych se ráda zeptala....

Tachykardie po kofeinu a cigaretách

od tři let jsem mněla vrozenou srdeční vadu kardiovaskulární tachykrdii ve třinacti...

Tachykardie po Prestariu

Dobrý den . Před týdnem jsem měla tlak krve 166/86 , měřeno lékařkou . Dala...

Tachykardie u dítěte

Dobrý den,dcera ma čtyři roky a máme takový problém.Dnes jsme šly na procházku...

Tachykardie u plodu

Vážený pane doktore.Chtěla bych se zeptat na Váš názor.Jsem 38+4 a během posledních...

Tachykardie u plodu

Dobrý den, jsem 38 tt a malinkýmu naměřili tachykardii. Hodnoty ve spánku má...

Tachykardie ze stresu

Dobrý den je mi 14 let a mám problém s jednou věcí chci hrát fotbal ale hodně...

Tachykardie-ESOPREX

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda lék na léčbu deprese může způsobovat tachykardii.Kardiolog...

Tachykardie-rizika

Dobrý den, je mi 20 let a již dva roky trpím panickou poruchou. Tuto nemoc doprovází...

Tachykardie, vyšší krevní tlak a těhotenství

Dobrý den, paní doktorko/pane doktore, obracím se na Vás s prosbou ohledně...

Tachykardie, beru Betaloc, mám jít na koloskopii, bojím se léků, které při ní podávají

Dobrý den, zřejmě mě čeká vyšetření kolonoskopie, mám tachykardii (bušení srdce),...

Tachykardie, betablokátor, gravidita

Dobry den. Chtela bych se zeptat je mi 27 let a byla mi zjistena hypertenze...

Tachykardie, bušení srdce

Mám 15 rokov, váha 55, výška 168. Nefajčim, športujem pasívne. Problém spočíva...

Tachykardie, extrasystoly a bolest zad

Dobrý den, prosím Vás o názor, případně o radu. Manžel (32let, 110kg, 187cm,...

Tachykardie, hypertenze

Dobrý den. Od 18 let mám potíže se srdcem (nyní mi je 20) - rychlý tep (100/min...

Tachykardie, psychosomatické potíže

Žena 37let alergie -polyvalentní (pyl, prach,roztoči, zvířata, iod, ekzém astmatik...

Tachykardie, respirační arytmie

Dobrý den. Občas mívám náhlé a nepravidelné bušení srdce, bolest za hrudní kostí,...

Tachykardie, stavy úzkosti

Dobrý den, je mi 15let a moje potíže mam už 3-4 měsíce, chtěl bych se zeptat,...

Tachykardie, vyšší krevní tlak

Dobrý den, je mi 20 let a poslední cca 4 týdny mě trápí vysoký tlak a tep....

Tachykaridie v těhotenství

Dobrý den pane doktore, jsem ve 28.týdnu těhotenství. Již před těhotenstvím...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Brnění malíčku a části prsteníčku


Invalidní duchod

Dobrý den,pobírám častečný invalidní duchod a budu podávat námitku je možne...

Svědění kůže při onemocnění jater

Dobrý den, třetí měsíc mám naordinovanou léčbu Ursofalkem a to za účelem vyléčení...

Svědění vulvy

Mám svědění zvenčí , nevím co s tím budí mě to že spaní a vždy pomůže pouze...

Růst penisu


Mírná leukocytoza, zvýšené ASLO

Dobrý den, potřebuji poradit. Po měsíci obíhání doktorů jsem dostala výsledky...

Potíže s usínáním

Dobrý den. Už poslední 2 měsíce nemůžu usnout. Nebo jako můžu, ale těsně před...

Skvrny na varlatech a penisu

Asi dva tyzdne mam na varlatach skvrny a na zaludi bile flaky.Môže sa jednat...

Bolest a otok kolene


Bolest lýtka

Dobrý den, již třetí den mám potíže s lýtkem na levé noze. V pravidelných intervalech...

Svědění vulvy

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Už pár dní mě trápí svěděni pochvy a také...

Citlivé varle

dobrý den.Už delší dobu mám zvýšenou citlivost pravého varlete.Tato citlivost...

Poranění kotníku a rehabilitace

Dobrý den , před necelým měsícem jsem při nohejbale špatně šlápl a ozvalo se...

Ventrolistéza L4


Nález na magnetické rezonanci

Dobrý den, prosim o vysvětlení vyšetření. MR mozku vykazuje 12 hypersignálních...

Bolest zad po pádu na hýždě

Dobrý den pane pane doktore, obracím se na Vás,jelikož jsem vyčerpala zřejmě...

Opakující se angína

Dobrý den, poměrně často trpím na angíny. Minulý rok jsem ji prodělal 3x za...

Nejasné průjmy

Dobrý den, již 4 měsíce mě trápí prujmy i několikrát do týdne. Mám odpozorovano,...

Hemangiom v játrech

Dobrý Den našli mi Hemangiom na játrech nevzpomenu si ,ale pred 2 rokama to...

Žluté patro

Dobrý den, zjistila jsem, že mám nažloutlé horní patro v ústech. Mám pouze trochu...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.