Trávicí obtíže
Dobrý den,
Už cca 3 roky se potýkám se zažívacími problémy, které se za ty tři roky čím dál více stupňují, nechápu, jak to mohlo dojít až tak daleko, ale nejprve jsem tomu nevěnoval pozornost. Jedná se o to, že že mi postupem času přestaly dělat dobře některé potraviny. Většinou to funguje tak, že tu jistou potravinu ráno sním a poté mám odpoledne oběd a problémy začnou- nafoukne se mi břicho a třeba až do večera jsem velice nadmutý a to tak, že pšoukám třeba každou minutu. Toto přetrvá třeba 4-8 hodin v závislosti na množství. Většinou po 24 hodinách co jsem potravinu snědl mám řídkou stolici, někdy jsem ani potravinu pořádně nestrávil a vyšla ze mě skoro v původním stavu (rozkousané ořechy, celý mák, apod. - i když jsem je zkoušel třeba předem namáčet). Strašně špatně se rozpoznávalo co přesně mi vadí za potraviny, protože symptomy přišly až s dalším jídlem, někdy ani nepřišly, ale za 24 hodin jsem měl stejně řídkou stolici a bolest břicha. Někdy jsem se i z jídla pozvracel, ale to velice vzácně. Testem pokus- omyl jsem zjistil co můžu jíst a co ne, toho co můžu jíst je velmi málo. Nedělají mi dobře vejce, mléčné výrobky, potraviny obsahující lepek a všechno tučné (avokádo, semínka, ořechy, sádlo, tučné vepřové, ryby, atd.). Jediné co teď jím je pořád dokola rýže, brambory a maso. Větší množství zeleniny a ovoce mi taktéž nedělá moc dobře. U lékaře a na alergologii mi dělali testy z krve, ale na nic nepřišly. Zainvestoval jsem do testu FOOD DETECTIVE a tam mi vyšlo, že bych neměl jíst právě ten lepek, vejce a mléko. Ale problémy se stejně občas objeví, když sním třeba něco v restauraci nebo něco trochu více tučného. Dá se podle tohoto určit co mám za problém? Nesetkal/a jste se s tím už někdy? Dá se toto "léčit"?
Děkuji za odpověď
mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová
Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Centrum zdravotních služeb Bechyně
Dobrý den,
takto bez vyšetření a znalosti podrobností nelze říct. Vůbec např. nepíšete, ...